Møde i udvalget d. 30. marts 2021

3.     Orientering ved Center for Sundhed og Ældre (O)

Sagsnr.: 330-2021-5772                   Dok.nr.: 330-2021-21470            Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Orientering v/ Sundheds- og Ældrechef Charlotte Kaaber.
Fra Ældrerådet er rejst ønske til orientering om:
Spørgsmål til følgende punkter fra referat af Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde den 2. marts 2021:
Pkt. 2. Høringsproces i forbindelse med budget 2022-2025. Hvad er status, og hvornår bliver Ældrerådet inddraget.
Pkt. 4. Strategi for nedbringelse af sygefravær på plejecentrene. Nærmere orientering om strategien ønskes.
Pkt. 6. Godkendelse af besparelser og igangsætning af træningsfaciliteter på Blomstergården. Nærmere orientering om fremtidig træning i kommunen ønskes. Skal der lukkes ned de øvrige steder, Skovvang og i Korsør.
Pkt. 10. Foreløbigt regnskab 2020 - overførsler 2021. Handleplan 2021 på grund af Covid19 medfører konsekvenser for nogle plejecentre. Udløser dette besparelser eller forringelser på ældreområdet. Hvorledes tænkes det, at besparelserne skal indarbejdes. Er kommunen ikke kompenseret for ekstraudgifterne til Corona fra regeringen.
Ekstra medarbejderressourcer på hjælpemiddelområdet, hvad er status.
Kan Ældrerådet blive orienteret om, hvorledes Demografimodellen indarbejdes på ældreområdet, inklusiv boligstrategi, plejecentre og hjemmepleje. Hvilke tal arbejdes der med. Her tænkes på befolkningsprognosen, som viser en stor tilgang af ældre borgere.
Kan Ældrerådet blive orienteret om visitationskriterierne for hjemmepleje og for plejecentrene, og bør Ældrerådet ikke inddrages ved ændringer.
Kan Ældrerådet blive orienteret om aktuel status for tomgangsleje, hvor er de tomme boliger, samt ventelister for de forskellige enheder. Det foreløbige regnskab siger, at udgiften er 4,2 mio. kr. i 2020.
Sundhedshus Slagelse. Hvad er status og hvornår åbner det.
Nærmere orientering ønskes vedrørende:
Omtale i Sjællandske den 6/3 vedrørende "Demente og pårørende får særlig hjælp via støttet projekt". 

Omtale i Sjællandske den 13/3 vedrørende "Unge på vej i fritidsjob på plejecentrene", her henvises til erfaringer fra plejecenter Solbakken, kan Ældrerådet blive orienteret om denne sag/ide.
Indstilling
Formanden for Ældrerådet indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Ældrerådet den 30. marts 2021:
Fraværende:  Connie Hyldal, Leif Jensen, Sonja Bruus Petersson
Sundheds- og Ældrechef Charlotte Kaaber orienterede om.
Spørgsmål: Høringsproces i forbindelse med budget 2022-2025. Hvad er status, og hvornår bliver Ældrerådet inddraget.
Svar: Administrationen er ved at finde dato for temamødet om budget, som snart udmeldes og Ældrerådet inviteres.
Spørgsmål: Strategi for nedbringelse af sygefravær på plejecentrene. Nærmere orientering om strategien ønskes.
Svar: Forebyggelses- og Seniorudvalget har valgt effektiviseringer på 0,7 mio. kr. I den forbindelse skal sygefraværet nedbringes på plejecentrene. Plejecentrene fik 400.000 til arbejdet. Pengene skal bruges til:
·       Arbejdet med trivslen på Blomstergården skal udbredes til andre plejecentre. Appen TeamEffekt som medarbejderne bruger til at bedømme arbejdsdagen samt motion på arbejdspladsen for medarbejderne og beboerne skal implementeres på andre plejecentre.
·       Lederkursus i omsorgssamtaler og den motiverende samtale.
Generelt er der en bedring i sygefraværet, men det kan godt blive bedre. 
Spørgsmål: Pkt. 6. Godkendelse af besparelser og igangsætning af træningsfaciliteter på Blomstergården. Nærmere orientering om fremtidig træning i kommunen ønskes. Skal der lukkes ned de øvrige steder, Skovvang og i Korsør.
