Sundheds- og Ældrechef Charlotte Kaaber svarede på Ældrerådets spørgsmål:
Spørgsmål 1: ”Det ikke forventes at have en påvirkning på antallet af personale” (citat fra spareforslag til budget 2023-2026), når de samlede spareforslag vedr. ydelser (incl. Rehabiliterende indsats) i hjemmeplejen udgør 14.014 mio. kr. i 2023- 2026.
Svar: Vi har ikke en forventning om afskedigelser. Vi bruger flere vikarer i hjemmeplejen og der er en personaleomsætning.
Spørgsmål 2: Resterende midler 143.000 til Ensomme ældre kan spares i 2022, når midlerne er finansieret af puljemidler fra Sundhedsstyrelsen. OG bliver de tilført via bloktilskud kr. 300.000 i 2023- eller?
Svar: Puljen Ensomme Ældre er en del af værdighedsmidlerne. Værdighedsmidlerne er overgået til bloktilskud i 2022. Byrådet kan herefter beslutte, hvordan de vil udmønte midlerne, idet de ikke er øremærket.
Spørgsmål 3: Slagelse Kommune er drømmekommune og nu starter drømmesamtalerne. Hvordan skal det foregå? Hvem skal stå for det? Hvor skal det foregå, er de nogle bestemte personer, der skal have disse samtaler. Hvis det er personalet, har de tid til det?
Svar: Vi satser meget på at være drømmekommune, det er et godt initiativ. Vi kører uddannelsesforløbet i tre grupper i hjemmeplejen (Halsskovvej, Boeslunde og Kalundborgvej) ca. 40 medarbejdere uddannes. Vi er med, men vi får ikke ekstra tid eller penge til at tage samtalerne.
Det er kontaktpersonerne, der har samtaler med borgeren i hjemmet. Dialogen med borgeren er en løbende proces. Plejecentrene Skovvang og Møllebakken er også med. Drømmene hos borgerne er meget forskellige. Nogle drømme og ønsker er lette at effektuere og andre er sværere.
Spørgsmål 4: Med hvilken begrundelse har Seniorudvalget besluttet, at Ældrerådet alligevel ikke skal indkaldes til temamøde vedrørende ændringer i Værdighedspolitikken. Af referat fra Seniorudvalget 9/8-2022 pkt. 5. fremgår det af beslutningen, at administrationen udarbejder forslag til ændringer, som sendes til høring hos de høringsrelevante foreninger samt at den lægges på kommunens hjemmeside til kommentering.
Svar: Pointen med revidering af værdighedspolitikken er at reducere indholdet. Administrationen skal se på, hvad der kan lade sig gøre at udføre. Udvalget ønsker at skabe en bredere involvering af høringspartere og interessenter.
Seniorudvalget beslutter processen for revidering af kvalitetsstandarden og Demenshandleplan på udvalgsmødet den 6/9.
Spørgsmål 5: Kan Ældrerådet forvente at blive inviteret til at deltage i revidering af Kvalitetsstandarden og Demenshandleplanen?
Svar: Svaret afventer beslutning i Seniorudvalget.
Spørgsmål 6: Hvordan er sommerferien gået på plejehjemmene og i hjemmeplejen? Hvordan har standarden været de enkelte steder, nu da det har været svært at få afløsere og vikarer.
Svar: Der har været dage med travlhed og akutte situationer. I hjemmeplejen er enkelte ydelser blevet flyttet. Borgeren har fået de ydelser de skulle have, men ikke nødvendigvis af samme medarbejdere. På plejecentrene synes personalet, at det har været en hård sommer. Der har været afskedigelser og sygdom, som har haft betydning for sommerplanlægningen. Det presser driften samtidig med, at det er svært at rekruttere vikarer.
Spørgsmål 7: Har der været mangel på midlertidige pladser (aflastningspladser), så det har været nødvendigt at sende borgeren fra sygehus og direkte hjem. Har hørt hjemmeplejens personale sige det.
Svar: Det er korrekt vi har haft mangel på midlertidige pladser – vi har perioder i hver måned, hvor vi ikke kan tilbyde en midlertidig plads til borgeren og hospitalet udskriver til egen bolig. Der er dialog med politikkerne omkring dette. Forskellige scenarier drøftes politisk også i forhold til de kommende friplejehjem, der kan være med til at understøtte udfordringen.
Spørgsmål 8: Påtænker Slagelse Kommune at indgå en velfærdsaftale på ældreområdet?
Svar: Administrationen har udarbejdet et notat, hvor vi anbefaler at kommunen vælger en velfærdsaftale på Ældrerådet. Byrådet skal beslutte om de ansøger på børneområdet, skoleområdet eller ældreområdet. Derefter beslutter ministeriet ud fra de indkomne ønsker fra alle landets kommuner, så der er lige mange områder som får en velfærdsaftale.