Ældrerådet – Referat – 25. oktober 2016



1. Valg af ordstyrer (B)

1.     Valg af ordstyrer (B)

Sagsnr.: 330-2015-97805               Dok.nr.: 330-2016-566177                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Valg af ordstyrer
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Peter Lotinga vælges
Beslutning i Ældrerådet den 25. oktober 2016:
Fraværende:  Leif Jensen
Peter Lotinga valgt til ordstyrer.

2. Godkendelse af dagsorden (B)

2.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2015-97805               Dok.nr.: 330-2016-566206                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Dagsordenen godkendes
Beslutning i Ældrerådet den 25. oktober 2016:
Fraværende:  Leif Jensen
Godkendt.

3. Orientering fra Center for Sundhed og Omsorg (O)

3.     Orientering fra Center for Sundhed og Omsorg (O)

Sagsnr.: 330-2015-97805               Dok.nr.: 330-2016-566211                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
· Centerchef for Sundhed og Omsorg orienterer
Indstilling
Formanden indstiller,
Orienteringerne drøftes/og eller tages til efterretning
Beslutning i Ældrerådet den 25. oktober 2016:
Fraværende:  Leif Jensen
Marianne Kristensen orienterede om punkt på kommende udvalgsmøde den 2. nov. 2016:
Velfærdsmidler 2017 - Forventes at vil blive de samme indsatsområder.
Punkt om akutfunktion.
Der synes at være ro på omkring aktivitetsbestemt medfinansiering.
Puljen rettet mod ensomme ældre er nu udmøntet.
Orienteringer taget til efterretning.

4. Høring: Forebyggende og sundhedsfremmende tilbud (B)

4.     Høring: Forebyggende og sundhedsfremmende tilbud (B)

Sagsnr.: 330-2015-97805               Dok.nr.: 330-2016-535831                                Åbent
Kompetence: Sundheds- og Seniorudvalget
Følgende sag fra møde i Sundheds- og Seniorudvalget 5. oktober 2016 er fremsendt til høring i Ældrerådet:
Høringsfrist er 18. november 2016
Beslutningstema
Udvalget skal tage stilling til forslag om ændringer for det videre arbejde med forebyggende og sundhedsfremmende tilbud til borgere med kronisk sygdom KOL (kronisk obstruktiv lungelidelse), kronisk hjertesygdom, type 2-diabetes, overvægt, angst/depression og kræft.
Baggrund
Slagelse Kommune startede med forebyggende og sundhedsfremmende tilbud i 2010.
De første år var tilbuddene finansieret af puljemidler fra Sundhedsministeriet med det formål at styrke indsatsen over for kronisk sygdom via projektet ”Forløbskoordination og diagnoserettede tilbud til borgere med KOL, kronisk hjertesygdom og type 2-diabetes”. Tilbuddene blev fra januar 2013 sat i drift.
Overordnede mål for tilbuddene (besluttet af udvalget juni 2013)
Ø Tilbuddene skal sikre kvalitet og sammenhæng i indsatsen for den enkelte borger med kronisk sygdom, således at borgeren kan mestre livet aktivt med sin sygdom og derigennem styrke egenomsorgen og livskvaliteten.
Ø Tilbuddene skal understøtte arbejdet med at reducere behovet for genindlæggelser.
Målgruppe
Borgere, der har motivation for at ændre livsstil og et behov for et understøttet tilbud kan med en af nedenstående kroniske sygdomme modtage tilbud:
· Type 2 diabetes
· Kronisk hjertesygdom
· Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL)
· Angst og depression
· Muskel skelet lidelser (artrose, kroniske rygproblemer mm.)
Samt til borgere med risiko for at udvikle kronisk sygdom
· Overvægt
· Rygning
· Nedsat fysisk aktivitetsniveau
Tilgangen af borgere til tilbuddet har siden 2013 været stigende, som angivet i overblikket nedenfor.
 
2013
2014
2015 (10.12.15)
Samlet borgersager (årlig)
412
533
745
Sager med samtaleforløb
303
332
399
Sager uden samtaleforløb
109
154
267
Livsstil cancer
 
47
79
Borgernes vej ind i tilbuddene har primært været ’egen henvisning’. Men vi ser en stigning i henviste borgere fra samarbejdspartnere, herunder jobcentret samt egen læge. Den øgede efterspørgsel til tilbuddet har betydet, at ventetiden er steget.

