Byrådet – Referat – 31. maj 2021



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2021-528                     Dok.nr.: 330-2021-91269            Åbent

Kompetence: Byrådet

Beslutningstema

Byrådet skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller,

1.    at Byrådet godkender dagsordenen.

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

Der var afbud fra Unnie Oldenburg (A), Miralem Garagic (A) deltog som suppleant, afbud fra Ebbe Ahlgren (V), Jan Møller Pedersen (V) deltog som suppleant, afbud fra Morten Augustsen (V), Jytte Knuth (V) deltog som suppleant.

Ole Drost (V) foreslog at sag nr. 22 blev flyttet til åben dagsorden. Byrådet godkendte at punktet i forbindelsen med referatet åbnes.

Dagsordenen blev godkendt.

2. Forslag til Kommuneplan 2021 - 2032 med tilhørende miljøvurdering (B)

2.     Forslag til Kommuneplan 2021 - 2032 med tilhørende miljøvurdering (B)

Sagsnr.: 330-2020-27731                 Dok.nr.: 330-2021-171248          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, beslutte, om Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 med tilhørende miljøvurdering skal vedtages og fremlægges i 10 ugers offentlig høring.

Sagens indhold

Med byrådets endelige vedtagelse af udviklingsstrategien den 22. juni 2020 blev det besluttet, at der skal gennemføres en delvis revision af kommuneplanen. Revisionen skal tage udgangspunkt i udviklingsstrategiens tre overordnede emner; uddannelse, erhverv og boliger.

Kommuneplanen er den overordnede plan for kommunens fysiske udvikling og består af tre dele:

-      Hovedstruktur (hvad vil vi?)

-      Retningslinjer (hvordan gør vi?)

-      Rammer (hvor gør vi hvad?)

Kommuneplanen skal revideres hvert fjerde år med et 12-årigt sigte.

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget har siden august 2020 behandlet kommuneplanens retningslinjer, hovedstruktur og rammer. Byrådet har været inddraget ved et temamøde i marts 2021, og eksterne interessenter er løbende blevet inddraget.

Alle emner og temaer i Kommuneplan 2017 er blevet revideret, så de i Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 er tidssvarende.

Hovedstrukturen beskriver de overordnede mål for udviklingen og arealanvendelsen i kommunen og er dermed kommuneplanens visionsafsnit. Hovedstrukturen er samlet i ét dokument i bilag 1. Hovedstrukturen indeholder også reviderede masterplaner for kommunens tre købstæder, som er vedhæftet som bilag 2 (Slagelse), bilag 3 (Korsør) og bilag 4 (Skælskør).

Overordnet set er de største ændringer inden for retningslinjerne og rammerne sket inden for følgende emner:

By- og boligudvikling

Der er tilføjet nye retningslinjer for fortætning af købstæderne, for krav til opholdsarealer i forhold til etagebebyggelse og for rækkefølgen af udviklingen af Tidselbjerget og området vest for Skovbrynet i Slagelse.

Der er udlagt nye arealer til boligudvikling i Slagelse øst mellem Skovbrynet og Tidselbjerget, i Korsør øst mellem eksisterende boliger og Korsør Lystskov og ved skov nord for Skovvej, i Skælskør syd i tilknytning til et rekreativt område med fremtidig skov, i Bisserup nord i forlængelse af eksisterende boligudlæg og på Agersø i forlængelse af Agersø Campinggård. Der er udpeget et større byomdannelsesområde ved erhvervsområdet ved Kalundborgvej i Slagelse, hvor hensigten er, henover en årrække, at afvikle eksisterende erhverv med henblik på at udvikle et nyt boligområde. Der er udpeget et større område nord for Korsør Station til ferie- og fritidsanlæg, og rammen for Bildsø Camping er blevet udvidet for at kunne udvikle campingpladsen på den anden side af vejen. Endvidere har administrationen revideret enkelte rammer ud fra tidligere politiske beslutninger i indeværende byrådsperiode, herunder boligområderne ved Ingemannsvej i Slagelse (1.1B11), ved Sverigesvej i Slagelse (1.3B22), ved Toften (1.3B26) i Slagelse, ved Valby (1.2B48) i Slagelse og ved Korsør Bypark syd (2.3B25) i Korsør. De største ændringer til arealudlæg fremgår af bilag 5.

Landsbyerne

Forud for Kommuneplan 2021 blev der lavet en landsbyanalyse af kommunens største landsbyer, som efterfølgende har været drøftet på dialogmøder med diverse lokalråd. Landsbyanalysen udpeger fire indsatsområder: Rum til fællesskab, Tilpasning af boligmassen, Styrkelse af kultur- og naturkvaliteter samt Bedre infrastruktur. De nye retningslinjer i kommuneplanen er udformet på baggrund af analysen og vil gælde for kommunens 35 landsbyer, der har en størrelse på 50 – 400 indbyggere, og som har et samlingspunkt i form af kirke, forsamlingshus eller en fælles grønning (gadekær, legeplads o.l.). Udvalgte landsbyer har, ud fra en helhedsbetragtning, fået tilpasset deres landsbyafgrænsning med henblik på at sikre udviklingsmuligheder.

Erhvervsudvikling

Eksisterende erhvervsområder fastholdes, og der udlægges ikke nye erhvervsområder. Der lægges vægt på, at det i planperioden prioriteres at få udviklet og byggemodnet de nuværende større, attraktive erhvervsområder med god synlighed og tilgængelighed.

Der er udpeget ni erhvervsområder forbeholdt produktionsvirksomheder, hvoromkring der er udpeget konsekvensområder på 300-500 m i radius, der har til hensigt at sikre, at der tages stilling til produktionsvirksomhederne, når der eksempelvis planlægges for nye boligområder. Det skal sikre, at fremtidige miljøkonflikter undgås.

Solenergianlæg

Der er udpeget områder, hvor der, på baggrund af konkrete ansøgninger og efter nærmere konkret vurdering, besigtigelse og politisk beslutning, kan planlægges for store solenergianlæg på terræn. Denne positivudpegning viser samtidig, hvor der ikke bør placeres store solenergianlæg i Slagelse Kommune (arealer uden for positivudpegningen).

Klimatilpasning

Hele afsnittet om klimatilpasning, der omfatter planlægning langs kysten, i byerne og i det åbne land er blevet revideret med udgangspunkt i tilpasse retningslinjerne, så der ved ny planlægning er et øget fokus på forhold vedrørende oversvømmelse og erosion.

Stier

Hele emnet er omskrevet med det formål at gøre stitemaet lidt mere konkret og anvendeligt. Det foreslås, at den nuværende Stiplan udgår, hvilket også betyder, at der ikke længere arbejdes med primære og sekundære stier. Der arbejdes i stedet ud fra retningslinjer, som beskriver nogle overordnede hensigter.

Kulturmiljøer

Der er gennemført en større revision af nuværende kulturmiljøudpegning, baseret på besigtigelse og nye registreringer. Udpegning af kulturmiljøer i kommuneplanen skal sikre, at der tages hensyn til de kulturhistoriske og arkitektoniske værdifulde sammenhænge, når Slagelse Kommune behandler sager om byggeri og anlægsarbejder eller arbejder med projekter for byudvikling, skovrejsning, naturgenopretning mv.

Natur og landskab

Hele afsnittet om Grønt Danmarkskort er blevet omstruktureret, uddybet og præciseret, så det tydeligere fremgår, hvad Grønt Danmarkskort omfatter, og hvordan Grønt Danmarkskort kan anvendes og bruges i arbejdet med at skabe sammenhængende natur til gavn for planter og dyr.

Kystområdet fra Bisserup og til Agersø og Omø er udpeget med potentiale som regional naturpark. Under temaet Naturpark er både afgrænsning, retningslinjer og redegørelse blevet ændret. Ændringerne sker på baggrund af erfaringer fra bl.a. afholdte borgermøder og dialoger med andre interessenter. Afgrænsningen af naturparken er ændret, således at interesseområdet for naturparken udvides til at omfatte et større område end Natura 2000-udpegningen.

Kommuneplanen udpeger områder uden for byerne til enten negativ eller positiv skovrejsning. Skovrejsningsemnet er blevet gennemgået med henblik på at sikre sammenhæng med Grønt Danmarkskort samt landskabs- og grundvandsinteresser. Det har medført, at 2.250 ha er ændret fra negativ til positiv skovrejsning.

Retningslinjetemaerne Byudvikling, Energi og teknik og Fritid er samlet i bilag 6. Retningslinjetemaerne Klimatilpasning og Kulturhistorie er samlet i bilag 7. Retningslinjetemaerne Landbrug, Landområder og Miljø er samlet i bilag 8. Retningslinjetemaet Natur og landskab er samlet i bilag 9, og retningslinjetemaerne Trafik og veje, Turisme og VVM anlæg er samlet i bilag 10.

Alle kommunale planer og programmer skal som udgangspunkt miljøvurderes. Miljøvurdering af Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 er vedlagt som bilag 11. Miljøvurderingen er gennemført på et overordnet niveau, idet kommuneplanen er en overordnet plan. Miljøvurderingen fokuserer på væsentlige ændringer ved revisionen af kommuneplanen, som i miljøvurderingen er afgrænset til kommuneplanens overordnede fokusområder; uddannelse, erhverv og boliger, retningslinjer for store solenergianlæg og nye eller væsentligt ændrede arealudlæg.

I forhold til kommuneplanens overordnede fokusområder; uddannelse, erhverv og boliger, konkluderer miljøvurderingen samlet set, at planlægningen vil få en neutral til positiv indvirkning på miljøet.

Den gennemførte miljøvurdering af kommuneplanens nye retningslinjer for store solenergianlæg konkluderer samlet set, at planlægningen vil få en neutral indvirkning på miljøet.

I forhold til nye arealudlæg og væsentligt ændrede anvendelser (boligformål, blandet bolig- og erhvervsformål, rekreative formål og ferie- og fritidsanlæg) i hhv. Slagelse og Korsør samt ved Bildsø Camping ved Drøsselbjergvej, konkluderer miljøvurderingen samlet set, at planlægningen vil få en neutral indvirkning på miljøet.

Kommuneplanen er en digital kommuneplan, som fra den 18. maj 2021, og i offentlighedsfasen, kan tilgås via nedenstående link:

www.slagelsekp21.dk.

Endvidere er der udarbejdet en pixi-version, der kort fortæller om de større ændringer i kommuneplanen samt en pixi-version, der samler alle ændringer inden for udpegninger til butikker, boliger og erhverv. De to pixi-versioner vil blive udleveret i trykt udgave ved byrådsmødet den 31. maj og til borgere og offentlige institutioner under den offentlige høring.

Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 skal, når det er vedtaget i byrådet, sendes i 8 ugers offentlig høring. Da høringen er henover en sommerferie, forlænges høringsperioden til 10 uger, så den varer fra den 4. juni – 13. august 2021. I høringsperioden vil der blive afholdt tre større borgermøder, som foreslås afholdt fysisk, ud fra gældende retningslinjer, i Korsør den 15. juni, i Slagelse den 16. juni og i Skælskør den 24. juni 2021.

Forud for byrådets behandling af planforslaget har administrationen inviteret råd, foreninger og interesseorganisationer til stormøder i maj vedrørende kommuneplanen med det formål at klæde folk på og orientere om indholdet i og tankerne bag, så de bedre kan forholde sig til forslaget, når det kommer i høring.

Retligt grundlag

Planlovens bestemmelser om kommuneplanlægning (kapitel 4) samt oversigt over de statslige interesser i kommuneplanlægningen.

Miljøvurdering af Forslag til kommuneplan 2021-2032 skal, jf. Lovbekendtgørelse nr. 973 af 25. juni 2020 af lov om miljøvurdering af planer og programmer, offentliggøres i minimum 8 uger. 

Handlemuligheder

A.    Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, vælge at vedtage Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 med tilhørende miljøvurdering og dermed sende det i 10 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.

B.    Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag.

C.    Byrådet har også mulighed for, evt. med afsæt i bemærkninger fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 10 ugers offentlig høring.

Vurdering

Kommuneplanen er et vigtigt strategisk redskab, som både skal favne bredt og stille skarpt på de emner, der kræver en særlig opmærksomhed. Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 indeholder derfor en hovedstruktur, der nemt og overskueligt introducerer kommunen og sender et signal om størrelse, attraktion og fokus. Endvidere er det vigtigt, at kommuneplanen indeholder retningslinjer, der er anvendelige i det daglige arbejde, og som kan bruges i en konstruktiv dialog med kommende bygherrer. Derfor adresserer Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 mange af de udfordringer, der hidtil har været på en række områder med det klare formål at skabe bedre forudsætninger for en fortsat udvikling af Slagelse Kommune.

Med ændringerne i hovedstrukturen, med revisionen af retningslinjerne og med de nye arealudlæg til boligformål, tilpasninger af diverse landsbyafgrænsninger og udlæg af nye arealer til ferie- og fritidsanlæg vurderer administrationen, at Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 forholder sig aktivt til udviklingsstrategiens indsatsområder under uddannelse, boliger og erhverv og bæredygtighedsstrategiens fokus på blandt andet skovrejsning, mere natur og biodiversitet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter,

1.    at Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 med tilhørende miljøvurdering vedtages og fremlægges i 10 ugers offentlig høring,

2.    at der afholdes borgermøde i Korsør den 15. juni, i Slagelse den 16. juni og i Skælskør 24. juni 2021.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Ad 1; Anbefales.

Udvalget erklærede Knud Vincents (V) som grundejer inhabil under behandling af 4.B7 ramme til boligformål.

Udvalget ønsker, at planlægning for håndtering af overfladevand og planlægning for rekreative/grønne arealer får større fokus.

Rammeområde 2.2B28 må kun planlægges til åben-lav boliger.

Rammeområde 1.1B11 maks. 4 etager.

Rammeområder 1.3B22 maks. 6 etager.

Solcelle:

- Steen Olsen (A): de prioriterede udlæg til solenergi bør reduceres fra 18.000 ha til 9.000 ha.

- Udvalget: det er ikke hensigten, at alle udlæg anlægges.

Rækkefølgeplan godkendes og vedlægges som bilag.

Indkaldelser til stormøderne:

- 10. maj kl. 17 - 19 vedr. Korsør

- 11. maj kl. 17 - 19 vedr. Slagelse

- 12. maj kl. 17 - 19 vedr. Skælskør

- 18. maj kl. 17 - 19 vedr. åbne land og landdistriktsudvikling

- 26. maj kl. 17 - 19 vedr. lokalråd og landbyråd.

Ad 2; Godkendt. Borgermøderne i hhv. Korsør, Slagelse og Skælskør afholdes fysisk kl. 16 - 19.

Administrationens bemærkninger:

Administrationen har på baggrund af Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets bemærkninger på udvalgsmødet den 3. maj 2021 foretaget følgende ændringer til Forslag til kommuneplan 2021 – 2032:

-      Under Hovedstrukturen er der tilføjet et nyt afsnit, der påpeger, at planlægning skal ske på et bæredygtigt grundlag.

-      Under retningslinjeemnet �1.1 Byer og lokalsamfund� er der tilføjet et nyt afsnit under redegørelsen, der beskriver kommunens fokus på at skabe attraktive grønne områder.

-      Under retningslinjeemnet �1.1 Byer og lokalsamfund� er der tilføjet et nyt afsnit under redegørelsen, der beskriver kommunens fokus på håndtering af regnvand (som et supplement til retningslinjeemnet �4.2 Klimatilpasning i byerne�).

-      Der er tilføjet et nyt afsnit i Miljøvurderingen (side 14), der kort præciserer på hvilket niveau, miljøvurderingen screener en række miljøfaktorer.

Ovenstående tilføjelser kan ses markeret med gult i den givne kontekst i bilag 13.

-      I redegørelse for arealudlæg er der, for de områder der udlægges i kystnærhedszonen (3 km fra kysten), tilføjet redegørelser, der beskriver baggrund og formål.

-      I redegørelse for arealudlæg er der for hvert område nu både en indledende forklaring på baggrunden for de respektive udlæg samt de nye rammebestemmelser.

Den reviderede redegørelse for arealudlæg kan ses af bilag 14. 

