Møde i udvalget d. 4. februar 2019

14.   Status på ungeindsatsen og den forberedende grunduddannelse FGU (O)

Sagsnr.: 330-2017-77212               Dok.nr.: 330-2019-27813                                            Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget samt Social- og Beskæftigelsesudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget samt Social- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om status på arbejdet med at etablere den kommunale ungeindsats og den forberedende grunduddannelse (FGU).
Baggrund
Tilrettelæggelse af ungeindsatsen
Administrationen arbejder på et oplæg til principper for ungeindsatsen og organisering heraf. Der er løbende dialog med afdelingsledere på alle berørte fagområder for at kvalificere oplægget og skabe ejerskab. Oplægget præsenteres for Byrådet den 26/1 og forventes at sendes i skriftlig høring i MEDsystemet i slutningen af februar. Den endelige sag planlægges at blive lagt op til politisk beslutning i april eller maj.
Sideløbende arbejdes på en implementeringsplan, der skal beskrive håndteringen af en række centrale forhold og opgaver i ungeindsatsen. Det drejer sig bl.a. om:
·         Etablering af fælles kultur og tilgang til de unge
·         Nærmere afgrænsning af målgruppen
·         Tværfaglig ledelsesforankring og ressourcestyring
·         Opbygning af det tværfaglige samarbejde
·         Forskellige typer praktik
·         Indhold i Ungehuset
·         It-koordinationssystem
·         Sikring af gode overgange
·         Samarbejdet med eksterne aktører herunder ungdomsuddannelser, psykiatri, kriminalforsorg, egen læge mfl
KL Partnerskabet om ungeindsatsen
KL Partnerskabet blev formelt startet op med et Kick off seminar den 23/1. Her deltog administrationen sammen med de 11 andre tilmeldte kommuner. På seminaret kvitterede KL og undervisningsminister Merethe Risager for det store arbejde med at tilrettelægge ungeindsatsen, som er lagt ud til kommunerne. Kommunerne rejste en del spørgsmål vedrørende den forberedende grunduddannelse, og KL opfordrede til tæt og løbende dialog med FGU’erne med henblik på at afstemme målgruppen, indhold og tilbud.
Sorø Kommune præsenterede en samarbejdsmodel for det tværfaglige samarbejde, som er udviklet med afsæt i socialstyrelsens anbefalinger. Her sikrer en mødeleder, at relevante fagpersoner og den unge i fællesskab lægger én fælles plan for den unge. Ligeledes sikrer et tværfagligt lederforum kontinuerlig opfølgning på og udvikling af samarbejdsmodellen.
It-koordinationssystem
Administrationen har haft møde med KMD, hvor it-systemet NOVA Link blev præsenteret. Systemet kan betragtes som en paraply, der trækker udvalgte data fra kommunens fagsystemer om en given borger. Systemet giver et samlet overblik over de indsatser, der er iværksat for en borger, samt oplysninger om hvilke fagpersoner, der er tilknyttet borgeren. Desuden kan der i systemet udarbejdes en fælles plan med delmål og indsatser for borgeren. Borgeren kan via en mobil, pc eller tablet også få adgang til systemet og her se en kalender med de aftalte indsatser og aktiviteter samt kontaktoplysninger på fagpersonerne. Det er administrationens umiddelbare vurdering, at systemet kan give et efterspurgt overblik og lette koordinering på tværs af afdelinger. Ligeledes vil systemet bidrage til, at borgeren ikke behøver at fortælle sin historie igen, hver gang vedkommende møder en ny fagperson, idet et overordnet indblik vil være tilgængeligt. Systemet er forholdsvist nyt og udvikles løbende i tæt dialog med de kommuner, der benytter det. For at det er relevant at benytte i Slagelse Kommune kræver det, at der indgås aftaler mellem KMD og de virksomheder, som vores fagsystemer er udviklet af. Dette pågår i øjeblikket. Administrationen undersøger systemet nærmere, herunder andre kommuners erfaringer.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Udvalgene kan tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Administrationen vurderer at orienteringen er dækkende for den aktuelle status på arbejdet med den kommunale ungeindsats og den forberedende grunduddannelse.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn- og ungedirektøren indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 4. februar 2019:
Fraværende: 
Udvalget henleder opmærksomheden på, at FGU bliver omdrejningspunktet for ungeindsatsen, samt at der holdes fokus på kontaktpersonrollen.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 4. februar 2019:
Fraværende:  Ali Yavuz (A)
Udsat.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.