Møde i udvalget d. 3. april 2017

7.     Evaluering af væksttiltaget under Vækst i Balance: Udvikling af detailhandlen i Slagelse By (B)

Sagsnr.: 330-2016-42370               Dok.nr.: 330-2017-109887                                          Åbent
Kompetence: Erhverv-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Udvalget for Erhverv-, Plan- og Miljø skal drøfte evalueringen af første etape af væksttiltaget for udviklingen af detailhandlen i Slagelse by. Desuden skal Udvalget beslutte, om der skal bevilges midler til videreførelse af væksttiltaget.
Baggrund
Økonomiudvalget har kompetencen til at igangsætte nye væksttiltag under ”Vækst i Balance” og har på mødet den 20. juni 2016 godkendt igangsættelse af et forløb for udvikling af detailhandlen i Slagelse by.
Da det handler om erhvervsudvikling, blev den politiske forankring af væksttiltaget i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget.
I forlængelse heraf har udvalget for Erhverv-, Plan- og Miljø den 8. august 2016 taget stilling til følgende:
1. at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget drøfter oplægget til væksttiltaget med henblik på særlige fokusområder,
2. at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget beslutter, hvornår udvalget ønsker opfølgning og afrapportering,
3. at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget beslutter at medfinansiere væksttiltaget, hvor udgifterne fordeles med 50 % til Slagelse Kommune op til 350.000 kr., og at væksttiltaget finansieres af refusioner fra Natur og Erhvervsstyrelsen.
Med udgangspunkt i at Business Slagelse har givet tilsagn på 100.000 kr., besluttede
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 8. august 2016 følgende:
”Udvalget bidrager med 100.000 kr.
Der sker en efterfølgende evaluering”
I det følgende er denne evaluering foretaget med en tilhørende dokumentation i bilag til denne sagsfremstilling.
Evalueringen er foretaget ud fra følgende parametre, som er anvendt som succeskriterier for væksttiltaget, jævnfør sagsfremstillingen til Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 8. august 2016:
1. Sikring af den bedst mulige forankring og involvering af alle relevante parter fagligt og interessemæssigt gennem etablering af en handlingsplan, hvor alle parter inddrages.
2. Fokus på at sikre, at væksttiltaget kommer helskindet fra projektfasen over i en vedvarende forankring og driftssituation, der sikrer fortsat fremdrift og udvikling.
3. Desuden vil Business Slagelse sikre bred involvering af storbutikkerne i mellem/yderkanten af kommunen og butikkerne i centrum, inklusiv Vestsjællands Centret.
4. Slagelse Kommune yder relevante medarbejderressourcer til projektet.
Ad 1: Der er med start i november måned 2016 etableret et forløb med afsæt i bestyrelsen i Business Slagelse som omdrejningspunkt med følgende arbejdstitel: ”Medbyg for udvikling af detailhandlen – Slagelse by én butik”!
Medbyg i Business Slagelse regi betyder, at bestyrelse, partnere og øvrige interessenter samarbejder om at styrke professionalisme i markedsføring, salg, service, events, uddannelse, og videndeling ud fra en fælles faglig ramme – Medbyg. Medbyg betyder, i modsætning til Færdigbyg, at alle involverede påvirker og har indflydelse på udvikling af detailhandlen i Slagelse by. Samtidig med der bygges, styrkes samarbejdet og den fælles forståelse af ”Slagelse by én butik”, som det vigtige våben i dysten om, at være knudepunktet for handel i Vestsjælland.
Medbyg betyder således en solid forankring og involvering af alle parter såvel fagligt som interessemæssigt.
Se venligst bilag med dokumentation af Medbyg.
Ad 2: Ved at etablere medbyg, som beskrevet ovenfor, sikres, at Business Slagelse kan opbygge et bæredygtigt økonomisk grundlag og tilhørende professionalisme. Dette realiseres gennem en mere intensiv og professionel rekruttering af nye partnere og ved at Business Slagelse udvikler nye indtægtsgivende koncepter, der understøtter detailhandlen. Hermed kan der på relativ kort tid skabes et grundlag for, at væksttiltaget kommer helskindet fra projektfasen over i en vedvarende forankring og driftssituation, der sikrer fortsat fremdrift og udvikling.
