Møde i udvalget d. 5. februar 2018

9.     Høringsperioder for lokalplanforslag (B)

Sagsnr.: 330-2018-5141                 Dok.nr.: 330-2018-42503                                            Åbent
Kompetence: Miljø-, Planlægning- og Bæredygtighedsudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal tage stilling til, om høringsperioder for forslag til lokalplaner skal forkortes.
Baggrund
Indtil ændringerne af planloven i sommer 2017 har alle planforslag skullet opfylde samme krav til høringsfrister, dvs. en offentlig høring på mindst otte uger. Den moderniserede planlov giver mulighed for nye kortere høringsfrister.
Høringsfristerne for lokalplaner og mindre kommuneplantillæg er generelt blevet nedsat til mindst fire uger.

Hensigten med forkortelsen af minimumsfristerne har bl.a. været et ønske om at reducere fordyrende venteperioder for bygherrer og investorer.
Samtidig skal det fortsat sikres, at borgere og virksomheder får en reel mulighed for at blive hørt og bidrage til de beslutninger, der ligger til grund for planlægningen. Kommunen er derfor, ved hvert enkelt planforslag, forpligtet til at fastsætte længere høringsfrist end de angivne minimumsfrister, hvis det efter en konkret vurdering er relevant.

Hvis det i forbindelse med en klagesag findes, at en høringsfrist har været for kort, kan det medføre, at planen er ugyldig.
Retligt grundlag
Reglerne om høring af lokalplaner findes i planlovens § 24.
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge at forkorte høringsperioden for forslag til lokalplaner og mindre kommuneplantillæg til mindst fire uger. Ved hvert enkelt planforslag vil kommunen kunne fastsætte en længere høringsfrist end fire uger, hvis det efter en konkret vurdering er relevant.
Udvalget kan vælge ikke at forkorte høringsperioden. Alle planforslag vil fortsat blive sendt ud i en offentlig høring på mindst otte uger.
Vurdering
Administration anbefaler en kortere høringsperiode på ned til fire uger, idet det udgør en mulighed for at tilbyde bygherrer og investorer en hurtigere, mere effektiv sagsbehandling. Generelt varer lokalplanprocessen minimum 9 måneder fra godkendelse af en lokalplans igangsættelse frem til dens endelige vedtagelse. En høringsperiode på fire uger vil i praksis betyder, at processen vil blive mindst en måned hurtigere.
Samtidigt er det væsentligt at fastholde det grundlæggende princip om, at alle interessenter bliver hørt under processen. Et planforslag skal offentliggøres, således at offentligheden har mulighed for at fremkomme med bemærkninger og indsigelser, inden forslaget kan vedtages endeligt.

Kortere høringsperioder bør derfor forudsætte, at der tages hensyn til planforslagets karakter, det geografiske anvendelsesområde for planen, planens kompleksitet og omfanget af hørings­materialet. Herudover må der tages hensyn til, om den planlagte høringsperiode inkluderer helligdage eller almindelige ferieperioder, som f.eks. skolernes sommerferie eller efterårsferie. Er det tilfældet, bør hørings­perioden forlænges.

Som led i den offentlige høring vil kommunen fortsat:
· Sende en orientering om planforslaget direkte til de høringsberettigede. Høringsberettigede er grundejere, naboer, samt diverse lokale og nationale interesseorganisationer. Kommunens praksis har været at definere naboer til at være de omboende, der grænser op til lokalplanområdet.
· Lægge høringsmaterialet samt link til lokalplanforslaget på kommunens hjemmeside ”I høring nu”.
· Invitere alle interesserede til et orienteringsmøde om lokalplanforslaget tidligt i høringsperioden.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Planchefen indstiller,
1.    at Høringsperioden for forslag til lokalplaner og mindre kommuneplantillæg som udgangspunkt forkortes til mindst fire uger.
2.    at Der foretages en konkret vurdering ved hvert enkelt planforslag om en længere høringsfrist er relevant.
Beslutning i Miljø-, Planlægning- og Bæredygtighedsudvalget den 5. februar 2018:
Fraværende: 
Et flertal bestående af Jørgen Grüner (F), Anne Bjergvang (A), Steen Olsen (A) og Thomas Clausen (Ø) fastholdt 8 ugers høringsperiode, idet høringsperioden kan nedsættes i konkrete tilfælde.
Knud Vincents (V), Pernille Ivalo Frandsen (V) og Henrik Brodersen (O) tilsluttede sig administrationens indstilling.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.