Møde i udvalget d. 5. april 2017

3.     Regnskab 2016 - Regnskabsbemærkninger og handleplaner (B)

Sagsnr.: 330-2017-11073               Dok.nr.: 330-2017-190837                                Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Sundheds- og Seniorudvalget orienteres om endeligt regnskab for 2016 samt bemærkninger hertil. På områder med merforbrug 2016 er udarbejdet handleplaner for afvikling til udvalgets godkendelse.
Baggrund
På Sundheds- og Seniorudvalgets møde i marts blev behandlet sag om foreløbig regnskab 2016 herunder overførsler til 2017. I den forbindelse ønskede udvalget tæt opfølgning på økonomien fremadrettet samt oplæg til, hvordan udvalget kan følge den økonomiske udvikling på alle områder, men særligt på de områder, der har haft merforbrug i 2016. Endeligt ønskede Udvalget en tydeliggørelse af årsagerne til merforbrug i 2016 på de enkelte områder, samt konsekvenser i kommende års budgetter.
Retligt grundlag
Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.
Reglerne for overførselsadgang af drift og anlæg fremgår af ”Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune” afsnit 1.3.
Handlemuligheder
Der er udarbejdet regnskabsbemærkninger for 2016, som vil indgå i den samlede årsberetning 2016, denne vil blive behandlet på Økonomiudvalgets og Byrådets møder i april. Sundheds- og Seniorudvalgets del af regnskabsbemærkningerne ses i bilag 1.
På områder med merforbrug er udarbejdet handleplaner for afvikling over en 2-årig periode, jf. gældende regler. Handleplaner fremgår af bilag 2. Handleplanenerne beskriver ligeledes årsager til merforbrug i 2016.
Vurdering
Hovedårsagen til merforbruget har været implementering af nyt omsorgssystem og hjælpemiddelsystem. Implementeringen har både krævet ekstra tid til implementeringen og har samtidig betydet en usikkerhed i forhold til datagrundlag og dermed styringsgrundlag i 2016.
Administrationen anbefaler, at den økonomiske udvikling følges tæt igennem 2017. Dette sker administrativt hver måned i forbindelse med de enkelte lederes udførsel af obligatorisk ledelsestilsyn. Derudover fortager de respektive ledere tæt månedlig opfølgning på handleplaner med det formål, at dokumentere udviklingen i såvel pris som mængde, samt påvise den faktiske mindre udgift måned for måned. 
Sundheds- og Seniorudvalget følger den økonomiske udvikling i forbindelse med budgetopfølgninger jf. den af Byrådet vedtagne plan for dette. Udvalget orienteres hver måned, om status på områder med handleplaner og områder med indikation af, at forbruget er stigende.
Specielt for området hjælpemidler vil der i forbindelse med budgetopfølgningssagen i maj blive forelagt analyse af udviklingen på området.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Aktuel økonomisk status vil blive forelagt på Sundheds- og Seniorudvalgets møde i maj i forbindelse med budgetopfølgning pr. ultimo april 2017.
Konsekvenser af den økonomiske udvikling i 2016 samt forventninger til 2017 er kort beskrevet i separat sag på denne dagsorden omhandlende budget 2018-2020. Nærmere konsekvenser vil blive forelagt på udvalgets møde i maj, når resultatet af budgetopfølgningen ultimo marts 2017 kendes.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Sundheds- og Seniorudvalget tager regnskabsbemærkningerne for 2016 til efterretning
2.    at Sundheds- og Seniorudvalget anbefaler handleplanerne, for afvikling af merforbrug 2016, overfor Økonomiudvalget
3.    at Sundheds- og Seniorudvalget godkender, at opfølgning på økonomi sker ifm. budgetopfølgninger inkl. konkret status på handleplaner.
Beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget den 5. april 2017:
Fraværende: 
Udvalget finder den løbende budgetopfølgning i 2016 mangelfuld og utilfredsstillende.
Udvalget udtrykker bekymring for, om merforbruget reelt kan hentes i 2017 og 2018 grundet hidtidig styring.
Udvalget ønsker en nøje og tæt månedlig økonomiopfølgning i 2017 i forhold til handleplanerne.
Udvalget ønsker tilføjet i handleplanen for sygeplejen, at praksis omlægges, herunder visitationspraksis.
I forhold til handleplanen vedrørende myndighed/frit valg tilføjes, at der ændres praksis af visitationen og med fokus på konkret visitering /revisitering.
Udvalget ønsker en klar redegørelse for udviklingen i handleplanerne på udvalgets møde i maj med henblik på budgetlægning for 2018.
Udvalget tager regnskabet til efterretning og godkender indstillingerne med bemærkninger om, at de budgetmæssige konsekvenser for 2018-2020 medtages, når den konkrete status på handleplaner fremlægges.
Udvalget ønsker et overblik over sygefraværet blandt de eksterne vikarer, når de bruges som supplement i den kommunale pleje.