Møde i udvalget d. 4. oktober 2017

11.   Tilbageflytning af borgere til Skælskør Plejecenter (O)

Sagsnr.: 330-2014-92083               Dok.nr.: 330-2017-586131                                Åbent
Kompetence: Sundheds- og Seniorudvalget
Beslutningstema
Udvalget orienteres om den planlagte tilbageflytningsproces af borgere til Skælskør Plejecenter efter endt ombygning af plejecentret.
Baggrund
Som udvalget er bekendt med, er ombygningen af Skælskør Plejecenter i gang. Status på ombygningen er, at tidsplanen fortsat holder, og at ombygningen er færdig 26.04.2018 (som udvalget også er orienteret om den 14.4.16). Det betyder, at beboere kan flytte tilbage til Skælskør maj 2018. Der vil være 29 faste boliger og 1 aflastningsbolig.
Ud af de 24 beboere, der pt. bor på Skælskør Plejecenter, er der 13 beboere, som er flyttet med fra Skælskør til den midlertidige genhusning lokaliseret på Blomstergården. Disse borgere skal flytte tilbage til Skælskør på samme vilkår, som de flyttede til Blomstergården (dvs. kommunen betaler flytteomkostningerne).
11 beboere er ”nyindflyttet” ind på Skælskør Plejecenter, mens det har haft til huse på Blomstergården.
Der har været dialog med de beboere, der er flytter ind på Skælskør Plejecenters lokation på Blomstergården om den forestående flytning, for at sikre at de beboere der flytter ind, i udgangspunktet har lyst til at flytte med til Skælskør. Dette for at undgå flere flytninger end højst nødvendigt, samt at sikre plads på Skælskør Plejecenter til borgere, der gerne vil bo i Skælskør.
Med udgangspunkt i de positive erfaringer fra flytningen af Skælskør Plejecenter til lokalerne på Blomstergården, er det planen, at gennemføre tilbageflytningen til Skælskør på samme måde. Nedenfor skitseres den planlagte tilbageflytning i hovedtræk.
Inden flytningen vil beboere og de familiemedlemmer, der har lyst og mulighed, komme på besøg på Skælskør Plejecenter. Her får den enkelte beboer mulighed for at se lejlighederne og udtrykke ønske om, i hvilken lejlighed, de gerne vil bo.
I dagene op til flytningen vil medarbejdere (og de familiemedlemmer, der har ønske og mulighed for det) hjælpe beboerne med at sortere og pakke det, som er muligt, i flyttekasser.
Et flyttefirma vil blive engageret til at varetage flytningen. Flytningen vil foregå over ca. 5 dage og blive tilrettelagt til mindst muligt gene for beboerne.
Første dag flyttes kontorer og andet som har relation til medarbejderne. De følgende dage bliver beboer og deres indbo flyttet. Flytningen vil foregå på den måde, at alle beboere (og de familiemedlemmer som ønsker at være med) mødes til fælles morgenmad.
Herefter tages der på tur med de beboere, som skal flytte på dagen og deres familiemedlemmer.
Ved sidste flytning gik turene forskellige steder hen, men fælles for alle dage var, at der blev spist frokost på Comwell i Korsør. Her var også lejet værelser, så de beboere, der havde behov for at hvile efter frokosten, havde mulighed for det.
Imens beboerne er på tur, sørger flyttefolkene for at tage billeder af den enkelte lejlighed og flytte tingene til Skælskør. Når beboerne kommer tilbage til Skælskør, vil flyttefolkene, i det omfang, det er muligt, have sat møbler m.m., så det står som hjemme i boligen på Blomstergården. Medarbejdere tømmer flyttekasser, lægger tøj i skabe, sætter toiletartikler på plads, lægger medicin i medicinskabe m.m., samt sætter de personlige effekter op, som de stod tidligere.
