Ældrerådet – Referat – 26. oktober 2021



1. Valg af ordstyrer (B)

1.     Valg af ordstyrer (B)

Sagsnr.: 330-2021-5765                   Dok.nr.: 330-2021-368990          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Valg af ordstyrer.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at Tonny Korndrup vælges som ordstyrer.

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Godkendt.

2. Godkendelse af dagsorden (B)

2.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2021-5771                   Dok.nr.: 330-2021-368993          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Godkendelse af dagsorden.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at dagsorden godkendes.

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Godkendt.

3. Orientering ved Center for Sundhed og Ældre (O)

3.     Orientering ved Center for Sundhed og Ældre (O)

Sagsnr.: 330-2021-5772                   Dok.nr.: 330-2021-368994          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Orientering v/ Sundheds- og Ældrechef Charlotte Kaaber.

Fra Ældrerådet er rejst ønske til orientering om:

1.    Ældrerådet vil gerne høre nærmere om det 3-årige projekt, der er startet bl.a. i aktivitetshuset “pusterummet� i Korsør: 

Det er et aflastningstilbud, der skal give borgere med demens og pårørende et fri            rum. Projektet er igangsat i samarbejde med DGI og Alzheimerforeningen med            fokus på fleksible aflastningstilbud til glæde for borgere med demens og deres            pårørende. Projektet løber frem til november 2023.

2.    Referat fra 5. oktober 2021 pkt. 6. Evaluering af effektiviseringer 2021. Prøvehandling opnormering demensafdeling Smedegade.

3.    Hvordan er situationen på plejecenter Skovvang.

4.    Spørgsmål til FSU-referat fra møde den 7. september pkt. 4 - Permanent anvendelse   af værdighedsmidler.

5.    Parenteral ernæring. Har Slagelse Kommune hjemtaget denne behandling eller foregår den i sygehusregi.

6.    Aktuel status på sagen fra Ældrerådets møde den 28. september vedr. bruger og pårørendemøder på plejecentrene.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Spørgsmål 1:

Ældrerådet vil gerne høre nærmere om det 3-årige projekt, der er startet bl.a. i aktivitetshuset “pusterummet� i Korsør: 

Det er et aflastningstilbud, der skal give borgere med demens og pårørende et frirum. Projektet er igangsat i samarbejde med DGI og Alzheimerforeningen med fokus på fleksible aflastningstilbud til glæde for borgere med demens og deres pårørende. Projektet løber frem til november 2023.

Svar:

Charlotte Kaaber orienterede om, at projektet har fokus på fleksible aflastningstilbud og afprøvning af forskellige måder at lave aflastning på. F.eks. Daghjem i Amaliehaven som fungerer godt med de 5 borgere, der er visiteret dertil. Aktiviteterne er tilrettet den enkelte og det er derfor individuelt, hvilke aktiviteter man laver. Ægtefæller og medarbejdere hjælper til med kørsel. Der åbnes for demensvenlige fysiske aktiviteter og der er stor interesse for at deltage. Der er mulighed for aflastning i eget hjem. Som en del af projektet er pårørendegrupper også igangsat, hvor primært ægtefæller til borgere med demens mødes. Desuden får medarbejdere i hjemmeplejen undervisning i både grundlæggende temaer inden for demens samt inspiration til, hvad den gode aflastning er. Der samarbejdes med DGI og at få frivillige med gode erfaringer. Projektet fortsætter i 3 år med henblik på at opnå erfaringer med, hvad der virker bedst med fokus på fleksibilitet og hvad den enkelte borgere og pårørende finder tryghed i.

Spørgsmål 2:

Referat fra 5. oktober 2021 pkt. 6. Evaluering af effektiviseringer 2021. Prøvehandling opnormering demensafdeling Smedegade.

Svar:

På spørgsmål til den markante ændring i forhold til levering af mere sygepleje i Smedegade svarede Charlotte Kaaber, at der generelt er kommet væsentlig flere sygeplejeydelser på plejecentrene. En af årsagerne hertil er, at der ikke kun er tale om pleje af ældre, men også syge borgere samtidig med, at vi generelt er blevet bedre til at dokumentere. Vi har kompetenceprofiler, der beskriver hvad assistenter og hjælpere må supplere med ud fra lovgivning. Selvom ydelsen er delegeret, så er det sygeplejen, som har det endelige ansvar.

Spørgsmål 3:

Hvordan er situationen på plejecenter Skovvang.

Svar:

Ledelse og medarbejdere har sagt op. Charlotte Kaaber gav en status på situationen. Ny virksomhedsleder er ansat og der rekrutteres en erfaren daglig leder. Konsulent er tilknyttet i 14 mdr. for at være med til at understøtte kultur, introduktion og samarbejde på tværs. Vikarudgifterne har været for høje og det vides endnu ikke hvordan de finansieres. Fra 2023 er økonomien på samme niveau som på de øvrige plejecentre. I årene 2021 og 2022 holdes udgifterne separat og rammer ikke de andre klynger.