Se venligst bilag med dokumentation af Medbyg.
Ad 3: Medbyg betyder et meget tættere samarbejde mellem detailhandlen i gaderne/torvene og Vestsjællands Centret. Konkret indebærer dette en lang række tiltag såsom fælles events og markedsføring, der udvikles gennem medbyg.
Næste skridt bliver at involvere storbutikkerne i mellem/yderkanten af Slagelse by. Dette med henblik på, at få flere af disse butikker til at blive partnere i Business Slagelse og sikre, at samarbejdet styrkes i forbindelse med udvikling og arrangementer, events etc. Dette vil blive realiseret gennem den øget rekrutteringsindsats som beskrevet ovenfor. Målet er igen Slagelse by – én butik.
Se venligst bilag med dokumentation af Medbyg.
Ad 4: Slagelse Kommune har spillet en aktiv rolle i at facilitere Medbyg processen, hvilket har betydet, at der er sket en betydelig mobilisering af indsatsen fra Business Slagelse både i bestyrelse regi og hos partnerkredsen.
Ved at kick starte en udviklingsproces, der som mål har at opbygge en faglig og økonomisk bæredygtig organisation, får Slagelse Kommune en stærk samarbejdspartner. Dette er forudsætningen for, at skabe en tilsvarende og ikke mindst vedvarende udvikling i byliv og detailhandel, som eksempelvis i Horsens og Vejle.
Se venligst bilag med dokumentation af Medbyg.
Slagelse by én butik skal ses i lyset af den intensiverede kamp om at positionere sig som den førende handelsby i regionen. Tager Slagelse by ikke udfordringen op, risikerer hele kommunen at tabe terræn, når det gælder vækst og omsætning i detailhandlen.
Udgangspunktet for Slagelse by én butik er at fastholde og udvikle Slagelse by som den handelsby, der er det naturlige valg for borgerne i Slagelse og i regionen, når der skal handles ind.
Slagelse by én butik er i tråd med kommunens for nylig vedtagne Planstrategi, som tydeliggør de 3 købstæders egenart og styrkeposition i kommunen. Her fremhæves Slagelse bys styrkeposition som værende kommunens handelscentrum. Udvikling af denne styrkeposition vil være en vækstdriver for hele kommunen.
Retligt grundlag
Erhvervsfremmeloven.
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge støtte væksttiltaget yderligere med op til 250.000 kr.. Dette under forudsætning af en positiv evaluering og at Business Slagelse bevilliger det samme beløb.
Udvalget kan vælge ikke at fortsætte medfinansieringen af væksttiltaget.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at den fremlagte evaluering af det hidtidige forløb af væksttiltaget, med tilhørende dokumentation, giver anledning til, at fortsætte medfinansieringen af væksttiltaget med 250.000 kr. i tillæg til de 100.000 kr., der allerede er bevilliget. Dette under forudsætning at Business Slagelse gør det samme.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Midlerne til fortsættelse af væksttiltaget fremskaffes ved hjælp af Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalgets Udviklingspulje. Slagelse Kommune har modtaget 398.000 kr. fra Natur- og Erhvervsstyrelsen som refusion for diverse projekter. Disse midler er et engangsbeløb og er for nuværende ikke disponeret til andet brug. Fra puljen er bevilliget 100.000 til væksttiltaget og det resterende beløb på 250.000 kr. kan bevilliges herfra under forudsætning af, at Business Slagelse bevilliger det samme beløb.
Konsekvenser for andre udvalg
Væksttiltaget er naturligt forankret i Erhvervs, Plan- og Miljøudvalget.
Andre udvalg kan blive involveret, når projektet udvikler sig. Projektejer har da ansvaret for involveringen.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget drøfter evalueringen af det foreløbige forløb,
2.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget beslutter fortsat, at medfinansiere væksttiltaget med 250.000 kr. under forudsætning af at Business Slagelse gør det samme,
3.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget beslutter ikke at fortsætte med at medfinansiere væksttiltaget.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 3. april 2017:
Fraværende:  Ali Yavuz (A), Johnny Persson (V)
Udvalget drøftede evalueringen.
Udvalget tilsluttede sig 2. "at".