Kompetence
Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Børne- og Ungeudvalget beslutte, om klasseloftet i kommende børnehaveklasse skal være på 26 elever i stedet for Folkeskolelovens klasseloft på 28 elever.
Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Børne- og Ungeudvalget beslutte, om grænsen for, hvornår forældre kan benytte det frie skolevalg, skal nedsættes fra 25 til 24 elever i de klasser, hvor klasseloftet er 28 elever.
Indstilling
Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller,
1. at Byrådet fastsætter klasseloftet i kommende skoleårs børnehaveklasser til at være 26 elever.
2. at Byrådet fastsætter grænsen for det frie skolevalg ved 24 elever uanset klasseloft.
Sagens indhold
Vedrørende klasseloft for børnehaveklasserne i kommende skoleår
Da Byrådet den 19/12-22 behandlede punkt 25 om grænsen for frit skolevalg blev beslutningen truffet ud fra en forudsætning om at Folkeskoleloven blev ændret med virkning fra skoleåret 2023-24, så klasseloftet i børnehaveklasserne ikke måtte overstige 26 elever. Lovændringen har dog ikke fundet sted, hvorfor der i kommende skoleår stadig gælder det hidtidige klasseloft på 28 elever.
Børne- og Ungeudvalget har på sit møde den 7/3-23 drøftet sagen og udvalget ønsker at klasseloftet på 26 elever kommer til at gælde i Slagelse Kommune allerede fra kommende skoleår.
Vedrørende grænse for det frie skolevalg
Da Byrådet den 19/12-22 behandlede punkt 25 om grænsen for frit skolevalg blev det besluttet, at grænsen for hvornår det frie skolevalg ikke kan imødekommes skal sættes til 24 elever, hvis klasseloftet ligger på 26 elever. På de øvrige klassetrin, hvor klasseloftet er 28 elever, er grænsen for frit skolevalg i dag 25 elever.
For at følge anbefalingerne i BDO rapporten om at styre klassedannelsen mere præcist foreslår administrationen at grænsen for det frie skolevalg sættes til 24 elever i alle klasser, også i de klasser, hvor klasseloftet er 28 elever.
Retligt grundlag
- Det fremgår af folkeskoleloven § 36, stk. 2., at der til hver skole hører et skoledistrikt. Et barn optages i skole i det distrikt, hvor det bor eller opholder sig.
- Det fremgår af folkeskoleloven § 36, stk. 3, at forældre har krav på, at deres barn optages i en folkeskole efter eget valg under forudsætning af, at det kan ske inden for de rammer, kommunalbestyrelsen har fastsat. Hvis det ikke er muligt at imødekomme alle ønsker om optagelse i en anden skole end distriktsskolen, sker optagelse efter retningslinjer fastsat af kommunalbestyrelsen for, hvilke børn der optages først.
- Det fremgår af folkeskoleloven § 17, stk. 1 at elevtallet i grundskolens klasser normalt ikke må overstige 28 ved skoleårets begyndelse.
Det fremgår af bemærkninger til folkeskoleloven § 40, at i modsætning til, hvad der gælder om skolestrukturen (hvor skolebestyrelserne skal have lejlighed til at udtale sig), er der ingen krav til proceduren i forbindelse med ændring af rammerne for klassedannelse mv. Kommunalbestyrelsen vil ligeledes kunne beslutte at vedtage et elevmaksimum, der ligger under lovens maksimum.
Handlemuligheder
Vedrørende klasseloft for børnehaveklasserne i kommende skoleår
Byrådet har følgende handlemuligheder:
At vedtage et klasseloft på 26 elever i kommende skoleårs børnehaveklasser.
Ikke at vedtage et klasseloft på 26 elever i kommende skoleårs børnehaveklasser. Hermed fastholdes det nugældende klasseloft på 28 elever.
At vedtage et andet klasseloft for kommende skoleårs børnehaveklasser.
Vedrørende grænse for det frie skolevalg
Byrådet har følgende handlemuligheder:
At vedtage en grænse på 24 elever for frit skolevalg i alle klasser uanset klasseloft.
Ikke at vedtage en generel grænse på 24 elever ved frit skolevalg. Hermed gælder Byrådets beslutning om en grænse på 24 ved et klasseloft på 26 elever og en grænse på 25 elever ved et klasseloft på 28 elever.
At vedtage en anden grænse for at imødekomme ønsket om frit skolevalg
Vurdering
På baggrund af de foreløbige data om skoleindskrivningen vurderer administrationen, at klasseloftet på 26 elever i kommende børnehaveklasser højst vil udløse en til to ekstra børnehaveklasser i kommunen. Dette medfører ikke en merudgift for skoleområdet samlet set, da ressourcetildelingen er elevtalsbaseret, men det vil forringe skolens økonomi, hvis klasseloftet betyder dannelse af en ekstra klasse udløst af få elever. Til gengæld øger det muligheden for holddeling mm.
Administrationen vurderer, at det bliver nemmere at danne klasserne, hvis antallet af "frie" pladser efter frit skolevalg er større. Ligeledes vil tilflyttere - som fremover skal fordeles på færre skoler - ikke lige så let risikere at udløse en ny klasse.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Sagens videre forløb
Efter beslutning i Byrådet vil afgørelsen indgå i skolernes klassedannelse for det kommende skoleår.