Spørgsmål 4:

FSU-referat fra møde den 7. september pkt. 4 - Permanent anvendelse   af værdighedsmidler.

Svar:

Charlotte Kaaber orienterede om, at sagen ikke kom på Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde igen, fordi udvalget tidligere har besluttet en permanent anvendelse af værdighedsmiderne.

Spørgsmål 5:

Parenteral ernæring. Har Slagelse Kommune hjemtaget denne behandling eller foregår den i sygehusregi.

Svar:

Charlotte Kaaber svarede, at det er en regional opgave. Parenteral ernæring gives, når det giver mening. Der hvor vi er i hjemmet og opgaven er midlertidig. Der er hele tiden fokus på en vurdering af, hvad er bedst for borgeren.

Spørgsmål 6:

Aktuel status på sagen fra Ældrerådets møde den 28. september vedr. bruger og pårørendemøder på plejecentrene.

Svar:

Status på bruger- og pårørenderåd blev drøftet. Charlotte Kaaber foreslog, at det nye ældreråd indkaldes til et temamøde sammen med virksomhedslederne omkring etablering af bruger- og pårørenderåd. Ældrerådet tilsluttede sig forslaget.  

Spørgsmål 7:

Status på plejehjemslægeordning.

Svar:

Charlotte Kaaber orienterede om, at alle kontrakter er underskrevet og at det kører fint. De fleste beboer har sagt ja til at skifte læge. Indkøring og kultur skal ændres. Centernær boliger kan de indgå i ordningen, det taler vi i øjeblikket med lægerne om. Overordnet set synes lægerne, det er en god ide. Det bliver en god løsning.

Spørgsmål 8:

Status på Klippekort

Svar:

Charlotte Kaaber svarede, at det har vi fortsat på plejecentrene og de har fået budget hertil.

Spørgsmål 9:

Status på venteliste til plejecentre.

Svar:

Charlotte Kaaber sender tallet til Ældrerådet på en mail.

Spørgsmål 10:

Hvordan fungerer det, når beboere på Lützensvej gerne vil stemme ved personligt fremmøde til Ældrerådsvalget. Hvordan er det med transport til valgstedet.

Svar:

Charlotte Kaaber vender tilbage med et svar på mail.

Orienteringen blev taget til efterretning.

4. Bymidtegruppen Slagelse (B)

4.     Bymidtegruppen Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2021-5765                   Dok.nr.: 330-2021-372876          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Ældrerådet er via Tovholder i teknik og miljøarbejdsgruppen inviteret til at deltage i Slagelse Bymidtegruppens arbejde resten af året.

Sagens indhold

Alf Søhus som er tovholder for teknik og miljøarbejdsgruppen, er via andet arbejde inviteret til at deltage i Bymidtegruppens møder resten af året, Ældrerådet har ikke tidligere deltaget i arbejdet i Bymidtegruppen. Der er Bymidtegrupper i Skælskør, Korsør og Slagelse.

Formanden for Ældrerådet indstiller, at Ældrerådet drøfter og beslutter, om Ældrerådet ønsker at deltage i arbejdet i bymidtegrupperne, tilbuddet om deltagelse bør omhandle alle bymidtegrupper og ikke kun i Slagelse by.

Vælger Ældrerådet at deltage i Bymidtegrupperne, skal det politisk besluttes, at Ældrerådet deltager i alle Bymidtegrupperne. Læser vi Bymidtegruppernes kommissorium, er spørgsmålet om arbejdet hører ind under Ældrerådets arbejdsopgaver, som udelukkende gælder Kommunens ældre borgere.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.  at Ældrerådet træffer beslutning om at deltage i Bymidtegruppen i Slagelse.

2.  at Ældrerådet beslutter, at indstille, at Ældrerådet ønsker at deltage i alle tre Bymidtegrupper og får dette politisk godkendt, inden Ældrerådet deltager i arbejdet.

3.   at Ældrerådet her kort før indsættelse af nyt Byråd og Ældreråd fra 1. januar 2022 afventer indbydelse fra det nye Byråd til at deltage i arbejdet i Bymidtegrupperne i hele kommunen.

4.   at Ældrerådets beslutning sendes til Byråd og Byplansarkitekt.

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

1.-4. Ældrerådet besluttede at afvente det kommende Ældreråd og Byråd og imødeser en indbydelse i 2022 fra Bymidtegrupperne Slagelse, Korsør og Skælskør. Det blev besluttet, at Alf Søhus orienterer byplanarkitekt om Ældrerådets beslutning, med kopi til Ældrerådet.

5. Høring om afprøvning af Buurtzorg-modellen i hjemme- og sygeplejen (B)

5.     Høring om afprøvning af Buurtzorg-modellen i hjemme- og sygeplejen (B)

Sagsnr.: 330-2021-27461                 Dok.nr.: 330-2021-371120          Åbent

Kompetence:

Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget besluttede den 5. oktober 2021 at sende sagen til høring i Ældrerådet.

