Møde i udvalget d. 8. maj 2017

5.     Hemmeshøj Forsamlingshus - Ansøgning om kommunegaranti (B)

Sagsnr.: 330-2017-22255               Dok.nr.: 330-2017-290223                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte, om det over for Økonomiudvalget og Byrådet vil anbefale, at kommunen stiller kommunegaranti på 150.000 kr. til afvikling af kassekredit.
Baggrund
Hemmeshøj Forsamlingshus oplyser, at forsamlingshuset i de seneste år har været gennem en lidt turbulent periode. I 2004 nedbrændte huset, og det blev genopført i 2005. Derefter har de økonomiske dispositioner igennem en periode ikke været optimale. En ny bestyrelse, der er forankret i lokalområdet, er valgt i efteråret 2016. Den nye bestyrelse oplyser, at den har fået godt fat i den daglige drift med mange udlejninger af forsamlingshuset, og bestyrelsen forventer at kunne fastholde denne udvikling.
Forsamlingshuset har en kassekredit på 200.000 kr. i Andelskassen JAK. Banken er under afvikling, og kassekreditten er blevet opsagt til fuld og endelig indfrielse. Bestyrelsen oplyser, at den ikke kan finde en bank eller sparekasse i kommunen, der ønsker at overtage kassekreditten på grund af de skærpede krav til udlån i den finansielle sektor.
Bestyrelsen har fået en vurdering af ejendommens værdi, i form af et telefonisk overslag, på ca. 800.000 kr. Der er en restgæld i ejendommen på ca. 460.000 kr. hos Realkredit A/S.
Forsamlingshuset kan med en kommunegaranti indfri kassekreditten med en ny kredit på 150.000 kr. Størrelsen på kassekreditten kan reduceres fra 200.000 kr. til 150.000 kr. på grund af foreningens likviditet og indestående.
Bestyrelsen forventer at kunne afvikle kassekreditten på 150.000 kr. over fem år med 30.000 kr. årligt.
Kommunal garantistillelse
Slagelse Kommune kan generelt ikke stille garanti for en kassekredit, da det ikke er muligt at øremærke en kredit til kun at omfatte aktiviteter, som kommunen lovligt kan støtte. Slagelse Kommune vil alene kunne stille garanti for et lån på 150.000 kr. Dette forudsætter, at det kan sandsynliggøres, at midlerne anvendes til aktiviteter, som kommunen lovligt kan støtte.
I forbindelse med kommunal garantistillelse skal kommunen deponere et beløb svarende til lånets hovedstol, når kommunen ikke har ledig låneramme. En garanti på 150.000 kr. vil betyde, at Slagelse Kommune derfor skal deponere et tilsvarende beløb. Beløbet skal finansieres af kassen. Det deponerede beløb vil blive frigivet med 1/25-del pr. år – eller 6.000 kr. pr. år.
Øvrige betingelser for en kommunal garanti:
at lånet ikke er afdragsfrit
at lånet afvikles over 5 år.
at lånet kan optages som et serie- eller annuitetslån
at lånet kun understøtter lovlig kommunal aktivitet.
at lånets renteprofil er fast rente.
at Hemmeshøj Forsamlingshus forpligter sig til løbende at sende budgetter og regnskaber til Slagelse Kommune.
at provenuet fra lånet alene anvendes til nedbringelse af eksisterende kassekredit i JAK.
Retligt grundlag
Principperne i Kommunalfuldmagtsreglerne, der giver kommuner adgang til at yde tilskud til etablering og drift af forsamlingshuse, der imødekommer borgernes behov for fællesfaciliteter til kulturelle formål.
Den kommunale deponeringsforpligtigelse er reguleret i Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. nr. 1580 af 17. december 2013.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:
A. Anbefale Økonomiudvalget og Byrådet, at kommunen stiller en garanti på 150.000 kr.; dette vil betyde en kassefinansieret tillægsbevilling
B. Meddele afslag på ansøgningen om garantistillelse. Et afslag vil have den konsekvens, at foreningen vil blive økonomisk udfordret og skal undersøge muligheden for alternative løsninger.
