Kompetence
Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget orienteres om seneste status på klubområdet.
Sagens indhold
Med baggrund i budgetaftalen 2021 - 24, som jf. pkt. 22 giver klubberne mulighed for lokale løsninger samt tilføring af et ekstra årligt tilskud på 5 mio. kr. til hele området, fik det tidligere Børne- og Ungeudvalg i april 2021 en orienterende status om, hvordan klubberne ville udmønte de ekstra midler.
I forlængelse heraf oversendte distrikterne i april 2021 projektbeskrivelser til administrationen herom. Den tidligere sag, som også rummer de væsentligste dele af distrikternes projektbeskrivelser, fremgår af vedlagte bilag.
Administrationen har sidenhen fulgt op på projektbeskrivelserne, som fremgår herunder og skal ses som den seneste status på området:
Distrikt Slagelse:
Klubberne i Slagelse distriktet blev desværre sat tilbage i deres oprindelige tidsplan, da det lokale firma, som man indgik en aftale med omkring leverance af en bus, ikke levede op til de forventninger som indgik i aftalen.
Derfor blev nye muligheder afsøgt og via et firma i Jylland er der nu købt en nyere og bedre bus – herunder med en mindre CO2 udledning, hvilket giver mulighed for, at bussen kan køre i flere stører byer i kommunen. Der er også monteret solceller på taget af bussen, som bl.a. kan anvendes i elforbruget til tv-skærme, spillestationer mm. I overensstemmelse med Slagelse Kommunes fokus på den grønne omstilling trækker klubben derfor i en mere grøn retning. Bussen ankommer d. 24.02.2022. Personalet til at betjene bussen er ligeledes på plads, hvor fire ud af fem pædagoger er færdige med deres kørekort til bussen.
Den manglende bus har ikke påvirket åbningstiderne væsentligt, da klub-Føniks i bussens fravær har haft åbent 4 aftener om ugen - primært i Slotsbjergby, Sørbymagle og Flakkebjerg. Klubben har bl.a. lånt daginstitutionernes lokaler og benyttet en alm. bus udlånt af Slotsbjergby daginstitution.
Når den nye klubbus ankommer er det indtil videre planlagt at den har aktiviteter i områderne ved Antvorskov, Sørbymagle, Slotsbjergby, Nymarkskolen og Flakkebjerg. Der vil også være dage hvor bussen kan køre til andre lokaliteter, alt afhængig af de unges behov og tilstedeværelse. Klub-bussen er pt. planlagt til at være i aktion 4 eftermiddage/aftener om ugen samt hver anden søndag til større samlende arrangementer.
Der er forhandlet en ny forhåndsaftale for klub-Føniks personalet med BUPL og lige nu afventes kun, at BUPL forelægger aftalen for medarbejderne.
Budgettet for 2021 gav et mindre forbrug på ca. 300.000 kr. Dette skyldes at man først fik ansat personale halvvejs inde i året og, at Covid-19 satte begrænsninger for aktiviteter og events.
Budgettet for 2022 har derfor givet mulighed for at tænke ind i fællesskabet. Distriktet ønsker derfor at afgive 200.000 kr. til kommunekassen i forbindelse med genåbning af budgettet.
De 200.000 kr. kommer til at betyde færre og mindre kvalitative aktiviteter for de unge, men det er distriktets vurdering, at bussen og det engagerede personale vil være tilstrækkeligt til at fange de unges opmærksomhed det første år.
Distriktet bemærker i forlængelse heraf, at de ikke lægger op til en generel nedgang i deres budget for næste år. Såfremt yderligere besparelse kan findes i de kommende år, vil distriktet gerne have muligheden for, at byde ind selv eller vurdere, om de unge har et større behov for aktiviteter og events end de forgangne år.
Distrikt Korsør:
Status på arbejdet om en fælles indsats for de unge jf. vedlagte bilag, som bl.a. tæller et nyt registreringssystem af unge medlemmer i klubberne i distrikt Korsør:
Der er i de 3 klubber i Korsør blevet indkøbt og etableret et registrerings system ved navn Tabulex. De 3 klubber har nu en bedre mulighed for at koordinere aktiviteter og indsatser på tværs af klubtilbuddene.
Opstarten med systemet blev forsinket til d. 01.09.2021 grundet Covid-19.
P.t. er ca. 345 unge registreret i systemet. De unge kan frit benytte de 3 klubber i Korsør takket være registrerings systemet. Distriktet oplyser, at de via registreringerne kan se, at de unge fra Grotten og KUK benytter begge klubber. Dette betyder, at der er klubtilbud 4 aftener om ugen for de unge, hvilket der ikke tidligere har været klarhed og overblik over.
I Vemmelev er der planer om, at åbne en aften mere om ugen i 2022.