Svar: Træningsfaciliteter på Blomstergården er en udvidelse. Tanken er, at borgere på midlertidige pladser og borgere med f.eks. behov for træning efter hjerneblødning kan træne tæt på hjemmet og dermed undgå transport. Byggeriet på Blomstergården er blevet dyrere. I hovedtræk er det håndværkerne, der er blevet dyrere end forventet. Det har derfor været vigtigt at bevare størrelsen og de særlige bløde gulve. Til gengæld kommer der terrasse 2 steder i stedet for hele vejen rundt, det er her man vælger at spare.
Spørgsmål: Pkt. 10. Foreløbigt regnskab 2020 - overførsler 2021. Handleplan 2021 på grund af Covid19 medfører konsekvenser for nogle plejecentre. Udløser dette besparelser eller forringelser på ældreområdet. Hvorledes tænkes det, at besparelserne skal indarbejdes. Er kommunen ikke kompenseret for ekstraudgifterne til corona fra regeringen.
Svar: Overordnet set i forhold til overførsler skal alle mindreforbrug overføres til kommunekassen. Det gælder også for Ældrerådet.
Både mer- og mindreforbrug på plejecentrene er overført fra 2020 til 2021. På plejecentrene Skovvang og Lützensvej skal der findes besparelser og dermed forringelser. Vi gør det bedste i forhold til at indhente merforbruget. Historisk set har der været mange overførsler på de centrale konti. De aktiviteter som allerede er besluttet i forhold til overførelser af mindreforbrug, skal afholdes. Så ser vi om budget 2021 kan finansiere aktiviteterne eller om vi senere på året skal søge om at få flere midler.
Vi har fået 18 mio. kr. i kommunekompensation i forhold til ekstraudgifterne pga. corona og er derfor ikke fuld kompenseret. Der kommer muligvis en kompensation mere i løbet af foråret. 
Ældrerådets mindreforbrug i 2020 er overført til kommunekassen. Ældrerådet må derfor sende en begrundet ansøgning til Charlotte Kaaber, hvis rådet vurderer, at der er behov for flere midler end afsat i budgettet for 2021.
Spørgsmål: Ekstra medarbejderressourcer på hjælpemiddelområdet, hvad er status.
Svar: Vi har fået ekstra medarbejdere i en afgrænset periode. Der er tilført området 0,9 mio. kr. til at opgradere og der kan ansættes i alt 3 vikarer resten af året. Sagspuklen bliver dermed mindre. Området tages med i budgetforhandlingerne til en mere permanent løsning. Tonny Korndrup spørger til antallet af ansatte. Charlotte Kaaber svarer, at det er delt meget op i områder. Der er 1 medarbejder på biler og 2 medarbejder på andre områder. Selvom der var flere ansatte på bilerne vil ventetiden ikke blive kortere på grund af de procedurer, der er for området.
Spørgsmål: Fra Alf Søhus om besparelser på aktivitetscentre.
Svar: Politikkerne har ikke talt om besparelse på aktivitetscentrene, men de er nysgerrige og interesseret i området. De vil se på om modellen kan tænkes anderledes og hvordan vi kan gøre det endnu bedre. Brugerne skal inddrages og høres. AOF, LOF og frivillige organisationer bliver også inddraget.
Forebyggelses- og Seniorudvalget holder temamøde om aktivitetscentrene den 14.4.2021 og Ældrerådet er inviteret.
Spørgsmål: Kan Ældrerådet blive orienteret om, hvorledes Demografimodellen indarbejdes på ældreområdet, inklusiv boligstrategi, plejecentre og hjemmepleje. Hvilke tal arbejdes der med. Her tænkes på befolkningsprognosen, som viser en stor tilgang af ældre borgere.
Svar: Vedr. plejecentrene der bruger vi Danmarks Statistik på befolkningsområde. Det er fine statistikker og her kan ses, at plus 85-årige bliver fordoblet indtil 2030. Her er ikke tale om en akut udfordring fordi vores ventelister er mere end rimelige, men det er noget vi skal begynde at arbejde med. De private byggeherre ser potentiale i at bygge i Slagelse Kommune og vil gerne understøtte vores virksomhed. Ved Slagelse station har 2 byggeherre købt grunde og er i gang med at kigge på lokalplanerne. Ok fonden er også inddraget. Plejecenter med ældreboliger er færdige i 2023 og kommunens takster og kvalitetstandarder skal overholdes.