Administrationen er endvidere, efter Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets møde den 3. maj 2021, blevet gjort opmærksom på nogle forhold vedrørende det foreslåede arealudlæg til et ferie- og fritidsanlæg nord Korsør Station, der gør, at administrationen anbefaler, at udlægget (2.4R7) udgår af Forslag til kommuneplan 2021 – 2032, inden forslaget vedtages og sendes i offentlig høring. En nærmere redegørelse fremgår af notatet, der er vedlagt som bilag 15.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget beslutter,

3.    at godkende tilføjelserne til Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 som fremgår af bilag 13,

4.    at godkende den reviderede redegørelse for arealudlæg, som fremgår af bilag 14,

5.    at arealudlægget til ferie- og fritidsanlæg nord for Korsør Station (2.4R7) udgår af Forslag til kommuneplan 2021 – 2032, inden forslaget vedtages og sendes i offentlig høring.

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

Økonomiudvalget besluttede, at Knud Vincents (V) som grundejer var inhabil under behandling af 4.B7 - ramme til boligformål. Knud Vincents (V) deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

At 2 - Anbefales godkendt, med fysiske borgermøder i Korsør den 15. juni, Slagelse den 16. juni og Skælskør den 24. juni 2021, alle dage kl. 16-19.

At 3 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

At 4 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

At 5 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

I forhold til bliag 14 anbefaler Økonomiudvalget, at det indarbejdes, at Byrådets godkender udlæg af erhvervsarealer lige syd for motorvejen vest for Omfartsvejen ca.20 ha, jfr. tidligere afgrænsning.

(V) og (I) så gerne, at der indarbejdes yderligere erhvervsudlæg

- øst for Slagelse by mellem motorvej og Sorø Landevej fra tilkørslen (16 ha)

- nordvest for Slagelse by ved rundkørslen mellem Kalundborgvej og Omfartsvejen (10 ha) med skyldig hensyntagen til grundvandsinteresserne.

Ann Sibbern (UFP) kunne godt tilslutte sig at sende sagen i høring, men efterlyste generelt en sammenhæng i udviklingen af købstæderne med bolig og erhverv.

Der efterlystes også en prioritering af grønne områder i købstæderne.

Kunne ikke tilslutte sig boligområderne på Ingemannsvej og Sverigesvej, som de står beskrevet i kommuneplanens oplæg.

Efterlyste ligeledes seniorboliger og plejeboliger i Korsør og Skælskør.

Thomas Clausen (Ø) tilsluttede sig at sagen sendes i høring, idet der ikke er tilslutning til hele indholdet.

Bilag

330-2021-152793

Bilag 1 - Forslag til hovedstruktur

330-2021-151783

Bilag 2 - Forslag til masterplan for Slagelse

330-2021-151782

Bilag 3 - Forslag til masterplan for Korsør

330-2021-151752

Bilag 4 - Forslag til masterplan for Skælskør

330-2021-153140

Bilag 5 - Redegørelse for arealudlæg

330-2021-152929

Bilag 6 - Forslag til retningslinjetemaerne Byudvikling, Energi og teknik og Fritid

330-2021-152931

Bilag 7 - Forslag til retningslinjetemaerne Klimatilpasning og Kulturhistorie

330-2021-152934

Bilag 8 - Forslag til retningslinjetemaerne Landbrug, Landområder og Miljø

330-2021-152938

Bilag 9 - Forslag til retningslinjetemaet Natur og landskab

330-2021-152939

Bilag 10 - Forslag til retningslinjetemaerne Trafik og veje, Turisme og VVM anlæg

330-2021-151749

Bilag 11 - Miljøvurdering af Forslag til kommuneplan 2021 - 2032

330-2021-160637

Bilag 12 - Rækkefølgeplan

330-2021-172653

Bilag 13 - Tilføjelser til Forslag til kommuneplan 2021 - 2032 (NY)

330-2021-173204

Bilag 14 - Revideret redegørelse for arealudlæg (NY)

330-2021-172634

Bilag 15 - Notat vedr. udlæg til ferie- og fritidsanlæg ved Korsør Station (NY)

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

Byrådet besluttede, at Knud Vincents (V) var inhabil under behandlingen af pkt. 4.B.7. Knud Vincents deltog ikke i behandlingen af denne del af forslaget til Kommuneplan.

Pkt. 4.b.7 - Godkendt.

At 1 - Godkendt.

At 2 - Godkendt, med fysisk borgermøde i Korsør den 15. juni, Slagelse den 16. juni og Skælskør den 24. juni 2021. Alle dage kl. 16-19.

At 3 - Godkendt.

At 4 - Godkendt.

At 5 - Godkendt.

I forhold til bilag 14 besluttede Byrådet, at der indarbejdes udlæg af erhvervsarealer lige syd for mortorvejen vest for omfartsvejen ca. 20 ha, jfr. tidligere afgrænsning.

(V) og (I) så gerne, at der indarbejdes yderligere erhvervsudlæg

- øst for Slagelse by mellem motorvej og Sorø Landevej fra afkørslen ca. 16 ha. og

- nordvest for Slagelse by ved rundkørsel mellem Kalundborgvej og Omfartsvejen, ca. 10 ha med skyldig hensyntagen til grundvandsinteresserne.

Ann Sibern (UFP) kunne godt tilslutte sig at sende sagen i høring, men efterlyste generelt en sammenhæng i udviklingen af købstæderne med bolig og erhverv.

Der efterlystes også en prioritering af grønne områder i købstæderne.

Ann Sibbern (UFP) og (O) kunne ikke tilslutte sig at boligområderne på Ingemannsvej og Sverigesvej, som de står beskrevet i kommuneplanens oplæg.

Efterlyste ligeledes seniorboliger og plejeboliger i Korsør og Skælskør.

Thomas Clausen (Ø) tilsluttede sig at sagen sendes i høring, idet han dog ikke kan tilslutte sig hele indholdet.

3. Borgerrådgiverens årsberetning 2020 (O)

3.     Borgerrådgiverens årsberetning 2020 (O)

Sagsnr.: 330-2021-34162                 Dok.nr.: 330-2021-165249          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Orientering om borgerrådgiverens virksomhed for 2020

Sagens indhold

Årsberetningen dækker perioden fra 1. januar til 31. december 2020.

I beretningen orienterer borgerrådgiveren om antallet af henvendelser fra borgere, typer af henvendelser og om borgernes klager. Desuden orienterer borgerrådgiveren om de overordnede forhold, som ikke er tilfredsstillende og kommer med anbefalinger til forvaltningens arbejde med at forbedre sagsbehandlingen og borgerbetjeningen.

Det fremgår af beretningen, at borgerrådgiveren i 2020 har modtaget 401 henvendelser fra borgere, en stigning i forhold til de 372 henvendelser, som borgerrådgiveren modtog i 2019. Antallet af klager over sagsbehandlingen er faldet fra 90 i 2019 til 64 i 2020.

Borgerrådgiveren påpeger, at 2020 har været præget af coronapandemien og de restriktioner, som er blevet iværksat af myndighederne. Det har betydet andre typer af henvendelser til borgerrådgiveren. Nogle borgere har været bekymrede for, om kommunen kunne yde den nødvendige hjælp, andre borger har ønsket vejledning om rettigheder og pligter efter de midlertidige love og bestemmelser, som er udstedt i perioden.

Borgerrådgiveren antager, at coronapandemien og konsekvenserne af den har haft betydning både for det stigende antal henvendelser og det faldende antal klager. Borgerne har haft brug for en hurtig afklaring, men færre har ønsket at klage.

Borgerrådgiveren henviser til, at det har krævet stor fleksibilitet og en ekstra indsats fra forvaltningen at løse nogle af de udfordringer, som restriktionerne har medført for borgerne. Der har generelt været stor imødekommenhed, når borgerrådgiveren har kontaktet de enkelte fagcentre for at finde en løsning.

Borgerrådgiveren konkluderer, at kommunen på nogle specifikke områder ikke har levet op til god forvaltningsskik, lovgivningens krav og de vedtagne servicemål for borgerkontakt. Sagsbehandlingstiden er fortsat det område, som fører til flest klager, men borgerne klager også over, at de ikke har haft mulighed for at medvirke ved behandlingen af deres sag.

Det er borgerrådgiverens vurdering, at de forvaltningsretlige kompetencer er forskellige fra fagområde til fagområde. Målet må være, at sagsbehandlingen i alle dele af forvaltningen er gennemsigtig, af høj faglig kvalitet og forståelig for borgerne.

En af borgerrådgiverens anbefalinger er, at det bliver et særligt indsatsområde at sikre tilstrækkelige forvaltningsretlige kompetencer overalt i kommunen. En anden anbefaling er, at forvaltningen i komplekse sagsforløb prioriterer at skabe overblik og inddrage borgeren, hvis der er tegn på, at samarbejdet ikke fungerer.

Retligt grundlag

Det fremgår af § 6 i Vedtægt for borgerrådgiveren, at borgerrådgiveren skal afgive en årlig beretning til Byrådet, hvor borgerrådgiveren redegør for sin virksomhed, herunder eventuelle konstateringer af overordnede forhold inden for borgerrådgiverens kompetence, som ikke er tilfredsstillende i kommunens sagsbehandling, borgerbetjening mv. Borgerrådgiveren kan i den forbindelse fremkomme med forslag og anbefalinger til kommunens politiske ledelse, borgmesteren eller forvaltninger. Beretningen offentliggøres.

Det fremgår af § 21 i borgerrådgiverens vedtægt, at årsberetningen skal indeholde oversigter over antallet af behandlede sager samt resultatet af behandlingen. Årsberetningen skal også indeholde en beskrivelse af de generelt konstaterede problemer vedrørende sagsbehandlingen og borgerrådgiverens forslag til forbedring af de konstaterede generelle problemer. Årsberetningen skal desuden indeholde forvaltningens beskrivelse af, hvad der i løbet af året har været af tiltag til at imødekomme de problemer, som borgerrådgiveren har påpeget. Borgerrådgiveren skal drøfte årsberetningen med de respektive udvalgsformænd, direktionen samt de respektive forvaltningsledelser.

På Byrådets møde den 26. maj 2015 blev Økonomiudvalget pålagt at varetage den forberedende sagsbehandling vedrørende borgerrådgiverens område. Borgerrådgiverens årsberetning forlægges derfor Økonomiudvalget forud for forelæggelsen i Byrådet.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Borgerrådgiveren indstiller,

1.    at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at tage Borgerrådgiverens årsberetning for 2020 til efterretning.

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

Økonomiudvalget hæfter sig ved de tre særligt udpegede udviklingsområder; sikring af de grundlæggende forvaltningsretslige kompetencer og god forvaltningskultur/skik, fokus på tidlig indgriben, hvor der er risiko for at samarbejdet mellem borger og administration er på vej til at bryde sammen og fokus på mæglingsfunktionen.

Økonomiudvalget anbefalede, at borgerrådgiveren indgår i dialog med fagudvalgene og ikke kun udvalgsformændene.

Bilag

330-2021-168884

Borgerrådgiverens årsberetning 2020

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

At 1 - Ã…rsberetningen taget til efterretning.

Byrådet tilsluttede sig de af Økonomiudvalget udpegede udviklingsområder; sikring af de grundlæggende forvaltningsretslige kompetencer og god forvaltningskultur/skik, fokus på tidlig indgriben, hvor der er risiko for at samarbejdet mellem borger og administration er på vej til at bryde sammen og fokus på mæglerfunktionen.

Byrådet tilsluttede sig Økonomiudvalgets anbefaling om, at borgerrådgiveren indgår i dialog med fagudvalgene og ikke kun med udvalgsformændene og at forvaltningerne vender tilbage med handleplaner for implementering af anbefalinger.

Byrådet ønskede, at læringspunkterne fra borgerrådgiverens mæglingsfunktion indskrives i Borgerrådgiverens årsberetning.

4. Budgetopfølgning 2. - samlet budgetopfølgning (B)

4.     Budgetopfølgning 2. - samlet budgetopfølgning (B)

Sagsnr.: 330-2021-27057                 Dok.nr.: 330-2021-147292          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Alle fagudvalg har i maj behandlet Budgetopfølgning 2. for 2021 med vurdering af forventet regnskabsresultat for 2021. Økonomiudvalg og Byråd orienteres om det samlede resultat af budgetopfølgningen for 2021, samt træffer beslutning om de fremsendte bevillingsansøgninger.    

Sagens indhold

Fagudvalgene har gennemgået budget 2021 på baggrund af forbruget opgjort pr. ultimo marts 2021 og forventninger for resten af året. I bilag 1 er budgetopfølgningen samlet beskrevet med henblik på den overordnede rapportering.

De overordnede beløb i budgetopfølgningen er vist i nedenstående. Opfølgningen er baseret på korrigeret budget pr. 31 marts 2021 incl.  overførsel af mer-/mindreforbrug fra 2020.

Resultatopgørelse og finansieringsoversigt
(mio. kr.)

Oprindeligt budget

Korrigeret budget

Forventet
resultat

Afvigelse

Resultatopgørelse

Indtægter

-5.747,9

-5.747,9

-5.714,4

33,5

Renter m.v.

0,7

0,7

-1,8

-2,5

Driftsudgifter 

5.568,2

5.612,4

5.674,6

62,2

 Heraf: serviceudgifter

3.733,3

3.786,6

3.804,5

18,0

Øvrige driftsudgifter

1.834,9

1.825,9

1.870,0

44,2

Anlæg

216,5

369,5

340,7

-28,8

Forsyningsvirksomhed (brugerfinansieret)

0,0

0,0

-0,1

-0,1

Resultat i alt

37,4

234,7

299,0

64,4

Finansieringsoversigt

Resultat efter renter 

37,4

234,7

299,0

64,4

Optagne lån

-88,6

0

0

0

Afdrag på lån

86,6

86,6

85,4

-1,2

Finansforskydninger

-0,5

9,5

0,5

-9,0

Ændring af kassebeholdning (+ = kasseforbrug )

34,9

330,8

384,9

54,2

Resultat på drift og anlæg  

På nuværende tidspunkt forventes en nettoafvigelse på 64,4 mio.kr., som skyldes forventede efterreguleringer for 2020 på tilskud/udligning på godt 34 mio.kr., samt et forventet merforbrug på overførelsesudgifter m.m. på 44,2 mio.kr., samt merforbrug på serviceudgifter på 18 mio.kr. På anlæg forventes til gengæld et mindreforbrug på 28,9 mio.kr.

Samlet finansiering

Oprindeligt er der budgetlagt med et kassestræk på 34,9 mio.kr. Efter overførelser på drift og anlæg fra 2020, forventet merforbrug på drift, samt beslutning om ikke at hjemtage lån i 2021 er det forventede kassetræk steget til 385 mio.kr. 

Indtægter

Sanktion skatter

Kommunerne har samlet set forhøjet skatterne med 126 mio.kr. mere end aftalt i Økonomiaftalen for 2021. overskridelsen har udløst kollektiv/individuel sanktion. Slagelse kommune er modregnet med 432.000 kr. (kollektiv sanktion)   

Kommunal Medfinansiering

På Kommunal Medfinansiering forventes en merudgift på 5,3 mio.kr. vedr. efterregulering for 2020.

Midtvejsregulering 2021 – efterregulering af beskæftigelsestilskuddet for 2020

Grundet COVID19 og en forventet stigning i ledigheden modtog kommunen i forbindelse med midtvejsreguleringen for 2020 75,1 mio.kr. ekstra til forsikrede ledige. Stigningen i ledigheden har ikke været så høj som forventet, og det er KL´s vurdering på baggrund af kommunernes foreløbige regnskabstal, at Slagelse kommune vil få en efterregulering på omkring 27,8 mio.kr.

Udgifter

I forhold til budgetopfølgning 1. forventes der nu på flere områder merforbrug: 

Det skal bemærkes, at det i forbindelse med Byrådets behandling af overførelser af mindreforbrug fra 2020 til 2021 blev besluttet, at virksomheder, som var blevet kategoriseret som centrale enheder også kan få overført deres mindreforbrug. Endvidere kan centrale enheder søge om overførsel – såfremt planlagte projekter/tiltag ikke kan finansieres inden for den eksisterende budgetramme.  

Økonomiudvalget

Der er under Økonomiudvalget en række områder med mindreforbrug, samtidig er der også en række områder med merforbrug –netto et forventet merforbrug på 3,3 mio.kr. 

Af områder med merforbrug kan nævnes 

·       Bidrag til Udbetaling Danmark bliver 3,4 mio.kr. højere end forventet.

·       Udgifter til Fælles IT forventer et merforbrug på 11,7 mio.kr.

Merforbruget modsvares af blandt andet mindreforbrug på

·       Tjenestemandspensioner 2,7 mio.kr.