Generelt er der i distriktet ikke ansat nyt personale til de øgede åbningstider mm., men de medarbejdere, som har haft et ønske om at arbejde fuld tid, er blevet sat op i timer på tværs af klubberne. Ligeledes er der i distriktet afholdt 2 store arrangementer for klubberne i Korsør i samarbejde med KPE.
Der skal i 2022 arrangeres to fælles personale kurser, så klubpersonalet får et bedre kendskab til hinanden, da tanken er, at klubberne skal samarbejde mere på tværs og bruge personalet på tværs ifm. bl.a. arrangementer, åbningsaftner mm.
Status på indsatsen målrettet de unge jf. vedlagte bilag, som afslutter 7. klasse og ikke har et relevant alderssvarende tilbud efterfølgende:
Indsatsen er tænkt som et agilt set-up, hvor det faste personale i klubberne sætter ind, hvis og når behovet opstår for de unge. D.d. er der 5 unge fra Korsør distriktet tilknyttet projektet, som kommer i juniorklubben og hvor der for de 5 unge bl.a. er arrangeret samtale gåture. Det faste personale får tilført ekstra timer i en periode, når de bliver tilknyttet en ung - bl.a. for at sikre relations dannelsen mellem den unge og den voksne.
Status på indsatsen, som er udtænkt med baggrund i gadeplansarbejdet i Korsør, jf. vedlagte bilag:
Overdækningen er ikke etableret endnu. Den vil blive opført i foråret 2022. Dette skyldes alene, at byggegodkendelsen fortsat er undervejs.
Som følge heraf er der i 2021 blevet brugt personaleressourcer på opsøgende arbejde i samarbejde med KPE, bl.a. med henblik på, at kortlægge og koordinere arbejdet i forskellige hotspots i Korsør området.
Status på tilbuddet rettet mod LGBTQ+ miljøet i distriktet jf. vedlagte bilag:
Der er pr. 01.05.2021 blevet opstartet en klub for LGBTQ+ miljøet ved navn KLUK under ungdomsklubben KUK. Dette er et tilbud, hvor alle har ret til at være den de er. Personalet har være på kursus samt studeret materiale omkring seksuel orientering og kønsidentitet, for bedre at kunne imødekomme de unge i målgruppen.
3 ansatte er tilknyttet KLUK og der er pt. åbent en aften i ulige uger. På sigt er det hensigten, at åbningstiderne udvides til at gælde en aften om ugen. Der er blevet oprettet en lukket gruppe på Facebook for de unge og udarbejdet en pjece, som skal uddeles på skolerne. Personalet vil ligeledes besøge 7. klasse på skolerne i distriktet for at informere om tilbuddet. P.t. tæller KLUK unge fra 3 forskellige skoler og understøtter vurderingen af, at der er et behov for dette tilbud i distriktet.
Status på budget 2021 og 2022 samt ønsker til 2023:
Der har i 2021 kun været et forbrug på 420.000 kr. grundet Covid-19 pandemien, som har vanskeliggjort distriktets projekter. Den sene opstart med tiltagene har bl.a. betydet, at personaleudgiften har været væsentlig mindre end først beregnet.
De forventede udgifter til budget 2022 er derfor et forbrug på omkring 800.000 kr. i 2022. Størstedelen af det forventede forbrug vil allokeres til personaletimer samt aktiviteter, som bl.a. har været aflyst grundet Covid-19 pandemien i 2021.
Et umiddelbart, men realistisk bud på budget 2023 vil være det samme som for budget 2022.
Ovenstående betyder, at Korsør distriktet kan bidrage med ca. 500.000 kr. til fælleskassen, i forbindelse med genåbning af budgettet. Distriktet bemærker i forlængelse heraf, at de ikke lægger op til en generel nedgang i deres budget for næste år. Såfremt yderligere besparelse kan findes i de kommende år, vil distriktet gerne have muligheden for, at byde ind selv eller vurdere, om de unge har et større behov for aktiviteter og events end de forgangne år.
Distrikt Skælskør:
Status på planerne om udvidede åbningstider for 13 – 18 årige:
Distriktets opsøgende indsats har afdækket et behov fra de unge om mere åbent i Oliemøllen. De unge har gennemgående samme ønske, da de ellers ikke har noget sted de kan opholde sig i Skælskør og omegn. Dalmoses unge har efterspurgt et aftentilbud, hvor der p.t. kun er et forældredrevet frivilligt tilbud. Oliemøllen har været i dialog med tilbuddet i Dalmose og de var meget begejstret for ideen om hjælp til transport, som Oliemøllen kan hjælpe med fremadrettet.
Det har resulteret i, at åbningstiderne er udvidet til om aftenen at have åbent 5 gange ugentligt for målgruppen.
