Møde i udvalget d. 1. februar 2021

500. Forebyggelse af misbrug blandt unge - Implementering af anbefalinger (O)

Sagsnr.: 330-2019-52609               Dok.nr.: 330-2021-12803                                  Åbent
Kompetence: Forebyggelses- og Seniorudvalget, Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser samt Børne- og Ungeudvalget. 
Beslutningstema
Udvalget orienteres om den kommende proces med at få kvalificeret, koordineret og implementeret de 6 anbefalinger til forebyggelse af misbrug blandt unge.
Baggrund
I maj 2019 besluttede Byrådet at nedsætte et § 17. stk. 4 udvalg, hvis opgave var at komme med anbefalinger til forebyggelse af misbrug blandt unge. Opgaveudvalgets arbejde resulterede i 6 konkrete anbefalinger, som i oktober 2020, blev godkendt i Byrådet.
Byrådet ønskede samtidig, at anbefalingerne blev sendt til relevante fagudvalg med henblik på, at der arbejdes videre med anbefalingerne med relevante, lokale fagfolk og aktører. Formålet er at få kvalificeret, prioriteret og koordineret anbefalingerne med øvrige indsatser på området.
Organisering af indsatsen i en samlet ungeenhed
Jf. budgetaftalen 2021-2024 pkt. 7, skal indsatsen med at forebygge misbrug blandt unge forankres i en samlet ungeenhed med reference til Børne- og Ungeudvalget.
Børne- og Ungeudvalget blev på deres møde d. 11. januar 2021 præsenteret for rammerne for organisering af en samlet ungeenhed. Udvalget godkendte oplægget og pointerede, at Ungeenheden har ansvaret for implementering og afrapportering af anbefalingerne fra §17, stk. 4-udvalget, men at de samtidig har en forventning om, at arbejdet går i gang allerede inden etablering af Ungeenheden.
Kvalificering, prioritering og koordinering af indsatsen
For at sikre kvalificering, prioritering og koordinering af anbefalingerne til forebyggelse af misbrug blandt unge er Folkesundhed i gang med at etablere meningsgivende arbejdsfællesskaber omkring de 6 anbefalinger. Der nedsættes således ét arbejdsfællesskab per anbefaling bestående af relevante interne og eksterne aktører, heriblandt også borgere, hvor det giver mening.
Der er på nuværende tidspunkt inviteret aktører med fra dagtilbuds- og skoleområdet, Sundhedstjenesten, SSP, Handicap og Psykiatri, Jobcentret, Uddannelse og HR, Kultur og Fritid, ungdomsuddannelserne, Frivilligcenter Slagelse m.fl. Nogle aktører vil være repræsenteret i flere arbejdsfællesskaber.
Tidsplan
Der tages forbehold for, at corona-situationen kan påvirke nedenstående tidsplan, hvormed det kan blive nødvendigt at skubbe nogle af de forventede milepæle.
Januar 2021
Folkesundhed tournéer virtuelt rundt i organisationen og relevante eksterne samarbejdsfora med en kort præsentation af de 6 anbefalinger til forebyggelse af misbrug blandt unge. Formålet med touren er at udbrede kendskabet til anbefalingerne samt at kortlægge, hvilke konkrete aktører de forskellige arbejdsfællesskaber skal/bør bestå af.
Februar 2021
De 6 arbejdsfællesskaber nedsættes senest medio februar 2021, og hvert arbejdsfællesskab indkaldes til et virtuelt præsentations- og arbejdsmøde ultimo februar/primo marts 2021. På det første møde skal aktørerne udarbejde en tidsplan for implementering af den konkrete anbefaling.
Marts 2021 – August 2021
Arbejdsfællesskaberne kvalificerer anbefalingerne og koordinerer implementeringen af de konkrete indsatser med allerede-eksisterende tilbud. Arbejdsfællesskaberne forelægger fagudvalgene en orientering på de konkrete indsatser og den videre implementering på udvalgenes juni-møder.
August 2021
Det forventes, at anbefalingerne udmøntes i konkrete indsatser med opstart senest august 2021.
September 2021 – December 2021
Arbejdsfællesskaberne vil løbende tilpasse og udvikle indsatserne på baggrund af de tilbagemeldinger, de får fra de involverede aktører og borgere.
December 2021
Byrådet orienteres om en samlet status på implementering af de 6 anbefalinger, samt hvordan de 6 indsatser foreløbigt er blevet taget imod.
Januar 2022 – December 2024
Løbende udvikling og evaluering af indsatserne.
Retligt grundlag
Budgetaftalen 2021-2024 pkt. 7.
Handlemuligheder
Udvalget kan tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at den foreslåede organisering og tidsplan tilgodeser muligheden for at skabe en succesfuld implementering af §17 stk. 4-udvalgets anbefalinger.
Arbejdsfællesskaberne skaber mulighed for at inkludere alle relevante interne og eksterne aktører på tværs i kommunen med interesse i det stofforebyggende arbejde, således at der skabes engagement og faglig kompetence ift. den forestående implementering.
Tidsplanen tilgodeser rum til at skabe ejerskab og medindflydelse iht. anbefalingernes konkrete udmøntning inden den egentlige planlægning, koordinering og igangsættelse af de forskellige indsatser.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Forebyggelses- og Seniorudvalget øremærkede i august 2020, 590.000 kr. fra Forebyggelsespuljen til implementering af opgaveudvalgets anbefalinger. Midlerne blev tildelt for en ét-årig periode og er søgt overført til brug i 2021.
I det vedtagne ændringsforslag VII i Budgetaftalen 2021-2024 er det besluttet at afsætte 500.000 kr. i overslagsårene dvs. år 2022, 2023 og 2024 til udvikling og implementering af anbefalingerne.
Konsekvenser for andre udvalg
Drift af de 6 indsatser til forebyggelse af misbrug blandt unge kan på sigt kræve prioritering i de kommende budgetter.
Indstilling
Centerchefen for Sundhed og Ældre, Skolechefen, og Social- og Projektchefen indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen omkring implementeringen af de 6 anbefalinger til forebyggelse af misbrug blandt unge til efterretning.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 1. februar 2021:
Fraværende: 
At 1 - Taget til efterretning.
Udvalget foreslog, at præsentationen af anbefalingerne sker i et samarbejde mellem den administrative tovholder og medlemmer af opgaveudvalget.
Udvalget bemærkede: "Vi ser frem til, at arbejdet med de seks anbefalinger nu går i gang. Opmærksomheden henledes på, at opgaveudvalget har gjort sig meget umage med arbejdet og har brugt meget tid på udarbejdelsen af anbefalinger. Det er derfor vigtigt, at opgaveudvalget kan kende anbefalingerne, når de er blevet udmøntet, og at der derfor ikke ændres i opgaveudvalgets forslag til udmøntning."
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.