Frist for afgivelse af høringssvar er den 15.11 kl. 12. Høringssvar sendes til Center for Sundhed og Ældre (sikker e-mail) sundhedomsorg@slagelse.dk. og til Ældrerådets sekretær:  Susanne Brok susbr@slagelse.dk

Fra Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde 5. oktober 2021 punkt 9:

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget kan beslutte om hjemme- og sygeplejen skal fortsætte med nuværende prøvehandlinger med elementer fra Buurtzorg-modellen, som afprøves indenfor budgetrammen.

Forebyggelses- og Seniorudvalget kan beslutte, om der skal igangsættes ny prøvehandling med Buurtzorg-modellen i hjemme- og sygeplejen. Denne model kræver tildeling af budget eller indhentning af puljemidler.

Sagens indhold

På Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde den 4. maj 2021 blev udvalget orienteret om Buurtzorg-modellen. På baggrund af orienteringen ønskede udvalget, at administrationen kom tilbage med et konkret forslag til, hvad der kan arbejdes videre med fra Buurtzorg-modellen, herunder hvordan modellen kan implementeres, og hvordan der kan arbejdes med modellen til gavn for borgere og medarbejdere.

I sagen fra den 4. maj 2021 beskrev administrationen, at flere af Buurtzorg-modellens principper allerede fungerer i hjemme- og sygeplejen i Slagelse Kommune. Nogle principper er implementeret som faste arbejdsgange. Herudover er der under �kommunepånymåde� igangsat to prøvehandlinger, som tager udgangspunkt i Buurtzorg-modellens principper. I denne sag skal Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutte om hjemme- og sygeplejen, udover de igangværende prøvehandlinger, skal afprøve en ren Buurtzorg-model.

Igangværende afprøvninger med elementer af Buurtzorg-modellen i hjemmeplejen i forbindelse med �Kommunepånymåde�

·       Beslutningskraft tættest på borgeren

Denne prøvehandling afprøves i to hjemmeplejeområder, hvor der forsøges med at understøtte beslutningskraft tættest på borgeren af medarbejder og planlægger i hjemmeplejen. Eksempelvis hvis en borger har behov for at få ekstra tid til personlig pleje, kan den medarbejder, der kender borger - fagligt argumentere for - at hjemmeplejens planlægger øger den visiterede tid, uden inddragelse af visitator.

·       Arbejdsfællesskaber

Denne prøvehandling afprøver ændring i mødestrukturen i et enkelt område, hvor områderne opdeles i mindre teams. I de mindre teams afholdes faste møder, der sikrer tæt dialog og koordination af hverdagsopgaverne blandt de medarbejdere, der udfører opgaver hos samme borger. Den nye mødestruktur gør, at områdeleder ikke i samme udstrækning er deltagende i alle møder. Møderne ledes dermed af medarbejderne selv med forsat mulighed for inddragelse af leder og søge sparring, når medarbejderne oplever behov for det.

Forslag til ny afprøvning af Buurtzorg-modellen

Der kan igangsættes ny prøvehandling, hvor en ren Buurtzorg-model afprøves i et afgrænset geografisk område. Der etableres selvstyrende tværfaglige teams med samtidig etablering af en coachfunktion med mulighed for at give sparring og støtte i forhold til strukturering og retning for de selvledende teams.

Formålet med afprøvningen er, at hjælpen i højere grad skal tage afsæt i den enkelte borgers ønsker og ressourcer, samt at øge personkontinuiteten imellem medarbejdere og borgere for på den måde at øge udbytte og tilfredshed hos medarbejdere og borgere.

I nedenstående er der skitseret gevinster og opmærksomhedspunkter ved afprøvning af Buurtzorg-modellen i et afgrænset geografisk område.

Gevinster

-      Mere helhedsorienteret pleje med større personkontinuitet

-      Større fokus på helheden i borgerens hjem

-      Gode muligheder for at understøtte et velfungerende samarbejde på tværs af de aktører, der er involveret i den enkelte borgers forløb

-      Medarbejdertilfredshed blandt de ansatte som kan opleve at være del af et selvstyrende arbejdsfællesskab.

Opmærksomhedspunkter

-      Behov for god planlægning før afprøvningen sættes i gang

-      Der kan opstå usikkerhed om principperne for selvstyrelse og måder at organisere opgaverne på, og medarbejderne kan føle, at arbejdsliv og privatliv bliver grænseløst

-      Der kan opstå udfordringer i forhold til rekruttering og fastholdelse af kvalificerede medarbejdere, hvis ikke muligheden for komplekse opgaver styrkes og bevares.

Implementeringen kræver

Erfaringen fra andre kommuner, der arbejder med afprøvning af Buurtzorg-modellen er, at der blandt andet skal afsættes ressourcer til implementeringen af en ny organisering – herunder arbejdet med kulturforandring og konsulentstøtte. Herudover skal et servicekontor med velfungerende coachfunktion etableres, der kontinuerligt kan støtte og vejlede samt strukturere styring, retning og rammer for de selvstyrende tværfaglige teams. Derudover vil der være behov for personaleressourcer til at søge puljemidler, såfremt det bliver en mulighed.

