Møde i udvalget d. 6. marts 2017

12.   Genoptaget - Kommuneplan 17 - forslag til masterplaner for købstæderne (B)

Sagsnr.: 330-2016-39607               Dok.nr.: 330-2017-101130                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal beslutte, om forslag til masterplanerne for Slagelse, Korsør og Skælskør kan godkendes.
Baggrund
Masterplanerne for købstæderne indgår som en del af kommuneplanens afsnit om Mål og Strategi (hovedstruktur).
Masterplanerne for købstæderne er planer for, hvordan købstæderne kan udvikles og omdannes rent fysisk. Masterplanerne indeholder de overordnede principper for købstædernes udvikling og en række projektforslag til visse fokusområder i købstæderne. De overordnede prin­cipper skal sikre, at helheden i de respektive købstæder bliver attraktiv og velfunge­rende.
Masterplanernes overordnede hovedtræk for udviklingen af købstæderne er grundlaget for at udarbejde helhedsplaner og lokalplaner for de enkelte fokusområder i de respektive købstæder.
Masterplanerne er blevet opdateret og videre bearbejdet ud fra de masterplaner, der blev vedtaget som en del af Kommuneplan 2013. Nogle af de anbefalinger, som Rambøll peger på i deres rapport om udviklingsmulighederne for detailhandel i Slagelse Kommune, indgår i masterplanerne. 
Ved gennemgang af masterplanerne for Slagelse (bilag 1), Korsør (bilag 2) og Skælskør (bilag 3) foreslår Center for Teknik og Miljø følgende ændringer i forhold masterplanerne til Kommuneplan 2013:
Slagelse
Masterplanen for Slagelse er blevet opdateret en del i forhold til, hvad der er sket siden 2013. Fokusområderne i kommende planperiode er at skabe en attraktiv og stærk kobling mellem Campus Slagelse og bymidten, at arbejde videre med ”Slagelse Ny By”-konceptet vedrørende opgradering og forskønnelse af byens torve, at udvide P-søgeringen, at styrke Slagelse som vækstmotor inden for detailhandel, at skabe grundlag for en ny bydel ved det gamle sygehus, at udvide Slagelse Megacenter på den ene og anden side af Omfartsvejen, at udvide erhvervsområdet Stop 39, at koncentrere større boligudviklingsprojekter omkring Tidselbjerget og Slagelse Bypark samt at understøtte byomdannelsesprojekter. 
Korsør
Masterplanen indeholder en beskrivelse af 10 fokusområder. Den baserer sig som sådan på Udviklingsplan Korsør, der er resultatet af det arbejde, det lokale § 17, stk. 4-udvalg ’Korsør, byen møder vandet’, har gennemført i 2015-16.
Med udviklingsplanen følger bl.a. et ønske om at udvikle Halsskov Havn til vandsportscenter, hvilket er nyt i forhold til seneste masterplan. Tilsvarende er området, der før var udlagt til Tropebyen, nu reserveret til anvendelsesmuligheder, der udnytter områdets unikke placering og som fastholdes til publikumsorienteret anvendelse. Endvidere er der fokus på forbindelsen mellem lystbådehavnen, bymidten og havnen i forlængelse af byforskønnelsen af Solens Plads, fortsat fokus på lokale udviklingsmuligheder på Halsskov, en stiforbindelse fra Halsskov til Halsskov Havn, stationsbyen og koblingen til Energipark Korsør samt fokus på mulighederne inden for den større ’fritidsbydel’ på Halsskov.
Skælskør
Det er fremhævet, at Skælskør betragtes som ”best practice” i forhold til byudvikling og -omdannelse i en købstad. Masterplanen lægger desuden op til mulighederne for at arbejde for etablering af en bo- og oplevelsesklynge i byen, fortsat fokus på det rige kunst- og kulturliv, mulighederne for at arbejde for en naturpark fra Bisserup til Agersø samt mulighed for at optimere detailhandelsoplevelsen i byen.
Retligt grundlag
Planlovens bestemmelser om kommuneplanlægning (kapitel 4).