Spørgsmål: Tonny Korndrup oplyser, at vi mangler boliger til ældre i Korsør og Skælskør og spørger, om der er lavet undersøgelse som viser borgerne gerne vil bo?
Svar: Charlotte Kaaber svarer at generelt ønsker borgerne at blive i det område de bor.  
Spørgsmål: Kan Ældrerådet blive orienteret om visitationskriterierne for hjemmepleje og for plejecentrene, og bør Ældrerådet ikke inddrages ved ændringer.
Svar: Til plejecentrene er det visitatorerne, der besøger borgerne i hjemmet. Hvis borgeren er til fare for sig selv eller andre kan borgeren blive visiteret til en plejebolig.
Visitatorerne er ikke oplyst om antallet af ledige boliger, og de vurderer borgeren ud fra aktuelle behov. Der er kan være ventetid hvis man fastholder et ønske til et bestemt plejecenter.
Til hjemmepleje vurderes individuelt, hvad borgeren har behov for af hjælp. Hvis der er fysiske udfordringer, så stiller vi rehabilitering og genoptræning til rådighed og hjælpemidler, som kan hjælpe borgeren med at være selvhjulpen og klare sig længst muligt i eget hjem.
Spørgsmål: Berit Schau spørger til visitation til ældreboliger:
Svar: Vi vurderer, hvordan borgeren klare sig i sin bolig og de fysiske rammer indenfor i boligen prioriteres.
Spørgsmål:  Kan Ældrerådet blive orienteret om aktuel status for tomgangsleje, hvor er de tomme boliger, samt ventelister for de forskellige enheder. Det foreløbige regnskab siger, at udgiften er 4,2 mio. kr. i 2020.
Svar: Den aktuelle udgift for 2020 er 2,7 mio. kr. og er på grund af de midlertidige pladser på Bjergbyparken, som ikke er egnet til boliger og Solbakken, fordi boligerne er for dyre og for store. Der er også boliger, der fraflyttes med huslejetab. Alliancehaven skal konverteres til handicapvenlige boliger, så Fællesorganisationens Boligforening (FOB) kan overtage dem. Boliger i Rude er overgivet til handicap og psykiatriområdet.
Tomgangsleje er et indsatsområder administrationen arbejder meget ihærdigt med og udgiften til tomgangshusleje er væsentlig reduceret i de sidste år.
Spørgsmål: Sundhedshus Slagelse. Hvad er status og hvornår åbner det.
Svar: Sundhedshuset er åbnet og åbningsceremonien er udskudt til september. Det velfærdteknologiske bliver ikke bemandet, men der gives adgang med QR stregkoder. Birgit Jørgensen oplyser, at der mangler rigtig meget, men der er gode adgangsforhold. Dog skal bruges lidt flere ressourcer på at gøre det brugbart. Charlotte Kaaber svarer, at vi opgradere hjælpemidler og afsætter QR stregkoder, så besøgende kan få en oplevelse, når de kommer ind i rummet. Vi skal selvfølgelig gøre det interessant, selvom det ikke er bemandet.  
Spørgsmål: Omtale i Sjællandske den 6/3 vedrørende "Demente og pårørende får særlig hjælp via støttet projekt". 
Berit Schau vil gerne informeres om, hvor meget vi har fået fra ansøgningspuljen fra Sundhedsstyrelsen.
Svar: Projektet går ud på at hjælpe ensomme og pårørende med demens ved at åbne mere op i aktivitetscentre og mulighed for fleksible aflastningstilbud. Charlotte Kaaber vender tilbage med puljens størrelse.

Spørgsmål: Omtale i Sjællandske den 13/3 vedrørende "Unge på vej i fritidsjob på plejecentrene", her henvises til erfaringer fra plejecenter Solbakken, kan Ældrerådet blive orienteret om denne sag/ide.
Svar: Sammen med lederen af plejecenteret Solbakken har fritidsjobkonsulenten de sidste par år afprøvet ordningen med unge i fritidsjob for at give de ældre mere kvalitetstid. Vi har manglet en overenskomst for unge i fritidsjob. Den er kommet nu, så vi kan udvide ordningen til de andre plejecentre.
Orienteringen blev taget til efterretning.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.