Møde i udvalget d. 6. februar 2017

11.   Placering af ny genbrugsplads ved Korsør Renseanlæg (B)

Sagsnr.: 330-2016-16680               Dok.nr.: 330-2017-31602                                            Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal træffe beslutning om placering af en ny genbrugsplads ved Korsør Renseanlæg.
Baggrund
I forbindelse med AffaldPlus’ strukturtilpasning, er der truffet beslutning om at nedlægge eksisterende genbrugspladser i Korsør og Vemmelev og etablere en ny fælles genbrugsplads for Korsør-Vemmelev. Tidsplanen for ibrugtagningen af den nye genbrugsplads er fastlagt til inden udgangen af 2017.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede den 11. januar 2016, at en ny fælles genbrugsplads for Korsør og Vemmelev skal placeres ved Korsør Renseanlæg. Analysen er vedlagt som bilag 1. På baggrund af beslutningen blev udarbejdelsen af forslag til lokalplan 1163 – Genbrugsplads ved Slagelse Landevej, Korsør igangsat.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget behandlede forslag til lokalplan 1163 på sit møde den 9. januar 2017. Her besluttede udvalget ikke at tilslutte sig lokalplanforslaget, idet udvalget ønsker en placering i forlængelse af renseanlægget i retning mod Vemmelev.
Beslutningen betyder, at AffaldPlus’ tidsplan om ibrugtagning af den nye genbrugsplads inden udgangen af 2017 ikke længere kan overholdes, da planprocessen, inklusiv 4 ugers klagefrist, tidligst vil være afsluttet til oktober 2017.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget bedes træffe beslutning om genbrugspladsens konkrete placering. Der er udarbejdet en analyse af fire forskellige placeringsmuligheder (placering 1-4). Med afsæt i en række fælles kriterier, er placeringsmulighederne vægtet på en skala fra 1-3, hvor 1 er ”ikke mulig” og 3 er ”optimal”. Analysen og bemærkningerne fremgår af bilag 2. De 5 fælleskriterier som analysen er baseret på, er ”areal og arrondering (afrunding) af landbrugsejendom”, ”landskabelig indpasning og visuel påvirkning”, ”støj”, ”vejbetjening” og ”øvrige forhold”.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og miljøudvalget kan vælge, at der skal arbejdes videre med en af de fire skitserede placeringsmuligheder.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at den bedst egnede alternative placering af en ny genbrugsplads ved Korsør Renseanlæg er nordøst for renseanlægget i retning mod Vemmelev (placering 1).
Denne placering vurderes umiddelbart at kunne overholde gældende støjgrænser, når de nødvendige støjdæmpende foranstaltninger etableres. En ny adgangsvej til Slagelse Landevej samt svingbaner på Slagelse Landevej vurderes umiddelbart at kunne etableres uden væsentlige trafikale gener. Alternativt kan den eksisterende adgangsvej benyttes, dog kan det ikke udelukkes at denne løsning vil medføre væsentligt øgede udgifter til vejanlæg.
En placering i forlængelse af renseanlægget betyder, at renseanlæggets særlige arkitektoniske udtryk forbliver synlig fra Slagelse Landevej. Denne placering betyder også, at det samlede tekniske anlæg (renseanlæg og genbrugsplads) får en mere langstrakt udstrækning. Dette får særligt betydning for de nærmeste naboer ud til Slagelse Landevej og afrundingen af den landbrugsejendom hvis jord inddrages til den nye genbrugsplads.
Såfremt Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget vælger at arbejde videre med placering 1 nordøst for renseanlægget, vil en lokalplan tidligst kunne vedtages endeligt af Byrådet til august 2017.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Der arbejdes videre med en placering nordøst for renseanlægget (placering 1).
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. februar 2017:
Fraværende: 
Godkendt.
Der blev vedtaget en model 5, hvor genbrugstation og havepladsen adskilles.
Udvalget henstiller til, at der er fokus på den synsmæssige sammenhæng mellem renseanlæg og affaldsanlæg.