Mulighed for søgning af puljemidler

Af nyhed på Social- og Ældreministeriet den 2. september 2021 fremgår det, at Regeringen har afsat 170 mio. kr. fra finansloven 2021, som kommunerne kan søge om at få tilskud til at lave lokale modeller for at etablere faste, selvstyrende og tværfaglige teams – med kendte medarbejdere for at skabe mere stabilitet og kontinuitet i hjemmeplejen.

Puljen er endnu ikke udlovet, men administrationen holder øje med puljeopslag.

Retligt grundlag

Ingen bemærkninger.

Handlemuligheder

Forebyggelses- og Seniorudvalget har følgende handlemuligheder:

A.    Forebyggelses- og Seniorudvalget kan beslutte, at hjemme- og sygepleje forsætter med nuværende prøvehandlinger indenfor budgetrammen

B.    Forebyggelses- og Seniorudvalget kan godkende ny prøvehandling med ren Buurtzorg-model

Hvis udvalget beslutter handlemulighed B, skal der findes finansiering til afprøvningen. Finansieringen kan ske gennem tildeling af budget eller søges dækket via puljemidler.

Vurdering

Administrationen vurderer, at en afprøvning af en ren Buurtzorg-model kræver en omstrukturering af organisationen i det geografiske område, hvor modellen afprøves, så arbejdsfællesskabet repræsenterer den nødvendige tværfaglighed. Administrationen vurderer, at projektet får bedst mulige betingelser, hvis medarbejderne, der deltager i afprøvningen, i størst mulig grad får lov til selv at tilvælge projektet. Administrationen vurderer herudover, at det kan have en konsekvens for de borgere, der inddrages i projektet, da de derved risikerer at skulle skifte kontaktpersoner.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Hvis der ikke tildeles puljemidler, skal der søges anden finansiering. Der er endnu ikke udarbejdet et økonomisk estimat for igangsættelse af en afprøvning af Buurtzorg-modellen i et afgrænset geografisk område. Såfremt udvalget beslutter, der skal arbejdes videre med en afprøvning af en ren Buurtzorg-model, vil administrationen udarbejde projektbeskrivelse og businesscase, hvor merudgiften forsøges dækket af enten en ekstern pulje eller fremlægges for udvalget ift. oplæg til finansiering.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter, at hjemme- og sygepleje forsætter med nuværende prøvehandlinger indenfor budgetrammen

2.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget godkender ny prøvehandling med ren Buurtzorg-model med tildelingen af budget, hvis der ikke opnås puljemidler.

3.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter, at administrationen skal søge puljemidler til en prøvehandling til en ren Buurttzorg-model.

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 5. oktober 2021:

Fraværende:  Ali Yavuz (A)

At 1) - Godkendt

At 2) - Kan ikke godkendes

At 3) - Godkendt | sendes i høring i Ældrerådet.

Udvalget får forelagt evalueringen af prøvehandlingerne.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller ,

1.    at Ældrerådet drøfter og tager stilling til afgivelse af høringssvar/godkender udarbejdet forslag til høringssvar fra medlemmerne.

Bilag

330-2021-389837

Høringssvar 330-2021-27461 - Buurtzog-modellen

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Ældrerådet godkendte høringssvar med få tilføjelser. Endeligt høringssvar vedlægges referatet, sendes til udvalget samt lægges på Ældrerådets hjemmeside.

6. Høring om evaluering af effektiviseringer 2021, områder der er reduceret i budget (B)

6.     Høring om evaluering af effektiviseringer 2021, områder der er reduceret i budget (B)

Sagsnr.: 330-2019-4287                   Dok.nr.: 330-2021-369838          Åbent

Kompetence:

Slagelse Ældreråd.

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget besluttede den 5. oktober 2021 at sende sagen til høring i Ældrerådet, Handicaprådet og Rådet for Socialt udsatte.

Frist for afgivelse af høringssvar er den 15.11 kl. 12. Høringssvar sendes til Center for Sundhed og Ældre (sikker e-mail) sundhedomsorg@slagelse.dk. og til Ældrerådets sekretær:  Susanne Brok susbr@slagelse.dk

Fra Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde 5. oktober 2021 punkt 5:

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget skal principgodkende, om de for 2021 vedtagne effektiviseringer skal fortsætte i 2022 og frem. Derudover kan Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutte, om der ønskes yderligere effektiviseringer i 2022. Endeligt kan Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutte at sende sagen i høring hos høringsberettigede.

Sagens indhold

I Byrådets Budgetaftale fra efteråret 2019 blev besluttet, at der de kommende år ikke udarbejdes råderumskatalog til at sikre balance og prioriteringsmulighed i budgetlægningen. I stedet indeholder budgettet for alle udvalg et årligt effektiviseringskrav på 0,7% af nettodriftsudgifterne i perioden 2020-2022 inkl.