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at godkende forslag til masterplanerne for Slagelse, Korsør og Skælskør.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at komme med ændringer til forslag til masterplanerne for Slagelse, Korsør og Skælskør.
Vurdering
Masterplanerne er opdateret i forhold til nuværende udvikling og kommunens strategiske dagsorden, herunder planstrategien, Vækst i Balance og bosætningsstrategien. Således er der et fortsat fokus på at skabe vækst i alle tre købstæder ud fra den rollefordeling, der er købstæderne imellem.
I Slagelse er det vigtigt at styrke byens position som handelscentrum på Vestsjælland, bl.a. ved at skabe en bedre forbindelse mellem station og bymidte og ved at opgradere og forskønne byens torve i fortsættelse af ”Slagelse Ny By”-konceptet. Endvidere styrkes detailhandlen med udvidelsen af Slagelse Megacenter, der også ændrer anvendelse til centerområde, for at skabe plads til flere udvalgsvarebutikker. Der planlægges desuden for et nyt erhvervsområde vest for omfartsvejen, hvor der blandt andre kan placeres virksomheder inden for eksempelvis fødevarer i tråd med arealudviklingsstrategien. Og ved Stop 39 kan et nyt erhvervsområde tiltrække butikker, der forhandler særlig pladskrævende varegrupper.
Udviklingen af Campus Slagelse er vigtig for hele Slagelses selvforståelse som uddannelsesby, hvorfor området som bindeled mellem både den nordlige del af byen og bymidten skal vægtes højt og prioriteres i kommende planperiode.
Tidselbjerget og Slagelse Bypark skal være fokusområder i forhold til at udvikle nye, moderne og bæredygtige boligområder, der kan tiltrække de målgrupper, der nævnes i bosætningsstrategien, herunder børnefamilier.
I Korsør er fokus stadig rettet mod at planlægge for, at vandet og havnene også fremover præger byens udvikling og de mennesker, der bor der. Derfor skal der satses på at udvikle den tidligere Halsskov Færgehavn til et nyt, moderne udendørs vandsportscenter til gavn for byens borgere og besøgende turister fra ind- og udland. Samtidig skal by og havn bindes bedre sammen til gavn for detailhandlen, de kulturelle tilbud og oplevelsen af byen generelt.
Skælskørs charme som kommunens mindste købstad med fokus på kunst, kultur og en koncentreret bykerne til detailhandel skal fastholdes og understøttes yderligere i kommende planperiode. Tiltagene vurderes alle at styrke Skælskørs identitet som den mindre og hyggelige købstad.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at masterplanerne for Slagelse, Korsør og Skælskør godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. november 2016:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Sagen genoptages.
Sagen genoptages
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget fik på mødet den 7. november 2016 præsenteret forslag til kommuneplanens masterplaner for købstæderne, hvor det blev besluttet at udsætte behandling af sagen, da udvalget ønskede at drøfte mulighederne på et temamøde for Kommuneplan 2017.
Der er afholdt temamøder i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget og Byrådet i januar 2017, hvor forslag til masterplanerne for købstæderne blev drøftet. På baggrund af temamøderne foreslås følgende tilføjelser til masterplanerne for købstæderne:
Slagelse
Der er tilføjet et afsnit om visionerne for omdannelse af Ringparken samt afsnit om mulighederne for i planperioden at kigge nærmere på fortætning af bymidten.
Korsør
Mulighederne for at kigge nærmere på omdannelse af dele af Korsør Bypark, som forbindelse mellem de to bydele på Halsskov, er tilføjet.
Skælskør
Der er tilføjet afsnit om potentialerne for nye muligheder omkring havnen i Skælskør.
De øvrige ændringer, præciseret i tidligere sagsfremstilling, i forhold til masterplanerne fra Kommuneplan 2013 fastholdes.
På baggrund af ovenstående anbefaler administrationen, at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkender forslag til masterplanerne for købstæderne.      
Kommuneplan 2017 forventes endelig vedtaget i august 2017.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektør indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at forslag til masterplaner for købstæderne godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. marts 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Villum Christensen (I)
Genoptages på næste udvalgsmøde.