Sundheds- og Ældrechef Charlotte Kaaber svarede på spørgsmålene.
Spørgsmål 1: Generel information vedrørende de politisk besluttede besparelser på ældreområdet, samt orientering om på hvilke områder besparelserne rammer.
Svar: De politisk besluttede besparelser på ældreområdet rammer bredt på hele ældreområdet. De største besparelser på Ældreområdet i 2023-26 er på aktivitetscentrene, idet der er tale om en halvering af budgettet fra 14 til 7 mio. Seniorudvalget besluttede den 14. oktober 2022, at det er Alliancehaven og Kongehavecentret som skal lukke i Slagelse by.
Frivillige og brugerråd kan fortsat have aktiviteter i Alliancehaven og Kongehavecentret, indtil der bliver truffet beslutning om, hvad der skal ske med bygningerne. Derfor kan der fortsat være aktiviteter. Aktivitetscentret Midgård fortsætter, men vi ser på opgaver og på tværs af personalet, hvem der bliver opsagt.
Seniorudvalget beslutter en proces med de høringsrelevante brugerråd, Ældrerådet, Ældresagen, Oplysningsforbundene, frivillige og foreninger til dialog om, hvordan hverdagen skal være fremover i Aktivitetscentret Midgård
Der er udfordringer omkring kørsel til demensdaghjem, idet det ikke længere er den samme kørsel. Slagelse Kommune havde tidligere en aftale med Vikingbusser. Aftalen er opsagt. Borgerne kan nu selv bestille Flex- og handicapkørsel, men serviceniveauet er ikke længere det samme.
Besparelser på aftenvagter på plejecentrene får indflydelse på serviceniveauerne.
Opsigelse af læge, som blandt andet har stået for uddannelse af personalet gør, at specielkompetencen hos personalet i den forbindelse bliver besparet.
Den økonomiske besparelse, der er på opsigelse af aftalen med Vikingbusserne sender Charlotte til Ældrerådet.
Spørgsmål 2: Hvordan går det med at arbejde i små teams á la Buurtzorg modellen.
Svar: Kommunen har søgt puljer, men fået afslag, og vi har derfor ingen små teams á la Buurtzorg modellen.
Spørgsmål 3: Proces for udarbejdelse af kvalitetsstandarder på plejecentre? Seniorudvalget har emnet på listen over fremtidige sager.
Svar: Borgernes funktionsbehov ændrer sig og ydelserne vil skulle revisiteres løbende. Der udarbejdes derfor ikke kvalitetsstandarder for plejecentrene. I stedet for sker der en revidering af pjecen fra 2017: ”Hvad kan du forvente, når du flytter på plejecenter i Slagelse Kommune”. Pjecen behandles i Seniorudvalget den 1. november herunder høring hos høringsberettigede.
Spørgsmål 4: Bruger- /Pårørenderåd. Hvordan er det gået med spørgeskemaundersøgelsen?
Svar 4: Den er færdig og skal behandles i Seniorudvalget på decembermødet, hvor udvalget skal tage politisk stilling til om bruger- og pårørenderåd er en kan/skal opgave.
Spørgsmål 5: Status for Sundhedsklynge-samarbejdet: Hvordan arbejdes der i Slagelse Kommune med den nye opbygning i Sundhedsvæsenet, herunder Sundhedsklynger, Akuthospitaler, Nærhospitaler og Det nære sundhedsvæsen?
Svar: Slagelse Kommune er en del af sundhedsklyngen Slagelse Sygehus, Solrød-, Næstved-, og Ringsted Kommuner plus Det Nære Sundhedsvæsen, psykiatrien og lægerne er med.
Sundhedsklyngen skal se på, hvad vi skal arbejde med administrativt på tværs. Der er tale om idegenerering, der er forskellige interesseområder og vi skal komme med ideer hver især. Slagelse byder ind med 72 timers behandlingsansvar (hvor hospitalet har ansvaret) og medicinudlevering ved udskrivelse.
Slagelse Sygehus er akuthospital. Nærhospitalets placering det ved vi ikke endnu. Vi samarbejder med e-hospitalet om pladser på Blomstergården. Der er indgået samarbejde med læge og paramediciner, som sammen vurderer om borgeren skal indlægges på hospitalet. Ordningen revideres løbende.
Spørgsmål 6: Har sygeplejen læseadgang fra Nexus til Sundhedsplatformen?
Svar: Det har sygeplejen ikke til at starte med, men vi håber på integration på et tidspunkt.
Spørgsmål 7: Er der samarbejde med bl.a. fremskudt visitation på sygehuset ifm. udskrivninger? Hvis nej, hvordan sikres den gode udskrivning?
Svar: Nej det er der ikke, det er sparet væk i 2019. Vi har ikke længere udskrivnings-visitation, men en udskrivnings-korrespondance. Der er desuden forsøg med videomøder mellem læger, sygeplejersker, borger og pårørende, når der er tale om alvorligt syge borgere.
Spørgsmål 8: Hvilke planer er der for brug af tilbageførte midler til demensområdet?
Svar: Det er politisk besluttet, at vi ruller en del af besparelserne tilbage, og at vi skal gentænke demensområdet.
Vi har genåbnet 2 aflastningspladser, så der bliver 4 i alt. Ældrerådet og andre er inviteret med i dialogen om, hvad der er det vigtigste, når demensområdet skal gentænkes.
Spørgsmål 9: Hvornår bliver Demenshandleplanen revideret og bliver Ældrerådet inviteret.
Se svar under punkt 8.
Spørgsmål 10: Status på kaldeanlæg på plejecentre.
Svar: Charlotte har sendt status til Ældrerådet. Tilbagemeldingen fra Blomstergården er, at det fungerer fint og at plejekaldende virker. Kirke Stillinge Plejecenter skal som det sidste plejecenter implementere systemet den 15. januar 2023. Det er blevet til et tovejs-kaldesystem.
Spørgsmål 11: Hvornår skal der være indvielse af træningshallen på Blomstergården.
Svar: Det er ikke besluttet endnu, men vi forventer det blive i december måned. Invitation udsendes.
Orienteringen blev taget til efterretning.