Byrådet – Dagsorden – 25. april 2016



28. Anmodning om optagelse af sag: Brug af ordet "gratis" (B)

28.   Anmodning om optagelse af sag: Brug af ordet "gratis" (B)

Sagsnr.: 330-2016-29021               Dok.nr.: 330-2016-225847                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Liberal Alliances medlemmer af Byrådet har den 7. april 2016 via deres initiativret ønsket, at Byrådet behandler sag om, at ordet ”gratis” ikke anvendes om skattefinansierede tilbud.
Baggrund
Liberal Alliance anmoder om politisk behandling af deres indstilling om, at ordet ”gratis” generelt skal erstattes med ordet ”skattefinansieret”, når det gælder tilbud, der finansieres af skatteborgerne. Denne ændring skal finde sted i kommunens kommunikation på hjemmesiden, i pressen, publikationer og de sociale medier.
Liberal Alliance mener, at ordet ”gratis” er yderst vildledende og derfor generelt bør udgå af kommunens kommunikation. Hvis noget er ”gratis”, koster det ikke noget.
Det er - sagt på en anden måde - et omkostningsfrit gode for forbrugeren. Sådan forstår Liberal Alliance ordet ”gratis”, ligesom det er i overensstemmelse med forbrugerombudsmandens tolkning heraf, jf. deres hjemmeside.
Ved en simpel søgning på kommunens hjemmeside, vil man ved ordet ”gratis” få 190 emner op, lige fra teaterforestillinger, energitjek, leje af lokaler, rygestopkurser, og sågar foredrag om seksuel frigørelse og orgasme i 30-erne. Men ingen ydelser fra kommunen er som bekendt gratis.
Liberal Alliance mener derfor, at ordet ”gratis” på kommunens hjemmeside såvel som i øvrige, fremtidige publikationer generelt skal erstattes med ordet ”skattefinansieret”. På denne måde kan ingen være i tvivl om, at selvfølgelig er der intet, der er gratis. Der vil altid være nogle, der skal betale.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Liberal Alliance indstiller,
1.    at Byrådet beslutter, at ordet ”skattefinansieret” anvendes om aktiviteter, som er skattefinansierede.