Møde i udvalget d. 4. december 2017

14.   Midtvejsdrøftelse af ny lokalplan for Korsør bymidte (D)

Sagsnr.: 330-2017-24191               Dok.nr.: 330-2017-708337                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget orienteres på mødet om status i processen for en ny lokalplan for Korsør bymidte som grundlag for en drøftelse af centrale problemstillinger.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede på møde den 3. april 2017 at igangsætte en revision af de nuværende lokalplaner for Korsør bymidte med tilhørende vejledninger. Herefter har udvalget på møde den 6. juni 2017 godkendt et principoplæg for lokalplanens indhold samt en tidsplan for lokalplanprocessen. Udarbejdelsen af en ny lokalplan sker på baggrund af et ønske om et mere tidssvarende og entydigt administrationsgrundlag for f.eks. byggesager.
Principoplægget beskrev, hvordan en ny lokalplan fortsat skal sikre bevaringen af det historiske miljø i Korsør bymidte samtidigt med, at der gives mulighed for udvikling af handels- og bylivet. Oplægget foreslog en forholdsvist restriktiv linje i forhold til bevaring og samtidig et fokus på entydighed og klarhed. Det skal f.eks. i højere grad end nu være tydeligt, hvilke bygningsændringer, der kan forventes godkendt. Der blev desuden lagt op til, at beskrivelser og anbefalinger fra de nuværende vejledningshæfter så vidt muligt og i relevant omfang indarbejdes i lokalplanen eller i bilag. Eventuelle bilag vedtages samtidigt med lokalplanen.
Orienteringen til udvalget vil give overblik over aktiviteter indtil nu og belyse nogle af de problemstillinger, hvor lokalplanen kan betyde ændringer i forholdene for husejerne i området.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har mulighed for at drøfte centrale problemstillinger for den nye lokalplan.
Vurdering
Administrationen har indtil nu lagt vægt på dialog med ejere, erhvervsdrivende, interessegrupper og borgere i almindelighed for at skabe gode forudsætninger for lokal forankring og ejerskab til lokalplanen. Det vurderes, at åbenheden omkring lokalplanen og den tidlige inddragelse har givet et godt udgangspunkt, og der har været en positiv og konstruktiv holdning til lokalplanarbejdet fra alle sider. Det anbefales, at der i det videre forløb følges op på dette.
Processen har afdækket flere centrale problemstillinger og spørgsmål, som forelægges udvalget til drøftelse, herunder:
- Områdeafgrænsning, herunder om lokalplanen skal gælde et større/mindre område end det oprindelige for lokalplan 20.
- Fleksibilitet i anvendelsesbestemmelserne. F.eks. udvidede muligheder for bolig eller kontor/liberalt erhverv i stueetagen i nogle af de centralt beliggende (handels)gader.
- Krav til eksisterende bebyggelse, herunder i hvilken grad der skal gøres forskel på f.eks. forhuse mod gade og bebyggelse, der ikke er synlig fra gade eller byrum.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Planchefen indstiller,
1.    at centrale problemstillinger drøftes.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.