Møde i udvalget d. 25. september 2017

2.     Det fortsatte arbejde med landdistriktsudviklingen (D)

Sagsnr.: 330-2014-33437               Dok.nr.: 330-2017-593491                                          Åbent
Kompetence: Udvalget for Borgerdreven Innovation
Beslutningstema
Baggrund
Siden januar 2014 har der været sat ekstra fokus på udvikling af landdistrikterne i Slagelse Kommune. Dette er gennemført under overskrifterne ”Borgerdreven innovation” samt ”Lokale Udviklings Planer” / ”LUP’er”.
Udvalget for Borgerdreven Innovation har sat retningen for den løbende udvikling og har fungeret som administrationens og lokalområdernes sparringspartner i processerne. Der har desuden været et tæt samspil med både Udvalget for Landdistrikter, Teknik og Ejendomme samt LAG’en, Landudvikling Slagelse.
Udvalget har sat rammen for en forskningsbaseret observation af udviklingsprocessen, hhv. i Slagelse og Vejle kommuner. Projektet ”Borgerdreven Innovation og lokale udviklingsplaner for landdistrikterne – kortlægning af samarbejde og udvikling af model” blev tæt fulgt af Udvalget. Udvalget har løbende forholdt sig til delresultaterne og sidst til den endelige rapport ”Lokale udviklingsplaner for landdistrikterne – eksempler fra to kommuner” samt ”Drejebog – lokale udviklingsplaner i landdistrikterne”, 2015”. Her giver forskerne gode råd og redskaber til landdistriktsarbejdet både i Slagelse Kommune og i hele landet.
Tilgangen til landdistriktsudviklingen har generelt været præget af en åben, undersøgende og anerkendende dialogform. Det har været vigtigt at tage afsæt i de håb, ønsker og ressourcer, som er til stede i lokalsamfundene. Det har desuden været vigtigt at fremme den bredest mulige mobilisering lokalt. De lokale ildsjæle er blevet præsenteret for mange ”konsulent-greb” – men også for en ny måde at møde kommunen i øjenhøjde på. Der har været afholdt mange lokale møder i fællesrum, private stuer, lærerværelser og forsamlingshuse.
Hovedparten af lokalområderne i kommunen har i perioden været udpeget til disse langstrakte processer, hvor konsulenter fra administrationen har fungeret som tovholdere, projektsekretærer, facilitatorer osv. Dog er der stadig et par områder, som ikke har været tilbudt denne form for landdistriktsudvikling. Det drejer sig om Vestermose og Eggeslevmagle i landområdet, om øerne og om købstæderne Skælskør og Korsør.
Det fremadrettede arbejde
Det skal overvejes, hvordan arbejdet med udvikling af landdistrikterne i Slagelse Kommune skal fortsættes.
De Lokale Udviklings Planer (LUP’er) er lokalområdernes mulighed for at synliggøre deres ønsker for planlægningen af områdets udviklingsmuligheder over for fagudvalget. Det er intentionen at fastholde en løbende formel dialog med de områder, som har udarbejdet LUP’er.
Der er desuden etableret et kontaktforum for lokalrådene, Landliv i Slagelse Kommune. Dette forum deltager i administrationens planlægning af de løbende dialogmøder for lokalråd og fagudvalg. Det er intentionen at fastholde den løbende dialog med Landliv i Slagelse Kommune.
Endelig er det en naturlig intention at fortsætte det tætte samarbejde med LAG’en, Landudvikling Slagelse.
Udvalget bedes drøfte, hvordan man kunne forestille sig den fremadrettede rammesætning af arbejdet med landdistrikterne og civilsamfundets aktører i øvrigt. Drøftelsen vil kunne indgå i konklusionerne for temamødet med LTE-udvalget den 2. oktober 2017.
Indstilling
Erhvervs- og arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at At Udvalget drøfter mulige veje for det fortsatte arbejde.
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Borgerdreven Innovation i Landdistrikterne den 25. september 2017:
Fraværende:  Jørn-Ole Didriksen, Kurt Rasmussen (A)
Udvalget drøftede de indbyggede dilemmaer ved forandringsarbejdet på det frivillige område - kortsigtet kontra langsigtet indsats, strategi kontra konkrete aktiviteter, og udfordringerne med at samle ressourcer til den lokale udvikling.
Udvalget var enig om at der er skabt et godt fundament og at vi alle nu skal holde fast og være vedholdende i at fortælle om, hvordan vi ER kommunen - sammen.
Desuden anbefalede udvalget at fortsætte processerne med de lokale udviklingsplaner, at fortælle hinanden og omverdenen om de gode eksempler, at øve sig sammen i den gode metodik og at afholde fælles kurser eller temamøder for at fremme forandrings-dagsordenen, ex. ved et "Frivillig-Akademi".
Udvalgsformanden anbefaler at landdistriktsudviklingen bør medtænkes i konstitueringen.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.