·       Pulje afsat til CORONA-krisen 5,0 mio.kr. 

Social- og beskæftigelsesudvalget

Der forventes på nuværende tidspunkt et samlet merforbrug på 40,2 mio.kr. – en stigning på godt 40 mio.kr. siden sidste budgetopfølgning som især er relateret til sygedagpenge, forsikrede ledige, og fleksjob.

De væsentligste områder fremgår af nedenstående:

·       Tilbud til udlændinge 7,2 mio.kr.

·       Slagelse Sprogcenter -2,1 mio.kr.

·       Førtidspension og Seniorpension 3,0 mio.kr.

·       Sygedagpenge -35,0 mio.kr.

·       Forsikrede ledige -15,8 mio.kr.

·       Revalidering og fleksjob -2,0

·       Arbejdsmarkedsforanstaltninger m.m.4,2 mio.kr.  

Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser

Der forventes nu et merforbrug på 3,4 mio.kr. som hovedsagelig relaterer sig til Specialcenter Slagelse - endvidere er der et opmærksomhedspunkt omkring særligt dyre enkeltsager (SDE)

·       Det er usikkert om det forhøjede indtægtsbudget på SDE (Særligt dyre enkeltsager) kan realiseres fuldt ud.

·       Specialcenter Slagelse forventer på nuværende tidspunkt er merforbrug på 5,4 mio.kr i 2021.

Kultur- og Fritidsudvalget    

Området forventer et merforbrug på 1,3 mio.kr. – som blandt andet kan henføres til CORONA og drift af svømmehallerne, samtidig varslets der om ansøgning om overførsel af mindreforbrug fra 2020 på omkring 2,0 mio.kr.

Erhvervs- og Teknikudvalget

Der forventes et merforbrug på 12,6 mio.kr. som blandt andet kan henføres til vintervedligeholdelse på 7 mio.kr. og vejbidrag 2,8 mio.kr. Endvidere søges om overførelse af mindreforbrug fra 2020 på 3,5 mio.kr.

Forebyggelses- og Seniorudvalget 

Der forventes nu et merforbrug på 5,6 mio.kr. relateret til Hjemmesygeplejen og levering af flere ydelser efter sundhedsloven.    

Børne- og Ungeudvalget

Her forventes et samlet mindreforbrug på 3,9 mio.kr. Mindreforbruget er sammensat således:

·       Skoler 8,2 mio.kr.

·       Dagtilbud 5,9 mio.kr.

·       Forberedende grunduddannelse (FGU) - ingen afvigelse

·       Børn og Familie -9,4 mio.kr.

·       Sundhedspleje og Tandpleje -0,8 mio.kr.

Der tages dog ligesom i Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser forbehold for, hvorvidt det forhøjede indtægtsbudget på Særligt dyre enkeltsager (SDE) kan realiseres fuldt ud.

Anlæg

Alle anlægsprojekter er til denne budgetopfølgning gennemgået med henblik på, at de afsatte anlægsbudgetter afspejler de forventede udgifter i 2021 og overslagsår. Der er foretaget en redisponering af de afsatte anlægsbudgetter for 2021-2025 (bilag 2).

Der forventes efter redisponering afholdt 340 mio.kr. på igangværende anlægsprojekter, mens 28,8 mio.kr. af den nuværende anlægsramme ikke kan anvendes inden udgangen af 2021.

Der søges samtidig om, at anlægsprojekterne �udisponeret pulje� i 2021-2024 og �Samling af administrationen� nulstilles.  

Udvikling i langfristet gæld

Kommunens samlede langfristet gæld forventes, at falde med godt 110 mio.kr. fra 1,618 mia.kr. til 1,508 mia.kr. – en væsentlig årsag til faldet skyldes Byrådets beslutning om, at udskyde budgetlagt låntagning i 2021 på godt 88 mio.kr. til 2022.

Udvikling i likviditet

Den gennemsnitlige kassebeholdning er steget fra 441 mio.kr. ved starten af 2021 til 453 mio.kr. ultimo april 2021.

Med udgangspunkt i forventet resultat og et kassetræk på omkring 385 mio.kr. vil den gennemsnitlige kassebeholdningen falde til omkring 337 mio.kr. ved årets udgang.       

Forbrugsprocenter

Forbrugsprocenter på serviceudgifter ifht. vedtaget budget ligger ultimo april under både 2019 og 2020, hvilket indikerer at det vedtagene budget holder.

Forbrugsprocent ifht. vedtaget budget

 

Januar

Februar

Marts

April

2019

7,8

17,1

26,2

34,3

2020

8,8

17,0

25,4

33,9

2021

8,8

16,9

25,1

33,4

Forbrugsprocenten ifht. korrigeret budget indikerer et forbrug, som vil ligge mellem 96,3% og 97, 2 af det korrigeret budget. 

Forbrugsprocent ifht. korrigeret

 

 

Januar

Februar

Marts

April

2019

7,5

16,6

25,3

33,1

 

2020

8,5

16,4

24,7

32,9

 

2021

8,7

16,6

24,8

33,0

 

Serviceramme

Servicerammen er i det vedtagne budget fastsat til 3.733,3 mio.kr. Med udgangspunkt i budgetopfølgning 2. forventes et forbrug på serviceudgifter på 3.804,5 mio.kr. svarende til en budgetlagt overskridelse af servicerammen på 71,2 mio.kr.

Hvis udgangspunktet er nuværende forbrugsprocenter tyder det dog ikke på, at servicerammen vil blive overskredet.

Retligt grundlag

Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.

I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger: primo året samt pr. ult. marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg, og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet

Handlemuligheder

Ansøgning om tillægsbevillinger

I forbindelse med fagudvalgenes behandling af budgetopfølgning 2. er der fremsendt følgende ønsker omkring tillægsbevillinger og budgetomplaceringer.

(Der udarbejdes dog ikke handleplaner på merforbrug opstået, som følge af manglende oveførelse fra 2020 og som søges finansieret til budgetopfølgning 3. eller 4.) 

Økonomiudvalget og Byrådet kan vælge imellem følgende muligheder: 

A: Nedenstående ansøgninger om tillægsbevillinger og budgetomplaceringer godkendes.

B: Nedenstående ansøgninger om tillægsbevillinger og budgetomplaceringer drøftes med henblik på, hvorvidt finansieringen kan ske inden for egen budgetramme. 

·       Økonomiudvalget søger om følgende bevillinger:

o    Udisponeret anlægspulje nulstilles i 2021-2024 – nettovirkning for alle år udgør 0,65 mio. kr.

o    Anlægsprojekt �Samling af Administrationen� er ikke længere aktuelt og nulstilles i 2022 og 2023 med 48,0 mio.kr., samtidig nulstilles indlagt lånefinansiering på -48 mio.kr. 

o    For at få retvisende anlægsbudgetter er der alle anlægsbudgetter med henblik på, at budgetter tilpasses forventet forbrug i 2021 og overslagsår. (bilag 2)

o    Der budgetomplaceres 5,5 mio.kr. vedr. anlægsprojekt �Stamvej Mælkevejen� til ETU. 

o    Der budgetomplaceres 0,5 mio.kr. til Plejecentret Lûtzensvej til dækning af merudgifter til rengøring ifb. med COVID19 – finansieres af Hjælpepakken.      (Beløb indgår også som en del af handleplan i punkt 7.a.)

·       Social- og Beskæftigelsesudvalget

o   Ifb. med prøvehandlinger er der behov for at tilpasse budgetrammer på korrekte udvalg og udgiftstyper 

·       Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

o   Manglende overførelse af mindreforbrug fra 2020 vedr. BNBO midler og enheden Plan og byggesager i alt 1,711 mio.kr. 

·       Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser

o   Justering af udgifts- og indtægtsrammer på Rusmiddelcentret – så budgetrammerne afspejler den faktiske aktivitet

·       Kultur- og Fritidsudvalget

o    Manglende overførelse af mindreforbrug fra 2020 vedr. Biblioteket

·       Erhvervs- og Teknikudvalget på 1,0 mio. kr.

o    Budgetomplacering af budget til BUU ifb. med leje af pavillon til autisme klasse på Stillinge skole 

o    Omplacering af anlægsbudget på 2,0 mio. kr. fra Storebælts Udstillingscenter til Kulturfærgen Broen

o    Manglende overførelse af mindreforbrug fra 2020 vedr. Entreprenørservice og Slagelse Erhvervscenter på i alt 3,5 mio.kr.

·       Forebyggelses- og Seniorudvalget

o    Ansøgning om tillægsbevilling på 2,1 mio.kr. til finansiering af handleplaner på plejecentre for at undgå besparelser på personale.

o    Manglende overførelse af mindreforbrug fra 2020 vedr. på Sundhedstilbud på 2,4 mio.kr.

·       Børne- og Ungeudvalget 

o    I forbindelse med budget 2021-2024 blev anlægsramme på anlægsprojekt Daginstitutionen Ndr Ringgade reduceret med 0,5 mio.kr. for meget.

o    Udgifts- og indtægtsbevilling som følge af tilskud fra puljen �Generelt løft af folkeskolen� på 5 mio.kr.  

o    Partnerskabsaftale Skole- og dagtilbudsområdet – hjælpepakke kulturområdet 0,5 mio.kr. 

o    Udgifts- og indtægtsbevilling som følge af tilskud fra puljen �Styrkelse af faglighed og trivsel på skoleområdet� på 2,2 mio.kr.

o    Budgetomplacering af budget til USB ifb. Rosenkilde skole - i alt 42.000 kr.

o    Manglende overførelse af mindreforbrug fra 2020 vedr. på Sundhedstjenesten, Tandplejen og PUI - i alt 6,6 mio.kr. 

o    Justering af udgifts- og indtægtsrammer på Dagtilbud vedr. Pulje til �Bedre normeringer i dagtilbud� – så budgetrammerne afspejler den faktiske aktivitet og udgifterne dermed kan indregnes i forældrebetalingen 

  Handleplaner

Hvis der forventes et merforbrug på mere end 5 % af korrigeret udgiftsbudget eller 1. mio.kr. skal virksomheder/enheder udarbejde handleplaner med henblik på at afvikle merforbruget. Igangværende handleplaner fremgår af bilag 1. afsnit 6.

Økonomiudvalget og Byrådet kan vælge imellem følgende muligheder:

A: Tage orientering om handleplaner til orientering

B: Drøfte orienteringen og evt. bede om yderligere uddybning/forklaringer  

Der er for øjeblikket 5 virksomheder/enheder med væsentlige driftsudfordringer:

·        Udvalget for specialiserede Borgerindsatser følger udviklingen på Specialcenter Slagelse nøje. På nuværende tidspunkt forventes et merforbrug på 5,4 mio.kr. i 2021  

·       Social- og Beskæftigelsesudvalget har ikke godkendt forslag til handleplan med forventet merforbrug på 2,1 mio.kr. på Slagelse Sprogcenter, og har bedt om ny sag og handleplan – herunder målsætning for at have et sprogcenter.

·       Forebyggelse- og seniorudvalget har ikke godkendt de 2 handleplaner på plejecentrene. Men i stedet søgt tillægsbevilling på 2,154 mio.kr. til finansiering af forventet merforbrug, så nuværende serviceniveau kan fastholdes.

·       Børne- og ungeudvalget har ikke godkendt den forelagte handleplan på det særlige børne- og ungeområde, og bedt om ny handleplan med fokus på omstillingsmuligheder i et investeringsperspektiv, hvor børn og familiers behov er i fokus.

Vurdering

Det er Stab for Økonomi og Digitaliserings vurdering, at der frem mod budgetopfølgning 3. skal arbejdes på, at kvalificere fagudvalgenes afrapporterede forventninger yderligere.

Der er forskellige forhold som indikerer behov for en mere dybdegående gennemgang - f.eks. tyder de nuværende forbrugsprocenter på et lavere udgiftsniveau end afrapporteret. Et lavere udgiftsniveau vil have positiv indvirkning på både resultat og likviditet.

Endvidere er der indikationer på, at fremdriften på anlægsprojekterne har været for optimistisk, da det nu begynder at blive svært at skaffe håndværkere og materialer. Frem mod budgetopfølgning 3. vil der blive foretaget en fornyet gennemgang af anlægsprojekter med henblik et mere realistisk forbrug og tilpasning af anlægsbudgetter.

Der er dog fortsat et opmærksomhedspunkt omkring særligt dyre enkeltsager (SDE), hvor der grundet nye kriterier til budget 2021 blev indarbejdet en ekstra indtægt på -28,5 mio.kr. På nuværende tidspunkt er det svært at komme et bud på, hvor meget ændringen giver i merindtægter.

Der er fortsat usikkerhed omkring de økonomiske konsekvenser af COVID19 i relation til udviklingen i beskæftigelse herunder midtvejsregulering for 2021, samt evt. kompensation for COVID19 relaterede udgifter.     

Det forventes, at ovenstående forhold vil blive afklaret i forbindelse med forhandlingerne af Økonomiaftalen for 2022. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

I hele 1.000 kr.

Politik-

område

2021

2022

2023

2024

Bevillingsønske drift

 

 

 

1. e Merudgifter til rengøring finansieret af Hjælpepakke

ØU

FSU

-500

500

 

 

 

2.a Prøvehandlinger

SBU 2.1(service)

SBU 2.1 (overfør.)

ØU 1.2 (service)

-408

268

140

 

 

 

 

3.a Manglende overførelse af mindreforbrug fra 2020

MPL 3.2.

1.711

 

 

 

4.a Justering af budgetrammer Rusmiddelcentret

USB 4.1

3.279

-3.279

3.337

-3.337

3.337

-3.337

3.337

-3.337

5.a Manglende overførelse af mindreforbrug fra 2020

KFU

1.031

 

 

 

6.a Budgetomplacering pavillon

ETU

BUU

-127

127

-65

65

-65

65

-65

65

6.C Manglende overførelse af mindreforbrug fra 2020

ETU

3.534

 

 

 

7.a Ansøgning om tillægsbevilling til Plejecentre med handleplaner

FSU

2.154

 

 

 

7.b Manglende overførelse af mindreforbrug fra 2020

FSU

2.388

 

 

 

8.b Puljemidler �Generelt løft af folkeskolen�

BUU

BUU

5.045

-5.045

 

 

 

8.c Partnerskabsaftale  -Lokal hjælpepakke kultur

BUU

500

 

 

 

8.d Puljemidler �Styrkelse  af faglighed og trivsel i folkeskolen�

BUU

2.234

-2.234

 

 

 

8.e Budgetomplacering til Rosenkilde skole

BUU

USB

-42

42

 

 

 

8.f Manglende overførelse af mindreforbrug fra 2020

BUU

6.625

 

 

 

8.g Tilpasning af budgetrammer  pulje �Bedre normeringer i dagtilbud�

BUU

9.646

-9.646

11.809

-11.809

15.670

-15.670

19.342

-19.342

Bevillingsønske anlæg

 

 

 

 

 

1.a Udisponeret pulje **

 ØU 1.3

59.395 

-22.000

-15.000

-22.395

1.b Samling administrationen

 ØU 1.2

 

-25.000

-23.000

 

11.c Anlægsjustering***

 Se bilag 2.

-93.024 

19.179 

32.406

41.434

1.d Anlægsbudget til anlægsprojekt Mælkevejen flyttes til ETU

ETU

ØU

5.500

-5.500

 

 

 

6.b Omplacering af anlægsbudget til  �Kulturfærgen Broen�

ETU

ØU

-2.000

2.000

 

 

 

8.a Budget til anlægsprojekt daginstitution Nrd. Ringgade

BUU

500

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat lånefinansiering

 

 

25.000 

23.000

 

Kassen

 

15.186

2.821

-17.406

-19.039

*Positive tal styrker kassen

** af afsat beløb i 2024 skal -0, 650 mio.kr. afsættes i 2025

*** af afsat bebeløb i 2024 skal 11,7 mio.kr. vedr. anlægsprojekt �Renovering svømmehaler � placeres i 2025

Tværgående konsekvenser

Tilpasning af anlægsrammerne jf. bilag 2. vil ændre fagudvalgenes anlægsrammer til budget 2021, samt anlægsrammer for budgetforslag 2022-2025  

Indstilling

Økonomi- og Digitaliseringschefen indstiller,

·       at Budgetopfølgning 2. tages til efterretning

·       at Bevillinger og omplaceringer drøftes og godkendes jf. sagens pkt. 1.a til 8.g

·       at Bevillinger jf. pkt. 1a.til 8.g styrker kassen med 15.2 mio.kr. i 2021, samt at bevillinger med virkning i overslagsår indarbejdes i budgetforslag for 2022-2025

·       at Handleplaner drøftes og tages til efterretning 

·       at Forebyggelses- og Seniorudvalget ansøgning om finansiering af forventet merforbrug på udvalgets plejecentre på 2,154 mio.kr. drøftes (pkt.7.a) 

·       At Justering af anlægsrammer jf. bilag 2. godkendes og indarbejdes i 2021, samt budgetforslag for 2022 -2025

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 til 6 oversendes til Byrådets behandling.

