Møde i udvalget d. 8. juni 2020

3.     Månedlig orientering om nøgletal på beskæftigelsesområdet (D)

Sagsnr.: 330-2018-38133               Dok.nr.: 330-2020-210578                                          Åbent
Kompetence: Social- og Beskæftigelsesudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Social- og Beskæftigelsesudvalget følger på hvert møde op på de politiske mål, der er politisk udpeget som de vigtigste i Beskæftigelsesplanen samt øvrige ønskede nøgletal.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Social- og Beskæftigelsesudvalget kan drøfte orienteringen om nøgletal.
Vurdering
Administrationens vurdering og forklaring på udviklingen for de enkelte effektindikatorer på beskæftigelsesindsatsen fremgår af bilag, herunder sammenligning til landsplan og sammenlignelige klyngekommuner.
Med indeværende opfølgning er der sket en opdatering af de sammenlignelige kommuner, så sammenligningsgrundlaget svarer overens med de kommuner, der indgår i Beskæftigelsesministeriets nuværende benchmarkingmodel og dermed det skærpede tilsyn.
Herudover er tilføjet en supplerende måling i forhold til udviklingen i alle kommunale forsørgelsesydelser, eksklusiv fleksjob og førtidspension. Den nye måling er tilføjet for at få en løbende indikation på, hvordan kommunen kan forventes at klare sig i benchmarkingmodellen, der kun opgøres 2 gange årligt af Beskæftigelsesministeriet og med meget bagudrettede tal.
De sammenlignelige kommuner er: Assens, Brøndby, Fredericia, Frederikshavn, Faaborg-Midtfyn, Kalundborg, Kerteminde, Læsø, Norddjurs, Nordfyns, Nyborg, Odense, Odsherred, Randers, Samsø, Svendborg, Sønderborg, Thisted og Vordingborg.
Denne ekstraordinære situation med COVID-19 vil få endnu ukendte påvirkninger af resultaterne for både beskæftigelse, ledighed og sygdom i 2020. Der er derfor ikke opsat måltal for 2020, men udviklingen for 2020 følges sammenlignet med samme tidspunkt sidste år i forhold til landsplan og sammenlignelige kommuner. December 2019 udgør indeks 100 i de viste udviklingskurver.
Udviklingstendenser, hvor der er væsentlige ændringer siden sidste opfølgning, er nedenstående fremhævet med fed skrift.
De overordnede udviklingstendenser gennem det sidste år er:
·         Stigning i antal borgere på kommunal forsørgelsesydelse, som er større end på landsplan og i sammenlignelige kommuner. Det seneste års udviklingskurve er stort set identisk for Slagelse og nabokommunen Kalundborg, bortset fra i februar og marts 2020.
·         Stigning i antal borgere på kommunale forsørgelsesydelser, eksklusiv fleksjob og førtidspension, som er større end på landsplan og i sammenlignelige kommuner. Ny måling.
·         Fald i beskæftigelsen for borgere med bopæl i kommunen, i sammenlignelige kommuner og på landsplan. Siden forrige opfølgning er der sket en ændring fra stagnation til et fald i beskæftigelsen som følge af covid-19.
·         Stigning i antal bruttoledige. Stigningen er mindre end i sammenlignelige kommuner og på landsplan. Siden forrige opfølgning er der sket en ændret fra en reduktion til en stigning som følge af covid-19. Udviklingen er dog fortsat bedre end på landsplan og i sammenlignelige kommuner.
·         Reduktion i antal langtidsledige er mindre end i sammenlignelige kommuner og landsplan.
·         Reduktion i andel flygtninge og familiesammenførte til flygtninge, som er i beskæftigelse efter 3 år i Danmark. Andelen i beskæftigelse er på samme niveau som på landsplan og højere end sammenlignelige kommuner. Siden forrige opfølgning er der sket en forbedring, da Slagelse før havde lavere beskæftigelsesgrad end både sammenlignelige kommuner og landsplan.
·         Stigning i antal unge uden en uddannelse (uddannelseshjælp) som er på niveau med landsplan, men større end i sammenlignelige kommuner. Siden forrige opfølgning er alle kommuner gået fra en reduktion til en stigning som følge af covid-19. Slagelse følger nu den landsdækkende udvikling, hvor udviklingen tidligere var dårligere end både sammenlignelige kommuner og landsplan.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerledelsen for Arbejdsmarked og Integration indstiller,
1.    at Opfølgning tages til efterretning.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 8. juni 2020:
Fraværende: 
Christopher Trung (V) spørger til, om der er skiftet procedure i forhold til at borgere, der er tilkendt fleksjob i stedet skal overgå til førtidspension? Administrationen oplyser, at der ikke er ændret procedure og opfordrer til, at konkrete eksempler som dem Christopher Trung (V) nævner fremsendes til administrationen.
Søren Lund Hansen (O) konstaterer, at vi generelt ligger højere end på landsplan og med klyngekommuner på flere områder, hvilket igen rejser spørgsmålet om, at der foretages løbende dokumentation af resultater på både kommunale og private indsatser. Søren Lund Hansen (O) ønsker at få afdækket/uddybet og sammenlignet tallene med andre kommuner på fleksjobområdet og førtidspensionsområdet. Derudover ønskes oplyst vedr. antallet af borgere med anden herkomst end dansk, der modtager offentlige forsørgelse. Administrationen fremsender svar til udvalget via mail.
Thomas Clausen (Ø) foreslår, at disse oplysninger tillige kommer med under punktet vedr. de månedlige nøgletal ved næste møde.