Særligt for Forebyggelses- og Seniorudvalget indeholder Budgetaftalen en klausul om tilbageførsel af effektiviseringen, således at udvalget får mulighed for, at disponere over effektiviseringsbeløbet, altså mulighed for omprioritering inden for udvalgets samlede område.

Forebyggelses- og Seniorudvalget besluttede på de første møder i 2021, effektiviseringer for 2021 samt anvendelse af de derved frigjorte budgetmidler. Der er udarbejdet evaluering af igangværende effektiviseringer. I bilag 1 findes evaluering af de effektiviseringer, der er foretaget i 2021, en del af disse er videreført fra 2020.

På Forebyggelses- og Seniorudvalgets tidligere møder i foråret 2021 er drøftet materiale indeholdende beskrivelser af KAN-/SKAL-opgaver, som synliggør muligheder for omprioriteringer og/eller justering af serviceniveau. I den forlængelse blev efter Dialogmødet med høringsberettigede og interessenter forud for budget 2022 udarbejdet opsamling med deltagernes input og feedback. Dette materiale vil kunne danne udgangspunkt for Forebyggelses- og Seniorudvalgets drøftelser, såfremt yderligere effektivisering og omprioriteringer ønskes.

Retligt grundlag

Den Kommunale Styrelseslov, Bekendtgørelse om kommunernes budgetlægning, regnskab m.v. samt Byrådets Budgetaftale for 2020 samt budgetoverslagsår.

Handlemuligheder

Forebyggelses- og Seniorudvalget har følgende handlemuligheder:

A.    Principbeslutning om, at igangværende effektiviseringer fortsætter i årene 2022 og frem som permanente.

B.    Principbeslutning om, at igangværende effektiviseringer fortsætter i 2022.

Udover ovenstående, skal Forebyggelses- og Seniorudvalget tage stilling til, om der ønskes udarbejdet forslag til yderligere.

Vurdering  

Det er administrationens vurdering, at de igangværende effektiviseringer giver god mening. Det kan, for de fleste effektiviseringers vedkommende – dog med en enkelt undtagelse –

dokumenteres, at den forventede effekt både for så vidt angår økonomisk gevinst samt forbedringer for borgere og medarbejdere allerede er opnået og på nogle områder viser evalueringerne, at man er på rette vej, men ikke helt i mål endnu.

En beslutning om at gøre effektiviseringerne permanente anbefales, da det skaber stabilitet og derved yderligere grobund for at skabe den ønskede effekt for respektive indsats.

Såfremt Forebyggelses- og Seniorudvalget ønsker, at administrationen skal udarbejde forslag til yderligere effektiviseringer, anbefales, at der tages udgangspunkt i det tidligere præsenterede materiale indeholdelse KAN-/SKAL-opgaver samt Opsamling med tilbagemeldinger fra Dialogmøde forud for budget 2022.   

Endeligt anbefales, at Forebyggelses- og Seniorudvalget sender sagen til høringsberettigede, hvilke er Ældrerådet, Handicaprådet og Rådet for Socialt udsatte.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er tale om omprioriteringer inden for Forebyggelses- og Seniorudvalgets egen budgetramme.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget principgodkender, at de igangværende effektiviseringer fortsætter som permanent udmøntning fra 2022 og frem

2.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter, om der ønskes sag på kommende møde i forhold til yderligere effektiviseringer med udgangspunkt i KAN-/SKAL-opgaver samt Opsamling fra dialogmødet forud for budget 2022

3.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget sender sagen i høring hos høringsberettigede.

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 5. oktober 2021:

Fraværende:  Ali Yavuz (A)

At 1 - Beslutning udsættes til efter sagen har været i høring

At 2 - Besluttes

At 3 - Godkendt

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller ,

1.    at Ældrerådet drøfter og tager stilling til afgivelse af høringssvar/godkender udarbejdet forslag til høringssvar fra medlemmerne.

Bilag

330-2021-357942

BIlag 1 - Evaluering effektiviseringer - De områder der har fået reduceret buget i 2021

330-2021-389853

Høringssvar 330-2019-4287  - Evaluering af effektiviseringer 2021 - de områder der har afleveret budget

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Ældrerådet godkendte høringssvar med få tilføjelser. Endeligt høringssvar vedlægges referatet, sendes til udvalget samt lægges på Ældrerådets hjemmeside.

7. Høring om evaluering af effektiviseringer 2021 - de områder der har fået tilført budget (B)

7.     Høring om evaluering af effektiviseringer 2021 - de områder der har fået tilført budget (B)

Sagsnr.: 330-2019-4287                   Dok.nr.: 330-2021-369839          Åbent

Kompetence:

Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget besluttede den 5. oktober 2021 at sende sagen til høring i Ældrerådet, Handicaprådet og Rådet for Socialt udsatte.