Jørgen Grüner (F) fandt at behovet for opbremsning på anlægssiden er så gennemgribende at der bør indkaldes til særskilt forhandling blandt Byrådets parter herom.

Bilag

330-2021-174754

Bilag 1. Samlet budgetopfølgning 2. til ØU og BY

330-2021-174129

Bilag 2. Anlægsprojekter - Redisponering af anlægsbudgetter 2021-2025

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

At 1 - Budgetopfølgningen taget til orientering.

At 2 - Bevillinger og omplaceringer godkendt jfr. pkt. 1.a. til 8.g.

At 3 - Godkendt at bevillingerne jfr. pkt. 1.a. til 8.g. styrker kassen med 15,2 mio. kr. i 2021, og at bevillinger med virkning i overslagsårene indarbejdes i budgetforslag for 2022-2025.

At 4 - Handleplanerne taget til efterretning.

Helle Blak(UFP) orienterede om at handleplanen for Børn og Familie ikke er godkendt af Børne- og Ungeudvalget, da udvalget har bedt om en revideret plan.

At 5 - Ansøgning fra Forebyggelses- og Seniorudvalgets om finansiering af forventet merforbrug på udvalgets plejecenter på 2,154 mio. kr. godkendt.

At 6- Justeringer på anlægsrammer jfr. bilag 2 godkendt og indarbejdes i 2021 samt budgetforslag for 2022-2025, således at forslaget om udskydelses af anlægsmidler for 8 mio. kr. til campusområdet og 10 mio. kr. til anlæg af vej i Skælskør ved højskolegrunden udgår.

(A) og (I) bemærkede:

Sagen understreger både behovet for en stram økonomistyring og for en mere retvisende budgetopfølgning. Fx blev den nuværende likviditet sidste år ved samme tid anslået til 290 mio. kr., men den er hele 453 mio. kr. pr. udgangen af april og voksende. På samme måde undervurderer den nuværende budgetopfølgning formentlig udviklingen i likviditeten, hvilket bl.a. fremgår af de aktuelle forbrugsprocenter, der ligger på niveau med 2020 og under 2019.

Forvaltningens arbejde med en ændret indgangsvinkel til budgetopfølgningen hilses derfor meget velkommen.

Til behandlingen af sagen i byrådet bedes forvaltningen beregne forventningerne til 2021 med udgangspunkt i samme forbrugsprocent og anlægsniveau som i 2020, og med en opdateret forventning til overførselsudgifterne.

Til økonomiudvalgets møde i juni eller august ønskes forslag til yderligere reduktion af anlægsrammen i 2021, idet et anlægsniveau i 2021 på 340 mio. kr. ikke skønnes realistisk.

Samlet set vil Slagelse Kommunes langfristede gæld med de nuværende forventninger falde med 110 mio. kr. i 2021.

Den aktuelle budgetopfølgning bør ikke bruges som et skræmmebillede på den kommunale økonomi, og det er vores klare opfattelse, at regnskabet for 2021 i sidste ende vil blive noget bedre end forventningerne skitseret i budgetopfølgningen, ganske som det har været tilfældet i 2019 og 2020.

Jørgen Grüner(F) fandt at behovet for opbremsning på anlægssiden er så gennemgribende, at der bør indkaldes til særskilt forhandling blandt Byrådets parter herom.

5. Anlægsbevilling til badebroer - fremrykning af budget 2022 (B)

5.     Anlægsbevilling til badebroer - fremrykning af budget 2022 (B)

Sagsnr.: 330-2019-81546                 Dok.nr.: 330-2021-102214          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget anbefale, at der meddeles anlægsbevilling til, dels en fremrykning af 500.000 kr. fra de i budget 2022 afsatte midler, og dels anlægsbevilling til de resterende 500.000 kr. med anvendelse i 2022.

Hele beløbet vedrører de i budget 2022 afsatte midler på 1.0 mio. kr. til �Udviklingstiltag på strande�.

Fremrykningen er foranlediget af et behov på 500.000 kr. som i 2021 kan tilføres Vandsportscentret i Halsskov Færgehavn, således at der kan etableres broadgang til vandsportsfaciliteter. De resterende 500.000 kr. anvendes til etablering af badebro og strandfaciliteter i Bisserup i starten af 2022.

Sagens indhold

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede på udvalgsmøde den 1. februar 2021, punkt. 15, at midler til �Udviklingstiltag på strande� anvendes som beskrevet herunder:

Bisserup Strand

Renovering af stien til stranden og forbedring af parkeringsforholdene (ca. 250.000 kr.).

Kobæk Strand

Ved Kobæk Strand skal arbejdes på en forbedret adgang til vandet for handicappede. Her arbejdes der for etablering af en handicaplift (ca. 550.000 kr.).

Kobæk strand (dækning af merforbrug 2020)

I forbindelse med en forbedring af trappenedgangene fra Kobæk badebroen, påløb der i 2020 et merforbrug som her skal finansieres (ca. 200.000 kr.).

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget ønskede endvidere, at midlerne sammenlagt for 2019 til 2022 fordeles nogenlunde geografisk jf. budgetaftalen. Dette betyder at Bisserup og Korsør prioriteres i 2022.

Med baggrund i ovenstående beslutning anbefales en fremrykning af 500.000 kr. fra budget 2022 til 2021, som kan tilføres Vandsportscentret i Halsskov Færgehavn. Dette muliggør etablering af en forbedret broadgang via to pælebroer til vandsportsfaciliteterne, hvilket vil have stor betydning for benyttelse og sikkerhed i havnebassinet sommeren 2021.

Der er estimeret en anlægssum på 800.000 kr. De resterende 300.000 kr. finansieres af Fritidsområdet.

I forbindelse med ovenstående anbefales det ligeledes en anlægsbevilling på 500.000 kr. til etablering af badebro og strandfaciliteter i samarbejde med Bisserup Byting m.fl.

Anlægsbevillingen til Bisserup vil først finde formel anvendelse i starten af 2022.

Retligt grundlag

Byggeloven, Strandbeskyttelseslinjen.

Handlemuligheder

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at godkende den foreslåede fremrykning eller komme med forslag til anden prioritering.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender den foreslåede fremrykning af midler fra budget 2022 til 2021.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2021

2022

2023

2024

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Drift

 

 

 

 

 

Anlæg

3.3 Landdistriktsudvikling

500

500

 

 

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

3.3 Landdistriktsudvikling

 

-1000

 

 

Kassen

 

 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Etableringen af broadgang til vandsportsfaciliteter i Halsskov Færgehavn samt badebroer og strandfaciliteter ved Bisserup Strand, vil medføre afledt drift inden for politikområdet Drift og Teknik, under Erhvervs- og Teknikudvalget.

Realiseringen af broadgangen forudsætter yderligere 300.000 kr. som finansieres af Fritidsområdet.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter,

1.    at der meddeles anlægsbevilling på 1.0 mio. kr. til det afsatte rådighedsbeløb i 2022 for udviklingstiltag på strande (153. Badebroer), og herunder fremrykning af 0.5 mio. kr. til 2021. 

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Anbefales.

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

Bilag

330-2021-141934

Bilag 1- Ansøgning om anlægsbevilling

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

At 1 - Godkendt.

6. Henvendelse fra Rosenkilde Vuggestue og Børnehave om lån i forbindelse med etablering af nyt tag (B)

6.     Henvendelse fra Rosenkilde Vuggestue og Børnehave om lån i forbindelse med etablering af nyt tag (B)

Sagsnr.: 330-2021-19636                 Dok.nr.: 330-2021-148565          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Børne- og Ungeudvalget og Økonomiudvalget beslutte at bevilge økonomisk støtte i form af et lån til den selvejende daginstitution Rosenkilde Vuggestue og Børnehave i forbindelse med etablering af nyt tag.

Sagens indhold

Rosenkilde Vuggestue og Børnehave har fremsendt en forespørgsel til Slagelse Kommune om økonomisk bistand i forbindelse med etablering af nyt tag. Baggrunden for henvendelsen er, at der er indtrængende regn flere steder i det nuværende tag, hvilket ikke kan udbedres, medmindre taget bliver skiftet.

På baggrund af rådgivning fra Bygherrerådgivningen i Center for Kommunale Ejendomme har Rosenkilde Vuggestue og Børnehave indhentet tre tilbud på opgaven. 

Af det billigste af disse tre tilbud – som også er det Byggeherrerådgivningen anbefaler -fremgår det, at opgaven kan løses indenfor en ramme af 1.169.335 kr.

Byrådet har senest i 2018 godkendt et lån på 63.000 kr. til den selvejende daginstitution Sct. Mikkels Børnehave. Lånet er ydet af Slagelse Kommune. Det skal bemærkes, at begge institutioner er selvejende med driftsoverenskomst med Slagelse kommune.

Finansiering af vedligeholdelsesudgifter for selvejende daginstitutioner med driftsoverenskomst

Efter dagtilbudsloven er kommunen forpligtet til at afholde alle udgifter ved driften af dagtilbuddet. En ressourcetildelingsmodel danner grundlag for afregning til daginstitutionen og der budgetteres p.t. ikke med løbende vedligeholdelsesudgifter.

I forhold til den selvejende daginstitution handler kommunen på privatretligt grundlag i henhold til den indgåede driftsaftale, og aftalen hviler således på aftaleretlige principper.

Af driftsoverenskomsten mellem Slagelse kommune og Rosenkilde Vuggestue og Børnehave fra år 2000 fremgår det af §15 stk. 1:

�De udgifter, som kommunalbestyrelsen måtte udrede til institutionens om- eller tilbygning og til ekstraordinær vedligeholdelse og til ekstraordinær anskaffelse af inventar, betragtes som lån og skal sikres ved pant i institutionens ejendom. Pante sikrede lån afskrives over en årrække.�

Ejendommen kan ikke sælges eller udlejes uden kommunalbestyrelsens godkendelse. Det samme gør sig gældende for optagelse af lån.

Optagelse af lån af selvejende daginstitutioner med driftsoverenskomst er en del af kommunens låneramme. Det betyder, at kommunen enten skal have ledig låneramme eller skal deponere et beløb svarende til lånets hovedstol Det deponerede beløb frigives med 1/25-del over 25 år. Lånet er en del af kommunens langfristede gæld.

Retligt grundlag

Dagtilbudslovens §98.

Overenskomst mellem Slagelse kommune og Rosenkilde Vuggestue og Børnehave.

Efter kommunalfuldmagten/kommunalretlige grundsætninger kan kommunen yde tilskud til en selvejende institutions anlægsudgifter, når institutionens aktiviteter knytter sig til løsningen af kommunale opgaver, og når der i øvrigt kan påvises en særlig kommunal interesse i at yde tilskuddet, f.eks. hvor institutionen først og fremmest tilsigtes anvendt af kommunens egne borgere.

Lånebekendtgørelsens §3 stk. 1 nr. 4, deponeringsforpligtigelse fremgår af §6.

Handlemuligheder

Den selvejende daginstitution Rosenkilde Vuggestue og Børnehave søger om økonomiske støtte til etablering af nyt tag på ejendommen for i alt 1.169.335 kr. Udskiftning af taget er en forudsætning for daginstitutionens fremtidige drift.

Byrådet har i den forbindelse to handlemuligheder:

A. Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Børne- og Ungeudvalget og Økonomiudvalget beslutte at yde et anlægstilskud til afholdelse af udgiften til nyt tag på 1.169.335 kr. med krav om forholdsmæssig tilbagebetaling, såfremt driftsoverenskomst ophører uanset årsag. Håndteres ved at driftstilskuddet nedskrives med 46.773 kr. om året over 25 år og tilbagebetalingskravet vil udgøre den bogførte værdi på tidspunktet for ophøret.

Anlægstilskuddet vil påvirke kommunens langfristede gæld

Udgiften til et nyt tag på Rosenkilde Vuggestue og Børnehave er ikke budgetlagt, og det vil betyde, at udgiften skal ske via en kassefinansiering.

B. Byrådet kan beslutte at oversende ønsket om en anlægstilskud til afholdelse af et nyt tag til Rosenkilde Vuggestue og Børnehave til budgetprocessen (budget 2022-2025).

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at der er behov for at få skiftet taget i Rosenkilde Vuggestue og Børnehave hurtigst muligt.

Administrationen anbefaler på den baggrund, at Byrådet tilslutter sig handlemulighed A.

Havde der været tale om en kommunal daginstitution, så havde Center for Kommunale Ejendomme haft til opgave at varetage både indvendig og udvendig vedligeholdelse af bygningen. For de selvejende daginstitutioner er praksis dog den, at de selv skal afholde udgifter til forbedringer, om-/tilbygning og ekstraordinær vedligeholdelse. Eventuelle større investeringer kan lånefinansieres og afdrages ved det budget, som institutionerne tildeles til indvendigt vedligehold.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2021

2022

2023

2024

Bevillingsønske

 

 

 

Drift

 

 

-47

 -47

-47

Anlægstilskud

 

1.169 

 

 

 

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

 

 

Kassen

 

 -1.169

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Dagilbudschefen indstiller,

1.    at Byrådet på baggrund af indstilling fra Børne- og Ungeudvalget og Økonomiudvalget beslutter at bevilge økonomisk støtte i form af et anlægstilskud på 1.169.335 kr. ekskl. moms, til den selvejende daginstitution Rosenkilde Vuggestue og Børnehave i forbindelse med etablering af nyt tag. Anlægstilskuddet tilbagebetales over 25 år ved nedsættelse af det årlige driftstilskud.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 10. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Indstilles til Økonomiudvalgets anbefaling og Byrådets godkendelse.

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

(F) ønskede en nærmere planlægningskadance for anlægsaktiviteter der vedrører de selvejende institutioner m.fl.

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

At 1 - Godkendt.

(F) ønskede en nærmere planlægningskadance for anlægsaktiviteter der vedrører de selvejende institutioner m.v.

7. Anlægsregnskab over 2 mio. kr. på overdragelse af udstykninger til div. grundejerforeninger (B)

7.     Anlægsregnskab over 2 mio. kr. på overdragelse af udstykninger til div. grundejerforeninger (B)

Sagsnr.: 330-2019-84187                 Dok.nr.: 330-2019-497608          Åbent

Kompetence: Byrådet

Beslutningstema

Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget tage stilling til anlægsregnskab på overdragelse af udstykninger til div. grundejerforening gennemført i perioden 2014-2019.

Baggrund

I forbindelse med overdragelse af fællesarealer, veje, belysningsanlæg mv. til grundejerforeninger til efterfølgende drift og vedligeholdelse har det være nødvendigt for at få færdiggjort de aftaler, der blev indgået med grundejerforeningerne ved overdragelsesforretningerne mv.

Der aflægges nu afsluttende anlægsregnskab for projektet.

Stiftelse af grundejerforeninger (PSP XA-26)

Anlægsbevillinger, i alt...................... 2.231.000 kr.

Afholdte udgifter, i alt....................... 2.285.000 kr.

Merudgifter, i alt................................... 54.000 kr.

Det samlede anlægsregnskab er specificeret i bilag 1, mens fordelingen af udgifterne inden for den enkelte grundejerforening er specificeret i bilag 2.

Retligt grundlag

Slagelse Kommunes regler for økonomistyring og ledelsestilsyn fastsætter, at anlægsregnskaber over 2 mio. kr. skal fremlægges til godkendelse i Byrådet.

Handlemuligheder

Økonomiudvalget kan beslutte, at

A.    Anbefale anlægsregnskabet med tilhørende bilag til godkendelse i Byrådet, eller at bede om supplerende oplysninger.

B.    Finansiere merudgifterne af kassen eller et andet anlægsprojekt.

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at det fremlagte anlægsregnskab kan godkendes.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ved aflæggelse af anlægsregnskaber skal et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.

