Møde i udvalget d. 4. november 2019

8.     Svar på spørgsmål fra Næstehjælperne (O)

Sagsnr.: 330-2019-73080               Dok.nr.: 330-2019-426029                                          Åbent
Kompetence:
Social- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Social- og Beskæftigelsesudvalget orienteres her om svar på de spørgsmål, som udvalget stillede i forbindelse med henvendelse fra Næstehjælperne
Baggrund
Ved Byrådsmødet den 25. marts 2019 modtog Slagelse Byråd en henvendelse fra Næstehjælperne vedr. fattige børn i Danmark.
Henvendelsen blev efterfølgende behandlet på møde i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 3. juni 2019. i den forbindelse stillede Social- og Beskæftigelsesudvalget følgende spørgsmål:
1)    Hvilke muligheder er der i Slagelse Kommune for udsatte borgere, som har brug for hjælp – herunder private og frivillige organisationer?
2)    Hvilke muligheder er der i Slagelse Kommune i forhold til at hjælpe udsatte borgere (fx legater, julehjælp, sommerlejre, økonomisk støtte etc.?)
3)    Hvor mange henvendelser vedr. fattigdom modtager Slagelse Kommune?
Nedenfor besvares disse spørgsmål enkeltvis
Besvarelse af spørgsmål 1: hvilke muligheder er der i Slagelse Kommune for udsatte borgere, som har brug for hjælp, herunder private og frivillige organisationer?
Der findes en række private og frivillige foreninger i Slagelse Kommune, som helt eller delvist fokuserer på hjælp til socialt udsatte. Som bilag 2 ses en liste, baseret på Den Sociale Vejviser 2019-2020. Listen er udarbejdet med udgangspunkt i definitionen af socialt udsatte fra Rådet for socialt udsatte og definitionen på hjælp er bredt fortolket. Listen er derfor ikke udtømmende og indeholder bl.a. ikke foreninger, der udelukkende beskæftiger sig med ældre, handicappede, diagnoser, sygdomme, religiøse netværk etc.
Den Sociale Vejviser 2019-2020, er udarbejdet af Frivilligcenter Slagelse. Den sociale vejviser har listet alle, for dem kendte, foreninger, private såvel som offentlige, der opererer i Slagelse Kommune. Frivilligcenter Slagelses overordnede formål er at støtte og formidle viden om foreningerne i lokalområdet og centeret indgår ligeledes i et finansieret samarbejde med Slagelse Kommune, frem til 2022. Det er gratis for foreningerne at komme på oversigten og registrering kan ske både elektronisk og skriftligt.
Udover de muligheder der fremgår af bilag 2, er det også muligt at få hjælp her:
-      KFUM’s gældsrådgivning på Slagelse Bibliotek
-      Gratis dyrlægehjælp (til målgruppen socialt udsatte) via Dyreværnet
Besvarelse af spørgsmål 2: Hvilke muligheder er der i dag i Slagelse Kommune i forhold til at hjælpe udsatte borgere (fx legater, julehjælp, sommerlejre, økonomisk støtte etc.)?
For at give det bedst mulige overblik, angives det afdelings- og centervis, hvilke tilbud der i dag er i Slagelse Kommune i forhold til at hjælpe udsatte borgere.
a.    Rådgivning og Udbetaling, Center for Kultur, Fritid og Borgerservice:
-      Rådgivning og Udbetaling uddeler legatportioner fra Fælleslegatet for værdigt trængende i Slagelse kommune, og modtog sidste år 109 ansøgninger, hvoraf 74 fik bevilget et legat. Antallet af ansøgninger ligger typisk mellem 100-140, og antal bevillinger afhænger af renteafkast på fondens hovedstol.
-      Derudover bistår Rådgivning og Udbetaling Dansk Folkehjælp med oplysninger til brug for deres behandling af ansøgning om feriehjælp og julehjælp.
o    Feriehjælp: I 2018 kom der 92 ansøgninger om feriehjælp, hvoraf de 75 opfyldte Dansk Folkehjælps kriterier (året før modtog vi 135 ansøgninger).