Frist for afgivelse af høringssvar er den 15.11 kl. 12. Høringssvar sendes til Center for Sundhed og Ældre (sikker e-mail) sundhedomsorg@slagelse.dk. og til Ældrerådets sekretær:  Susanne Brok susbr@slagelse.dk

Fra Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde 5. oktober 2021 punkt 6:

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget skal principgodkende, om anvendelsen af de - via effektiviseringer inden for udvalgets budgetramme - frigjorte budgetmidler skal fortsætte i 2022 og frem. Derudover kan Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutte, om der ønskes forslag til anvendelse af eventuelt yderligere frigjort budget fra 2022. Endeligt kan Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutte at sende sagen i høring hos høringsberettigede.

Sagens indhold

I Byrådets Budgetaftale fra efteråret 2019 blev besluttet, at der de kommende år ikke udarbejdes råderumskatalog til at sikre balance og prioriteringsmulighed i budgetlægningen. I stedet indeholder budgettet for alle udvalg et årligt effektiviseringskrav på 0,7% af nettodriftsudgifterne i perioden 2020-2022 inkl.

Særligt for Forebyggelses- og Seniorudvalget indeholder Budgetaftalen en klausul om tilbageførsel af effektiviseringen, således at udvalget får mulighed for, at disponere over effektiviseringsbeløbet, altså mulighed for omprioritering inden for udvalgets samlede område.

Forebyggelses- og Seniorudvalget besluttede på de første møder i 2021, effektiviseringer for 2021 samt anvendelse af de derved frigjorte budgetmidler. Der er udarbejdet evaluering af igangværende effektiviseringer og indsatser. I bilag 1 findes evaluering af de igangværende indsatser, som er finansieret af frigjorte budgetmidler via effektiviseringerne.

På Forebyggelses- og Seniorudvalgets tidligere møder i foråret 2021 er drøftet materiale indeholdende beskrivelser af KAN-/SKAL-opgaver, som synliggør muligheder for omprioriteringer og/eller justering af serviceniveau. I den forlængelse blev efter Dialogmødet med høringsberettigede og interessenter forud for budget 2022 udarbejdet opsamling med deltagernes input og feedback. Dette materiale vil kunne danne udgangspunkt for Forebyggelses- og Seniorudvalgets drøftelser, såfremt yderligere effektivisering og omprioriteringer ønskes.

Retligt grundlag

Den Kommunale Styrelseslov, Bekendtgørelse om kommunernes budgetlægning, regnskab m.v. samt Byrådets Budgetaftale for 2020 samt budgetoverslagsår.

Handlemuligheder

Forebyggelses- og Seniorudvalget har følgende handlemuligheder:

A.    Principbeslutning om, at igangværende indsatser, finansieret af frigjort budget ved effektiviseringer, skal fortsætte i 2022 og årene frem som permanente indsatser eller eventuelt andre indsatser.

B.    Principbeslutning om, at igangværende indsatser, finansieret af frigjort budget ved effektiviseringer, skal fortsætte i 2022 eller eventuelt andre indsatser.

Udover ovenstående, skal Forebyggelses- og Seniorudvalget tage stilling til, om der ønskes udarbejdet forslag til alternative anvendelsesmuligheder eller flere indsatser.

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at den igangværende anvendelse af det frigjorte budget giver god mening. Det kan, for de fleste indsatsers vedkommende dokumenteres, at den forventede effekt i form af forbedringer for borgere og medarbejdere allerede er opnået og på nogle områder viser evalueringerne, at man er på rette vej, men ikke helt i mål endnu.

En beslutning om at gøre indsatserne permanente anbefales, da det skaber stabilitet og derved yderligere grobund for at skabe den ønskede effekt.

Såfremt Forebyggelses- og Seniorudvalget ønsker, at administrationen skal udarbejde forslag til alternative nye indsatser anbefales, at der tages udgangspunkt i det tidligere præsenterede materiale indeholdelse KAN-/SKAL-opgaver samt Opsamling med tilbagemeldinger fra Dialogmøde forud for budget 2022.   

Endeligt anbefales, at Forebyggelses- og Seniorudvalget sender sagen til høringsberettigede, hvilke er Ældrerådet, Handicaprådet og Rådet for Socialt udsatte.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er tale om omprioriteringer inden for Forebyggelses- og Seniorudvalgets egen budgetramme. Det er forudsætningen, at igangsætning af indsatser finansieres fuldt ud af de vedtagne effektiviseringer. Det betyder, at indsatser kun kan gøres permanent, såfremt man beslutter tilsvarende permanent finansiering i form af effektiviseringer.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget principgodkender, at anvendelsen af de frigjorte midler fortsætter som permanent udmøntning fra 2022 og frem

2.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget beslutter, om der ønskes sag på kommende møde i forhold til yderligere alternative forslag til nye indsatser, finansieret af effektiviseringer, med udgangspunkt i KAN-/SKAL-opgaver samt Opsamling fra dialogmødet forud for budget 2022

3.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget sender sagen i høring hos høringsberettigede.

