Møde i udvalget d. 7. marts 2018

6.     Principper for rådighedsbeløb (O)

Sagsnr.: 330-2018-14340               Dok.nr.: 330-2018-121556                                          Åbent
Kompetence: Handicap- og Psykiatriudvalget
Beslutningstema
Handicap og Psykiatriudvalget orienteres om principper for fastsættelse af rådighedsbeløb for borgere, der bor i botilbud.
Baggrund
Borgere der bor i botilbud har forskellige forsørgelsesgrundlag. For borgere der bor i midlertidige botilbud (servicelovens § 107) består deres forsørgelsesgrundlag overvejende af uddannelses- og kontanthjælp, dog er der også førtidspensionister. Borgere der bor i længerevarende botilbud (serviceloven § 108, almenboliglovens § 105) har primært førtidspension som forsørgelsesgrundlag.
For at sikre, at borgere, der bor i botilbud har et rådighedsbeløb tilbage efter at have betalt for de obligatoriske ydelser (husleje, el og varme) samt de valgfrie ydelser (kost, vaskemidler, rengøringsmidler) har administrationen fastsat principper for rådighedsbeløb.
Principperne for rådighedsbeløb tager afsæt i et lighedsprincip, hvor borgeren skal kompenseres i forhold til sit indtægtsgrundlag og individuelle situation. Det betyder, at hvis en borger eksempelvis bor i midlertidigt botilbud efter § 107, hvor der ikke gives boligstøtte, så skal der altid kompenseres i forhold til, hvad borgeren ville være berettiget til i en lignende ordinær bolig. Herudover skal borgere i botilbud på eksempelvis uddannelses- og kontanthjælp kompenseres, så de har samme rådighedsbeløb som andre borgere med samme forsørgelsesgrundlag.
Der er derfor tale om et lighedsprincip, da borgeren hverken skal under- eller overkompenseres, men vurderes individuelt.
Borgerens rådighedsbeløb beregnes altid individuelt. I beregningen indgår ovenstående ydelser samt udgifter til personlige fornødenheder og frivillige ydelser såsom udgifter til transport, telefonabonnement, internet m.v.
Serviceloven angiver ikke retningslinjer for et fast rådighedsbeløb, som alle borgere i botilbud skal sikres, da det skal stå i forhold til borgerens individuelle økonomiske situation og livsfase.
Retligt grundlag
Servicelovens §§ 107, 108, 163 samt Almenboliglovens § 105
Ankestyrelsens principafgørelse nr. 10477 af 20. december 2016.
Handlemuligheder
Udvalget kan tage orienteringen til efterretning. Udvalget kan beslutte at anmode om yderligere oplysninger.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at de beskrevne principper for rådighedsbeløb er både kompenserende og lighedsskabende i forhold til en individuel vurdering af den enkelte borger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Handicap- og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Handicap- og Psykiatriudvalget den 7. marts 2018:
Fraværende:  Jørgen Andersen (A)
Udvalget tog orienteringen til efterretning
Med følgende bemærkninger:
Udvalget ønsker, at punktet genoptages på udvalgsmødet i maj med et overblik over volumen og budgetramme.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.