Borgerne har i stort omfang modtaget individuelt tilpassede tilbud og i mindre grad modtaget forløb, hvor de har haft mulighed for at erfaringsudveksle med borgere i lignende situation. Netop netværksdannelse er et af de centrale parametre, som forløbsprogrammerne peger på er vigtigt for at støtte borgeren i livsstilsforandringer.
Der er foretaget en evaluering af tilbuddene. Evalueringen tager afsæt i erfaringerne med tilbuddene, i relevante forløbsprogrammer samt Region Sjællands Sundhedsaftale (2015-2018).

Evaluering viser, at tilbuddene i stort omfang lever op til de krav, der stilles i forløbsprogrammerne. Men på et afgørende punkt, vedrørende netværksdannelse, stod tilbuddene svagt.
Retligt grundlag
Tilbuddene understøtter Sundhedslovens §119, hvor det fremgår, at kommunalbestyrelsen skal etablere forebyggende og sundhedsfremmende tilbud.

Handlemuligheder
Administrationen forslår ændring af tilbuddet af to årsager: dels evalueringens tydeliggørelse af tilbuddenes manglende fokus på netværksdannelse og dels et behov for at nedbringe borgernes ventetid.
Ændringerne har fokus på at der ikke bliver gået på kompromis med, at hver borger skal mødes individuelt og have lagt en individuel plan. De foreslåede ændringer fastholder målene med tilbuddene. Forslagene til ændringer bygger på Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra juni 2016 for forebyggelsestilbud til borgere med kroniske sygdomme.
Overordnet kredser ændringsforslagene omkring borgerens første møde, at tilbuddet i højere grad tilrettelægges som holdtræning, samt at der via etablering af ’åbent hus’ sikres geografisk spredning for at imødekomme borgerne. De enkelte forslag gennemgås nedenfor.
Administrationen foreslår følgende:
· Etablering af ”Åbent Hus”
Åbent hus er et nyt tiltag, hvor der vil være aktiviteter af sundhedsfremmende og forebyggende karakter såsom undervisning, cafemøder og fysisk træning. Det er også her, borgeren første samtale med sundhedskoordinator foregår.
Fordelen med tiltaget er, at borgeren allerede ved første samtale i et sådanne åbent-hus-miljø har mulighed for at møde borgere i lignende situation (styrker netværksdannelsen).
Samtidig giver konceptet mulighed for at differentiere tilbuddene, således at nogle borgere kan fortsætte direkte i det rigtige forløb efter den første samtale. Mens borgere i en mere kompleks situation kan få tid til en længere afklarende samtale i nær tidsmæssig sammenhæng med det åbne hus.
· Borgerens første møde
Nuværende model: borger har samtale med en sundhedskoordinator. Ud fra denne afdækker borger og sundhedskoordinator behovet for et livsstilsforløb. Medarbejder kan også vejlede borger til ikke-kommunale tilbud. Dette særligt i tilfælde, hvor borger falder uden for målgruppen. 
Forslag til ændret model: samtalerne er forsat individuelle, men foregår i høj grad ved ’åbent hus’. Borgerne bevidstgøres om ’åbent hus’ via egen læge, annoncering eller henvisning fra kommunale/regionale samarbejdspartnere.
Målet er forsat, at samtalerne sker i trygge/rolige rammer, men samtalerne ved åbent hus er kortere end tidligere planlagt (hvor der altid var afsat 1 time).
· Holdaktiviteter
Nuværende model: borgere har efter samtalen med sundhedskoordinator startet i forløb hos livsstilskonsulent. Forløbene har primært været individuelle samtaleforløb og senere har borgerne tilgået hold.
Forslag til ændret model: Det er et mål, at 70 procent af borgerne starter direkte op på hold efter første samtale. Hensigten er ikke, at borger skal have færre tider eller kortere forløb, men alene at borgerens forløb bliver planlagt som et holdforløb.
Geografisk spredning
Tilbuddene kan finde sted i hele kommunen. Åbent hus planlægges med dage i Skælskør, Korsør og Slagelse. Holdtilbud planlægges, der hvor flest borgere er tilmeldte.
Særligt omkring ’sårbare borgere’
Tilbuddet planlægges for ’sårbare borgere’ (anslået 30 procent af borgerne) fortsat som et individuelt forløb. For borgere med tilknyttet kontaktperson/mentor/anden støttefunktion tilstræbes det, at aktiviteten sker sammen med øvrigt personale.
Det giver større mulighed for, at borger støttes i livsstilsforandringer, hvor tilbuddet kan tilbydes lokalt. 
Tilbuddet til kræftramte forsætter i tæt samarbejde med lokal aktør. Borgerne kan have første samtale via ’åbent hus’. Men i praksis kommer de fleste henvisninger til tilbuddet for kræftramte via genoptræningen, dermed er deres indgang anderledes end øvrige borgere.
Udvalget kan beslutte, at
1. Principgodkende ændringsforslagene og sende forslagene i høring
2. Fastholde nuværende model
3. Opstille justeringer til de forslåede ændringer
Vurdering
Administrationen anbefaler, at de forslåede ændringer iværksættes med virkning fra 1. januar 2017.
Det er administrationens vurdering, at tilbuddet vil medføre kortere ventetid, og at borgerne i højere grad får mulighed for netværksdannelse til gavn for borgernes trivsel, sociale velbefindende og generelle livskvalitet. Det er således administrationens vurdering af ændringerne vil betyde at vi lever op til gældende anbefalinger, samt at vi sikrer, at den øgede tilgang af borgere kan håndteres inden for samme økonomiske ramme.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen
Konsekvenser for andre udvalg
Ændringsforslagene i tilbuddene betyder, at Slagelse kommune kan leve op til aftalerne i Region Sjællands sundhedsaftale 2015-18 ”Fælles om bedre sundhed”, herunder også forløbsprogrammerne for KOL, kronisk hjertesygdom, diabetes samt rygforløbsprogrammet.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgschefen indstiller,
1.    at  Udvalget principgodkender ændringen
2.    at  Udvalget sender ændringen til høring i Handicaprådet, Rådet for Socialt Udsatte og Ældrerådet
Beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget den 5. oktober 2016:
Fraværende:  Kurt Rasmussen (A)
Udvalget følger indstillingerne.
Indstilling fra Ældrerådet
Formanden indstiller,
1. at Ældrerådet kan tilslutte sig indstillingen, som også Sundheds- og Seniorudvalget har godkendt - Arbejdsgruppen for Sundhed-Forebyggelse-Kultur har anbefalet dette.
Beslutning i Ældrerådet den 25. oktober 2016:
Fraværende:  Leif Jensen
Indstillingen tiltrådt.