Status på ungeaktiviteter:
De unge i Oliemøllens ungeråd har gentagne gange ytret ønske om, at aftenklubben også byde på aktiviteter, åbne værksteder, kreative tilbud, musikrum mm. Der har i aftentimerne i 2021 derfor været aktiviteter indenfor bl.a. rollespil, bage / mad værksted, sportsaktiviteter, eSport og kreativt værksted. Ungdomsskolen og klubben vil i samarbejde også fremadrettet sammen skabe bedre forhold og gennemsigtighed for de unge, som benytter klubben og derved ”booste” Ungdomsskolens aktiviteter i fællesskab med de unge.
Status på weekendaktiviteter:
De unge i Oliemøllens ungeråd har længe ønsket fælles aktiviteter, særligt i weekenderne, ud over at der ”bare” er åbent.
Når der har været plads i budgettet til aktiviteter, har der været en væsentlig større tilslutning til aftenåbningen. Der har også været en bredere og mere varieret brugergruppe der har benyttet sig af Oliemøllen, når der har været aktiviteter frem for når der ”bare” er åbent. Nogle af disse aktiviteter tæller LAN-aftener og tema-overnatninger og der er flere tanker i spil fremadrettet, herunder en årlig skitur og / eller en årlig kolonihave- eller sommerhustur.
Status på transport for de unge fra øvrige dele af distriktet:
Der har længe været et behov for, at yderområderne i distriktet kan forbindes med tilbuddet i Oliemøllen. Derfor er der indkøbt 2 el-minibusser, som hver kan rumme 9 personer. Den ene bus holder fast i Dalmose og den anden i Oliemøllen. Busserne skal bl.a. bruges til at hente og bringe de unge til de tilbud, som er attraktive for dem.
Status på tættere samarbejde med ungdomsskolen omkring deres aktiviteter:
Oliemøllen er i fortsat i gang med undersøgelserne omkring en mezzanin, som vil udvide m2 i klubben og bl.a. gøre det muligt, at arrangere ungdomsskoleaktiviteter i ungdomsklubbens åbningstid, uden at der bliver trangt for aftensklubbens øvrige aktiviteter i huset.
Status på udvidelse af cafeens udbud:
Det er fortsat ambitionen, at cafeen skal være et tilbud, der kan være attraktivt for både dem der går i ungdomsklubben, men også øvrige grupper som foreninger.
Cafeens sortiment er derfor udvidet, så den i dag også leverer nudler, sandwich og øvrige lune retter.
Generelt er de ansatte i Oliemøllen opnormeret i timetal til at dække de ekstra aftenåbninger. Cafe medarbejderen, som yderligere skal udvikle på konceptet kan findes via en ny ansættelse eller fra lokalområdet og ambitionen er, at finde en kandidat, som har cafe- og køkkenerfaring, men også særlig interesse for bæredygtig madlavning baseret på veganske retter mm.
Status på budget 2021 og 2022 samt ønsker til budget 2023
Budgettet for 2021 er overholdt og midlerne opbrugt, bl.a. med indkøb af bussen og øget timetal til personale ifm. udvidede åbningstider.
I 2022 er forventningen ligeledes, at budgettet vil blive overholdt, hvor nogle af midlerne vil tildeles øgede udgifter til cafedriften.
I 2023 er det igen forventningen, at budgettet vil blive overholdt hvorfor det ønskes, at budgettet for distrikt Korsør ikke beskæres ifm. genåbning af budgettet.
Såfremt opgaven kalder på det vil der i efteråret 2022 foretages en ny opfølgning på ovenstående indsatser og tilbud i distrikterne, hvoraf en evt. evaluering vil kunne bringes i spil - bl.a. med henblik på, at udvikle på tilbud og indsatser. I dette tilfælde vil Børne- og Ungeudvalget igen blive orienteret.
Retligt grundlag
Den kommunale styrelseslov.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at distrikterne, på trods af begrænsninger medført af Covid-19 restriktioner og gentagende nedlukninger, er i fremdrift med deres projekter, som de ekstra midler har givet mulighed for at igangsætte. Der er i distrikterne fortsat et meget stort fokus på inddragelse, forebyggelse, viden fra gadeplan, tilgængelighed m.v., hvilket stemmer overens med de politiske pejlemærker og rammesætningen fra budgetaftalens pkt. 22.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser Distrikt | Bidrag | Bidrag i alt |
Slagelse | 200.000 kr. | |
Korsør | 500.000 kr. | |
Skælskør | 0 kr. | |
| | 700.000 kr. |
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Skolechefen indstiller,
- at Børne- og Ungeudvalget tager orientering om seneste status på klubområdet til orientering.