Alt dette for at sikre genkendelighed det nye sted og gøre flytningen overskuelig for beboerne. Ved ankomsten til Skælskør vil medarbejdere og evt. familiemedlemmer pakke det sidste ud sammen med beboeren. Dagene bliver afsluttet med fælles aftensmad.
Det er virksomhedens oplevelse, at denne måde at flytte på betød, at alle beboere var glade og specielt det, at deres ting stod i lejlighederne fik mange til at sige ”jamen det er jo mine ting, der står her, nej, se mine fugle er her også, hvor er der altså pænt og lyst her, hvordan er mine ting og tøj da kommet så hurtigt på plads, her er da dejligt at være osv.”
Skælskør Plejecenter er et registreret EDEN plejehjem. Dette betyder blandt andet, at den enkelte beboere og dennes ønsker og individuelle behov er i fokus. På et EDEN hjem er der fokus på, at der er plads til forskelligheder, og at man bor sammen som en ”familie”. Fremover er det besluttet at afholde familiemøder, hvor der er deltagelse af beboere, familiemedlemmer og medarbejdere (er der punkter af faglig karakter, som ikke kan tages op på disse møder, holdes der et kort møde med medarbejdere alene).
Skælskør Plejecenter vil i oktober invitere alle beboere og familier til et stort fælles møde. Her vil der kort blive vist nogle film, som illustrerer hvad et EDEN-plejehjem er, og alle vil få til opgave at lave en collage, som viser, hvordan de ønsker, at deres fremtid/hverdag skal se ud på Skælskør Plejecenter. EDEN gruppen vil samle dagens input og ud fra dem lave et udkast til, hvordan vi skal gøre tingene fremover. Efter første møde vil der blive afholdt familiemøde en gang månedligt. På møderne frem til april vil flytningen tilbage til Skælskør være et fast punkt på dagsorden, så personale, beboere og familier i fællesskab kan skabe rammerne for en god flytning.
Selve indvielsen af Skælskør Plejecenter planlægges fejret i juni 2018, hvor plejecentret også kan fejre 40 års fødselsdag.
Retligt grundlag
Intet at bemærke.
Handlemuligheder
Administrationen gør opmærksom på, at der efter tilbageflytning til Skælskør, vil være mulighed for at anvende de 24 boliger på Blomstergården som en udvidelse af plejecenter-kapaciteten. Som tidligere fremlagt er der en medfølgende driftsudgift på 8,2 mio. kr., såfremt udvalget ønsker at anvende disse boliger.
Vurdering
Administrationen vurderer, at den planlagte flytning imødekommer beboerne og deres familiers behov. Samtidig er der mulighed for - og plads til beboernes og deres familiers ønsker ifm. flytningen og plejecenters kultur og stemning, som de skal hjem til.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
De 13 beboere der pt. er genhuset (altså oprindeligt boede på Skælskør)
Slagelse Kommune finansierer boligindskud og flytteomkostninger.
Beboerne skal enkeltvis bestemme om de vil benytte ’den gamle ordning’ eller almen boliglovgivningen.
”Den gamle ordning” indebærer, at huslejen er det samme som da borger tidligere boede på Skælskør Plejecenter (indkomstbestemt beregnet husleje).
Efter almen boliglovgivning vil borger modtage en lejekontrakt og huslejen er fastsat efter almen boliglovgivningens principper (hertil kan man søge boligstøtte).
Beboere der ikke er genhuset (pt. bor på Blomstergården og har ikke tidligere boet på Skælskør).
Slagelse Kommune finansierer flytteomkostningerne.
Disse borgere skal betale indskud (men får refunderet indskuddet på Blomstergården). Efter almen boliglovgivning vil borger modtage en lejekontrakt og huslejen er fastsat efter almen boliglovgivningens principper (hertil kan man søge boligstøtte).
Konsekvenser for andre udvalg
Intet at bemærke.
Indstilling
Centerchefen for Sundhed og Ældre indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget den 4. oktober 2017:
Fraværende:  Jens Jørgensen (Udenfor partierne)
Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.