Møde i udvalget d. 4. december 2017

20.   Slagelse by - Halmfyret fjernvarmekedel, forbindelsesledning samt udvidelse af forsyningsområde

Sagsnr.: 330-2017-42141               Dok.nr.: 330-2017-672411                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal tage stilling til etablering af en halmkedel i varmeværket ved stop 39, en stor ny fjernvarmeledning og fjernvarmeforsyning af ca. 81 ejendomme.
Baggrund
SK Forsyning (SK) har den 13. juni 2017 fremsendt et projektforslag, som vedrører fjernvarmeforsyningen i Slagelse by.
SK søger om at opsætte en halmfyret kedel i varmeværket ved stop 39. Desuden vil SK bygge en fjernvarmeledning som skal forbinde fjernvarmesystemet i den nordlige del af Slagelse med det i den sydlige del. Ledningen skal lægges gennem St. Jørgensgade. Området er i dag udlagt til gas.
SK vil gerne forsyne 81 ejendomme i St. Jørgens- og Hans Tausensgade med fjernvarme, og derfor skal området konverteres til fjernvarme.
Baggrunden for ansøgningen er, at fjernvarmeområdet i Slagelse bliver udvidet og at AffaldPlus har stoppet det ene kedelanlæg på affaldsforbrændingen. Det betyder, at der i meget kolde perioder mangler varme (spidlast) fra de almindelige produktionsanlæg. I dag bliver den manglede varme produceret ved omlægning af halmkraftværkets drift til at producere mere varme og mindre el og ved opstart af reserve-gaskedler.   
Økonomisk betyder det, at SK mister indtægter på grund af manglede el-salg og at der bliver øgede udgifter til drift af gaskedlerne. Dermed sker der også en forøgelse af CO2- udledningen.
SK ønsker at etablere en 12,5 MW halmkedel, som kan producere den manglede varme. Det vil betyde, at halmkraftvarmeværket kan genoptage dens almindelig drift og at gaskedlerne kedler ikke behøver at starte. Halmkedlen vil producere ca. 20% af det årlige varmebehov.
I dag findes der ingen større fjernvarmeledninger som forbinder de ydre dele af varmeområdet Nord med det sydlige varmeområde. Etablering af forbindelsesledningen vil gøre det muligt for SK bedre at styre nettet og øge forsyningssikkerhed.
Projektforslaget har været sendt i høring hos AffaldPlus og Dansk Gasdistribution (DGD).
AffaldPlus bemærker i deres høringssvar, at det er vigtigt for selskabet at afsætningskapaciteten for varme fra Affaldsenergien ikke reduceres. DGD har ingen bemærkninger.
Både godkendelse og afvisning af projektforslaget kan påklages til Energiklagenævnet inden 4 uger efter afgørelsen.
Retligt grundlag
Projektforslaget skal behandles efter varmeforsyningsloven og projektbekendtgørelse nr. 825 af 24. juni 2016. Kommunen skal sikre, at projektforslaget er samfundsøkonomisk fordelagtigt. I løbet af sommeren 2017 er der kommet nye forudsætninger, projektberegningerne er opdateret med dem.
Handlemuligheder
Udvalget kan godkende projektforslaget, da samfundsøkonomien er positiv. En godkendelse vil betyde, at SK kan etablere halmkedlen, fjernvarmeledningen og forsyne bygningerne i St. Jørgens- og Hans Tausensgade med fjernvarme.  
Udvalget kan vælge at afvise projektforslaget, hvis det går imod kommunens interesser eller øvrige planlægning.
Udvalget kan også vælge at bede om et andet projektforslag, eller et projektforslag fra et andet forsyningsselskab.
Vurdering
Projektforslaget viser, at det samfundsøkonomisk er 24 mio. billigere at gennemføre projektet, end det vil være, at opretholde den nuværende situation.
Varmebehovet i fjernvarmenettet er ikke ændret og det er teknisk muligt at afsætte affaldsvarmen.
Samlet anbefaler administrationen at projektforslaget godkendes.
Etablering af halmkedlen kan have indflydelse på prisstrukturen for fjernvarme og affaldsbehandling i Slagelse. Spørgsmålet er alene relevant for de respektive bestyrelser.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen.
Konsekvenser for andre udvalg
Projektforslaget har ingen betydning for andre udvalg.
Indstilling
Centerchefen for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Projektforslaget godkendes.