Møde i udvalget d. 3. maj 2021

14.   CO2-mål for kommunens egen drift (B)

Sagsnr.: 330-2021-30994               Dok.nr.: 330-2021-147847                                          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutte, om der skal vedtages et 2 % årligt CO2 reduktionsmål for kommunens egen drift for de kommende 4 år.

Sagens indhold

Baggrund

Byrådet besluttede på mødet den 26. oktober 2020 (punkt nr. 15), at ”Slagelse Kommune indleder samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening med det formål, at Slagelse Kommune snarest bliver Klimakommune og Klimakommune Plus+ med fokus på begrænsning af energiforbrug, og på CO2-reduktion i kommunens egne bygninger, ved udbud af kommunale køretøjer samt fokus på økologisk drift af kantiner med vægt op lavest mulige klimabelastning og fokus på biodiversitet”.

Administrationen har på baggrund af byrådsbeslutningen udarbejdet en sag om Klimakommune og Klimakommune Plus+. Sagen blev behandlet den 6. april 2021 i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget (punkt nr. 13) og Erhvervs- og Teknikudvalget (punkt nr. 4), og var dermed på vej gennem det politiske system til Økonomiudvalget og Byrådet.

Danmarks Naturfredningsforening har imidlertid den 12. april 2021 meddelt, at Klimakommune og Klimakommune Plus+ ordningen nedlægges, og at Danmarks Naturfredningsforening derfor ikke indgår nye aftaler om Klimakommune. Byrådet er orienteret om dette i mail den 12. april 2021.

På Økonomiudvalgsmødet den 19. april 2021 (punkt nr. 6) oplyste borgmesteren, at der fremlægges en sag om ”Klimakommune” på næste møde enten i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget eller i Økonomiudvalget.

Byrådet skal med denne sag tage stilling til, om Slagelse Kommune i eget regi skal arbejde videre med indholdet i Klimakommune. Det handler grundlæggende om, at der vedtages et mål om at nedbringe CO2 udledningen fra egen drift (bygninger, transport mv.) med 2 % årligt.

Mål om 2 % årlig CO2 reduktion for kommunens egen drift

Slagelse Kommune har tidligere haft mål om 2 % CO2 reduktion for egen drift, da kommunen var Klimakommune i perioden 2009-2015. Reduktionsmålet blev i 2015 sænket til 0,5 % blandt andet fordi man vurderede, at de lavt hængende frugter var høstet og en fastholdelse af 2 % målet ville være for omkostningstungt.

Administrationen har foretaget en ny vurdering af investeringsbehovet ved et 2 % CO2-reduktionsmål. Til grund for vurderingen ligger blandt andet et overslag over CO2-udledningen fra kommunens drift gennem de seneste år og brug af en anden beregningsmetode, som anvendes af andre kommuner.

Administrationen vurderer, at det er sandsynligt at opnå en CO2 reduktion på 2 % årligt med en ekstra bevilling på i størrelsesorden 5 mio. kr./år. Vurderingen er behæftet med usikkerheder, men ligger væsentlig under de 12 mio. kr., som vi tidligere har anslået, det ville koste.

Bygningsdriften står for langt den største del af CO2-udledningen, og det er derfor også ved bygninger, at den største indsats skal ske. Indsatser rettet mod at nedbringe CO2-udledning fra kommunens egen transport, brug af materiel i Entreprenørservice, kantinedrift mv. håndteres primært via bæredygtighedsstrategien og de dertil afsatte midler.  

De 5 mio. kr. forventes primært anvendt til energitiltag i bygninger. Administrationen vurderer, at det også er nødvendigt at oprette en stilling, som varetager en systematisk opfølgning på energistyringssystemet, arbejder med energiadfærd i bygninger, udpeger og gennemfører besparelsesprojekter samt monitorerer og afrapporterer indsatsen. 

Retligt grundlag

Ingen bemærkninger.

Handlemuligheder

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutte at:

1.    Vedtage mål om 2 % årlig CO2 reduktion for kommunens egen drift for 2022-2025

2.    Ikke at vedtage et mål om 2 % CO2 reduktion for kommunens egen drift.

Byrådet kan også vælge et andet reduktionsmål end 2 % og en anden tidshorisont.

Vurdering

Et CO2 reduktionsmål vil øge fokus på at nedbringe CO2-udledning fra kommunens egen drift og understøtte klimamålene i bæredygtighedsstrategien og DK2020 klimaarbejdet.

Set i forhold til den samlede udledning af CO2 fra Slagelse Kommunes geografiske område udgør kommunens udledning kun en beskeden del, men til gengæld har vi direkte handlemulighed, og det vil samtidig være et godt signal for omverdenen.

Administrationen vurderer, at det er nødvendigt med en ekstrabevilling på 5 mio. kr./år for at kunne indfri målet.

Såfremt der vedtages et CO2 mål, anbefaler administrationen, at det vedtages for en afgrænset periode, og at der laves en evaluering og revurdering i forhold til en eventuel forlængelse.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er i budgettet årligt afsat 3,4 mio. kr. til energiforbedringer af Slagelse Kommunes ejendomme. Disse midler er lånefinansieret, og projekterne der finansieres heraf kræver en kort tilbagebetalingstid, hvilket gør, at ikke alle midler kan anvendes til CO2 reduktion.

Derudover er i henhold til budgetaftalen 2021-2024 og beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020 (punkt nr. 8) afsat 2,4 mio. kr. i 2021 og 2,15 mio. i overslagsårene til bæredygtig vedligeholdelse. Nogle af disse midler kan også anvendes til at reducere CO2 aftrykket fra den kommunale bygningsdrift.

Administrationen vurderer, at med en ekstra bevilling på 5 mio. kr./år er det realistisk at opnå en årlig CO2 reduktion på 2 %. Finansiering skal enten ske via kassen eller medtages i de kommende budgetforhandlinger for 2022.

Midlerne skal anvendes til investeringer i energiforbedringer, opsætning af solceller og ansættelse af en medarbejder, der administrerer bygningernes CO2 regnskab, systematisk følger op på kommunes energistyringssystemer og arbejder med konkrete besparelsestiltag mv.

Afhængig af konkrete projekter, lovgivning og regler om tilbagebetalingstid kan en del af beløbet blive lånefinansieret.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2022

2023

2024

2025

Bevillingsønske

 

 

 

Drift

 

 

 

 

Anlæg

6.3 Kommunale Ejendomme

5000

5000 

5000 

5000

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

Kassen

 

5000 

5000 

5000 

5000

Tværgående konsekvenser

CO2 reduktion i kommunens egen drift vedrører i høj grad forhold under Erhvervs- og Teknikudvalgets kompetenceområde. Der er sammenhæng til Bæredygtighedsstrategien og klimaprojektet DK2020.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen og Ejendomschefen indstiller,  

1.    at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter, om der skal vedtages et mål om 2 % årlig CO2 reduktion fra kommunens egen drift, gældende for 2022 og overslagsårene

2.    at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter, om finansiering skal ske af kassen eller medtages i de kommende budgetforhandlinger.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Ad 1; Anbefales.

Ad 2; Udvalget anbefaler, at finansiering medtages i de kommende budgetforhandlinger.

Udvalget ønsker en bredere indsats.