Møde i udvalget d. 1. marts 2021

24.   Initiativsag - Mere bevægelse i folkeskolen (B)

Sagsnr.: 330-2021-16198               Dok.nr.: 330-2021-72211                                  Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Borgmester John Dyrby Paulsen, Socialdemokratiet, har den 22. februar 2021 via sin initiativret ønsket, at byrådet tager stilling til sag om mere bevægelse i folkeskolen.
Baggrund
Et hold forskere fra Syddansk Universitet har i samarbejde med TV 2 testet sundheden blandt eleverne i folkeskolen, og resultat viser, at det er gået i den helt forkerte retning. I en undersøgelse af eleverne i en 8. klasse viser, at børnene har øget deres fedtprocent markant, og de har fået et meget højere blodtryk.
Iflg. forskere er det lidt bekymrende for aldersgruppen, idet eleverne i gennemsnit har taget 7,6 kilo på – heraf 3,3 kilo rent fedt. Og selvom det er helt almindeligt, at teenagere vokser hurtigt både i højden og bredden, har deres fysiske udvikling langt fra været normal.
Eleverne er blevet målt, vejet og testet både før og efter at landet for knap et år siden lukkede ned. I den tid er de fleste af børnene gået fra at dyrke intens sport som fodbold og dans mellem to og fem timer om ugen til slet ikke at gøre det. Og det kan mærkes både på kroppen og humøret.
Ud over stikprøven fra 8. klassen er Syddansk Universitet også i gang med en langt større undersøgelse af skolebørn i resten af landet. Og her tyder de foreløbige resultater på, at tendensen er den samme. Og bliver den udvikling ikke vendt, kan det ifølge forskerne få alvorlige konsekvenser for eleverne. Overvægt og en høj fedtprocent kan nemlig føre til livsstilssygdomme som diabetes og problemer med hjertet og kredsløbet.
Derudover viser flere studier, at den stigning i blodtryk, som eleverne har oplevet, kan fordoble risikoen for slagtilfælde og blodpropper senere i livet.
Ifølge forskerne er det vigtigt, at skolebørnene så hurtigt som muligt bliver skubbet i gang igen, og derfor foreslås bl.a. at folkeskolerne sørger for at indlægge fysisk aktivitet i løbet af undervisningen, også selvom det stadig bliver nødt til at foregå derhjemme.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmernes ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Borgmester John Dyrby Paulsen, Socialdemokratiet, indstiller,
1.    at der afsættes yderligere 5 mio. kr. i skoleåret 2021/2022 til skoleområdet, som med udgangspunkt i de enkelte skoler skal bidrage til at få mere fysisk aktivitet tilbage i børnenes skolehverdag. Midlerne finansieres af kassen og den konkrete udmøntning sker i tæt samarbejde mellem skoleområdet og Børne- og Ungeudvalget.
Beslutning i Byrådet den 1. marts 2021:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt og sagen oversendes til videre behandling i Børne- og Ungeudvalget.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.