Møde i udvalget d. 3. april 2017

8.     Status på arbejdet med indsatser efter Servicelovens §11, stk. 3 i Sundhedsplejen og Dagtilbud (O)

Sagsnr.: 330-2017-19746               Dok.nr.: 330-2017-163235                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget vil blive orienteret om status på det igangværende arbejde i Center for Børn og Familie, Afdeling for Børn og Unge med at virkeliggøre KLK’s anbefaling om indsatser efter Servicelovens §11, stk. 3 i sundhedsplejen og dagtilbud.
Baggrund
Uddannelsesudvalget godkendte på mødet den 9. januar 2017 den af administrationen udarbejdede tids- og handleplan, der skal sikre virkeliggørelse af de fem anbefalinger fra KLK.
Uddannelsesudvalget får med denne orientering forelagt en status på de aktiviteter, som administrationen har iværksat og planlagt iværksat i relation til anbefalingen ”Indsatser efter Servicelovens §11, stk. 3 i sundhedsplejen og dagtilbud”. Formålet er, at undersøge om en række af de opgaver, der i dag løses i Slagelse Familie Center (SFC) efter §11. stk. 3. med fordel kan løses i almenområdet. Dette sådan, at opgaven/indsatsen i højere grad forankres hos de medarbejdere, som barnet/familien allerede har en relation til. Det vil samtidig betyde, at almenområdets rolle i det forebyggende arbejde bliver styrket, der hvor det er til gavn for barnet/familierne. 
Retligt grundlag
Den kommunale styrelseslov.
Handlemuligheder
Uddannelsesudvalget kan tage orienteringen til sig.
Vurdering
Administrationen vurderer, at Center for Børn og Familie, Afdeling for Børn og Unge allerede i dag oplever en bevægelse henimod, at stadigt flere opgaver bliver løst i et tæt samspil med almenområdet. Dette ses blandt andet i følgende aktiviteter/samarbejdsformer, som er blevet etableret eller styrket inden for det seneste år:
Øget samarbejde med sundhedsplejen omkring sårbare gravide
Hvis sundhedsplejen vurderer, at et kommende forældrepar er i en potentiel sårbar situation, tager sundhedsplejerske og sagsbehandler sammen på hjemmebesøg. I besøget taler de om bekymringen samt mulige handlinger. På den måde oplever det kommende forældrepar en mere helhedsorienteret og koordineret hjælp så tidligt, at bekymringen ikke nødvendigvis udvikler sig til en socialsag. Der, hvor der bliver oprettet en sag, er der etableret en kontakt, som gør samspillet med familien og samarbejdet lettere.

Tidligere inddragelse af skoledagtilbudsrådgiverne
Skoledagtilbudsrådgiverne oplever i stigende grad, at de bliver inddraget på et tidligere tidspunkt, når dagtilbuddene eller skolerne bliver bekymrede for et barn/en familie. Det medfører blandt andet, at flere bekymringer bliver drøftet og løst i barnets/familiens netværk. Gennem en tidlig og koordineret indsats lykkedes det således at styrke det forebyggende arbejde i almenområdet.
Vurdering af alle nye henvendelser i et forebyggelsesperspektiv
Én gang om ugen bliver alle nye henvendelser til Afdeling for Børn og Unge vurderet af et forebyggelsesvisitationsudvalg. Visitationsudvalgets har fokus på om interne tilbud, herunder også almenområdet, kan løfte opgaven. I visitationsudvalget sidder der repræsentanter fra Afdeling for Børn og Unge, SFC og Sundhedstjenesten. Andre relevante repræsentanter fra for eksempel SSP eller dagtilbudsområdet bliver inddraget ad hoc, alt efter hvad opgaven kalder på. 
Udover ovenstående allerede igangsatte aktiviteter/samarbejdsformer har administrationen, siden Udvalgets møde i januar 2017 iværksat en proces, som har resulteret i følgende planlagte aktiviteter:
Kortlægning af eksisterende indsatser efter Servicelovens §11, stk. 3
§ 11, stk. 3 er en meget bred paragraf, som i Serviceloven er beskrevet på følgende måde: 
”Stk. 3. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde en forebyggende indsats til barnet, den unge eller familien, når det vurderes, at støtte efter nr. 1-4 kan imødekomme barnets eller den unges behov. Kommunalbestyrelsen kan tilbyde følgende forebyggende indsatser:
1) Konsulentbistand, herunder familierettede indsatser.
2) Netværks- eller samtalegrupper.
3) Rådgivning om familieplanlægning.
4) Andre indsatser, der har til formål at forebygge et barns eller en ungs eller familiens vanskeligheder”
Med en så bred paragraf, er der behov for at finde ud af, hvordan paragraffen i dag benyttes i kommunen. Administrationen bruge resultaterne fra den nyligt afsluttede analyse af SFC, til at kortlægge:
· Hvilke indsatser løser SFC efter §11, stk. 3?
· Hvad er effekten af indsatserne?
· Hvordan afspejler indsatserne de nuværende og fremadrettet behov – både set fra myndighedsområdet og almenområdet?
Når resultatet af kortlægningen foreligger vil administrationen afgøre om en række af de opgaver, der i dag løses i SFC efter §11, stk. 3 med fordel kan varetages af almenområdet, og hvad det i givet fald vil kræve.
Sideløbende med kortlægningen af de eksisterende indsatser, er Afdeling for Børn og Unge opmærksom på, om nye sager kan håndteres i almenområdet.
Tidlig opsporing
I april 2017 evaluerer administrationen den pilot-afprøvning af ’Tidlig opsporing’, der er i gang i Skælskør, Flakkebjerg og Dalmose. Resultaterne af evalueringen vil blive inddraget i arbejdet med at få kortlagt behovet for tidlige forebyggende indsatser i forhold til de børn, der er i begyndende mistrivsel eller mistrivsel.     
’Tidlig opsporing’ indgår i Udvalgets udviklingsaftale og bliver efter sommerferien bredt ud til resten af kommunen på hele 0-8 års-området.
Administrationen vurderer, at alle de skitserede aktiviteter tilsammen danner grundlag for at bygge videre på og styrke det tidlige forebyggende arbejde i almenområdet, til gavn for børnene/familierne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Uddannelsesudvalget tager status på det igangværende arbejde i Center for Børn og Familie, Afdeling for Børn og Unge med at virkeliggøre KLK’s anbefaling om indsatser efter Servicelovens §11, stk. 3 i sundhedsplejen og dagtilbud til orientering.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 3. april 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Til orientering.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.