Møde i udvalget d. 1. oktober 2018

4.     Ressourceforbrug i sager, hvor borger bevilges førtidspension (O)

Sagsnr.: 330-2018-58695               Dok.nr.: 330-2018-481957                                          Åbent
Kompetence:
Social- og beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Social- og Beskæftigelsesudvalget har anmodet om, at blive orienteret om ressourceforbruget i sager i forbindelse med borgere, der bevilliges førtidspension.
Baggrund
Det skal indledningsvist bemærkes, at der er stor forskel på de sager, hvor borgere bevilliges førtidspension – det gælder såvel i kompleksitet, som i løbetid og indhold. Derfor er det ikke muligt, at give en generel beskrivelse af det ressourceforbrug, der knytter sig til forhold ’fra en sag starter i Jobcenteret til borger bevilliges førtidspension’.
Nedenfor præsenteres to konkrete sager, der viser, hvor forskelligt to sager kan forløbe. Heri ligger også en illustration af, hvor varierende et ressourceforbrug, der er i forbindelse med sådanne sager.
1. Forudsætninger for at en borger kan tilkendes førtidspension
Når en borger skal tilkendes førtidspension, er det vigtigt, at sagen er tilstrækkeligt belyst. Dette indebærer, at helbred, erhverv samt den sociale del er velbeskrevet.
- Helbred: Alle lægelige oplysninger skal være indhentet for belysning af borgerens helbredsmæssige tilstand; behandlingsmuligheder, er tilstanden stationær, prognose mv.
- Erhverv: Dokumenteret beskæftigelsesfremmende tiltag. Gentagne særlige tilrettelagt forløb, som er forenelige med de helbredsmæssige udfordringer og skånehensyn.
- Socialt: Præcis socialfaglig vurdering af de sociale omstændigheder, motivation, arrangement i tilbud mv.
Borgere som tilkendes førtidspension, skal have en varigt nedsat arbejdsevne. Nedsættelsen skal være af et sådant omfang, at den pågældende uanset muligheder for støtte efter den sociale eller anden lovgivning, herunder beskæftigelse i fleksjob, ikke vil være i stand til at blive selvforsørgende ved indtægtsgivende arbejde.
Sagen kan rejses, når det er veldokumenteret at borgerens arbejdsevne ikke kan forbedres ved deltagelse i jobafklaringsforløb, ressourceforløb eller aktiverings-, revaliderings- behandlingsmæssige eller andre foranstaltninger.
Ressourceforløb er relevant, når der er et udviklingsperspektiv i forhold til borgerens arbejdsevne. Er det dokumenteret, eller er det på grund af særlige forhold helt åbenbart, at arbejdsevnen ikke kan forbedres ved deltagelse i et ressourceforløb, skal et ressourceforløb ikke iværksættes.
Der lægges vægt på, at de lægelige oplysninger kun er et delelement, når der skal træffes afgørelse om førtidspension. Derfor vægter den social faglige udtalelse samt beskæftigelses fremmede tiltag på lige fod med de lægelige oplysninger.
2. Konkret sag A: Åbenbart formålsløs sag
Det drejer sig om en borger, som er født i 1981. Borgeren har været på kontanthjælp i en årrække pga. misbrug.
Seneste beskæftigelse var tilbage i 2005, som butiksmedhjælper.
Ultimo juli 2018 oplyser borgeren til sin sagsbehandler, at være syg i terminalfasen på grund af bugspytkirtelkræft. Sagsbehandler indhenter dokumentation for dette ved onkologisk afdeling, som skriver at hans restlevetid er kort og at der ikke er helbredende behandlingsmuligheder.
Denne modtages den 3. august 2018.
Sagen sendes til mødeleder i rehabiliteringsteamet, som vurderer, at borger skal indstilles til førtidspension og sender til pensionsafdelingen, som træffer afgørelse om førtidspension den 6. august 2018.
I nogle tilfælde hvor prognosen ikke er tydelig jf. de lægelige akter, sendes sagen i første omgang til klinisk funktion som har 48 timer til at besvare. De giver deres vurdering af sagen, hvorefter sagen sendes til pensionsafdelingen uden møde i rehabiliteringsteamet, hvis borger vurderes at have en kort restlevetid.
3. Konkret sag B: Fra sygedagpengesag til ressourceforløb til førtidspension
Det drejer sig om en borger, som er født i 1961. Borgeren har sporadisk været på sygedagpenge i perioden 2008 til 2014. Borgeren blev sygemeldt grundet hjerte-rytme forstyrrelse tilbage i 2008. Siden 2014 har borger modtaget ressourceforløbsydelse.
November 2014
Borger blev i rehabiliteringsteamet indstillet til et ressourceforløb. På rehabiliteringsmødet blev der peget på, at borger skulle være færdigbehandlet både ift. medicin og operativt, inden der kunne afprøves praktik. Når borger var færdigbehandlet, skulle den koordinerende sagsbehandler indhente attester fra de pågældende behandlende steder.
Efter borger blev visiteret til ressourceforløb, blev borger henvist til AS3 Work & Care i 52 uger, som skulle støtte op om helbred samt iværksætte virksomhedspraktik, når dette var relevant. I starten af forløbet skulle de fokusere på borgers medicinske behandling samt beslutning om ny operation. Når der var styr på det helbredsmæssige, ville man gå ind og tænke virksomhedspraktik.
August 2015 – Januar 2016
Borger tildeles varmtvandstræning. Borger fik det gradvist psykisk dårligt i efteråret 2015, da der var uafklarede forhold mht. helbredet.