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at forsamlingshuset arbejder på at fastholde rollen som samlingssted i lokalområdet.
Center for Økonomi har vurderet foreningens økonomi: Forsamlingshuset har kun fremsendt en delvis resultatopgørelse/regnskab, idet bestyrelsen ikke kan stå inde for perioden 1/11 2015 til 31/7 2016 (regnskabet har forskudt regnskabsperiode), og en garantiforpligtigelse må anses for at være med en høj risiko.
Der er p.t. stillet garanti for lån til Tjæreby, Ydun og Magleby Forsamlingshuse. Garantier er stillet før kommunesammenlægningen; der har ikke været tradition for at stille garantier over for forsamlingshuse gennem de seneste år.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Økonomiske konsekvenser ved et tilsagn:
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
1.04
150
-6
-6
-6
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
1.04
-150
6
6
6
Afslag har ingen direkte økonomiske konsekvenser for Slagelse Kommune.
Såfremt der gives tilsagn om garantistillelse, så er risikoen for tab ene og alene Slagelse Kommunes. Risikoen vurderes til at være 5 eller høj jf. principperne om kommunal garantistillelse. Et tilsagn vil påvirke kommunens likviditet og likviditetsprognose med øjeblikkelig virkning.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børne- og ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Der tages stilling til, om Slagelse Kommune skal give tilsagn om en garanti på 150.000 kr. til Hemmeshøj Forsamlingshus på nævnte vilkår, og
2.    at  Deponeringsforpligtelsen på 150.000 kr. finansieres af kassen, hvis der gives tilsagn om garanti.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 3. april 2017:
Fraværende:  ingen
Ad 1: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at der gives tilsagn om garanti med bemærkningen i Ad 2.
Ad 2: Det skal undersøges, om garantien kan gives med pant i ejendommen, inden Økonomiudvalget behandler sagen.
Tilføjelse under henvisning til ad 2:
En sikkerhedsstillelse med pant i ejendommen ændrer intet i forhold til deponeringsforpligtigelsen. Deponeringsforpligtigelsen udløses af aktiviteten og ikke af risikoen. Deponeringen bliver ikke frigivet i forbindelse med en evt. misligholdelse af garantien.
Det er svært, at sige om en sikkerhedsstillelse har en reel værdi uden at ejendommens handelsværdi vurderes af en sagkyndig. Den offentlige ejendomsværdi er ikke et udtryk for handelsværdien. På landet kan den offentlige ejendomsværdi ofte være mere end dobbelt så høj, som den reelle handelsværdi. (Erfaring fra lån til betaling af ejendomsskatter)
Tinglysning af et skadesløsbrev/ejerpantebrev på 150.000 kr. koster 3.960 kr. i stempel og tinglysningsafgifter. Såfremt Økonomiudvalget vælger løsningen med sikkerhedsstillelse, så skal der træffes beslutning om, hvem der skal afholde omkostningerne ved tinglysning.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2017:
Fraværende: 
Sagen sendes tilbage til Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget til nærmere drøftelse.
Administrationens bemærkninger:
Til fornyet drøftelse i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.
Det har været nævnt i Økonomiudvalget, at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skulle anvise midler til finansiering af deponering. Administrationen vil anbefale, at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget afsætter 150.000 kr. i deponering fra de overførte midler.
Administrationen har talt med bestyrelsen for forsamlingshuset, og der er intet til hinder for et pant i ejendommen. Forsamlingshuset har pt. et ejerpantebrev på 200.000 kr., der ligger til sikkerhed for kassekreditten. Ejerpantebrevet kan stilles til sikkerhed for et evt. lån.
Indstilling
Børne- og ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
3.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter sagen.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 8. maj 2017:
Fraværende:  ingen
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget, at der gives tilsagn om en garanti på 150.000 kr. til Hemmeshøj Forsamlingshus, og at deponeringen finansieres af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets overførte midler.