På køb og salg af kommunens ejendomme er der imidlertid ikke afledte driftsbudgetter, og det indstilles derfor, at afvigelsen på 54.000 kr. finansieres af kassen.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2019

2020

2021

2022

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Drift

 

 

 

 

 

Anlæg (XA-26)

01.05

 

54

 

 

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

 

 

Kassen

 

 

-54

 

 

Konsekvenser for andre udvalg

Ingen.

Indstilling

Ejendomschefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget beslutter

1.    at Godkende anlægsregnskabet for stiftelse af grundejerforeninger.

2.    at Finansiere merudgiften på 54.000 kr. af kassen.

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

At 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

Bilag

330-2021-172714

Bilag 1 - Anlægsregnskab Grundejerforeninger XA-26

330-2021-160738

Bilag 2 - Anlægsregnskab der viser udgifter fordelt på de enkelte grundejerforeninger

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

At 1 - Godkendt.

At 2 - Godkendt.

8. B73 - udvidelse af klubhus - status (B) (O)

8.     B73 - udvidelse af klubhus - status (B) (O)

Sagsnr.: 330-2020-36209                 Dok.nr.: 330-2021-134342          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget beslutte, om man grundet teknisk fejl ønsker at tilføre midler til klubhusprojektet ved B73.

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget vælge at tage orienteringen om status på byggeriet til orientering.

Sagens indhold

I Byrådets budget 2021 pkt. 16 blev der tildelt 3,3 mio. kr. til B73 Støtteforening til B73’s klubhus i Slagelse. I forbindelse med indgivelse af ønsket er der opstået en teknisk fejl, hvor momsen af beløbet er trukket to gange. Dette påvirker det beløb, som Byrådet stiller til rådighed for B73’s Støtteforening.

Status på byggeri:

Der har været afholdt et indledende møde med Støtteforeningen B73. Foreningen er blevet oplyst om retningslinjerne for at modtage offentlige midler samt har fået en gennemgang af væsentlige lovgivninger for byggeri samt Byrådets egne politikker. Støtteforeningen har igangsat byggeriet efter godkendelse af tidsplan. Første spadestik blev taget i april 2021.

B73’s Støtteforening giver følgende status pr. 22. april, hvor byggeriet har været i gang i 14 dage:

�Byggepladsen er nu opbygget, og der er sat hegn op, så vores medlemmer ikke går ind på området. Entreprenør har ved bygning 2 gravet ud til fundament og i går klargjort med armeringsjern, så der kan støbes. Ved bygning 1 er muld fjernet.
Indendørs er der dækket af, og de 2 omklædningsrum er klargjort, til at vinduer, ovenlysvinduer og døre kan isættes�.

Byggeriet forventes færdigt medio december 2021.

Projektskitser og hovedtidsplan ses i bilag 1 og 2.

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagten gør det muligt at støtte faciliteter til folkeoplysende virke.

Handlemuligheder

Kultur- og Fritidsudvalget kan vælge følgende:

A.    Indstille til Byrådet, at B73 Støtteforening til projektet tildeles de resterende midler

B.    Indstille til Byrådet, at afvise at tildele yderligere midler til projektet

C.    Tage orienteringen om byggeriet til orientering

Vælges handlemulighed A, vil projektet kunne realiseres, som det på nuværende tidspunkt er igangsat til.

Vælges handlemulighed B, vil B73 Støtteforening skulle søge ekstern finansiering af beløbet. Det er ikke muligt at søge fonde, da projektet er igangsat. Alternativt skal det igangsatte byggeri tilpasses markant.

Vurdering

Administrationen vurderer, at Byrådet har ønsket at støtte B73 Støtteforening med det beløb, som de har søgt, og at Byrådet derfor bør godkende det rigtige beløb til projektet, som er igangsat.

Det er udelukkende en teknisk fejl i processen, som er årsagen til udfordringen.

Det vurderes, at projektet er igangsat korrekt, og at foreningen til dato lever op til retningslinjerne ud fra det modtagne materiale og fra dialogen.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

B73’s Støtteforening er selvejende, og det er dermed et anlægstilskud. Bestyrelsen har indhentet tilbud på opgaven, der udgør 5,3 mio. kr. Da projektet er omfattet af positivlisten i momsrefusionsordningen, vil Slagelse Kommune blive delvist kompenseret for momsandelen - hvorefter nettobeløbet udgør 4,3 mio. kr. Da der allerede er tildelt et nettobeløb på 3,2 mio. kr., ønskes der, at klubhuset får tildelt forskellen på 1,0 mio. kr. netto.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2021

2022

2023

2024

Bevillingsønske

 

 

 

Drift

 

 

 

 

Anlæg

 5.1

1.115 

 

 

 

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

 

 

Kassen

 1.4

-1.115 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Hændelsen har medført nye retningslinjer for behandling af indkomne budgetønsker på tværs af organisationen og sikret nye procedurer for kontrol og fejlfinding.

Indstilling

Fritidschefen indstiller,

1.    at Byrådet på baggrund af indstilling fra Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget beslutter at afsætte yderligere 1 mio. kr. til B73 Støtteforening til klubhusprojektet.

2.    at Byrådet på baggrund af indstilling fra Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget tager orienteringen til orientering.

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 4. maj 2021:

Fraværende: 

At 1: Anbefales til Økonomiudvalgets og Byrådets godkendelse.

At 2: Anbefales til Økonomiudvalgets og Byrådets orientering.

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

At 2 - Anbefales til Byrådets orientering.

Bilag

330-2021-144104

Hovedtidsplan B73 klubhus

330-2021-146507

Skitseprojekt B73

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

At 1 - Godkendt.

At 2 - Taget til orientering.

9. Forslag til Lokalplan 1228 Boliger ved Bjergbygade, Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 54 til Kommuneplan 2017 og tilhørende miljøvurderingsscreening (B)

9.     Forslag til Lokalplan 1228 Boliger ved Bjergbygade, Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 54 til Kommuneplan 2017 og tilhørende miljøvurderingsscreening (B)

Sagsnr.: 330-2019-10098                 Dok.nr.: 330-2020-487415          Åbent

Kompetence: Byrådet

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til, om forslag til Lokalplan 1228 Boliger ved Bjergbygade, Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 54 til Kommuneplan 2017 og miljøscreening, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.

Sagens indhold

Den 1. april 2019 godkendte Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget at igangsætte en lokalplan for adressen Bjergbygade 20 A-B-C, Slagelse med mulighed for at nedrive det forhus, der i eksisterende lokalplan er bevaringsværdigt og beskyttet mod nedrivning. Den 2. december 2019 besluttede Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget at fastholde parkeringsnormen i en sag, hvor bygherre ønskede en nedsat parkeringsnorm.

Der er nu blevet udarbejdet et forslag til Lokalplan 1228, der giver mulighed for at etablere ungdomsboliger. Lokalplanen disponerer området i forhold til byggefelter, parkering og udendørs friarealer.

Der gives mulighed for at bygge et forhus ud mod Bjergbygade og et baghus ud mod den private park, der er tilknyttet Slagelse Kloster. På taget af baghuset ud mod parken kan der etableres en tagterrasse, som en del af områdets udendørs friarealer.

Lokalplanforslagets bestemmelser vedr. forhuset tilpasser bygningens udseende til Bjergbygades øvrige etageejendomme. Bestemmelser vedr. baghuset giver mulighed for en bygning med et mere moderne udtryk.

I henhold til gældende parkeringsnorm skal der etableres 0,7 p-pladser pr. ungdomsbolig inden for lokalplanområdet, heraf kan 0,3 henlægges som grønne områder i etableringsfasen. Parkeringspladser på terræn kan suppleres med parkeringskælder.

Bygherres ønske om at bygge i 3 etager med tagterrasse forudsætter et kommuneplantillæg. Der er derfor udarbejdet et forslag til Kommuneplantillæg nr. 54, hvor der oprettes en selvstændig kommuneplanramme 1.1C30 for lokalplanområdet, der giver mulighed for dette.

I forbindelse med forslag til Kommuneplantillæg nr. 54 og Lokalplanforslag 1228 er der blevet foretaget en forhøring i perioden fra den 12. november 2020 til den 26. november 2020. I høringsperioden modtog administrationen 15 høringssvar. Disse omhandlede bl.a. bekymring for ungdomsboliger i et område, hvor der i forvejen bor mange ældre, indsigtsgener, tagterrasse med hvad der måtte være af støj og indsigt fra denne, skyggegener, arkitekturen, højde på byggeriet, tilstrækkelig parkering samt om parken kan vedblive at være en fredfyldt oase.

Der er bl.a. kommet forslag til andre anvendelsesformål, arkitekturen, og dæmpning af støjen fra trafikken.

Slagelse Provstiudvalg har gjort opmærksom på, at der p.t. pågår et samarbejde med Slagelse kommune og Slagelse Klosterbestyrelse om med tiden at få bygget et diakonihus i klosterhaven med mulighed for retræte og plads til kontorer, der kan fremme den diakonale indsats i kommunen. Der er blevet talt med bl.a. borgmesteren om at lave en pilgrimsrute fra Antvorskov kloster-ruin til Slagelse kloster med mulighed for overnatning i klosteret. Der er også blevet talt om at lave en sansehave til glæde for de mange – pt er Klosterhaven en privat have. Der er planlagt en Diakonikonference sammen med kommunens sociale aktører til næste år om emnet.

Lokalplanforslaget har indarbejdet ideer omkring facaden ud mod Bjergbygade og en opmærksomhed på støjen fra trafikken, har givet anledning til en grundigere behandling af dette emne.

Der er i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen og kommuneplantillægget blevet udarbejdet en miljøvurderingsscreening. Der vurderes ikke at forekomme en væsentlig påvirkning af miljøet, hvorfor der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering og miljørapport.

Retligt grundlag

Lokalplanlægning tilvejebringes gennem planlovens kapitel 5.

Kommuneplantillæg tilvejebringes efter planlovens § 23c.

Handlemuligheder

A.    Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til Lokalplan 1228 Boliger Bjergbygade, Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 54 til Kommuneplan 2017 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.

B.    Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at eksisterende lokalplan nr. 76, der beskytter eksisterende forhus fra nedrivning, fortsat danner grundlag for fremtidig planlægning.

C.    Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at lokalplanforslag 1228 og forslag til kommuneplantillæg 54 vedtages.

Der gøres opmærksom på, at der er tale om en meget intensiv udnyttelse af området, idet man ønsker to etageejendomme på et areal på 1.200 m2. For at sikre tilstrækkeligt areal til udendørs friarealer og parkering, er der med lokalplanen skabt mulighed for etablering af en tagterrasse på baghuset og for etablering af en parkeringskælder.

Under udarbejdelsen af lokalplanforslaget er kommunens parkeringsnorm blevet sænket fra 1 p-plads pr. ungdomsbolig til 0,7 p-plads pr. ungdomsbolig, med mulighed for at henlægge 0,3 heraf i etableringsfasen. Ved en fuld udnyttelse af lokalplanen til ca. 43 ungdomsboliger, vil etablering af en parkeringskælder være nødvendig for at kunne overholde parkeringskravet.

Bjergbygade er trafikeret. En trafiktælling fra juni 2018 viser, at der over et gennemsnitligt døgn passerer 3.750 køretøjer forbi. På Bjergbygade kører busrute 903 ca. 2 gange på en time. Ud for lokalplanområdet er gaden ekstra smal. Lokalplanforslaget giver mulighed for tømning af affald mod gaden, hvilket kan forårsage mindre forsinkelser i trafikken.

Høringssvarene kan give anledning til overvejelser, om hvorvidt placering af et større antal ungdomsboliger, er hensigtsmæssigt det pågældende sted. Administrationen vurderer, at ungdomsboliger kan skabe lidt mere leben i området men ikke mere end hvad der kan forventes centralt i Slagelse.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter,

1.    at Forslag til Lokalplan 1228 Boliger Bjergbygade, Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 54 til Kommuneplan 2017 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring

2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages

3.    at borgermøde afholdes online den 8. juli eller den 13. juli i tidsrummet mellem kl. 18.30 og 20.00.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 17. maj 2021:

Fraværende: 

Ad 1; Anbefales.

Ad 2; Anbefales.

Ad 3: Det anbefales at der afholdes borgermøde d. 8. juli kl. 18.30.

Muligheden for kombination mellem fysisk borgermøde og webmøde.

Anne Bjergvang (A) og Steen Olsen (A) kunne ikke tilslutte sig at lokalplanen sendes i høring, idet forhuset er bevaringsværdig og ser desuden med bekymring på bebyggelsesprocent, tagterrasse, parkering, regnvandsafledning m.m.

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

At 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse

At 3 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

Ann Sibbern (UFP) tilsluttede sig bemærkningerne fra Anne Bjergvang (A) og Steen Olsen (A), idet forhuset er bevaringsværdigt og ser desuden med bekymring på bebyggelsesprocenten, tagterrasse, parkering, regnvandsafledning m.v. Ønskede at området anvendes til seniorboliger.

(A) og (Ø) kunne ikke tilslutte sig forslaget.

Bilag

330-2021-167899

Bilag 1 - Forslag til Lokalplan 1228, Ungdomsboliger ved Bjergbygade, Slagelse samt forslag til Kommuneplantillæg nr. 54

330-2021-155184

Bilag 2 - Hvidbog, Foroffentlighedsfase 12. - 26. november 2020

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

Byrådet besluttede at sagen tilbagesendes til Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget  til fornyet behandling.

Ann Sibbern (UFP) stemte imod og bemærkede, at hun ønskede at området anvendes til seniorboliger og ikke ungdomsboliger.

Jan Møller Pedersen (V) ønskede, at det undersøges nærmere om der er behov for flere ungdomsboliger.

10. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1242, Tæt-lav boliger ved Stjernebakken, Slagelse, samt tillæg nr. 49 til Kommuneplan 2017 (B)

10.   Endelig vedtagelse af Lokalplan 1242, Tæt-lav boliger ved Stjernebakken, Slagelse, samt tillæg nr. 49 til Kommuneplan 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2020-15211                 Dok.nr.: 330-2021-131401          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til, om Lokalplan 1242, Tæt-lav boliger ved Stjernebakken, Slagelse, samt tillæg nr. 49 til Kommuneplan 2017 skal vedtages med de ændringer der fremgår af hvidbogen.

Sagens indhold

Den 8. juni 2020 besluttede Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget at igangsætte lokalplanlægningen for en ny tæt-lav boligbebyggelse på ejendommen Marievangsvej 106 i Slagelse.

Der blev på denne baggrund udarbejdet et lokalplanforslag, der giver mulighed for at etablere op til 8 nye tæt-lav boliger med egne mindre haver i Slagelse Vestby samt et fælles friareal. Vejadgangen sker fra Stjernebakken til en fælles parkeringsplads med 15 parkeringspladser ved 8 boliger.

Byrådet besluttede på mødet den 1. marts 2021 at sende forslag til Lokalplan 1242 med kommuneplantillæg nr. 49 i 4 ugers offentlig høring. Forslaget har været fremlagt i offentlig høring fra d. 5. marts til d. 2. april. 

Der er i den offentlige høring fremkommet 4 bemærkninger til forslaget, deriblandt en underskriftsindsamling med underskrifter fra 9 naboejendomme. Bemærkningerne er samlet og kommenteret i den vedlagte hvidbog.

Bemærkningerne omhandler:

·       Ønske om at der ikke bygges højere end 1 etage og højst 5 m.

·       Tilladte højde på levende hegn

·       Muligheden for sekundær bebyggelse

Bemærkningerne har givet anledning til en ændring af forslagets § 7.4 og § 7.5 således, at bebyggelsen højst må være i 1 etage og den maks. bygningshøjde må være 5,5 m. I forslaget fremlagt i offentlig høring, var der mulighed for bebyggelse i 1,5 etage og 8,5 m.

Desuden er der foretaget mindre redaktionelle rettelser.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes i henhold til planlovens kapitel 5. Kommuneplantillæg tilvejebringes i henhold til planlovens § 23c.

Handlemuligheder

Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan nr. 1242 og Kommuneplantillæg nr. 49 endeligt. Derved skabes plangrundlaget for etableringen af et nyt mindre boligområde i Slagelse Vestby.

Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1242 og Kommuneplantillæg nr. 49 endeligt. Etableringen af det nye mindre boligområde med tæt-lav boliger vil således ikke kunne lade sig gøre.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at forslag til lokalplan 1242 samt forslag til kommuneplantillæg nr. 49 vedtages endeligt.

