Børne- og Ungeudvalget (2018-2021) – Referat – 16. april 2018



20. Godkendelse af dagsorden (B)

20.   Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2017-89635               Dok.nr.: 330-2018-207930                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden til Børne- og Ungeudvalgets møde den 16. april 2018.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller,
1.    at Dagsorden til Børne- og Ungeudvalgets møde den 16. april 2018 godkendes.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 16. april 2018:
Fraværende: 
Godkendt.

21. Budgettildelingsmodel for specialskolerne (B)

21.   Budgettildelingsmodel for specialskolerne (B)

Sagsnr.: 330-2018-13621               Dok.nr.: 330-2018-207373                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal tage stilling til en ændring i budgettildelingsmodellen for kommunens egne specialskoler. Sagen blev udsat fra sidste udvalgsmøde den 9. april.
Baggrund
Ændringen af budgettildelingsmodellen for specialskolerne har rod i handleplanen for specialundervisningsområdet, der skal medvirke til at sikre budgetoverholdelse på området i 2018. Børne- og Ungeudvalget besluttede på deres møde 5. februar 2018 at sende to elementer fra handleplanen for specialundervisningsområdet i høring. Den ene af disse er Budgettildelingsmodel for specialskolerne, der behandles i denne sag.
Som bilag 1 til sagen er der vedlagt et notat, hvor ændringen beskrives mere detaljeret.
I dag foregår budgettildelingen til egne specialskoler på følgende måde:
Budgettet for 2018 er baseret på elevtallet på hver enkelt specialskole den 5. september 2017. Dette budget ligger fast for hele 2018 - dog med det forbehold, at hvis elevtallet ændrer sig med mere end 10 % til den ene eller anden side, reguleres budgettet for specialskolen.
Ændringen til budgettildelingsmodellen består grundlæggende i, at vores egne specialskoler vil blive reguleret på baggrund af elevtallet pr. 5. september 2018. Hvis der er ændringer i elevtallet i forhold til samme dato sidste år, vil budgettet blive reguleret.
Dermed ligger budgettet ikke fast for hele 2018, men kun for 7/12 af året. For de sidste 5/12 af året vil budgettet blive reguleret på baggrund af 5. september-tallene. På denne vis vil budgettildelingsmodellen for specialskolerne komme til at ligne den tilsvarende for almenskolerne, hvor 5/12 af budgettet ligeledes reguleres på baggrund af 5. september-tallene.
Ændringen skal afspejle, at der forventes færre elever i egne specialskoler efter sommerferien 2018. For at få gavn af de forventede færre udgifter allerede i 2018 er en regulering nødvendig. Ellers ville de færre udgifter først blive effektueret med 2019-budgettet.
Uagtet ændringen vil der stadig blive arbejdet med de øvrige elementer i handleplanen, så udgifterne på området kan nedbringes. Her er den altoverskyggende opgave fortsat at få nedbragt antallet af elever i specialtilbuddene gennem færre visitationer og flere udslusninger til almenområdet. Ændringen i budgettildelingsmodellen handler udelukkende om, hvor hurtigt effekten af de færre elever kan hentes.
Ændringen af budgettildelingsmodellen forventes at kunne give et provenu på 3,5 mio. kr. i 2018. Men som nævnt ovenfor skal ændringen ses som en del af den samlede bevægelse mod færre elever i specialtilbuddene, så provenuet skal ligeledes ses som en del af de samlede 9,2 mio. kr., der forventes på de første tre elementer i handleplanen.
Handleplanen for området, der blev godkendt på udvalgsmødet den 5. februar 2018, er vedlagt som bilag 2.
Ændringerne gælder kun for egne specialskoler, dvs.:
· Storebæltskolen (inkl. Solsikken)
· Heldagsskolen på Broskolen
· Slagelse Heldagsskole
· Klostermarken Skole
· Autismetilbuddet på Stillinge Skole (inkl. SFO og klub)
Private og andre kommunale specialtilbud, hvor der afregnes via dagstakst, vil ikke være omfattet af ændringen.
Indkomne høringssvar
I høringssvarene udtrykkes der fra flere sider forståelse for, at der er behov for en opbremsning i udgiftsniveauet, efter det er steget de seneste par år.
Der er dog samtidig en udbredt bekymring for, at ændringen vil føre til reelle serviceforringelser. Samtidig er bekymringen, at der vil kunne komme budgetoverskridelser på specialskolerne i 2018.
Mange høringssvar giver ligeledes udtryk for et ønske om, at ændringen ikke gøres permanent, men kun vil have effekt i 2018 og 2019.
På baggrund af høringen er det derfor administrationens anbefaling, at ændringen fastholdes, men at ændringen gøres midlertidig. Således vil den kun gælde til og med budgetåret 2019. Når specialskolernes budgetter for 2020 skal fastlægges, vil det være på baggrund af elevtallene pr. 5/9 2019, og reguleringen i 2020 og frem vil igen være den nuværende model, hvor der vippes, hvis elevtallet ændres med mere end 10 % i den ene eller anden retning i løbet af året.
Retligt grundlag
Folkeskolelovens § 40, stk. 2
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan vælge at anbefale ændringen af budgettildelingsmodellen og dermed videresende sagen til behandling i Byrådet.
Alternativt kan Børne- og Ungeudvalget anbefale Byrådet, at provenuet fra ændringen i stedet findes gennem kassetræk.
Vurdering
Administrationen fastholder anbefalingen af ændringen. Dog præciseres det, at ændringen kun har effekt til og med budgetåret 2019.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ændringen af budgettildelingsmodellen for specialskolerne er en del af handleplanen for specialundervisningsområdet, og er således en nødvendighed for at kunne indhente det forventede merforbrug på området allerede i 2018.
Men det kan betyde, at der vil skulle nedlægges stillinger på specialskolerne pr. august 2018.
I den årlige forflyttelsesproces, der finder sted i løbet af foråret, vil der naturligvis i videst mulige omfang blive benyttet forflyttelser af de berørte medarbejdere frem for deciderede afskedigelser. Men det kan stadig ikke udelukkes, at der vil skulle finde afskedigelser sted.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Skolechefen indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget anbefaler ændringen i budgettildelingsmodellen for kommunens egne specialskoler
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 16. april 2018:
Fraværende: 
Børne- og ungeudvalget anbefaler første at, med følgende bemærkninger:
Udvalget udtrykker en bekymring for de elever der skal sluses ind i almentilbuddet.
En tæt opfølgning på udviklingen i antallet af elever i egne samt private specialtilbud.
At udvalget forudsætter, at revisitationen sker efter en konkret faglig vurdering af det enkelte barn.
Der udtrykkes en bekymring for tab af kompetencer i forbindelse med eventuelle afskedigelser af medarbejdere i processen og opfordrer til, at de bliver tilbudt eventuelle ledige stillinger.