Møde i udvalget d. 1. marts 2021

23.   Initiativsag - Nytænkning på beskæftigelsesområdet med private løsninger og inddragelse af civilsamfundet (B)

Sagsnr.: 330-2021-15740               Dok.nr.: 330-2021-68588                                  Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Liberal alliance og Dansk Folkeparti ønsker at skabe rum for nytænkning på beskæftigelsesområdet, hvor målet er, at det i højere grad lykkes dels at sænke ”forsørgelsestryk”, og dels at reducere unødig aktivering. Partierne vil desuden arbejde for, at antallet af borgere, der har brug for offentlig forsørgelse, reduceres.
Baggrund
I en analyse af området fra Mploy vurderes det, at der skal skabes rum for ændrede prioriteringerne og fokus på, at det samlede antal ydelsesmodtagere skal nedbringes.
I de seneste budgetaftaler er det tillige fremhævet, at kommunen ønsker at afdække mulighederne for øget inddragelse af civile aktører i forskellige sammenhænge – bl.a. gennem konkurrenceudsættelse på nogle områder - og at beskæftigelsesområdet skal udfordres med fokus på nytænkning og nye arbejdsgange, således at vi ift. andre kommuner får en bedre forhold mellem indsats og effekt, og dette må meget gerne ske i samarbejde med lokale aktører.
Udover lokale virksomhederne, som er oplagte samarbejdspartnere, kan også peges på boligorganisationerne, idrætsorganisationer, humanitære organisationer, grønne organisationer, kulturelle organisationer og kulturinstitutioner, der som civile aktører kan etablere småjobs (deltidsjobs) og fleksjobs i forbindelse med hjælpepakkerne til deres aktiviteter og efterfølgende tilskud til aktiviteter.
På baggrund af ovenstående ønsker partierne, at kommunen får et mere målrettet strategiske fokus, hvor der i langt højere grad søges inddraget civile aktører i opgaveløsningen. Det er ikke tale om at konkurrenceudsætte alle Jobcentrets funktioner, men det vil være hensigtsmæssigt at udvælge en række områder, f.eks. den virksomhedsrettede indsats og ungeindsatsen, hvor partierne skønner, at der er et stort potentiale, og hvor der må være mulighed for at åbne for nytænkning og give rum for prøvehandlinger med inddragelse af civile aktører.
I den styrkede virksomhedsrettede indsats skal der være mere fokus på, at borgere i praktik på virksomhederne så hurtigt som muligt afklares med henblik på varig beskæftigelse. I den forbindelse kan der nedsættes et Advisory Board med private virksomheder, øvrige offentlige arbejdsgivere, civile aktører og arbejdstagerne med henblik på at etablere småjobs med fuldtidsbeskæftigelse som perspektiv.
Et af fokuspunkterne er bl.a. uddannelse i form af videreuddannelse og efteruddannelse for ledige dagpengemodtager i samarbejde med alle uddannelsesinstitutioner på niveau med ungdomsuddannelserne og erhvervsuddannelserne.
Der afsættes 2 millioner kroner i 2021 til at etablere flere relevante jobtiltag og understøtte uddannelsesaktiviteter.
Kommunen er i gang med at rekruttere en stærk ledelse på området, og vi finder derfor, at det bør være en klar forudsætning i ledelsesgrundlaget, at kommunen ønsker nye metoder og forretningsgange, som involverer en højest mulig grad af private og lokale civile aktører, som kan bidrage til en bedre effekt af indsatserne, end dem vi kan se i dag, hvor det bl.a. er et synligt problem, at alt for mange vender tilbage i ledighedskøen efter endt indsats.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmernes ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Liberal Alliance (I) og Dansk Folkeparti (O) indstiller,
1.    at Kommunaldirektøren foranlediger, at de mest oplagte områder præciseres i et strateginotat, der danner rammen for arbejdsmarkedschefens virke og snarest godkendes i fagudvalg, økonomiudvalg og byråd, med sigte på, at gennemførte tiltag skal udmøntes i konkrete resultater inden udgangen af 2022.
Beslutning i Byrådet den 1. marts 2021:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt.
Bemærkning fra (A) med tilslutning fra (F) :
Vi skal forvalte lovgivning og have fokus på mennesket samtidig. Hvis både den menneskelige bundlinje, den økonomiske bundlinje og den samfundssociale bundlinje er koblet sammen, vil det give et afkast, som er til gavn for alle. MED-udvalgene skal inddrages i arbejdet. Højest mulig grad af private aktører er ikke et mål i sig selv.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.