Møde i udvalget d. 6. juni 2017

19.   Anmodning om opstart af ny lokalplan for en idrætshal ved Sct. Pedersgade, Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2017-29497               Dok.nr.: 330-2017-273951                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal beslutte, om anmodningen om en lokalplan for en ny skoleidrætshal ved Sct. Pedersgade i Slagelse samt tilhørende kommuneplantillæg skal imødekommes.
Baggrund
På møde i Økonomiudvalget den 22. maj 2017 er der taget principbeslutning om salg af en del af det ubebyggede areal bag Slagelse Musikskole og Sprogcenter ved Sct. Pedersgade til Dyhrs Skole i Slagelse.
Dyhrs Skole anmoder om en ny lokalplan for arealet, der muliggør en ny idrætshal med udendørs idrætsfaciliteter. Den nye hal vil ligge i gåafstand fra Dyhrs Skole og gøre det muligt for skolen at samle alle deres idrætsaktiviteter og herved undgå de tidskrævende og bekostelige buskørsler med elever til og fra kommunens øvrige idrætshaller.
Arealet til skoleidrætshal og udendørs idrætsfaciliteter forventes at omfatte 3000-4000 m² af det grønne område bag Slagelse Musikskole og Sprogcenter (tidligere boldbaner til Vestre Skole). Det grønne område har en samlet areal på ca. 10000 m² og dækker matr. nr. 24a og 25c samt del af matr. nr. 24by. Området er offentligt tilgængeligt og anvendes i dag til rekreative formål. Mod nord afgrænses området af en cykel- og gangsti, der forbinder Sct. Pedersgade og Holbergsgade, og som er en væsentlig stiforbindelse i bymidten.
Hallen skal placeres i umiddelbar nærhed til de eksisterende bygninger for Slagelse Musikskole og Sprogcenter. Tilkørsel skal ske fra Sct. Pedersgade af samme indkørsel som til musikskole og sprogcenter, ligesom der er mulighed for en vis dobbeltudnyttelse af eksisterende parkeringspladser. Selve halbygningen opføres med et samlet areal på ca. 1500 m² (30 m x 50 m) og en maks. højde på ca. 6 m. Friarealerne ved hallen indrettes til parkering for biler og cykler samt udendørs idrætsfaciliteter.
En ny lokalplan er afgrænset til at omfatte hele det grønne område, som vist på vedlagte kortbilag. Dette sikrer, at der tages stilling til det resterende ubebyggede areal i sammenhæng med både de nye idrætsfaciliteter til Dyhrs Skole, de tilstødende boligkvarterer og omgivelserne i øvrigt. Det resterende areal fastholdes som grønt, rekreativt areal uden bebyggelse.
Anmodningen er ikke i tråd med den gældende kommuneplan. Området er omfattet af kommuneplanramme 1.5D4 og udlagt til offentlige formål med mulighed for at bygge i 3 etager og med en bebyggelsesprocent på 50 for den enkelte ejendom. Det forudsættes derfor, at der udarbejdes et kommuneplantillæg med henblik på en præcisering af bebyggelsens omfang. Et kommuneplantillæg kræver, at der gennemføres en foroffentlighedsfase, hvor interesserede borgere kan komme med ideer og forslag til lokalplanen.
Retligt grundlag
Lokalplanlægning reguleres efter Planlovens kapitel 5. Ændringer af kommuneplanen (dvs. kommuneplantillæg) reguleres efter Planlovens kapitel 6.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan beslutte at imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at planlægningen sættes i gang.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan beslutte ikke at imødekomme lokalplananmodningen. I så fald vil der ikke kunne opføres en ny skoleidrætshal i området.
Vurdering
I en lokalplan for området er der flere hensyn, der skal sikres. Med placeringen midt i et eksisterende boligområde er det en vigtig forudsætning for en ny lokalplan, at området sikres arkitektonisk kvalitet. Desuden vil der naturligt være fokus på sammenhænge og forbindelser i omgivelserne, f.eks. i planlægningen af grønne arealer, stier mm. Samtidigt skal det sikres, at f.eks. tilkørsel og parkering til en ny hal kan ske uden væsentlige gener for omgivelserne.
Den nye planlægning bør omfatte hele det grønne område bag musikskole og sprogcenter med henblik på at fastholde en anvendelse og udformning som offentligt, rekreativt areal. Dette begrundes i, at arealet er centralt beliggende i gåafstand fra bymidten og det eneste offentlige grønne område i den vestlige del af byen. Derfor bør arealerne til idrætsfaciliteterne også placeres, så det resterende parkareal er så stort og sammenhængende som muligt. Fastholdelse af området som offentligt, rekreativt grønt område vil desuden understøtte kommunens politikker indenfor både sundhed, fritid og idræt.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Arealet er kommunalt ejet.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektør indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at anmodning om igangsættelse af lokalplan for en ny idrætshal ved Sct. Pedersgade med tilhørende kommuneplantillæg imødekommes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende:  Flemming Erichsen (A)
Godkendt.