5. Evaluering af mødet med Sundheds- og Seniorudvalget 4. oktober 2016 (B)

5.     Evaluering af mødet med Sundheds- og Seniorudvalget 4. oktober 2016 (B)

Sagsnr.: 330-2015-97805               Dok.nr.: 330-2016-566219                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Evaluering af mødet.
Baggrund
Ældrerådet havde fremsendt følgende, forinden afvikling af mødet med udvalget:
· Anvendelse af midler fra ”Milliardpuljen”.
· Anvendelse af midler fra værdighedspuljen og hvorledes værdighedspolitikken er implementeret på de decentrale enheder.
· Kollektiv trafik og manglende muligheder for brugere/frivillige til at komme til og fra aktivitetscentrene. Vil det være muligt at anvende minibusser med ”frivillige chauffører” og vil der være forsikringsmæssig dækning herfor?
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Mødet evalueres
Beslutning i Ældrerådet den 25. oktober 2016:
Fraværende:  Leif Jensen
Mødet gav en god orientering fra Administrationen.
Ældrerådet vil tilstræbe at få en egentlig dialog med politikerne ved fremtidige møder.
Ældrerådet overvejer en anden form for dialogmøderne, idet man ønsker også at drøfte det holdningsmæssige.

6. Forbrugsrapport pr. 14. oktober 2016 (O)

6.     Forbrugsrapport pr. 14. oktober 2016 (O)

Sagsnr.: 330-2015-97805               Dok.nr.: 330-2016-566242                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Forbrugsrapport pr. 14. oktober 2016.
Baggrund
Forbrugsrapporter forelægges månedligt på Ældrerådets møder.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Forbrugsrapporten tages til efterretning
Beslutning i Ældrerådet den 25. oktober 2016:
Fraværende:  Leif Jensen
Taget til efterretning.

