Møde i udvalget d. 1. februar 2021

497. Forslag om ændring af målgruppe ved Familieinstitutionen Havrebjerg og samtidig inddragelse af lejlighederne (B)

Sagsnr.: 330-2021-5666                 Dok.nr.: 330-2021-20606                                  Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal beslutte en eventuel ændring af målgruppe ved Familieinstitutionen Havrebjerg, samt hvordan de to etablerede lejligheder kan bringes i anvendelse og integreres med det øvrige opholdssted. Løsningen kan i den forbindelse ses i relation til etableringen af nyt mestringshus i Slagelse Kommune, hvis der tages beslutning om at ændre målgruppen.
Baggrund
I forbindelse med opførelse af Familieinstitutionen Havrebjerg oprettede Slagelse Kommune to dertil hørende lejligheder. Hensigten var på daværende tidspunkt at etablere et tilbud for døgnophold for både forældremyndighedsindehaveren, barnet eller den unge og andre medlemmer af familien - med fokus på småbørnsområdet.
Socialtilsynet ville dog ikke godkende, at denne spædbørnsmålgruppe blev lagt sammen med Familieinstitutionen Havrebjerg, da det er en meget anderledes målgruppe. Spændvidden på de to målgrupper var for stor til at være så tæt forbundet.
Den ønskede anvendelse ville ydermere betyde, at der i huset i det ene medarbejderrum skulle bygges et separat toilet/bad til personalet jf. krav fra Socialtilsynet. Afhængig af spædbørnsmålgruppes alvorlighedsgrad vil det desuden ikke kunne svare sig økonomisk at oppebære vågne natpersonale, da der ”kun” er to lejligheder.
Retligt grundlag
Lov om Social Service.
Handlemuligheder
1)    Familieinstitutionen Havrebjerg laves om til at kunne håndtere målgruppen 0-6 årige, inkl. deres familier, så en del af Slagelse Kommunes indsats for sårbare småbørnsfamilier vil kunne varetages på stedet.
2)    Målgruppen ændres til 6-12 årige, med mulighed for forlængelse til det 18. år, hvor der vil være mulighed for at inddrage lejlighederne.
3)    Den nuværende målgruppe 12-18 årige bevares, med mulighed for efterværn op til det 23. år, hvor der vil være mulighed for at inddrage lejlighederne.
Ad. 1: Målgruppe 0-6 årige
Ved ændring af målgruppen til 0-6-årige og familier vil Familieinstitutionen Havrebjerg kunne varetage en del af de døgnophold for familier, som Slagelse Kommune iværksætter eksternt.
De seneste to år har Slagelse Kommune iværksat 17 ophold årligt med en gennemsnitlig opholdstid på knap 12 uger. Målgruppen er bl.a. familier med multiproblemstillinger, familier, hvor børnene er i alvorlig mistrivsel, med fokus på tilknytningsforstyrrelse og alvorligt personlighedsforstyrrede forældre, hvor der er mistanke om vanrøgt, eller der er fare for tilknytningsforstyrrelse hos barnet.
Som beskrevet i bilag 1: ”Notat om løsningsmuligheder vedr. inddragelse af lejligheder på Familieinstitutionen Havrebjerg” er de fysiske rammer på Havrebjerg ikke velegnede til målgruppen, som det er indrettet pt., hvilket betyder, at det kun er de to lejligheder, der vil kunne benyttes, som samtidig skal opgraderes med et ekstra toilet/bad og inventar. Det betyder en samlet etableringsudgift på anslået 280.000 kr.
Ad 2: Målgruppe 6-12 årige
Ved ændring af målgruppen til 6-12 årige med mulighed for forlængelse til det 18. år, vil Familieinstitutionen Havrebjerg kunne varetage nogle af de anbringelser, som Slagelse Kommune iværksætter eksternt. I 2020 var ca. 30 børn i aldersgruppen anbragt på opholdssted eller døgninstitution for børn og unge med sociale adfærdsproblemer. Børnene er typisk i flerårige anbringelser. Den typiske udgift til denne type forløb spænder mellem 60.000 – 90.000 kr. pr. måned, pr. barn, afhængig af den konkrete indsats og målgruppe.
