Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (2014-2017) – Referat – 18. april 2017



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2016-89665               Dok.nr.: 330-2017-245595                                          Åbent
Kompetence: Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsordenen.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Dagsordenen godkendes.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 18. april 2017:
Fraværende: 
Godkendt.

2. Boligsocial helhedsplan 2017-2021 - Forslag til kommunale indsatser (D)

2.     Boligsocial helhedsplan 2017-2021 - Forslag til kommunale indsatser (D)

Sagsnr.: 330-2016-67060               Dok.nr.: 330-2017-181226                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget /Beskæftigelses-og Integrationsudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Byrådet godkendte den 31. oktober 2016 indstilling til prækvalifikation af den nye fælles boligsociale helhedsplan 2017-2021. Herefter behandlede Landsbyggefonden indstilling og i december 2016 traf de beslutning om at prækvalificere de boligområder, der indgår i helhedsplanen, i første omgang med et reduceret tilskud på 24 mio. kr. ud fra de oprindelige 40 mio. kr, der var søgt. Beløbets størrelse ligger endnu ikke endelig fast, men beror på helhedsplanens endelige udformning.
Som led i helhedsplanens udarbejdelse har Slagelse Kommune til opgave at byde ind med forslag til kommunale indsatser, der kan være med til at styrke de boligsociale områder.
På det fælles temamøde mellem Uddannelsesudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 9. marts 2017, præsenterede administrationen en række forslag til indsatser, der kan styrke igangværende eller planlagte kommunale initiativer, i de boligsociale områder, der er blevet prækvalificeret. På baggrund af dialogen og input fra den fælles drøftelse, har administrationen arbejdet videre med forslag til indsatser.
Forslagene koncentrerer sig om 5 aktiviteter, der vurderes at kunne bidrage effektfuld til de indsatsområder, der er identificeret som relevante i prækvalifikationen.
Forslagene består af:
Forebyggelse og forældreansvar
Aktivitet: Intensive sundhedsplejerskebesøg i et hyppigere og længere omfang end sædvanligt.
Målgruppe: Alle familier i områderne med børn i alderen 0-1,5 år.
Indhold: I forhold til helhedsplanens målgruppe medtænkes behovsbesøg som en del af det almene tilbud. Sundhedsplejerskerne tager både afsæt i systematiske iagttagelser fra ”Tidligere opsporing” og i generelle iagttagelser til den givne familie.
Uddannelse og beskæftigelse
Aktivitet:  ”Fra Drop Out til Stay in”
Målgruppe: Elever i folkeskolen med bekymrende fravær og relevante fagpersoner.
Indhold: Der nedsættes 4 tværfaglige grupper i 4 distrikter, Slagelse Syd, Slagelse Nord, Korsør og Skælskør, samt ansættelse af 4 skolekontaktpersoner til de 4 distrikter, der skal arbejde med at børnene kommer i skole.
Aktivitet: Livsduelighed og parat til fremtiden
Målgruppe: Elever i 6. kl. i de boligsociale områder.
Indhold: Projekt ”Livsduelighed” løber over 10 uger med forskellige temaer i fokus, f.eks. trivsel, flertalsmisforståelser og uddannelsesparathed for 6. klasser i boligområderne.
Aktivitet: En opnormering af det virksomhedsnære samarbejde
Målgruppe: De over 18 årige, men med særlig fokus på de 18-30 årige
Indhold: Virksomhedspraktikker og løntilskud skal i højere grad være lokalt forankret, virksomhedspraktikker og løntilskud skal indgås med klare aftaler om progression i forløbene. Håndholdt indsats vil være i fokus for store dele af gruppen, efterværn – virksomhederne skal have adgang til hjælp fra Jobcentret, også efter det formelle forløb er afsluttet, et tættere forpligtende samarbejde med ungdomsuddannelserne.
Aktivitet: Mental sundhedsfremme – tidlig opsporing og indsats overfor mentale helbredsproblemer.
Målgruppe: Borgere under 30 år, alle nyledige/revisiterede i grupperne ”aktivitetsparate” og uddannelsesparate screenes. Borgere over 30 år, alle nyledige/revisiterede i grupperne ”aktivitetsparate” screenes.