7. Orientering fra formanden (O)

7.     Orientering fra formanden (O)

Sagsnr.: 330-2015-97805               Dok.nr.: 330-2016-566255                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Formanden orienterer
· Ændring af dato for Ældrerådsmødet i december fra 27.12. til 6.12.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Ældrerådet den 25. oktober 2016:
Fraværende:  Leif Jensen
Dato for Ældrerådsmødet ændres til 13. dec. 2016.
4 ældrerådsmedlemmer deltager i Temamødet i Vingsted.

8. Orientering fra Ældrerådets arbejdsgrupper (O)

8.     Orientering fra Ældrerådets arbejdsgrupper (O)

Sagsnr.: 330-2015-97805               Dok.nr.: 330-2016-566297                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Der orienteres fra arbejdsgrupperne.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Ældrerådet den 25. oktober 2016:
Fraværende:  Leif Jensen
Den 2. og 3. nov. Temamøder "Træn balancen - Snyd ambulancen" - forebyggelse af faldulykker
Program for studietur til Fyn bliver udsendt af arbejdsgruppen til ældreråddsmedlemmerne.
Opsamling på ris/ros fra kostundersøgelsen pågår.

9. Orientering fra bruger/pårørenderåd (O)

9.     Orientering fra bruger/pårørenderåd (O)

Sagsnr.: 330-2015-97805               Dok.nr.: 330-2016-566344                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Observatørerne orienterer.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Ældrerådet den 25. oktober 2016:
Fraværende:  Leif Jensen
Orienteringerne taget til efterretning.

10. Orientering fra Regionsældrerådet (O)

10.   Orientering fra Regionsældrerådet (O)

Sagsnr.: 330-2015-97805               Dok.nr.: 330-2016-566353                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Ældrerådets repræsentant Otto Dræbye orienterer om, hvad der er sket regionalt siden sidste møde.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Ældrerådet den 25. oktober 2016:
Fraværende:  Leif Jensen
Modtaget materiale er udsendt.
Afbud til næste møde i Regionsældrerådet grundet sammenfald af mødeaktivitet.

11. Orientering fra Danske Ældreråd (O)

11.   Orientering fra Danske Ældreråd (O)

Sagsnr.: 330-2015-97805               Dok.nr.: 330-2016-566374                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Der orienteres fra Danske Ældreråd.
Baggrund
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen drøftes/tages til efterretning
Beslutning i Ældrerådet den 25. oktober 2016:
Fraværende:  Leif Jensen
Modtaget materiale er udsendt til ældrerådsmedlemmerne.

12. Pressemeddelelser (B)

12.   Pressemeddelelser (B)

Sagsnr.: 330-2015-97805               Dok.nr.: 330-2016-566386                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Ældrerådet skal beslutte, hvilke sager, der ønskes fremsendt som pressemeddelelser.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Ældrerådet drøfter og beslutter sager, der skal udsendes som pressemeddelelser
Beslutning i Ældrerådet den 25. oktober 2016:
Fraværende:  Leif Jensen
Intet at udsende.

13. Eventuelt (O)

13.   Eventuelt (O)

Sagsnr.: 330-2015-97805               Dok.nr.: 330-2016-566412                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutning i Ældrerådet den 25. oktober 2016:
Fraværende:  Leif Jensen
Til danseballet for borgere med demens og deres pårørende fredag den 28. oktober på Ferie- og Konferencenter Musholm er der tilmeldt 180. Der vil være dans og underholdning.
På næste ældrerådsmøde sættes punkt på om nedsættelse af valgarbejdsgruppe.

14. Næste møde (B)

14.   Næste møde (B)

Sagsnr.: 330-2015-97805               Dok.nr.: 330-2016-566418                                Åbent
Kompetence: Slagelse Ældreråd
Beslutningstema
Næste møde er 29. november – mødested Teglværksparken
Beslutning i Ældrerådet den 25. oktober 2016:
Fraværende:  Leif Jensen
Godkendt.