Møde i udvalget d. 7. august 2017

14.   Ceresvej 32B st., 4220 Korsør. Kondemnering (B)

Sagsnr.: 330-2016-52466               Dok.nr.: 330-2017-430434                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Der er i lejligheden fundet store mængder af skimmelsvampesporer, og lejligheden kan derfor ikke benyttes før der er sket sanering.
Baggrund
Beboeren af lejligheden Ceresvej 32B, st., 4220 Korsør, har tidligere klaget til kommunen over dårligt indeklima i lejligheden. Kommunen har ved denne lejlighed besigtiget lejligheden uden at finde tegn på skimmelsvamp eller andre væsentlige fejl ved lejligheden.
I forbindelse med en privat sag mellem lejer og udlejer har retten i Næstved nu fået foretaget et syn og skøn af lejligheden Ceresvej 32B, st., og syns- og skønsrapporten viser store mængder af skimmelsvamp i lejligheden (se bilag 1. Syns- og skønsrapport).
Boligen bliver ikke for tiden benyttet, da lejeren er fraflyttet. Lejemålet er imidlertid endnu ikke opsagt, og lejeren kan derfor i princippet flytte tilbage, når han måtte ønske det.
Det er forvarslet for parterne, at kommunen vil kondemnere boligen hvis ikke forholdene bringes i orden. Høringsfristen er sat til den 26. juli. Hvis der i forbindelse med høringen kommer væsentlige bemærkninger fra parterne, vil disse blive forelagt ved udvalgsmødet.
Retligt grundlag
Byfornyelseslovens § 76, stk. 1, siger, at kommunen kan nedlægge forbud mod, at en bygning eller dele af denne benyttes til beboelse eller ophold for mennesker, hvis det skønnes, at benyttelsen er forbundet med sundhedsfare.
Byfornyelseslovens § 75a, stk. 1, siger, at kommunen kan udstede påbud om udbedring af de sundhedsfarlige forhold samtidigt med, at der udstedes forbud mod personophold i bygningen.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har følgende handlemuligheder:
1. Udvalget kan vælge at kondemnere boligen snarest muligt for at sikre, at den ikke tages i brug, før den er udbedret. Samtidigt med kondemneringen kan der gives en frist til udbedring af forholdene. Dette gøres mest smidigt ved først at bede om en tids- og handleplan fra ejeren.
2. Udvalget kan undlade at kondemnere boligen. Herved risikeres det, at boligen igen på et tidspunkt tages i brug, og på dette tidspunkt vil kommunen af hensyn til personsikkerheden være nødt til at kondemnere boligen, hvis ikke forholdene i mellemtiden er blevet udbedret. Hvis boligen er taget i brug, når kondemneringen foretages, vil kommunen få yderligere udgifter til flytning og erstatningsbolig til beboeren.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at boligen kondemneres hurtigst muligt, jf. punkt 1 ovenfor, da dette vil give de mindst mulige udgifter for kommunen.
Idet boligen fortsat er udlejet til den tidligere beboer er det administrationens vurdering, at der bør gives en frist på 1 måned til at indsende en tids- og handleplan for udbedring af forholdene.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Kondemneringen skal tinglyses og udgiften hertil betales af kommunen. Dette vil koste ca. 5000 kr. til stempelafgift og administration.
Hvis boligen tages i brug inden den kondemneres, kan der komme relativt store udgifter til flytning og erstatningsbolig, som vil skulle afholdes af kommunen, da der ikke er byfornyelsesmidler til rådighed.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at boligen kondemneres snarest muligt jf. byfornyelseslovens § 76, stk. 1.
2.    at der samtidigt med kondemneringen gives en frist på 1 måned til at fremsende en tids- og handleplan for udbedring af boligen, jf. byfornyelseslovens § 75a, stk. 1.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. august 2017:
Fraværende: 
Godkendt.