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 5. oktober 2021:

Fraværende:  Ali Yavuz (A)

At 1 - Beslutning udsættes til efter sagen har været i høring.

At 2 - Besluttes med en bemærkning om, at uforbrugte midler kommer med i den kommende sag. Forvaltningen udarbejder alternative forslag til anvendelse af uforbrugte midler.

At 3 - Godkendt.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller ,

1.    at Ældrerådet drøfter og tager stilling til afgivelse af høringssvar/godkender udarbejdet forslag til høringssvar fra medlemmerne.

Bilag

330-2021-357943

Bilag 1 - Evaluering - Anvendelse af frigjorte effektiviseringsmidler 2021

330-2021-389854

Høringssvar 330-2019-4287 - Anvendelsen af midler fra effektiviseringer i 2021- områder der har fået tilført budget

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Ældrerådet godkendte høringssvar med få tilføjelser. Endeligt høringssvar vedlægges referatet, sendes til udvalget samt lægges på Ældrerådets hjemmeside.

8. Orientering fra formanden (O)

8.     Orientering fra formanden (O)

Sagsnr.: 330-2021-5777                   Dok.nr.: 330-2021-368998          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Formanden for Ældrerådet orienterer om aktuelle sager.

·       Formandsmøde Danske Ældreråd den 14 oktober 2021.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Formanden orienterede om formandsmødet i Danske Ældreråd i Køge den 14.10.21. Emner der blev drøftet var pejlemærker, demografimodel, kvalitetsstandarder og klippekort i kommunerne. Der blev talt om tilsyn på plejecentrene og om en kommende ny national tilsynsmodel for at få en ensartet standard. Slides fra mødet sender formanden til Ældrerådet.

Ældrerådet har modtaget en mail den 14.10.21 fra direktør Nis Peter Nissen i Alzheimerforeningen vedr. ny hjemmeside, som hjælper med data om demens i samtlige kommuner.

Formanden har den 4.10.21 modtaget en mail fra Danske Ældreråd omkring spørgsmål til Ældrerådsvalget.

Ældrerådet har den 19.10.21 modtaget en invitation fra Kultur- og Fritidsudvalget til temamødet Slagelse Kommune i bevægelse den 10.11.21, kl. 17.30-20.00.

Ældrerådet ser frem til dialogmødet med Forebyggelses- og Seniorudvalget den 23. november 2021 kl. 16.30-18.30.  Frist for Ældrerådets spørgsmål til dialogmødet er den 15.11.21. Sendes til formanden som sammenskriver og sender til udvalget.

Orienteringen blev taget til efterretning.

9. Orientering fra Ældrerådets arbejdsgrupper (O)

9.     Orientering fra Ældrerådets arbejdsgrupper (O)

Sagsnr.: 330-2021-5784                   Dok.nr.: 330-2021-368999          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Der orienteres fra arbejdsgrupperne og råd.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

SFK-arbejdsgruppen har holdt møde den 19.10.21 og drøftet Forebyggelses- og Seniorudvalgets referat af mødet den 15.10.21 og de tre høringssager.

OPA-arbejdsgruppen har den 24.10.21 drøftet høringssager.

Orienteringen blev taget til efterretning.

10. Orientering fra deltagelse i temamøder mm. (O)

10.   Orientering fra deltagelse i temamøder mm. (O)

Sagsnr.: 330-2021-5783                   Dok.nr.: 330-2021-369000          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Der orienteres fra medlemmer, der har deltaget i temamøder og lignende.

·       Danske Ældreråds Ældrepolitiske konference den 25. oktober 2021.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Ældrerådet deltog i Ældrepolitisk konference den 25. oktober 2021. En ganske udmærket konference. Fremtidens boligbyggeri, hjemløse ældre, velfærdsteknologi, pårørende, inddragelse og samarbejde, samarbejde mellem indsatser var bl.a. nogle af emnerne på konferencen. Slides fra konferencen sendes direkte fra Danske Ældreråd til deltagerne fra Ældrerådet.

Ældrerådet var repræsenteret på Ældretopmødet den 16. september 2021. Et godt møde. Magasinet PLEJE er efterfølgende udkommet og handler om topmødet.

Orienteringen blev taget til efterretning.

11. Orientering fra valgarbejdsgruppen (O)

11.   Orientering fra valgarbejdsgruppen (O)

Sagsnr.: 330-2021-5820                   Dok.nr.: 330-2021-369001          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Valgarbejdsgruppen orienterer om aktiviteterne siden sidste møde i Ældrerådet.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Arbejdsgruppen gav en status på valget og Ældrerådet tog orienteringen til efterretning.

12. Orientering fra bruger/pårørenderåd (O)

12.   Orientering fra bruger/pårørenderåd (O)

Sagsnr.: 330-2021-5786                   Dok.nr.: 330-2021-369286          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Observatørerne orienterer.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Tonny Korndrup deltog i mødet den 24.10.21 på Plejecenter Qvistgården i Korsør.

