Møde i udvalget d. 6. april 2021

22.   Kobæk Strand - den videre proces med konsekvensvurdering af kystbeskyttelsesløsning i Natura 2000 (B)

Sagsnr.: 330-2017-4246                 Dok.nr.: 330-2021-87514                                            Åbent
Kompetence:
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal endvidere drøfte og beslutte om kommunen vil afholde udgifterne, hvis højvandssikring af Kobæk Strand ikke gennemføres.
Sagens indhold
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede d. 22. juni 2020 at afsætte yderligere kr. 150.000 til alternative løsninger for delstrækningen i Natura 2000-området, inden udvalget beslutter om kystbeskyttelsesprojektet i Kobæk Strand skal fremmes.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede samtidig, at kommunen afholder udgifterne, hvis projektet ikke gennemføres.
Projektet omfatter nu forslag til fire alternative løsninger for delstrækningen i Natura 2000. Der skal udarbejdes konsekvensvurdering på alle fire løsninger. Natura 2000-området er det gule område i bilag 1. Der er endvidere udarbejdet et budget for hver af løsningerne i bilag 1.
Saltengen 1: Den eksisterende vejdæmning (Saltengen) hæves op til kote +2,2, og der anlægges nye rørledninger under vejdæmningen.
Saltengen 2: Der etableres spuns (2,2 m DVR90) på begge sider af eksisterende vejdæmningen. Vejdæmning hæves op til kote +2,0 mellem spunsvæggene. Der anlægges nye rørledninger under vejdæmningen og gennem spunsvæggene.
Saltengen 3: Der etableres spuns (2,2 m DVR90) på den sydlige side af den eksisterende vejdæmning. Vejdæmning bibeholdes, som den er på nuværende tidspunkt. Der anlægges nye rørledninger under vejdæmningen og gennem spunsvæggen.
Saltengen 4: Der etableres spuns, topkote 2,2 m DVR90 langs grænsen af Natura 2000-området op mod Kobæk Strand.
Administrationen har haft møde med Kystdirektoratet og Miljøstyrelsen om de alternative løsninger i Natura 2000-området. Konklusion på mødet var, at der skal udarbejdes en konsekvensvurdering for at få afklaret, om der er en linjeføring der ikke vil skade Natura 2000-områdets integritet.
Kystdirektoratet har vurderet, at alle fire metoder kan give den ønskede risikoreduktion, og de foreslåede materialer og linjeføringer ser fornuftige ud, set ud fra en helhedsbetragtning.
Den videre proces:
På baggrund af konsekvensvurderingen skal myndighederne vurdere hvilken løsning, der kan arbejdes videre med.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal herefter beslutte om projektet skal forsøges videreført og sendes i høring hos grundejerne.
Retligt grundlag
LBK nr. 57 af 21/01/2019, kystbeskyttelsesloven.
BEK nr. 1062 af 21/08/2018, kysthabitatbekendtgørelsen.
Handlemuligheder
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge:
A.    om der skal afsættes yderligere ca. kr. 400.000 til udarbejdelse konsekvensvurdering af alternative løsninger, inden udvalget tager beslutning om fremme af projektet.
B.    om kommunen vil afholde udgifterne til udarbejdelse af konsekvensvurderingen løsninger, hvis projektet ikke bliver gennemført, eller om den vil pålægge grundejerforeningerne at afholde udgifterne. Kommunen afholder hermed i alt ca. kr. 400.000.
Vurdering
Der skal udarbejdes en konsekvensvurdering for at få afklaret, om der er en linjeføring der ikke vil skade Natura 2000-området og hvilken løsning grundejerne kan forvente i projektet.
Administrationen anbefaler derfor, at der udarbejdes en konsekvensvurdering af de alternative løsninger
Administrationen anbefaler endvidere, at kommunen afholder udgifter, hvis projektet ikke videreføres.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Udgifter til udarbejdelse af konsekvensvurdering anslås til kr. 400.000, som finansieres af klima/naturkontoen.
Der er på nuværende tidspunkt brugt kr. 394.000 på udarbejdelse af kystbeskyttelsesprojektet. Derudover er der anvendt kr. 80.000 til møder og kommunikation m.v..
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,
1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender, at afsætte yderligere kr. 400.000 til konsekvensvurdering af alternative løsninger for delstrækningen i Natura 2000-området, inden udvalget beslutter om projektet skal fremmes.
2.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at kommunen står i forskud med udgifterne.
3.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at kommunen selv afholder udgifterne, hvis projektet ikke bliver gennemført.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 6. april 2021:
Fraværende: 
Ad 1 - 3; Godkendt.