Indhold: Initiativet styrker sundhedsindsatsen for udsatte og sårbare borgere i boligsociale områder som et middel til at opnå selvforsørgelse.
Forslagene uddybes i vedhæftede bilag.
På baggrund af drøftelse i de to udvalg, vil forvaltningen præsentere forslagene for Landsbyggefonden.
De to udvalg får sammen med det øvrige Byråd mulighed for endnu engang at forholde sig til forslagene i forbindelse med fællesmødet for Boligorganisationerne og Byrådet den 27. april 2017. Herefter færdiggøres forslag til Boligsocial Helhedsplan, inden Landsbyggefonden, fagudvalg og Byråd skal behandle forslaget i juni måned.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Udvalgene kan drøfte de skitserede forslag og kan pege på andre forslag til aktiviteter.
Vurdering
Administrationen anbefaler at de skitserede forslag præsenteres for Landsbyggefonden
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Sagen drøftes.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 3. april 2017:
Fraværende: 
Sagen blev udsat.
Udvalget ønsker, at der arrangeres et ekstraordinært møde tirsdag den 18. april, kl. 16.00, hvor punktet skal drøftes. Udvalgsmedlemmerne har flere spørgsmål til punktet. Udvalgsmedlemmerne fremsender spørgsmål til administrationen inden påske, som så kan drøftes på det ekstraordinære møde.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 3. april 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Drøftet med følgende bemærkning:
Uddannelsesudvalget opfordrer til at arbejde på tværs af fagudvalg og involvere relevante områder.
Parrallet med Helhedsplanen bør der ske en generel styrkelse af arbejdet omkring misbrugsproblematikker. Ligeledes indsatser målrettet kriminalitetsforebyggende tiltag.
Der er ønske om, at Kultur- og Fritidsområdet - herunder foreningslivet - bliver tænkt med ind i den Boligsociale Helhedsplan.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 18. april 2017:
Fraværende: 
Udvalget drøftede punktet.
Udvalget ønsker, at det klart fremgår:
- hvordan samspillet er mellem de tre parter: Kommune, Politi og Boligselskaber (og den 4 part; beboerne).
- hvordan midlerne anvendes; hvad styrkes og i hvilket omfang styrkes de enkelte indsatser (herunder hvordan den kommunale økonomi er fordelt).
Udvalget påpegede yderligere den særlige udfordring blandt de unge drenge, med at en større andel af disse ikke gennemfører en kompetencegivende uddannelse. De unge drenge bør derfor prioriteres særskilt i indsatsen.
Udvalget ønsker,
- at der sættes fokus på misbrugsindsatsen, jvf. tidligere drøftelser
- at der tages stilling til/fremlægges en plan for, hvordan udvalget løbende kan følge fremdriften i helhedsplanen (på tværs af de relevante udvalg)
- at der nedsættes en politisk følgegruppe for helhedsplanen.
Udvalget tilslutter sig Uddannelsesudvalgets opfordring om at arbejde på tværs af fagudvalg og involvere relevante områder.
Ann Sibbern (O) tager forbehold for ovenstående i helhedsplanen med følgende begrundelse:
"DF finder generelt forslag om en helhedsplan ift. boligsociale områder positiv, idet der ses at være et behov for at iværksætte indsatser, som har en effekt og kan udvikle områderne i en mere positiv retning. DF ønsker en kvalificering af foreslåede initiativer. DF tvivler på effekten af foreslåede indsatser og mangler generelt et samlet overblik over indsatser i kommunen, der har relation til de boligsociale områder herunder også økonomi. Ift. beskæftigelsesindsatsen ønsker DF i højere grad et fokus på både uddannelse, boglige udfordringer for de unge, virksomhedspraktik og straksaktivering/Nytteindsats.
Ligeledes med forældresamarbejde og ansvar m. ungepålæg. DF finder det ligeledes mangelfuldt, at beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget d. 13. oktober 2016 ikke er at finde ift. indsatserne. Her blev det besluttet, at det forudsættes, at der anvendes såvel motiverende som sanktionerende muligheder. Der lægges vægt på at anvende lovgivningens muligheder."