De nuværende fysiske rammer på Havrebjerg vil uden ændringer kunne håndtere målgruppen, og de to lejligheder vil være velegnede til træning for de familier, der enten er på vej til udslusning/hjemgivelse, eller som akut anbringelse. Da målgruppen vil være den samme både i lejligheder og i hovedhuset, vil det samme personale kunne varetage begge indsatser. Der er således ikke udgifter til personaletoilet/bad ved lejlighederne. Den samlede anslåede udgift til indretning anslås at være i størrelsesorden 30.000 til 50.000 kr., og den nuværende takst kan bibeholdes, da antal værelser og øvrige udgifter vil være som nuværende indsats.
I forbindelse med ændring til denne målgruppe kan man med fordel opnormere med en fuldtids behandlingsansvarlig psykolog til stedet, da kompleksiteten stiger ved inddragelse af lejlighederne, samtidig med at behandlingsarbejdet vil blive vægtet højere end det socialpædagogiske arbejde. Dette vil få indflydelse på taksten pr. barn/ung.
Den nuværende målgruppe på Familieinstitutionen Havrebjerg vil med fordel kunne indtænkes i målgruppen for den kommende mestringsenhed som led i understøttelse af mestring af overgangen fra barn til voksen. Dette fordrer, at udvalget beslutter at ændre målgruppe for Familieinstitutionen Havrebjerg.
Ad 3: Målgruppe 12-18 årige, med mulighed for efterværn til det 23. år.
Den sidste model er en videreførelse af den nuværende målgruppe på Havrebjerg, de 12-18 årige, med mulighed for efterværn op til det 23. år. I 2020, var ca. 100 unge i aldersgruppen anbragt på opholdssted eller døgninstitution for børn og unge med sociale adfærdsproblemer. Børnene er typisk i flerårige anbringelser. Den typiske udgift til denne type forløb spænder mellem 60.000 – 90.000 kr. pr. måned, pr. barn, afhængig af den konkrete indsats og målgruppe.
Da målgruppen er den samme som nu, er eneste ændring, at man inddrager lejlighederne som en del af tilbuddet. Her tænkes lejlighederne brugt som udslusningsboliger for de unge. Der er to lejligheder, og med 2 unge i hver lejlighed, vil der kunne være 4 unge indskrevet.
De unge, der anbringes på Havrebjerg, har ofte misbrugsproblemer, og dette har betydning for personalets opsyn med de fritliggende lejligheder. Økonomien i tilbuddet anslås til at være den samme som hidtil med samme takst. Der vil dog være udgifter til indretning anslået til mellem 30.000 og 50.000 kr.
Vurdering
Administrationen anbefaler model 2. Det vil sige, at Familieinstitutionen Havrebjergs målgruppe ændres til 6- 12 årige, med mulighed for forlængelse op til det 18 år, med inddragelse af lejlighederne. Hertil anbefales at opnormere med en fuldtids behandlingsansvarlig psykolog.
Denne konstruktion med inddragelse af lejlighederne i behandlingsarbejdet vil kunne tage højde for kapacitet og kvalitet, der modsvarer de mange komplekse og foranderlige krav, der er på området for anbragte børn, unge og deres familier.
Dertil lægges et forbedret borgerperspektiv, da man må forvente kortere anbringelser samt mere inddragelse af familie.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ved valg af model 2, med en ændring af målgruppen til de 6-12 årige, vil anbefalingen om opnormering med en behandlingsansvarlig psykolog betyde, at budgettet til Familieinstitutionen Havrebjerg skal forøges med anslået 670.000 kr. årligt. Hertil lægges engangsudgifter til indretning på anslået 50.000 kr. Den ekstra udgift finansieres via takstregulering.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Social- og Projektchefen indstiller,
1.    at Børne- og Ungevalget beslutter målgruppe for indsatsen på Familieinstitutionen Havrebjerg, i forbindelse med inddragelse af de to lejligheder.
2.    at Børne- og Ungeudvalget beslutter, at de afledte ekstraudgifter finansieres via regulering af taksten for Familieinstitutionen Havrebjerg.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 1. februar 2021:
Fraværende: 
At 1 - Udvalget besluttede, at målgruppen for Familieinstitutionen Havrebjerg ændres til 6-12-årige.
At 2 - Godkendt.