Med lokalplanens vedtagelse skabes mulighed for et attraktivt, mindre boligområde i Slagelse Vestby ligesom udviklingen af en ikke-udnyttet grund fremmes. Boligerne vurderes at være velegnede for en bred gruppe af borgere, fx mindre familier og seniorer.

Med ændringerne på baggrund af den offentlige høring, er naboernes forslag til bygningshøjde delvist imødekommet. Det er vurderet, at bygningshøjden bør fastsættes til 5,5 m og ikke 5 m som foreslået i den offentlige høring. En bygningshøjde på 5,5 m vurderes, at give en hensigtsmæssig fleksibilitet ift. bygningernes udformning. Ændringerne har været drøftet med ejers rådgiver og ejer har fundet, at ændringerne kan forenes med deres ønsker for området.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter,

1.    at Lokalplan nr. 1242, Tæt-lav boliger ved Stjernebakken, Slagelse med tilhørende

Kommuneplantillæg nr. 49 vedtages endeligt med de foreslåede rettelser.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Anbefales.

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

Bilag

330-2021-132847

Bilag 1 - Lokalplan nr. 1242 og kommuneplantillæg nr 49

330-2021-132838

Bilag 2 - Hvidbog LP 1242

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

At 1 - Godkendt.

Thomas Clausen (Ø) stemte imod, med henvisning til at der hersker uklarhed om bl.a. bygningshøjden.

11. Cykelsti, Bildsøvej - Ekspropriation (B)

11.   Cykelsti, Bildsøvej - Ekspropriation (B)

Sagsnr.: 330-2019-87270                 Dok.nr.: 330-2021-129916          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Erhvervs- og Teknikudvalget skal overfor Byrådet anbefale, at der igangsættes ekspropriation vedr. arealerhvervelser til anlæg af en dobbeltrettet cykelsti langs den østlige side af Bildsøvej mellem Bildsø og Kirke Stillinge frem til eksisterende fortov/cykelsti i Bildsø, og der skal vælges en repræsentant og suppleant til åstedsforretning.

Baggrund

For at realisere et politisk ønske om at fremme gode cykelforbindelser i landdistriktet med primært mål at sikre skoleelevers muligheder for at cykle sikret i skole er det besluttet, at

anlæg af en dobbeltrettet cykelsti mellem Bildsø og Kirke Stillinge.

For at kunne anlægge cykelstien kræver det, at kommunen eksproprierer areal fra en række tilstødende lodsejere.  12 matrikler vil blive berørt af ekspropriationen, heraf har de 4 samme ejer. 5 af matriklerne er bebygget med boliger. To af de bebyggede matrikler er tætliggende på Bildsøvej.

Projektet har været forelagt Erhvervs- og Teknikudvalget den 2. november 2020.

Myndighedsprojekt og detailprojektering er igangsat og pågår.

Retligt grundlag

Vejlovens kapitel 10 § 96 giver kommunen hjemmel til at ekspropriere til offentlig sti.

Ekspropriationen gennemføres efter den procedure, der er beskrevet i Vejlovens kapitel 10 (§§ 98-122).

Åstedsforretningen skal ledes af et medlem af Byrådet (jf. vejlovens §101).

Handlemuligheder

Erhvervs- og Teknikudvalget har følgende handlemuligheder:

A.    Anbefale at der ikke igangsætte ekspropriation.

B.    Anbefale at igangsætte ekspropriation.

Vurdering

Følgende matrikler bliver berørt:

17a og 12s Kirke Stillinge By, Kirke Stillinge

14ap, 14aq, 7e, 18a, 14a, 7d, 7a, 17, 9c og 7r Bildsø By, Kirke Stillinge

De anførte arealer på tegninger er foreløbige. Den endelige arealberegning sker på baggrund af opmåling af de nye skel, når anlægsarbejdet er afsluttet.

Ã…stedsforretningen er planlagt afholdt onsdag den 30. juni 2021.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Omkostninger vedrørende ekspropriationen afholdes af den samlede anlægsramme.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Byrådet på baggrund af indstilling fra Erhvervs- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget beslutter, at ekspropriationen igangsættes,

2.    at der blandt Byrådets medlemmer udpeges én repræsentant, som deltager på åstedsforretningen i forbindelse med ekspropriationen samt én suppleant.

Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende:  Flemming Erichsen (A)

Ad 1: Anbefales.

Ad 2: Udvalget peger på Villum Christensen (I), og suppleant Henrik Brodersen (O).

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

At 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

Bilag

330-2021-140381

Bilag 1 - 20426 Tegningsfortegnelse

330-2021-140415

Bilag 2 - 20426_T_AN_N_ 150 Oversigtsplan

330-2021-140430

Bilag 3 - 20426_T_AN_N_ 151

330-2021-140454

Bilag 4 - 20426_T_AN_N_ 152

330-2021-140460

Bilag 5 - 20426_T_AN_N_ 153

330-2021-140469

Bilag 6 - 20426_T_AN_N_ 154

330-2021-140473

Bilag 7 - 20426_T_AN_N_ 155

330-2021-140476

Bilag 8 - 20426_T_AN_N_ 156

330-2021-140478

Bilag 9 - 20426_T_AN_N_ 157

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

At 1 - Godkendt.

At 2 - Godkendt.

12. Slagelse Landevej, 4220 - Igangsættelse af ekspropriation for vejudvidelse i forbindelse med etablering af venstresvingsbane ved indkørsel til Korsør Genbrugsstation(B)

12.   Slagelse Landevej, 4220 - Igangsættelse af ekspropriation for vejudvidelse i forbindelse med etablering af venstresvingsbane ved indkørsel til Korsør Genbrugsstation(B)

Sagsnr.: 330-2021-30066                 Dok.nr.: 330-2021-143197          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Erhvervs- og Teknikudvalget skal overfor Byrådet anbefale, at der igangsættes ekspropriation vedr. arealerhvervelser til udvidelse i nordvestlig side af Slagelse Landevej ved indkørslen til den kommende Korsør Genbrugsplads beliggende ved renseanlægget ved Slagelse Landevej, og at der vælges en repræsentant og suppleant til åstedsforretning.

Sagens indhold

Det fælleskommunale affaldsselskab AffaldPlus skal etablere en genbrugs- og haveplads ved det eksisterende rensningsanlæg ved Slagelse Landevej 30, 4220 Korsør, iht. lokalplan 1163 som vedtaget af Slagelse Byråd den 28. august 2017. Indkørsel til den nye plads vil ske via den eksisterende indkørsel til rensningsanlægget.

For at sikre den gennemkørende trafik på Slagelse Landevej samt en minimering af de trafikale gener som vil opstå når besøgende til genbrugs- og havepladsen skal svinge ind, er det nødvendigt at etablere en venstresvingsbane på Slagelse Landevej for trafikken fra Vemmelev mod sydvest med dertilhørende helleanlæg, spærreflader og sideforskydning af begge kørebaner og afvandingsgrøfter, hvorved den samlede bredde af Slagelse Landevej øges på en strækning af ca. 200 m.

Udvidelsen af Slagelse Landevej gør det nødvendigt at erhverve arealer fra de tilgrænsende lodsejere. Mod sydøstlig side er der 1 lodsejer med hvem, der er indgået frivillig aftale om arealerhvervelsen.

Mod nordvestlig side er der 2 lodsejere med hvem, der ikke er indgået frivillig aftale. For at kunne gennemføre vejudvidelsen kræver det, at kommunen eksproprierer arealer fra disse 2 tilgrænsende lodsejere. Det bemærkes dog, at den ene af disse lodsejere er Slagelse Kommune.

Vejprojektet er godkendt af vejmyndigheden.

Retligt grundlag

Vejlovens § 96 giver kommunen hjemmel til at ekspropriere til offentlig vej.

Ekspropriationen gennemføres efter den procedure, der er beskrevet i vejlovens kapitel 10 (§§ 98-122).

Åstedsforretningen skal ledes af et medlem af Byrådet (jf. vejlovens § 101).

Handlemuligheder

Erhvervs- og Teknikudvalget har følgende handlemuligheder:

A.    Anbefale at der ikke igangsætte ekspropriation.

B.    Anbefale at igangsætte ekspropriation.

Vurdering

Ekspropriation er nødvendig for gennemførelse af projektet.

Ã…stedsforretningen afholdes den 30. juni 2021.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Alle omkostninger vedrørende vejudvidelsesprojektet afholdes af AffaldPlus.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Byrådet på baggrund af indstilling fra Erhvervs- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget beslutter, at ekspropriationen igangsættes,

2.    at Der blandt Byrådets medlemmer udpeges én repræsentant, som deltager på åstedsforretningen i forbindelse med ekspropriationen samt én suppleant.

Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende:  Flemming Erichsen (A)

Ad 1: Anbefales.

Ad 2: Udvalget peger på Henrik Brodersen (O) og suppleant Villum Christensen (I).

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

At 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

Bilag

330-2021-143875

Bilag 1 - Oversigtsplan - arealerhvervelse

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

At 1 - Godkendt.

At 2 - Godkendt.

13. CO2-mål for kommunens egen drift (B)

13.   CO2-mål for kommunens egen drift (B)

Sagsnr.: 330-2021-30994                 Dok.nr.: 330-2021-147847          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutte, om der skal vedtages et 2 % årligt CO2 reduktionsmål for kommunens egen drift for de kommende 4 år.

Sagens indhold

Baggrund

Byrådet besluttede på mødet den 26. oktober 2020 (punkt nr. 15), at �Slagelse Kommune indleder samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening med det formål, at Slagelse Kommune snarest bliver Klimakommune og Klimakommune Plus+ med fokus på begrænsning af energiforbrug, og på CO2-reduktion i kommunens egne bygninger, ved udbud af kommunale køretøjer samt fokus på økologisk drift af kantiner med vægt op lavest mulige klimabelastning og fokus på biodiversitet�.

Administrationen har på baggrund af byrådsbeslutningen udarbejdet en sag om Klimakommune og Klimakommune Plus+. Sagen blev behandlet den 6. april 2021 i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget (punkt nr. 13) og Erhvervs- og Teknikudvalget (punkt nr. 4), og var dermed på vej gennem det politiske system til Økonomiudvalget og Byrådet.

Danmarks Naturfredningsforening har imidlertid den 12. april 2021 meddelt, at Klimakommune og Klimakommune Plus+ ordningen nedlægges, og at Danmarks Naturfredningsforening derfor ikke indgår nye aftaler om Klimakommune. Byrådet er orienteret om dette i mail den 12. april 2021.

På Økonomiudvalgsmødet den 19. april 2021 (punkt nr. 6) oplyste borgmesteren, at der fremlægges en sag om �Klimakommune� på næste møde enten i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget eller i Økonomiudvalget.

Byrådet skal med denne sag tage stilling til, om Slagelse Kommune i eget regi skal arbejde videre med indholdet i Klimakommune. Det handler grundlæggende om, at der vedtages et mål om at nedbringe CO2 udledningen fra egen drift (bygninger, transport mv.) med 2 % årligt.

Mål om 2 % årlig CO2 reduktion for kommunens egen drift

Slagelse Kommune har tidligere haft mål om 2 % CO2 reduktion for egen drift, da kommunen var Klimakommune i perioden 2009-2015. Reduktionsmålet blev i 2015 sænket til 0,5 % blandt andet fordi man vurderede, at de lavt hængende frugter var høstet og en fastholdelse af 2 % målet ville være for omkostningstungt.

Administrationen har foretaget en ny vurdering af investeringsbehovet ved et 2 % CO2-reduktionsmål. Til grund for vurderingen ligger blandt andet et overslag over CO2-udledningen fra kommunens drift gennem de seneste år og brug af en anden beregningsmetode, som anvendes af andre kommuner.

Administrationen vurderer, at det er sandsynligt at opnå en CO2 reduktion på 2 % årligt med en ekstra bevilling på i størrelsesorden 5 mio. kr./år. Vurderingen er behæftet med usikkerheder, men ligger væsentlig under de 12 mio. kr., som vi tidligere har anslået, det ville koste.

Bygningsdriften står for langt den største del af CO2-udledningen, og det er derfor også ved bygninger, at den største indsats skal ske. Indsatser rettet mod at nedbringe CO2-udledning fra kommunens egen transport, brug af materiel i Entreprenørservice, kantinedrift mv. håndteres primært via bæredygtighedsstrategien og de dertil afsatte midler.  

De 5 mio. kr. forventes primært anvendt til energitiltag i bygninger. Administrationen vurderer, at det også er nødvendigt at oprette en stilling, som varetager en systematisk opfølgning på energistyringssystemet, arbejder med energiadfærd i bygninger, udpeger og gennemfører besparelsesprojekter samt monitorerer og afrapporterer indsatsen. 

Retligt grundlag

Ingen bemærkninger.

Handlemuligheder

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutte at:

1.    Vedtage mål om 2 % årlig CO2 reduktion for kommunens egen drift for 2022-2025

2.    Ikke at vedtage et mål om 2 % CO2 reduktion for kommunens egen drift.

Byrådet kan også vælge et andet reduktionsmål end 2 % og en anden tidshorisont.

Vurdering

Et CO2 reduktionsmål vil øge fokus på at nedbringe CO2-udledning fra kommunens egen drift og understøtte klimamålene i bæredygtighedsstrategien og DK2020 klimaarbejdet.

Set i forhold til den samlede udledning af CO2 fra Slagelse Kommunes geografiske område udgør kommunens udledning kun en beskeden del, men til gengæld har vi direkte handlemulighed, og det vil samtidig være et godt signal for omverdenen.

Administrationen vurderer, at det er nødvendigt med en ekstrabevilling på 5 mio. kr./år for at kunne indfri målet.

Såfremt der vedtages et CO2 mål, anbefaler administrationen, at det vedtages for en afgrænset periode, og at der laves en evaluering og revurdering i forhold til en eventuel forlængelse.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er i budgettet årligt afsat 3,4 mio. kr. til energiforbedringer af Slagelse Kommunes ejendomme. Disse midler er lånefinansieret, og projekterne der finansieres heraf kræver en kort tilbagebetalingstid, hvilket gør, at ikke alle midler kan anvendes til CO2 reduktion.

Derudover er i henhold til budgetaftalen 2021-2024 og beslutning i Økonomiudvalget den 7. december 2020 (punkt nr. 8) afsat 2,4 mio. kr. i 2021 og 2,15 mio. i overslagsårene til bæredygtig vedligeholdelse. Nogle af disse midler kan også anvendes til at reducere CO2 aftrykket fra den kommunale bygningsdrift.

Administrationen vurderer, at med en ekstra bevilling på 5 mio. kr./år er det realistisk at opnå en årlig CO2 reduktion på 2 %. Finansiering skal enten ske via kassen eller medtages i de kommende budgetforhandlinger for 2022.

Midlerne skal anvendes til investeringer i energiforbedringer, opsætning af solceller og ansættelse af en medarbejder, der administrerer bygningernes CO2 regnskab, systematisk følger op på kommunes energistyringssystemer og arbejder med konkrete besparelsestiltag mv.

Afhængig af konkrete projekter, lovgivning og regler om tilbagebetalingstid kan en del af beløbet blive lånefinansieret.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2022

2023

2024

2025

Bevillingsønske

 

 

 

Drift

 

 

 

 

Anlæg

6.3 Kommunale Ejendomme

5000

5000 

5000 

5000

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

Kassen

 

5000 

5000 

5000 

5000

Tværgående konsekvenser

CO2 reduktion i kommunens egen drift vedrører i høj grad forhold under Erhvervs- og Teknikudvalgets kompetenceområde. Der er sammenhæng til Bæredygtighedsstrategien og klimaprojektet DK2020.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen og Ejendomschefen indstiller,  

1.    at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter, om der skal vedtages et mål om 2 % årlig CO2 reduktion fra kommunens egen drift, gældende for 2022 og overslagsårene

2.    at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter, om finansiering skal ske af kassen eller medtages i de kommende budgetforhandlinger.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Ad 1; Anbefales.

Ad 2; Udvalget anbefaler, at finansiering medtages i de kommende budgetforhandlinger.

Udvalget ønsker en bredere indsats.

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

At 2 - Anbefales til Byrådet, at finansieringen medtages i de kommende budgetforhandlinger.

Økonomiudvalget tilslutter sig Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets ønske om en bredere indsats ud over bygninger.