Borger gik i efteråret 2015 til psykolog og havde god gavn af forløbet.
Juni 2016
Der udarbejdes en speciallægevurdering fra Klinisk Funktion, da sagsbehandler finder diskrepans mellem egen læges udtalelse om, at borger kunne starte stille op i virksomhedspraktik og borgers egen udtalelse. Borger var ikke tilfreds med denne konklusion, der pegede på, at borger ville kunne arbejde få timer ugentligt. Borger følte sig ikke hørt og anerkendt for sine problematikker.
Juli 2016
Borger oplever øgede gener i forbindelse med sygdom og henvises til videre udredning. 
September 2016
Borger henvises til et mentorforløb ved AS3, hvor hensigten var, at borger skulle blive mere bekendt med sine kompetencer og muligheder på arbejdsmarkedet. Dog blev mentor længerevarende syg og på det tidspunkt havde Slagelse Jobcenter lukket for nye mentorforløb, hvorfor mentorforløbet ikke blev gennemført.
Oktober 2016
Sagsbehandler vurderede, at det var nødvendigt med en funktionsevneafklaring af borger. Denne blev udført af Quick Care. Det blev her konkluderet, at borgers funktionsniveau var nedsat og at der var overensstemmelse mellem borgers egen opfattelse af situationen samt den fysioterapeutiske undersøgelse. Det blev her vurderet, at i hvilket omgang borger var i stand til at indgå på arbejdsmarkedet, bør afklares i et mere arbejdsmarkedsrettet forløb.
Februar 2017
Ved møde med sagsbehandler fremstod borger fysisk og psykisk dårlig – i øget grad end hidtil. Borger havde nu mistet håbet om en tilknytning til arbejdsmarkedet. Siden vurdering fra Klinisk Funktion, er der tilkommet ny diagnose og borgers situation synes yderligere forværret.
Marts 2017
Borgers sag kommer igen for rehabiliteringsteamet og der indstilles til yderligere et ressourceforløb. Rehabiliteringsteamet peger på, at borger skal have samtaler ved jobcoach, varmtvandstræning, udredes for diskusprolaps, have en afklarende samtale via Sundhed og Ældre samt praktikforløb.
April – Juni 2017
Borger henvises til rygskole i Middelfart.
Borger profiterer af varmtvandstræningen og bevilliges derfor træning i en længere periode.
Borger blev henvist til et 8 ugers coaching forløb forud for det traditionelle 19 ugers forløb med etablering af virksomhedspraktik. 
Borger ønskede ikke en afklarende samtale via Sundhed og Ældre, som borger ellers var indstillet til ved rehabiliteringsmødet. Borger havde i stedet en samtale med en ergoterapeut via SANO.
Juli 2017
Ved samtale med borger, konstaterer sagsbehandler, at borger fortsat har det dårligt fysisk og psykisk. Tilstanden med borgers ryg vurderes kronisk og sagsbehandler anmoder om statusattest fra borgers egen læge.
Oktober – December 2017
Jobcoach etablerede i perioden en virksomhedspraktik, hvor udgangspunktet var, at borger skulle arbejde to timer om ugen fordelt på to dage. Efter praktikken vurderer jobcoach, at der har været et passende match mellem borger og praktik i forhold til arbejdsopgaver og rammer. Undervejs er der foretaget justeringer i forhold til opgavernes omfang, tidspres og fleksibilitet i forhold til fremmøde. Samlet set formåede borger at arbejde 45-60 minutter, en gang om ugen inklusiv pauser. Borger var samarbejdsvillig under hele forløbet og borgers arbejdsidentitet var stærk. Dog havde borger svært ved at se sig selv på arbejdsmarkedet, grundet de fysiske smerter samt udtrætning.
Borger beslutter at søge om førtidspension.
Marts 2018
Sagsbehandler modtog LÆ265 fra egen læge, hvoraf det dels fremgår, at borger er blevet diagnosticeret med fibromyalgi, dels at egen læge vurderer; ”at borger er ved at krakelere grundet manglende afklaring af borgers situation”.
Juni 2018
Borgers indstilles til førtidspension af rehabiliteringsteamet. Rehabiliteringsteamet lagde vægt på; ”at borgers helbredsmæssige, sociale og beskæftigelsesmæssige problematikker er af en sådan omfang, at de samlet set ikke vurderes at være forenelige med en tilknytning til arbejdsmarkedet”. Rehabiliteringsteamet angiver således på baggrund af mødet samt oplysningerne om borgers sag, at borgers arbejdsevne anses for varigt og væsentligt nedsat i forhold til ethvert erhverv, og i et sådan omfang, at det ikke vurderes muligt for borger at indgå på det ordinære arbejdsmarked, heller ikke i job på særlige vilkår. Rehabiliteringsteamet vurderede, at det var formålsløst at afprøve og udvikle yderligere på borgers arbejdsevne, grundet den helbredsmæssige situation. Borger har deltaget i to ressourceforløb uden dette har medført en udvikling af hverken funktionsniveau eller arbejdsevne og borger har været prøvet i retvisende praktik med ganske sparsom mødetid, hvorfor der ikke ses udviklingsmuligheder i forhold til arbejdsmarkedet.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Udvalget kan tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Administrationen vurderer at det divergerende ressourceforbrug i sager, hvor borger bevilliges førtidspension, fint illustreres af de to konkrete sagers kompleksitet og forskellighed.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Der er ingen snitflade mellem denne sag og andre udvalg etc.
Indstilling
Direktøren indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 1. oktober 2018:
Fraværende: 
Orienteringen er taget til efterretning.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.