Møde i udvalget d. 6. november 2017

8.     Status på idrætspolitikkens implementering (O)

Sagsnr.: 330-2017-7780                 Dok.nr.: 330-2017-576376                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Udvalget får hermed en status på implementeringen af idrætspolitikken.
Baggrund
Slagelse Kommune fik den 30/11 2015 en ny, ambitiøs idrætspolitik, der hviler på DIF og DGI’s fælles 25-50-75-vision. Det vil sige, at der i 2025 skal være 50 % af borgerne, der er medlemmer af en idrætsforening, og 75 % af borgerne der er fysisk aktive.
Idrætspolitikken blev udarbejdet i et tæt samspil med foreningslivet og en lang række øvrige interessenter på idræts- og fritidsområdet. Efter vedtagelsen blev der i samarbejde med relevante centre og afdelinger, Slagelse Idræts Råd samt input fra arbejdsgrupper og høringssvar udarbejdet en dynamisk handleplan til brug for implementeringen af idrætspolitikken.
I Idrætspolitikken står skrevet, at den skal evalueres i starten og i midten af en valgperiode. Men da politikken blev vedtaget midtvejs i nærværende valgperiode, vurderer administrationen, at det er hensigtsmæssigt med en kort status på, hvordan det går med implementeringen af politikken, og hvilke tanker der er gjort om fremtidige evalueringer af den.
Implementering af idrætspolitikken
Administrationen har i vedlagte bilag 1 oplistet de tiltag i idrætspolitikkens handleplan, der er blevet sat i værk/afsluttet. Med andre ord handlinger, der enten allerede er udført, eller som er godt på vej til at blive det.
Administrationen har til brug for denne sag desuden bedt SIR om en status på deres indsatser ifm. implementeringen af idrætspolitikken samt deres syn på, hvordan det går med udmøntningen af idrætspolitikken generelt. De modtagne input fra SIR kan findes i Bilag 2-6.
Planer for fremtidige evalueringer
Oplistningen i Bilag 1 viser, at der de seneste to år er igangsat mange gode initiativer, som bidrager til opfyldelsen af idrætspolitikkens vision og mål. Men der findes pt. ingen valide data på, hvordan idrætsdeltagelsen er i kommunen, og dermed hvor vi ligger ift. 25-50-75.
DIF og DGI anvender selv IDANs undersøgelse af Danskernes Motions- og Sportsvaner (udkommer typisk hvert fjerde år) til at måle udviklingen. DIF foretager desuden to årlige stikprøver til internt brug. Ingen af disse undersøgelser/målinger kan dog bruges til at sige noget validt om idrætsdeltagelsen i Slagelse Kommune. DIF anbefaler derfor, at Slagelse Kommune får foretaget en repræsentativ befolkningsundersøgelse af idrætsdeltagelsen i kommunen.
Administrationen har indhentet tilbud fra bl.a. IDAN, der har udført lignende undersøgelser for andre kommuner. Administrationen har været i kontakt med tre af disse kommuner, og erfaringerne herfra med undersøgelsen har været positive. Den har bl.a. givet et detaljeret indblik i idrætsdeltagelsen i kommunen, herunder hvordan kommunen ligger ift. andre kommuner, og hvor der skal sættes mere ind. Undersøgelsesresultaterne har desuden været et meget brugbart prioriteringsværktøj ift. beslutninger om faciliteter, projekter mv. Alle 3 kommuner mener, at undersøgelsen har været pengene værd. Dog er der også en administrativ opgave forbundet med at understøtte udarbejdelsen af undersøgelsen (fx levering af data).
Administrationen vil arbejde videre med planerne og vil desuden selv i højere grad end tidligere gøre brug af fx spørgeskemaundersøgelser til at evaluere på konkrete projekter samt til at få et indblik i foreningerne og andre interessenters holdning til idrætslivets tilstand, konkrete indsatser og deres brug af idrætspolitikken.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten og idrætspolitikken.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:
a) Tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Administrationen vurderer, at det går planmæssigt fremad med implementeringen af idrætspolitikken, og at der de seneste to år er igangsat mange gode initiativer, som bidrager til at få endnu flere til at bevæge sig. Det gælder for alle fire kapitler i idrætspolitikken.
Administrationen vurderer dog også, at der på sigt bliver behov for, at kommunen får foretaget en egentlig undersøgelse af borgernes idrætsdeltagelse, så man kan sige noget mere validt om, hvordan vi ligger ift. 25-50-75-visionen, og hvor der evt. skal sættes mere ind. Andre kommuner har haft positive erfaringer med lignende undersøgelser.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tager orienteringen til efterretning.