Spørgsmål 1: Konklusioner fra BDO-rapport. Kan Ældrerådet få indsigt i rapporten og konklusionerne.
Svar: Ja – Vi forventer, at få den samlede rapport den 6. december 2022.
Spørgsmål 2: Orientering om Danmarkskortet jævnføre referat fra Seniorudvalgets møde den 1. november pkt. 10.
Svar: Center for Sundhed og Ældre har truffet afgørelse i 37 ud af de 108 sager. Siden 2020 er der derved sket en stigning i antal sager, der er oversendt til Ankestyrelsen, da antallet af sager i 2020 udgjorde 27 sager.
Fordelingen af sager på henholdsvis ophævet/ændret, hjemviste og stadfæstede indenfor centrets område. Stadfæstede afgørelser er, hvor kommunen har truffet korrekt afgørelse. 1 sag er ophævet/ændret. 8 sager er hjemvist. 28 sager er stadfæstet.
I den ændrede afgørelse efter § 113 om forbrugsgoder har kommunen i afgørelsen givet afslag på el-køretøj. Ankestyrelsen ændrer kommunens afgørelse, således at borger har ret til et 3-hjulet el-køretøj som forbrugsgode med 50 procents støtte til køb af el-køretøjet.
Begrundelserne i de hjemviste sager fra Ankestyrelsen er som overvejende hovedregel, at sagerne ikke indeholder tilstrækkelige oplysninger til, at der kan træffes afgørelse i sagen. Endvidere har Ankestyrelsen i en sag kritiseret kommunen for utilstrækkelig begrundelse og genvurdering. Det er kommunens pligt at sørge for, at der forud for, at der træffes afgørelse i en sag, indhentes tilstrækkelige oplysninger. Dette er et grundlæggende forvaltningsretligt princip, som ligeledes er indarbejdet i den sociale retssikkerhedslov. Kommunen har endvidere pligt til at opfylde kravene i forvaltningsloven om, at afgørelsen skal indeholde en tilstrækkelig begrundelse og i genvurderingen tage stilling til relevante klagepunkter samt forklare, hvorfor disse ikke ændrer afgørelsens resultat. Det var første gang, at ældreområdet var medtaget i Danmarkskortet.
Spørgsmål 3:Jævnfør spareforslag om Kommunal læge er beskrevet, at der skal findes andre arbejdsgange for funktionerne specielle udskrivelser, patientsikre arbejdsgange, dialog med regionen om fælles arbejdsgange, dialog med styrelser og kvalitetssikring af sundhedsfaglige virke i Slagelse Kommune. Funktioner som bedst mulig sikrer patientsikkerheden. Hvem/hvor varetages disse funktioner fremover?
Svar: Disse opgaver vil sygeplejen og visitationen fremover skulle varetage.
Spørgsmål 4: Gennemgang af alle spareforslag som vedrører ældreområdet (senior-og sundhedsudvalget) samt administrationen vedr. Budget 2023-2026. Hvilke forslag er effektueret/ikke effektueret/trukket tilbage?
Svar: Orienteringen bliver ført til referat senere.
Spørgsmål 5: Orientering om konsekvenserne af besparelser på ældreområdet, som er kendte i dag.
Svar: Orienteringen bliver ført til referat senere.
Spørgsmål 6+7:E-sport for seniorer. Slagelse først med E-sport til seniorer kunne vi læse i avisen 23 januar 2021. Kan det oplyses, hvordan det gik med at få mobile og ikke mobile borgere i gang, samt hvad er aktuel status for projektet.
Svar: E-sport er ikke kommet i gang for seniorer.
Spørgsmål 8: Kostrådet: Hvad er status for kostrådet, nedlægges dette eller fortsætter det i nye rammer.
Svar: Punktet behandles på Seniorudvalgets møde den 29. november.
Spørgsmål 9: Hvad er status for Busborgergruppen, starter den op eller er den nedlagt, vor repræsentant er ikke indkaldt til møde hele året.
Svar: Der er ikke på nuværende tidspunkt en Busborgergruppe. Det skal gentænkes og det forventes at der træffes beslutning i foråret 2023.
Spørgsmål 10: Plejehjemslæge, kan det oplyses, hvorledes denne ordning er organiseret, samt hvorledes denne virker. Er alle plejecentre dækket ind.
Svar: Alle plejecentre har en plejecenterlæge. Det er lederen som har dialogen med lægen og det er forankret i KLU (Kommunalt lægeligt udvalg)
Overordnet set er der tilfredshed med ordningen – Der er enkelte udfordringer med mulighed for kontakt og undervisning.
Spørgsmål 11: Spørgeskemaundersøgelsen Input til demensområdet, hvad er status og hvorledes behandles de indkomne data. Omtalt i SN den 18. november 2022.
Svar: Der er indkommet 133 besvarelser. Stor del er fra pårørende på plejecentrene. Sag til Seniorudvalget om den kommende demensindsats på mødet 10. januar. Spørgeskema besvarelser samt inputs fra råd, interesseorganisationer og medarbejdere danner udgangspunkt for udvalgssagen.
Spørgsmål 12: Klyngeledere, hvilke planer er der efter, at klyngelederne stopper, hvem overtager deres arbejdsopgaver, og hvem skal Ældrerådet henvende sig til fremadrettet.
Svar: Det bliver Christina Lydolph Aaberg som bliver klyngeleder for plejecentrene og hende som bliver kontaktperson.
Spørgsmål 13: Orientering om Demensaktivitetshus i Teglværksparken, Korsør
Svar: Slagelse kommune har ikke planer om et demens aktivitetshus i Teglværksparken, Korsør. Ældresagen har sjov motion, en aktivitet for personer med demens i Teglværksparken.
Spørgsmål 14: Hvilke tanker er der vedrørende ønsket om øget frivillighed i ældreplejen, der søges frivillige, men til hvilken opgaver, og hvordan er den frivillige stillet, hvis der opstår skader, på ejendom og på den frivillige. Må den frivillige udføre arbejde, som personalet normalt udfører.
Svar: Administrationen undersøger forsikringsdelen og vender tilbage til Ældrerådet.