Møde i udvalget d. 2. november 2020

7.     Tids- og procesplan for kommende Integrationspolitik (B)

Sagsnr.: 330-2020-146531             Dok.nr.: 330-2020-410390                                          Åbent
Kompetence:
Social- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
På baggrund af Social- og Beskæftigelsesudvalgets beslutning på mødet d. 4/5 2020, hvor man ønskede at få fremlagt en ny tids- og procesplan under hensyn til COVID-19, præsenteres udvalget for 2 muligheder til beslutning.
Baggrund
Social- og Beskæftigelsesudvalget skal på baggrund af tidligere udvalgsbeslutning beslutte, hvilken tids- og procesplan, man ønsker skal danne baggrund for det videre arbejde med en kommende integrationspolitik i Slagelse Kommune. Der fremlægges et udkast til en plan, hvor tidsperspektivet for en endelig integrationspolitik er juni 2021 (bilag 1) og en, hvor tidsperspektivet er april 2021 (bilag 2). Begge planer er udarbejdet uden at kende de præcise mødedatoer for de politiske udvalg i 2021, hvorfor tidsplanerne kan rykke sig både frem og tilbage afhængigt af kommende politisk mødekalender. Den væsentligste forskel i de to fremlagte procesplaner udover tidsperspektivet er, hvornår og hvordan man i processen ønsker den brede borgerinddragelse. Med henvisning til de erfaringer, Center fra Arbejdsmarked har gjort sig ift. borgerinddragelse i centerets budgetproces, hvor det viste sig vanskeligt at få en bred deltagelse af borgere, lægges der via udkast til tids- og indholdsplan for borgermøde (bilag 3) op til en proces, der har karakter af paneldebat/konference, hvor der i tiden op til udsendes invitationer ud bredt via dagspresse, sociale medier og Center for Arbejdsmarkeds øvrige netværk og kommunikationskanaler.
Retligt grundlag
Det retslige grundlag afgøres af det endelige omfang af tværfaglighed og brede i en kommende integrationspolitik.
Lovgivning inden for integrationsområdet er: Integrationsloven, Repatrieringsloven, Udlændingeloven, Lov om integrationsgrunduddannelse (IGU), Danskuddannelsesloven, Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats, Serviceloven og bekendtgørelser om sikkerhedsstillelse efter Udlændingeloven til dækning af offentlige udgifter til hjælp efter Lov om aktiv social politik eller Integrationsloven.
Herudover kan lovgivning omfatte blandet andet, Lov om Dagtilbud, Folkeskoleloven, Retsplejeloven mv.
Handlemuligheder
Udvalget kan beslutte at der arbejdes videre ud fra enten mulighed 1 (bilag 1) eller mulighed 2 (bilag 2), eller bede administrationen udarbejde en ny tids- og procesplan på baggrund af udvalgets drøftelse.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at begge fremlagte tids- og procesplaner, er anvendelige ift. udarbejdelsen af en kommende integrationspolitik.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det er forventningen at afholdelse af et borgerrettet online arrangement inkl. paneldeltagere, moderator og professionelt videokonference set-up, kan afholdes for 50.000 til 60.000 kr. afhængigt af antal deltagere m.v.
Konsekvenser for andre udvalg
Ved beslutning om en tværgående integrationspolitik, vil der skulle foretages høring i alle berørte fagudvalg, Økonomiudvalget og relevante §17 stk. 4 udvalg mv.
Indstilling
Chef for Arbejdsmarked og Integration indstiller,
1.    at Social- og Beskæftigelsesudvalget godkender en tids- og procesplan.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 2. november 2020:
Fraværende:  Morten Hass Augustsen (V)
Genoptages ved næste møde i Social- og Beskæftigelsesudvalget med et oplæg til en procesplan, der tager afsæt i de muligheder der er jf. Corona-restriktionerne, herunder en brug af sociale medier.
Det skal fortsat vægtes højt, at der inddrages borgere og et bredt udsnit af samarbejdspartnere, herunder daginstitutioner, skoler, boligselskaber, foreninger mv.