Berit Schau deltog i mødet den 20.10.21 på Rådmandscentret i Skælskør.

Orienteringen blev taget til efterretning.

13. Orientering fra Regionsældrerådet (O)

13.   Orientering fra Regionsældrerådet (O)

Sagsnr.: 330-2021-5796                   Dok.nr.: 330-2021-369287          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Der orienteres om, hvad der er sket regionalt siden sidste møde.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Tonny Korndrup gav en status og orienteringen blev til taget til efterretning.

14. Orientering fra Danske Ældreråd (O)

14.   Orientering fra Danske Ældreråd (O)

Sagsnr.: 330-2021-5802                   Dok.nr.: 330-2021-369288          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Der orienteres fra Danske Ældreråd.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Intet at orientere om.

15. Aktiviteter (B)

15.   Aktiviteter (B)

Sagsnr.: 330-2021-5808                   Dok.nr.: 330-2021-369290          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Ældrerådet besluttede på mødet den 22. juni 2021, at suspendere aktivitetsarbejdsgruppen resten af året, idet Birgit Jørgensen er udtrådt af aktivitetsarbejdsgruppen.

Til Ældrerådsmøderne resten af året udarbejdes et dagsordenspunkt � Aktiviteter�, under dette punkt behandles alle aktiviteter, budget og det besluttes fra sag til sag, hvem der udfører opgaverne, samt der vælges en tovholder. Ved denne model kan alle Ældrerådets medlemmer deltage i planlægning og udførsel af opgaverne.

Aktivitet

Dato

Deltagere

Invitation fra Dansk Ældreråd til ældrepolitisk konference �Livet som ældre i fremtiden� den 25. oktober.

25. oktober

Tonny Korndrup, Berit Schau, Birgit Jørgensen og Sonja Bruus Petersson.

Deltagelse i foredrag med Jesper Buhl

Deltagere, Roll-up, brochure Ældrerådsvalg kandidater, ansvarlig?

2. november

Tonny Korndrup, Berit Schau, Alf Søhus og Birgit Jørgensen

Deltagelse i Erindringsballet

Deltagere, Roll-up, brochure Ældrerådsvalg kandidater, ansvarlig?

9. november

Tonny Korndrup, Berit Schau, Alf Søhus og Birgit Jørgensen.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at Ældrerådet drøfter aktiviteter, tovholdere og budget.

2.    at Ældrerådet drøfter aktivitetskalenderen.

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

1.-2. Ældrerådet drøftede invitationen til temamødet Slagelse Kommune i bevægelse fra Kultur- og Fritidsudvalget. Temamødet holdes onsdag den 10. november kl.17.30-20.00 i Marmorsalen i Korsør Kulturhus. Ældrerådet tilmelder sig individuelt.

16. Gennemgang af fagudvalgenes dagsordener (B)

16.   Gennemgang af fagudvalgenes dagsordener (B)

Sagsnr.: 330-2021-5822                   Dok.nr.: 330-2021-369291          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Hvilke sager fra fagudvalgenes dagsorden ønsker Ældrerådet at afgive høringssvar eller drøfte med udvalgene.

Baggrund

Ældrerådets medlemmer og arbejdsgrupper skal have muligheden for at afgive høringssvar i aktuelle sager. Arbejdsgruppernes tovholder er ansvarlig.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at fagudvalgenes dagsordener gennemgås og det besluttes, hvilke punkter der ønskes at afgive høringssvar eller hvor der ønskes, at der rejses spørgsmål til udvalget.

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Byrådets dagsorden blev gennemgået og der var intet yderligere under punktet.

17. Pressemeddelelser (B)

17.   Pressemeddelelser (B)

Sagsnr.: 330-2021-5808                   Dok.nr.: 330-2021-369293          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Ældrerådet skal beslutte, om der er sager, der ønskes fremsendt som pressemeddelelse.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at Ældrerådet drøfter og beslutter, om der er sager, der skal udsendes som pressemeddelelse.

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Intet.

18. Næste møde (B)

18.   Næste møde (B)

Sagsnr.: 330-2021-5811                   Dok.nr.: 330-2021-369296          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutningstema

Næste møde er den 30. november 2021.

Punkter med evt. bilag skal være formanden i hænde senest den 16. november 2021.

Indstilling

Formanden for Ældrerådet indstiller,

1.    at mødetid godkendes.

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Godkendt.

19. Eventuelt (O)

19.   Eventuelt (O)

Sagsnr.: 330-2021-5815                   Dok.nr.: 330-2021-369297          Åbent

Kompetence: Slagelse Ældreråd

Beslutning i Ældrerådet den 26. oktober 2021:

Fraværende:  Connie Hyldal, Flemming Ehlert, Niels Jørgensen

Berit Schau deltager i et møde med ledende forebyggelseskonsulent og foreninger på Rådmandscentret den 8.11.21.