Møde i udvalget d. 2. marts 2021

4.     Strategi for nedbringelse af sygefravær på plejecentrene (O)

Sagsnr.: 330-2021-2211                   Dok.nr.: 330-2021-9742              Åbent
Kompetence: Forebyggelses- og Seniorudvalget
Beslutningstema
Udvalget orienteres om strategi for nedbringelse af sygefravær på plejecentrene.
Sagens indhold
På udvalgsmøde den 2. februar 2021 besluttede udvalget at plejecentrene, som en del af de 0,7% effektiviseringer i 2021, skal nedbringe sygefraværet i 2021 med 0,5%. Det vil give en samlet besparelse på 0.99 mio. kr. for kommunes plejecentre.
Samtidig blev der bevilliget 0.4 mio. kr. via budgetmidler fra effektiviseringer, til at understøtte nedbringelse af sygefraværet gennem sundhedsfremmende aktiviteter til medarbejderne.
I denne sag orienteres udvalget om den strategi, plejecentrene har lagt for at nedbringe sygefraværet i de fire plejecentreklynger.
Nedbringelse af sygefravær. Hvad virker?
Der er evidens for, at en systematisk og situationsbestemt tilgang til håndtering af medarbejdernes sygefravær har positiv indvirkning på sygefraværet. Ligeledes er det vigtigt med et kontinuerligt ledelsesmæssigt fokus på håndtering af fravær og forebyggelse af fravær.
Årsager til sygefravær
Medarbejdernes sygefravær kan deles op i to kategorier:
·       Privatbaseret fravær, som er knyttet til medarbejderens privatliv, eksempelvis skilsmisse, problemer med børn og dødsfald.
·       Kontekstbaseret fravær, som kan handle om dårligt arbejdsmiljø, nedslidning af medarbejdere med hårdt fysisk arbejde eller høj gennemsnitsalder blandt medarbejderne.
Kontekstbaseret sygefravær – hårdt fysisk arbejde
På plejecentrene i Slagelse Kommune er omkring 40-50% af medarbejderne over 50 år og samtidig kan arbejdet karakteriseres som fysisk krævende. Hårdt fysisk arbejde øger risikoen for muskel- og skeletsygdomme og dermed risikoen for sygefravær – særligt blandt ældre medarbejdere.
I ”Hvidbog om sygefravær og tilbagevenden til arbejde ved muskel- og skeletbesvær” fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er der tre generelle anbefalinger til forebyggelse af sygefravær, som følge af muskel- og skeletbesvær:
1.    Arbejdspladser, hvor der opleves tilfredshed med arbejdspladsens indretning, herunder arbejdets planlægning og tilrettelæggelse, er bedre til at forebygge sygefravær end arbejdspladser med rene ergonomiske indsatser.
2.    Medarbejderne med muskel-skeletbesvær skal holde sig fysisk i gang - gerne i arbejdstiden. Hvis arbejdet tilrettelægges hensigtsmæssigt, kan det være terapeutisk og forebyggende.
3.    Arbejdspladsen og arbejdsforhold skal mest muligt tilpasses den enkeltes behov.
Kontekstbaseret sygefravær - konflikter
En undersøgelse fra 2016 lavet af Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF) viser, at konflikter på arbejdspladsen giver flere sygedage.
Både sygefravær som følge af hårdt fysisk arbejde og som følge af konflikter kan reduceres ved indsatser, som understøtter både mental og fysisk sundhed blandt medarbejderne.
Planlagte indsatser
De bevilgede 0.4 mio. kr. anvendes til at igangsætte følgende indsatser i 2021:
1.    Opstart af daglig motion sammen med beboerne på alle afdelinger på de kommunale plejecentre. Der laves dagligt fysiske aktiviteter, hvor både beboere og medarbejdere bevæger sig efter fysisk formåen. Der er evidens for, at bevægelse sammen med andre øger både mental og fysisk sundhed. Hver klynge udpeger en ambassadør, der uddannes i at instruere i relevante træningsprogrammer og øvelser, samt frikøbes til implementering af indsatsen. Delvist frikøb af fire medarbejdere inkl. uddannelse til ambassadør udgør 280.000 kr. Plejecentrene forventer, at det er muligt at opstarte indsatsen, når alle beboere og medarbejdere er vaccineret mod Covid-19 i 1.kvartal 2021.
På Antvorskov plejecenter anvendes midlerne (40.000 kr.) til individuelle forløb for medarbejdere ifht. kost og motion. Antvorskov plejecenter har allerede en sundhedsambassadør og forventer at uddanne en mere.