-      Julehjælp: 325 ansøgninger om Julehjælp, hvoraf de 239 opfyldte kriterierne (året før modtog vi også 325 ansøgninger).
b.    Fritidsafdelingen, Center for Kultur, Fritid og Borgerservice:
-      HEL Fritid: En indsats som hjælper børn og unge mellem 6-18 år i gang med en fritidsaktivitet. HEL Fritid hjælper både med fritidsvejledning, såfremt barnet ikke ved hvilken aktivitet de gerne vil lave og kontingentstøtte som udgangspunkt det første halve år af aktiviteten. Hvis familien efter det halve år stadig ikke har økonomisk rådighed til at fortsætte, har HEL Fritid som prøvehandling forsøgt at dele det efterfølgende halve års kontingent med familien. Herefter overgår betalingen til familien selv.
-      DIF Get2Sport: De tre mest udsatte områder i Slagelse Kommune (Motalavej i Korsør, Ringparken i Slagelse og Parkvej i Skælskør) er indsatsens DIF Get2Sport i gang. Målet med DIF Get2Sport er at støtte og sikre det frivillige idrætsforeningsliv i de udsatte boligområder, så der også er idrætstilbud for børn og unge i disse områder. Det gøres ved at styrke de vilkår, som de frivillige i foreningerne er underlagt, så de har lyst og ressourcer til at stå for tilbuddene i områderne. DIF Get2Sport-indsatsen tilpasses de lokale forhold og udfordringer, herunder foreningernes muligheder og begrænsninger.
-      Fun2Move: Fun2Move er et foreningstilbud til børn og unge i alderen 7-14 år, som ikke er vant til at bevæge sig, som har lidt ekstra på sidebenene, eller som af andre grunde kan have svært ved at indgå på et almindeligt foreningshold. Det er med andre ord et tilbud, der rummer og har plads til alle, uanset kondition og vægt.
c.    Fællessekretariatet, Center for Børn og Unge:
-      Bildsø-lejren (Bildsø-lejren er et ferieophold i uge 27 for børn i 0.-4. klasse, hvor formålet er at give børn med særlige behov et ferieophold med et pædagogisk indhold)
-      Ungdommens Røde Kors ferielejr, hvor Slagelse Kommune rekrutterer børnene og betaler for halvdelen af deltagerne.
-      Julehjælp i samarbejde med frivillige organisationer.
-      Samarbejde med Røde Kors og mødrehjælpen, herunder startpakke fra mødrehjælpen til nyfødte familier og kagemand til fødselsdagsarrangementer.
-      Donationer fra mødrehjælpen.
Hverken Center for Arbejdsmarked og Integration eller Center for Sundhed og Ældre har særlige tilbud inden for den kategori, der nævnes i henvendelsen (legater, julehjælp, sommerlejre, økonomisk støtte etc.). Dette er ikke ensbetydende med, at der i disse centre ikke er indsatser og tilbud til borger, herunder udsatte borgere. I Center for Arbejdsmarked og Integration er der fx psykologer til stede i Ungehuset, veterankoordinator mv.
Besvarelse af spørgsmål 3: Hvor mange henvendelser vedr. fattigdom modtager Slagelse Kommune?
Da der ikke eksisterer en defineret fattigdomsgrænse, er det ikke en registrering, som Slagelse Kommune foretager i forhold til de henvendelser, der modtages.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerledelsen indstiller,
1.    at Social- og Beskæftigelsesudvalget modtager orienteringen.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 4. november 2019:
Fraværende:  Helle Blak (F), Søren Lund Hansen (O)
Taget til orientering med bemærkning om, at Social- og Beskæftigelsesudvalget ønsker, at Administrationen fremkommer med forslag til, hvordan der kan registreres vedr. fattige børn i forbindelse med ansøgning om enkeltydelser.