(I) kunne ikke gå ind for at bruge flere skattekroner til at ansætte medarbejdere, der skal administrere CO2 reduktioner og opstilling af solcelleanlæg, som ofte er urentable og ingen indvirkning har på energisektorens samlede CO2 reduktion på grund af kvotesystemet.

(Ø) tilkendegav, at det optimale er at igangsætte aktiviteter nu og ikke udsætte dem.

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

At 1 - Godkendt.

At 2 - Godkendt, at finansieringen medtages i de kommende budgetforhandlinger.

Byrådet tilsluttede sig MPLs ønske om bredere indsats ud over bygninger.

(I) kunne ikke gå ind for at bruge flere skattekroner til at ansætte medarbejdere, der skal administrere CO2 reduktioner og opstilling af solcelleranlæg, som ofte er urentable og ingen indvirkning har på energisektorens samlede CO2 reduktion pga.kvotesystemet.

(Ø) tilkendegav, at det optimale er at igangsætte aktiviteter nu og ikke udsætte dem.

14. Ny uddannelse til Slagelse Kommune - pædagogisk assistentuddannelse (B)

14.   Ny uddannelse til Slagelse Kommune - pædagogisk assistentuddannelse (B)

Sagsnr.: 330-2021-19684                 Dok.nr.: 330-2021-158250          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget beslutte at indgå samarbejdsaftale med ZBC omkring øget optag på pædagogisk assistentuddannelsen og dermed oprettelse af uddannelsen på ZBC i Slagelse.

Byrådet kan baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget beslutte, at merudgiften til øget optag jf. økonomiskema finansieres af kassen.

Sagens indhold

Økonomiudvalget principgodkendte den 15. marts 2021, at der arbejdes videre med at etablere den pædagogiske assistentuddannelse i Slagelse Kommune i samarbejde med ZBC som en opnormering af de eksisterende rammer. Jørgen Grüner (F) bemærkede, at hvis der kommer en udgift i forbindelse med ansættelse af elever, skal denne ikke overføres til dagtilbudsområdet, men finansieres ved central puljefinansiering.

Administrationen har været i dialog med ZBC med henblik på en præcisering af kommunens forpligtelser. Der foreligger nu udkast til en aftale med følgende hovedtræk:

·       Slagelse Kommune skal stille en uddannelsesgaranti for alle elever, som optages på grundforløb 2 og som vurderes egnede til uddannelse.

·       ZBC ønsker, at Slagelse Kommune forpligter sig til at tilbyde alle uddannelsesparate ansøger ufaglært beskæftigelse frem til opstart af uddannelse.

·       Ansøgere, som ikke vurderes kvalificerede til uddannelsen, tilbydes fortsat støtte fra Slagelse Kommunes jobcenter.

·       Slagelse Kommune forpligter sig med aftalen til at øge antallet af PA-elever fra de nuværende 9 til minimum 20 elever om året som ansættes med løn på både grundforløb og hovedforløb. Eleverne ansættes på grundforløb med opstart i februar måned.

·       Slagelse Kommune forpligter sig til som minimum at opkvalificere 24 medarbejdere til PA-uddannelse årligt

·       Herudover skal Slagelse Kommune indgå i diverse kampagner og aktiviteter for at tiltrække flere til området.

·       ZBC garanterer, at såvel grundforløb som hovedforløb og opkvalificeringsforløb vil blive udbudt på ZBC i Slagelse

Slagelse Kommune har på nuværende tidspunkt en aftale med ZBC Holbæk omkring opkvalificering af ca. 24 ufaglærte medarbejdere fra Autisme Vestsjælland og Specialcenter Slagelse. Denne gruppe indgår nu som en del af den samlede aftale, og det forventes, at også dette hold vil overgå til ZBC i Slagelse, hvis uddannelsen oprettes.

Når aftalen er fuldt implementeret i 2024 vil Slagelse Kommune med et optage på 20 nye elever årligt have et konstant niveau på 53 ansatte PA-elever, som veksler mellem praktik og skoleophold.

Retligt grundlag

Bekendtgørelse om den pædagogiske assistentuddannelse.

Handlemuligheder

Byrådet kan baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget beslutte at indgå samarbejdsaftale med ZBC omkring øget optag på pædagogisk assistentuddannelsen og dermed oprettelse af uddannelsen på ZBC i Slagelse.

Byrådet kan baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget beslutte, at merudgiften til øget optag jf. økonomiskema finansieres af kassen.

Vurdering

Administrationen vurderer, at etablering af uddannelsen i Slagelse Kommune vil kunne medvirke til at tiltrække flere borgere til uddannelsen. En stigning i antallet af elevpladser kan medvirke til at gøre rekruttering til de pædagogiske områder nemmere og vil indgå i opgørelsen af andelen af uddannede medarbejdere inden for dagtilbudsområdet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Udgifterne til at øge det årlige antal pædagogisk assistentelever fra 9 til 20 indstilles finansieret via kassen.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2021

2022

2023

2024

Bevillingsønske

 

 

 

Drift -  Merudgift ved optag af 20 PA Elever

  1.2 Administration

 

209

 1.45

1.693

 

Anlæg

 

 

 

 

 

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

 

 

Kassen

 

 

-209 

-1.45 

-1.693

De præsenterede udgifter omfatter ikke de 24 årlige opkvalificeringselever, idet disse finansieres inden for centrenes eget budget.

Det skal bemærkes, at de præsenterede udgifter kun vedrører elevlønnen og således ikke elevernes løn som ansatte medarbejdere efter endt uddannelse. En nyuddannet pædagogisk assistent på startløn fuldtid koster ca. 28.300 kr. pr. mdr. inkl. pension og haleydelser.

En årlig stigning i ansættelse af PA- elever fra 9 til 20 vil øge opgaven omkring uddannelse af eleverne. Der vil på virksomhedsniveau skulle afsættes ressourcer til daglig vejledning og der kan blive behov for ansættelse af en uddannelseskonsulent, som kan bistå virksomhederne og varetage den overordnede styring af uddannelsen.

Tværgående konsekvenser

Pædagogisk assistentelever er i Slagelse Kommune beskæftiget i enten Center for Handicap og Psykiatri eller Center for Børn og Unge, og indgåelse af samarbejdsaftale med ZBC om oprettelse af uddannelsen er derfor af relevans for Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser samt Børne- og Ungeudvalget.

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget beslutter,

1.    at indgå samarbejdsaftale med ZBC omkring øget optag på pædagogisk assistentuddannelsen og dermed oprettelse af uddannelsen på ZBC i Slagelse.

2.    at merudgiften til øget optag jf. økonomiskema finansieres af kassen.

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

At 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

Økonomiudvalget opfordrer til, at der søges etableret tilsvarende ordninger med henblik på andre uddannelser fx. pædagoger og lærere.

(F) tilkendegav, at det forudsættes at uddannelsesindsatserne ikke belaster driften i områdernes økonomi.

Bilag

330-2021-175370

Bilag 1 - Udkast til samarbejdsaftale vedrørende uddannelsesgaranti

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

At 1 - Godkendt.

At 2 - Godkendt.

Byrådet kunne ikke tilslutte sig ansættelse af uddannelseskonsulent. Er der behov herfor vender forvaltningen tilbage.

Byrådet tilsluttede sig Økonomiudvalgets bemærkning om, at der søges etableret tilsvarende ordninger for andre uddannelser fx. pædagoger og lærere.

(F) tilkendegav, at det forudsættes at uddannelsesindsatserne ikke belaster driften i områdernes økonomi.

15. Småjob (B)

15.   Småjob (B)

Sagsnr.: 330-2021-29333                 Dok.nr.: 330-2021-135902          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Social- og Beskæftigelsesudvalget godkende tillægsbevilling til småjobordningen for unge på uddannelseshjælp.

Sagens indhold

Byrådet besluttede i budgetaftalen 2020-2023 (punkt 14), at der afsættes midler til etablering af op mod 100 småjobs til unge under 30 år på uddannelseshjælp og/eller studiejobs til unge studerende. Der var afsat 3 mio. kr. til dette i 2020 stigende til 7 mio. kr. i 2023.

I ordningen udbydes job af 6 måneders varighed, med mulighed for 6 måneders forlængelse. Det primære mål er den unges indtræden på en uddannelse eller i et job fremskaffet på almene vilkår.

Ordningen er en succes for flere unge, da det har vist sig, at de unge der har fået en ansættelseskontrakt udviser mere selvværd begrundet i den succes for de unge i at være selvforsørgende.

Flere af de unge er gået i ordinær uddannelse eller arbejde efter endt småjob. For de unge hvor det endnu ikke er lykkedes er der i stedet arbejdet på, at få belyst indenfor hvilke områder de, på sigt, vil kunne varetage et arbejde og hvilke uddannelsesvalg de skal gå i retning af.

Det har hjulpet de unge til at få bevist deres egne ressourcer og kompetencer og flere af dem er vendt tilbage med positive tilbagemeldinger på, at de har fået mere tro på sig selv.

41 % af de unge der har afsluttet et småjob, er gået i ordinær beskæftigelse eller uddannelse. Det forventes at stige i takt med at samfundet åbner op igen.

Det afsatte budgetbeløb for 2020 og 2021 er allerede afholdt. Der ønskes mulighed for at den nuværende kadance, hvor der konstant er ca. 70 unge i et småjob bibeholdes. Det vil betyde, at der for 2021 skal tilføres et budget på 5,45 mio. kr. Denne tilførsel indeholder et større budgetbehov for 2021, samt et merforbrug for 2020.

Finansieringen vil ske delvist via mindreforbruget på uddannelseshjælp, samt kassefinansiering i 2021. I overslagsår vil der være en tilførsel til kassen. 

Retligt grundlag

Budgetaftale 2020-2023

Handlemuligheder

A.    Social- og Beskæftigelsesudvalget kan vælge at indstille tillægsbevillingen til Økonomiudvalget og Byrådet. I det tilfælde vil det betyde, at der kan indgå flere unge i ordningen i 2021, hvorved flere vil blive selvforsørgende og der vil kunne ses en besparelse på uddannelseshjælp.

B.    Social- og Beskæftigelsesudvalget kan vælge ikke at indstille tillægsbevilling til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet. Derved kan der ikke indgå flere unge i ordningen i 2021.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at der tilføres midler til området, da ordningen har vist sig at have en meget positiv effekt på de unge, samt en gunstig økonomisk effekt på forsørgelsesudgiften.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ansættelse af de unge og administrationen af projektets midler er forankret i HR. Derfor er det under deres budgetområde at bevillingen skal lægges. Efter tillægsbevilling vil den samlede ramme i 2021 udgøre 10,5 mio. kr. Finansiering i 2021 sker delvist ved besparelse på uddannelseshjælp. Resten via tillægsbevilling fra kassen. I overslagårene vil der tilgå midler til kassen fra forsørgelsesudgifterne.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2021

2022

2023

2024

Bevillingsønske

 

 

 

Drift (Serviceudgift)

 01.02

5.450 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Drift (Overførselsudgift)

 02.01

-4.000 

-1.600 

-1.600 

-1.600

Kassen

 

-1.450 

1.600 

1.600 

1.600

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Indstilling

Arbejdsmarkedschefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Social- og Beskæftigelsesudvalget og Økonomiudvalget beslutter

1.    at godkende tillægsbevilling til småjobordningen for unge på uddanelseshjælp.

Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Godkendt med bemærkning om, at Social- og Beskæftigelsesudvalget løbende ønsker at blive orienteret om udviklingen inden for småjob, herunder en redegørelse for hvilke besparelser der er på forsørgelsesudgifterne og beskrivelse af de unge, der får småjobs. Ligeledes ønsker udvalget orientering om resultaterne heraf i forhold til, hvor mange der går videre i job og uddannelse.

(V) anmoder Arbejdsmarkedschefen om at give sit syn på småjob. Hertil svarede Arbejdsmarkedschef Peter Sidelmann, at han ser småjobordningen som perspektivrig, og at en udfordring er, at sikre det rette match mellem job og ung.

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

Ann Sibbern (UFP) bemærkede at forslaget til ekstrafinansiering burde oversendes til de kommende budgetforhandlinger. Fandt i øvrigt at der bør følges op på, hvor mange der er i uddannelse eller beskæftigelse efter 1/2 år, og at det afrapporteres politisk.

Jørgen Grüner (F) anmodede om notat, der beskriver totaløkonomien i forslaget, sammenlignet med andre indsatser for samme ungegruppe. (V) tilsluttede sig dette ønske.

Troels Brandt (B) henledte opmærksomheden på, at der i regi af RAR ligger midler, der kunne understøtte uddannelsesindsatser. Bør medtages i det ønskede notat.

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

At 1 - Godkendt.

Ann Sibbern (UFP) bemærkede, at forslaget til ekstrafinansiering burde oversendes til budgetforhandlingerne. Fandt i øvrigt at der bør følges op på, hvor mange der er i uddannelse eller beskæftigelse efter 1/2 år, og at der afrapporteres politisk.

Jørgen Grüner (F) opretholdt ønsket om et notat, der beskriver totaløkonomien i forslaget, sammenlignet med andre indsatser for samme ungegruppe. (V) tilsluttede sig dette ønske.

Troels Brandt (B) henledte opmærksomheden på, at der i regi af RAR ligger midler, der kunne understøtte uddannelsesindsatser. Bør medtages i det ønskede notat.

16. Årsrapport for Korsør Havn 2020 (B)

16.   Årsrapport for Korsør Havn 2020 (B)

Sagsnr.: 330-2021-31783                 Dok.nr.: 330-2021-153041          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet skal efter Havnelovens bestemmelser godkende Korsør Havns årsrapport for 2020.

Sagens indhold

Den selvstyrende havn Korsør Havn har fremsendt årsrapport for 2020 til Byrådets godkendelse.

Ifølge Bestyrelsesvedtægtens § 11 for Korsør Havn skal årsregnskabet forelægges Byrådet inden 1. maj. Årsrapporten er modtaget den 14. april.

Havnebestyrelsen har overfor Byrådet ansvaret for havnens kasse-og regnskabsvæsen, herunder at havnens midler holdes regnskabsmæssigt adskilt fra kommunens, og at havnens regnskab udarbejdes og aflægges i overensstemmelse med reglerne og principperne i årsregnskabsloven. Havnebestyrelsen har godkendt årsrapporten på et møde den 17. marts 2021.

Årsrapporten er forsynet med revisionspåtegning uden bemærkning eller forbehold. Endvidere fremgår det af konklusionen i Revisionsprotokollatet, at revisionen af årsrapporten ikke har givet anledning til væsentlige bemærkninger til årsregnskabet.

Årsrapport 2020 (bilag A) og revisionsprotokol (bilag B) vedlægges.

Retligt grundlag

Bekendtgørelse af lov om havne § 9

Kommunalbestyrelsen skal efter havnebestyrelsens indstilling godkende bestyrelsesvedtægt og regnskaber samt beslutninger om optagelse af lån og om ansættelse og afskedigelse af havnechef

Handlemuligheder

At godkende Korsør Havns regnskab (årsrapport) for 2020.

Vurdering

Korsør Havns resultat og udvikling af egenkapitalen for perioden 2016-2020

Ã…rsrapport 2020 (1.000 kr.)

2016

2017

2018

2019

2020

Gennemsnit

 

 

 

 

 

 

 

Årets resultat før afskrivninger

9.000

6.535

5.913

2.336

2.114

7.149

Afskrivninger

-5.609

-3.955

-4.208

-4.959

-4.133

-4.591

Ã…rets resultat

3.391

2.580

1.705

-2.623

-2.019

2.559

 

 

 

 

 

 

 

Egenkapital

143.865

146.445

148.150

145.528

143.508

146.153

Det fremgår af Havnelovens § 9 stk. 16, at en kommunal selvstyrehavn skal overgå til at være en kommunal havn, når den i 5 på hinanden følgende år har haft et negativt driftsresultat efter renter, men før afskrivninger.

Korsør Havn har de senest to år et underskud, men underskuddet er efter afskrivninger og påvirker dermed ikke havnelovens bestemmelse om ændring af ejerstatus, såfremt underskuddet er negativt i 5 år, da driftsresultatet efter renter er positivt. 

I perioden fra 2016 til 2020 er havnens egenkapital reduceret med 0,4 mio. kr. og ved udgangen af 2020 udgør egenkapitalen 143,5 mio. kr.