2.    Indkøb og udrulning af Teameffekt App til de kommunale plejecentre. Medarbejderne bruger appen til at vurdere, om det har været en grøn, gul eller rød arbejdsdag. Blomstergården, Autisme Center Vestsjælland og HR har anvendt appen i en prøvehandling i 2020 med stor succes. Prøvehandlingen har vist, at appen medvirker til at håndtere arbejdsmiljømæssige problematikker hurtigt. Alle medarbejdere, der har angivet, at de har haft en rød dag, vil indenfor 24 timer blive kontaktet af nærmeste leder, og der er derved hurtigt blevet handlet på mistrivsel. Appen koster samlet for de 10 kommunale plejecentre cirka 80.000 kroner om året.
Udover ovenstående arbejder plejecentrene løbende på, at øge kvaliteten i håndtering af sygefraværet hos den enkelte medarbejder, eksempelvis via omsorgssamtaler og samarbejde med jobcenter i forbindelse med langtidssygemeldinger.
Samtidig kompetenceudvikles de daglige ledere på plejecentrene i at håndtere sygefravær, herunder håndtering og forebyggelse af konflikter. Kompetenceudviklingen foregår via mulighed for sparring med klyngelederne og lederkolleger på plejecentrene og via konkret kompetenceudvikling enten i samarbejde med HR eller gennem kursusforløb.
Plejecentrene følger i øvrigt Slagelse Kommunes sygefraværspolitik, som beskriver at nærmeste leder skal ringe medarbejderen op på første hverdag, hvis sygemeldingen ikke er gået direkte til lederen. På grund af døgndækning sygemelder medarbejderen sig til hovednummeret på kommunens plejecentre. Derudover kontaktes medarbejderen igen af nærmeste leder på 5. og 10. dagen for sygemeldingen.
Strategien for nedbringelse af sygefravær og den løbende opfølgning implementeres i tæt samarbejde med de lokale MED-udvalg på plejecentrene.
Antvorskov plejecenter
På Antvorskov plejecenter vil der særligt fokus på, at nedbringe korttidssygefraværet ved en systematisk indsats. Indsatsen omfatter:
-      at den syge medarbejder sygemelder sig direkte til lederen
-      afholdelse af omsorgssamtaler individuelt
-      gruppevise trivselssamtaler
-      omlægning af arbejdstider hos relevante medarbejdere
-      lægeerklæring på første sygedag m.m.
Evaluering og opfølgning
I efteråret 2021 bliver ovenstående indsatser samt udvikling i sygefraværet på plejecentrene evalueret.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Udvalget kan tage orienteringen om strategi for nedbringelse af sygefravær på plejecentrene til efterretning.
Vurdering
Plejecentrene vurderer, at Teameffekt Appen kan medvirke til, at forebygge eskalering af konflikter på plejecentrene, og dermed også at konfliktrelateret sygefravær forebygges. Teameffekt Appen giver lederne på plejecentrene hurtig adgang til medarbejdernes oplevelse af om opgaverne tilrettelægges hensigtsmæssigt, og om der mønstre i, hvornår medarbejderne oplever en rød dag. Ifølge Teameffekt gør appen det nemmere for arbejdspladserne at fastholde et lavt sygefravær - 75% af de arbejdspladser, der har afprøvet og implementeret systemet, oplever fald i sygefraværet det første år.
Plejecentrene vurderer, at den fælles motion med beboerne vil være med til, at forebygge muskel- og skeletsygdomme samt afledte smerter, idet medarbejderne understøttes i at holde sig fysisk i gang på arbejdet, og derved begrænse sygefraværet.
Sammen med det øgede fokus på kompetenceudvikling hos de daglige ledere samt fokus på korttidssygefraværet forventer plejecenterlederne, at overstående indsatser understøtter målet om reduktion af det samlede sygefravær på plejecentrene med minimum 0,5%.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Indsatserne finansieres af budgetmidler som følge af effektiviseringer (0.4 mio. kr. afsat til sundhedsfremme på plejecentrene).
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Sundheds- og Ældrechefen indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen om strategi for nedbringelse af sygefravær på plejecentrene til efterretning.
Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 2. marts 2021:
Fraværende: 
Udvalget tog orienteringen til efterretning.
Udvalget ønsker en opfølgende orientering om arbejdet med nedbringelse af sygefravær på plejecentrene på et udvalgsmøde i efteråret (okt./nov.) 2021.
Ann Sibbern (UFP) kunne godt ønske et større fokus på medarbejderinddragelse, kompetencer og ledelse i arbejdet med nedbringelse af sygefraværet på plejecentrene.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.