Møde i udvalget d. 7. februar 2017

10.   Opfølgning i forhold til sygedagpengeområdet - sagsbehandling og kommunikation (B)

Sagsnr.: 330-2013-74865               Dok.nr.: 330-2017-19967                                            Åbent
Kompetence: Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal ligeledes tage stilling til, om udvalget fortsat ønsker, at Center for Arbejdsmarked og Integration fremadrettet udarbejder disse opfølgninger samt i hvilket omfang.
Baggrund
Erhvervs-, Innovations- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på mødet den 28. maj 2013, at der hvert kvartal indtil maj 2014 skulle følges op på en række områder inden for sygedagpengeområdet i relation til Jobcentrets indsats på baggrund af den såkaldte Mploy-rapport.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har efterfølgende besluttet at fortsætte disse opfølgninger. Udvalget besluttede senest den 9. august 2016, at der skulle laves opfølgning pr. 1. februar 2017 og i den forbindelse vurdere den fremadrettede hyppighed i opfølgninger og brugerundersøgelser. 
På baggrund af ovenstående orienteres udvalget om Center for Arbejdsmarked og Integrations indsats på opfølgning på sygedagpengeområdet (bilag 1). Der er ligeledes gennemført en brugertilfredshedsundersøgelse, hvis resultater fremgår af bilag 2. Dette er den 10. opfølgning på sygedagpengeområdet, som centret har udarbejdet siden 2013.
Det ses af opfølgningen, at der er sket et fald i antallet af anker på de udvalgte områder: ledighedsydelse, sygedagpenge, jobafklaring, revalidering og ressourceforløb. Der er her modtaget 40 anker de sidste 6 måneder af 2016, mod 57 de første 6 måneder af 2016.
Faldet i antallet af anker modsvares dog ikke af udviklingen på klageområdet. Her ses der en stigning i antallet af klager over sagsbehandlingen. I de sidste 6 måneder af 2016, er der modtaget 40 klager over sagsbehandlingen på de behandlede områder. I de første 6 måneder af 2016 blev der modtaget 25 klager. Begge dele er væsentlig højere end antallet af klager modtaget i perioden juli 2015 til december 2015. Her blev der helt usædvanligt blot modtaget 4 klager over sagsbehandlingen. 
Udviklingen er derimod positiv i forhold til andelen af omgjorte sager, der er modtaget retur fra Ankestyrelsen. Her har styrelsen blot omgjort 2 ud af 31 afgjorte sager de sidste 6 måneder af 2016. I de første 6 måneder omgjorde styrelsen 11 ud af 33 sager.
På revalideringsområdet ses der et mindre fald i antallet af uddannelsesrevalideringer i de sidste måneder af 2016. Som følge af Byrådets beslutning den 19. december 2016, om at spare 2,0 millioner kroner på revalideringsområdet igennem en mere målrettet anvendelse af revalideringsværktøjet, forventes der et mindre fald i antallet af uddannelsesrevalideringer fremadrettet.
Center for Arbejdsmarked og Integration vil oprette en rådgivnings- og vejledningsfunktion for borgerne. Denne skal styrke vejledningen i Jobcentret, sikre vidensdeling og øget faglighed, samt f. eks. støtte borgere og give forklaringer i forhold til sagsforløb, påtænkte afgørelser og fagsprog. Derudover skal funktionen fungere som tovholder i forhold til det lægefaglige samarbejde med henblik på at styrke dette.
De eksisterende samarbejdsmøder mellem Center for Arbejdsmarked og Integration og de faglige organisationer samt interesseorganisationerne bibeholdes, og der har senest været møde senest den 12. januar 2017. Her var Jobcentrets budgetreduktion på 25 millioner i forbindelse med budget 2017 hovedemnet. 
Generelt har udviklingsarbejdet i Center for Arbejdsmarked og Integrations Fastholdelsesteam været fokuseret på organisationsforandringen, som startede i januar 2016, samt at rette op i forhold til en række revisionsbemærkninger på området fra slutningen af 2015. Dette arbejde forventes at fortsætte under enhedens nye leder, som startede 1. januar 2017. I dette arbejde vil der blive taget hensyn til ønsket om et stærkt samarbejde og vidensdeling.
Der er for 10. gang gennemført en brugertilfredshedsundersøgelse på sygedagpengeområdet. Undersøgelsen havde 67 respondenter.
Der er kun været små variationer i borgernes tilbagemeldinger igennem alle undersøgelserne, og gennemsnittet i borgernes tilbagemeldinger ligger typisk på eller over 4,0 - med få undtagelser. Tendensen er den samme i den seneste undersøgelse, om end undersøgelsen viser en mindre stigning på tværs af alle spørgsmål i forhold til den forrige undersøgelse fra maj-juni 2016. Borgernes tilfredshedsgrad med sagsbehandlingen ligger i denne seneste undersøgelse på 4,37.
Ser man på tilfredshedsgraden i forhold til, hvor længe borgerne har gået sygemeldte, har der tidligere været markante tendenser til fald i tilfredsheden med sagsbehandlingen efter 52 ugers sygemelding. Dette har ikke været tilfældet i de to sidste undersøgelser, hvor tilfredshedsgranden efter 52 ugers sygdom ligger på niveau eller højere ned den samlede gennemsnitlige tilfredshed for de enkelte undersøgelser.
Retligt grundlag
Udvalgets beslutning af 9. august 2016 om opfølgning på sygedagpengeområdet. 
Handlemuligheder
Udvalget skal beslutte, om udvalget fortsat ønsker opfølgning på sygedagpengeområdet samt i givet fald med hvilken frekvens.
Udvalget kan beslutte, at der efter denne 10. opfølgning bør ske en normalisering i forhold til sygedagpengeområdet, og at udvalget ikke længere ønsker særlige opfølgninger.
Ønsker udvalget at fortsætte opfølgningerne, kan Center for Arbejdsmarked og Integration fortsætte med en opfølgningsmodel, hvor centret udarbejder to halvårlige opfølgninger og brugertilfredshedsundersøgelser på sygedagpengeområdet. Alternativt kan centret fortsætte arbejdet mod en normalisering og først udarbejde næste opfølgning om ca. ét år.
Ønsker udvalget at beholde opfølgningerne, kan der efter et år tages stilling til, om disse skal fortsætte fremadrettet.
Vurdering
Administrationen vurderer, at der ikke længere er et særligt behov for at udarbejde specifikke opfølgninger i forhold til sagsbehandlingen på sygedagpengeområdet. 
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Udvalget tager opfølgningen på sygedagpengeområdet til efterretning
2.    at de særlige opfølgninger i forhold til sagsbehandlingen på sygedagpengeområdet ikke fortsætter fremadrettet.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 7. februar 2017:
Fraværende: 
At. 1. Taget til efterretning
At. 2. Godkendt.