Årsrapporten er forsynet med revisionspåtegning uden bemærkninger eller forbehold. Endvidere fremgår det af konklusionen i Revisionsprotokollatet, at revisionen af årsrapporten ikke har givet anledning til væsentlige bemærkninger til årsregnskabet.

På baggrund af ovenstående indstilles Årsrapport 1. januar 2020 - 31. december 2020, med tilhørende Revisionsprotokol vedrørende årsregnskab for 2020, til godkendelse.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Indstilling

Økonomi- og digitaliseringschefen indstiller,

1.    at Årsrapporten 2020 for Korsør Havn godkendes      

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse med følgende tilføjelser:

Økonomiudvalget bemærker, at Korsør Havn for andet år i træk har underskud, og bakker op om bestyrelsens arbejde for at rette op på dette, herunder undersøge mulighederne for flere havnearealer.

Bilag

330-2021-153059

Bilag A Årsrapport for Korsør Havn 2020

330-2021-153063

Bilag B Revisionsprotokol 2020

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

At 1 - Godkendt.

Byrådet tilsluttede sig Økonomiudvalgets bemærkning om, at det er andet år i træk, hvor Korsør Havn har underskud, og bakker om bestyrelsens arbejde for at rette op på dette, herunder undersøge mulighederne for flere havnearealer.

17. Stigsnæs Motorsportscenter (B)

17.   Stigsnæs Motorsportscenter (B)

Sagsnr.: 330-2021-35648                 Dok.nr.: 330-2021-184270          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan beslutte, hvorvidt der arbejdes videre med etablering af motorsportscenter ved Stigsnæs.

Sagens indhold

Byrådet besluttede med vedtagelsen af budget 2019 at undersøge, om der kan skabes grundlag for særlige aktiviteter på Stigsnæs, fx motocross, go-cart, speedway, paint-ball, mountainbike mv. Efterfølgende besluttede økonomiudvalget i december 2019 på baggrund af dialog med en række interessenter et scenarie for, hvordan de forskellige klubber og foreninger ville kunne blive placeret i et motorsportscenter Stigsnæs.

I forbindelse med en genoptaget dialog om Stigsnæs Havn er der på ny potentielle udviklingsmuligheder for området, som betyder, at der i forbindelse med blandt andet nedrivning af værket vil være behov for bagarealet i minimum en længere periode. Det skal samtidig i den videre planlægning afgøres om arealet skal indgå i den samlede udvikling af området. På den baggrund anbefales, at der ikke arbejdes videre med planlægning af et motorsportscenter

Retligt grundlag

Den kommunale styrelseslov.

Handlemuligheder

Byrådet kan beslutte, hvorvidt der arbejdes videre med etablering af motorsportscenter ved Stigsnæs.

Vurdering

Administrationen vurderer, at udviklingen af Stigsnæs Havn er af væsentlig betydning for Slagelse Kommune.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller,

1.    at Byrådet beslutter, at der ikke arbejdes videre med etablering af motorsportscenter ved Stigsnæs.

Bilag

330-2021-191921

Bilag - (Støjrapport_vedr._S)

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

At 1 - Godkendt.

Helle Blak (UFP) finder det vigtigt at en kommune af Slagelses størrelse har et motorsportcenter.

(O) stemte imod indstillingen.

Henrik Brodersen (O) ønskede  at sagen sættes i bero med mulighed for genoptagelse, når der er afklaring om arealets anvendelse.

Det er borgmesterens forventning, at det hurtigt afklares om der kan gås videre med Stigsnæs Industrihavn.

Bilag vedrørende motorsportscenteret vedlægges referatet.

18. Initiativsag til økonomiudvalget vedr. ansøgning om kommunal overtagelse af projekt: Cykelfærge Korsør-Nyborg (B)

18.   Initiativsag til økonomiudvalget vedr. ansøgning om kommunal overtagelse af projekt: Cykelfærge Korsør-Nyborg (B)

Sagsnr.: 330-2021-34372                 Dok.nr.: 330-2021-166479          Åbent

Kompetence:

Økonomiudvalget

Beslutningstema

Byrådsmedlem Villum Christensen (Liberal Alliance) han den 4. maj 2021, via sin initiativret, ønsket en sag på økonomiudvalgets dagsorden den 25. maj 2021.

Villums ønske er, at økonomiudvalget tager stilling til, om kommunen skal bakke op om projektet og stå bag en henvendelse til transportministeriet, med henblik på at afsøge mulighederne for at finde finansiering i de relevante infrastrukturpuljer.

Sagens indhold

Korsør Erhvervsforening bestyrelse, søger om at Slagelse kommune overtager det projekt Korsør Erhvervsforening har arbejdet med omkring Cykelfærge imellem Korsør og Nyborg. Et ønske der også blev fremlagt på sidste møde i Action Forum gruppen imellem Erhvervsforeningerne og Slagelse kommune.

Følgende bilag er vedhæftet ansøgningen:

·       Brev af 21.04.2021_Slagelse og Nyborg kommuner - projekt Cykelfærge (ansøgningsbrev).

·       Baggrundsnotat om Danmarks færger og deres statslige finansiering (muligt grundlag for finansiering af projektet)

·       Behandlingsnotat fra Erhvervsforeningens side (Baggrunden om Erhvervsforeningens rolle og årsag til deltagelse)

·       Forretningsplan Cykelfærge mellem Korsør Nyborg Korsør Erhvervsforening (Forretningsplan der har kigget ned i mulighederne i vores område – dok. ej indeholdt oplysninger fra Fyn endnu)

Jeg finder, at etableringen af en sådan cykelfærge vil kunne skabe en tiltrængt vækst og udvikling i forretningslivet i Korsør indre by.

Afhængigt af tilbagemeldingen fra ministeriet kan kommunen ved budget 2022 efterfølgende drøfte mulighederne for etablering af nødvendig infrastruktur ved Havnearkaderne og organiseringen af færgedriften.

Retligt grundlag

Økonomiudvalgets forretningsorden

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Villum Christensen (I) indstiller,

1.    at økonomiudvalget tager stilling til, om kommunen skal bakke op om projektet og stå bag en henvendelse til transportministeriet, med henblik på at afsøge mulighederne for at finde finansiering i de relevante infrastrukturpuljer.

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - (A), (I) og (Ø) stemte for.

(F), Ann Sibbern (UFP), (V) og (B) stemte imod.

Forslaget bortfaldt.

(I) og (Ø) ønskede sagen løftet til Byrådet jfr. Styrelseslovens § 23.

Bilag

330-2021-166464

Ansøgning om overtagelse af projekt Cykelfærge

330-2021-166471

Behandlingsnotat - Projekt Cykelfærgen

330-2021-166477

Forretningsplan Cykelfærge mellem Korsør Nyborg, Korsør Erhvervsforening

330-2021-166474

Baggrundsnotat om Danmarks færger og deres statslige finansiering

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

For at borgmesteren retter henvendelse til transportministeren om muligheden for statslig finansiering via pulje til cykelinfrastruktur af cykelfærge Korsør-Nyborg stemte 14, (A), (I), Helle Blak (UFP) og (Ø).

Imod stemte 15; (V), (B), (F), Henrik Brodersen (O), Ann Sibbern (UFP), Steen Olsen (UFP).

Palle Kristensen (O) og Søren Lund Hansen (O) undlod at stemme.

Forslaget bortfaldt.

At 1 - For indstillingen stemte stemte 14, (A), (I), Helle Blak (UFP) og (Ø).

Imod stemte 15; (V), (B), (F), Henrik Brodersen (O), Ann Sibbern (UFP), Steen Olsen (UFP).

Palle Kristensen (O) og Søren Lund Hansen (O) undlod at stemme.

Forslaget bortfaldt.

19. Initiativsag - Forslag om initiativer vedr. Slagelse Kommunes økonomi (B)

19.   Initiativsag - Forslag om initiativer vedr. Slagelse Kommunes økonomi (B)

Sagsnr.: 330-2021-37487                 Dok.nr.: 330-2021-181540          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådsmedlem Jørgen Grüner, Socialistisk Folkeparti, har den 24. maj via sin initiativret ønsket, at byrådet tager stilling til forslag om en række initiativer omkring Slagelse Kommunes økonomiske situation

Sagens indhold

Økonomiudvalget har den 25. maj samt den 15. marts behandlet en række punkter om Slagelse Kommunes budget.

Som en del af driften i 2021 er vedtaget en nedskæring på 37 millioner på administrationen/myndighed. Tilsvarende er der overført ikke udmøntede besparelser fra 2020, så sparemålet i indeværende år på økonomiudvalgets område udgør 62 mio. kr. (se bilag til punkt 6 kan-skal opgaver, 15-3-2021). Der er pt. ikke taget initiativer med henblik på at udmønte besparelsen.

I budgetopfølgning  2 BO2 peges på, at overskuddet mellem indtægter og udgifter for 2021 forventes at lande på ca. 40 millioner kroner. I BO2 står efterfølgende: �Dette overskud skal anvendes til at finansiere anlæg og afdrag på lån.� Indeholdt i dette overskud er indregnet nedskæringen på 62 mio. kr. På økonomiudvalgets dagsorden er desuden fremlagt et benchmarknotat, der viser, at Slagelse Kommune generelt bruger færre midler på administration. Den aktuelle situation, hvor der i flere år har hængt en nedskæringsdagsorden over de centrale medarbejdere, betyder, at organisationen er lammet, og at mange initiativer lider under, at hele organisationen venter på udmøntningen af nedskæringen. Det er ikke rimeligt, at vi over flere år holder en organisation på pinebænken.

På anlægsområdet er der blevet overført anlægsopgaver for 120 mio. kr fra 2020 til 2021, så det samlede anlægsbudget for 2021 ligger på ca. 340 mio. kr. Indeholdt i budgetaftalen ligger en negativ udgift på 30 millioner til udisponeret anlæg, hvilket betyder, at anlægsbudgettet kunstigt er nedbragt med 30 mio. kr. i 2021.

Samlet set beskriver BO2, at der forventes et underskud på ca. 380 mio. kr. Til dette skal lægges de 30 mio., der kunstigt nedskriver de besluttede udgifter. I alt kommer vi op på et underskud på over 400 mio. kr.

I 2022 er anlægsplanerne ligeledes store. Over 300 mio. kroner forventes vi at bruge på anlæg. Til behandling på økonomiudvalget den 25.5.2021, er det foreslået, at der flyttes anlægsopgaver for ca. 100 mio. kr. ud i overslagsårene. I samme budget er indregnet et prisstopprovenu på 20 mio. kr. i 2021 og 42 millioner i 2023. I realiteten vil dette nedbringe anlægsambitionerne. Med den eksisterende højkonjunktur og pres på både lønninger og materialer, må det forventes, at prisudviklingen vil forværre situationen.

Spørgsmålet er imidlertid, om det er muligt at opretholde det eksisterende ambitionsniveau på anlægssiden, når driftsoverskuddet stort set er væk. I 2021 og 2022 er der således store ambitioner på anlægssiden, mens forholdet mellem driftsudgifter og indtægter i Slagelse Kommune nærmer sig nul. Det betyder, at vi kun har meget få eller slet ingen midler tilbage til anlægsinvesteringer i 2021 og 2022. I 2023 bliver vi desuden ramt af yderligere en reduktion på indtægtssiden, idet det særlige tilskud på to gange 50 mio. kr., som vi fik med udligningsreformen, ophører.

Anlægsambitionerne, både de budgetterede samt de for nyligt fremsatte valgkampsløfter, ender med at vælte kommunens økonomi. Det vil ramme serviceniveauet på både ældre-, handicap- og børneområdet. Det vil betyde, at vi ikke har ressourcer til at investere i de områder, hvor behovet er størst.

Retligt grundlag

Byrådsmedlemmernes ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af §11 i styrelsesloven.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

På baggrund af den alvorlige situation indstiller Jørgen Grüner, Socialistisk Folkeparti, følgende:

1.    at  der prioriteres i anlægsudgifterne, således at anlægsudgifterne nedbringes til maksimalt 180 mio. kr. i 2021 og 180 mio. kr. i 2022. Der indkaldes til konkrete forhandlinger, så en prioritering snarest muligt kan vedtages af byrådet.

2.    at   nedskæringerne på 62.249.000 på administrationen/myndighedsområdet annulleres i 2021.

3.    at  byrådet ikke vedtager nye anlægsplaner uden at reducere i allerede vedtagne

4.    at  det nye byråd allerede i januar 2022 tager fat på at prioritere anlægsopgaverne og træffe de nødvendige beslutninger, så den førte politik igen lever op til den vedtagne økonomiske politik

5.    at  der nedsættes en arbejdsgruppe bestående af chefer og MED-repræsentanter, der frem til december 2021 skal komme med konkrete bud på, hvordan Slagelse Kommune kan efterleve den vedtagne økonomiske politik

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

Byrådet godkendte at sagen sendes til behandling i Økonomiudvalget.

20. Initiativsag - Handicapvenlig badebro ved Kongsmark Strand (B)

20.   Initiativsag - Handicapvenlig badebro ved Kongsmark Strand (B)

Sagsnr.: 330-2021-37465                 Dok.nr.: 330-2021-181363          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådsmedlem Palle Kristiansen, Dansk Folkeparti, har den 24. maj 2021 via sin initiativret ønsket, at byrådet tager stilling til forslag i forbindelse med en handicapvenlig badebro ved Kongsmark Strand.

Sagens indhold

Projektet med en badebro for handicappede er vedtaget på budgetforlig 2021. Men udover badebroen er der også behov for at etablere et handicap toilet enten ved at lave et af de to eksisterende toiletter om eller ved bygge nyt i forlængelse af de eksisterende toiletter.

Etablering af et handicaptoilet vil kræve, at der afsættes midler afhængig af løsning

Retligt grundlag

Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af §11 i styrelsesloven.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Palle Kristiansen, Dansk Folkeparti, indstiller,

1.    at der afsættes ekstra midler til et handicaptoilet.

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

At 1 - Sagen sendes til Erhvervs- og Teknikudvalget, idet Byrådet er positiv i forhold til forslaget.

21. Lukket: Vejadgang for parkeringsareal ved Campus Slagelse (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.

22. Drøftelse vedr. forbrændingsanlægget i Slagelse (D)

22.   Drøftelse vedr. forbrændingsanlægget i Slagelse (D)

Sagsnr.: 330-2021-36681                 Dok.nr.: 330-2021-191393          Åbent

Kompetence:

Økonomiudvalget

Beslutningstema

Økonomiudvalget skal drøfte perspektiverne for de punkter, der foreligger som følge af dialogen med SK Forsyning og AffaldPlus.

Sagens indhold

Byrådet besluttede den 25. januar 2021 ikke at påtvinge SK forsyning aftagepligt fra forbrændingsanlægget i Slagelse. Videre gav byrådet borgmesteren mandat til at indkalde de 2 selskaber til drøftelser om en fælles løsning.

Status for en mulig fælles løsning er opsummeret i borgmesterens skrivelse til AffaldPlus (vedhæftet som bilag).

Ligeledes er økonominotat af 18. januar 2021 fra AffaldPlus vedlagt som bilag

Retligt grundlag

Styrelsesloven

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger

Vurdering

Ingen bemærkninger

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller,

1.    at Økonomiudvalget drøfter perspektiverne for punkterne skitseret i skrivelsen til AffaldPlus.

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Økonomiudvalget godkendte, at borgmesteren og kommunaldirektøren forhandler videre på baggrund af tidligere beskrevne fire elementer, med henblik på en aftaleløsning. Borgmesteren vender tilbage til Økonomiudvalget med et konkret oplæg. Der gås videre med sagen med udgangspunkt i skrivelse fra borgmesteren af 19. maj 2021 til AffaldPlus samt en fornyet beregning af økonomien, jf. økonominotat fra AffaldPlus af 15. januar 2021.

(V) stemte imod, med henvisning til at AffaldPlus forhandler løsning med SK Forsyning.

Ann Sibbern (UFP) undlod at stemme.

Jørgen Grüner (F) bemærkede, at håndteringen af affald bør bevares som kommunal virksomhed. (B) og (V) tilsluttede sig dette.

Knud Vincents (V) benyttede standsningsretten jfr. Styrelseslovens § 23 og begærede sagen i Byrådet den 31. maj 2021.

Bilag

330-2021-175315

Vedr. Slagelse Affaldsenergi

330-2021-177535

Samlede økonomiske påvirkninger for AffaldPlus

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

Sagen udsat til næste møde i Byrådet.

23. Lukket: Godkendelse af referat (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.