Kompetence
Byrådet
Beslutningstema
Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Børne- og Ungeudvalget og Økonomiudvalget beslutte at nedlægge Tårnborg Skole, Flakkebjerg Skole, Skælskør Skole, Boeslunde Skole og Eggeslevmagle Skole og oprette en ny skole på Eggeslevmagle Skoles matrikel.
Indstilling
Skolechefen/Kommunaldirektøren indstiller,
1. at Byrådet beslutter om Tårnborg Skole skal nedlægges.
2. at Byrådet beslutter om Flakkebjerg Skole skal nedlægges.
3. at Byrådet beslutter om Skælskør Skole skal nedlægges.
4. at Byrådet beslutter om Boeslunde Skole skal nedlægges.
5. at Byrådet beslutter om Eggeslevmagle Skole skal nedlægges.
6. at Byrådet beslutter om ny skole skal oprettes på Eggeslevmagle Skoles matrikel.
Sagens indhold
Den 10. oktober 2022 vedtog Byrådet budget 2023-26 (2. behandling).
Af budgetteksten fremgår:
Der gennemføres en strukturændring, hvor fem skoler nedlægges.
- Skælskør Skole, Boeslunde Skole, Eggeslevmagle Skole nedlægges – Målet er, at der oprettes en samlet skole, der geografisk placeres, hvor Eggeslevmagle skole ligger i dag.
- Flakkebjerg Skole nedlægges og børnene i området tilknyttes Dalmose Skole.
- Tårnborg Skole nedlægges og børnene i området tilknyttes henholdsvis Vemmelev Skole og Broskolen.
Endvidere fremgår det af budgetteksten, at den nye skole i Skælskør vil kunne benytte bygninger på både nuværende Skælskør Skole og nuværende Eggeslevmagle Skole frem til 2025. Det betyder, at den nye skole vil være fordelt på to matrikler foreløbig frem til 2025.
Den 10. oktober 2022 godkendte Byrådet også en tids- og procesplan for nedlæggelse af skoler, herunder frist for indsigelser samt udtalelser fra skolebestyrelser ved de berørte skoler.
Indsigelser og udtalelser
I perioden 11. oktober til 7. december har skolebestyrelser ved de berørte skoler og evt. andre kunne komme med udtalelser og indsigelser til byrådets forslag om ændret skolestruktur i forhold til nedlæggelse af skoler og oprettelse af ny skole i Skælskør.
Administrationen har modtaget 41 udtalelser og indsigelser i alt vedr. nedlæggelse af skoler og oprettelse af ny skole i Skælskør.
I bilag til sagen fremgår alle udtalelser og indsigelser i rækkefølge efter, hvilke skoler, de vedrører.
Pointer fra materialet:
I nogle udtalelser/indsigelser er der en anerkendelse af, at der skal spares, og at skoleområdet og de enkelte skoler også skal bidrage. Desuden sætter man pris på at blive hørt.
Der stilles spørgsmålstegn ved beregninger fra BDO, og om beslutningen beror på et oplyst grundlag. Der er tvivl om, hvorvidt der vil være en besparelse på den lange bane. Endvidere at tidsfristen er urealistisk, så det vil medføre omkostninger for elevernes trivsel og læring, samt at medarbejdere afskediges før man i realiteten ved hvem man har brug for.
Der er i flere udtalelser/indsigelser en undren over forskelsbehandlingen, hvor nogle skoler lægges ind under andre skoler, mens man i Skælskør vil nedlægge alle skoler, herunder en af de bedste skoler i landet, for at oprette en ny skole. Det er foreslået at ledelsen på de tre berørte skoler i Skælskør danner den samlede ledelse på den nye skole. Det er foreslået at bevare Eggeslevmagle skole med tillid til, at skolen kan tage godt imod elever og medarbejdere fra de øvrige skoler.
Der er indsigelser mod, at udskolingen skal være ’alene’ på matriklen på Skælskør Skole. Det er foreslået at bibeholde Skælskør Skole til frem til 2025, så det giver tid at få en ny skole på plads.
Det går igen i mange af udtalelserne/indsigelserne, at nedlæggelse af skoler skaber utryghed hos både forældre og medarbejdere. Der nævnes bl.a. konsekvenser som opsigelser blandt medarbejdere, børn der ikke vil trives i større klasser, bekymring for opsplitning af klasser og bekymring for specialklasserne på Eggeslevmagle Skole.
Der er også bekymring for konsekvenserne i de mindre lokalsamfund, herunder lukning af Brugsen, forringet foreningsliv og fraflytning.
Der er bekymring for transportmuligheder, transporttid og trafikfarlige veje.
Retligt grundlag
Folkeskoleloven § 24, stk. 4 og bekendtgørelse om proceduren ved nedlæggelse af en folkeskole.
Det gælder, at endelig beslutning om skolenedlæggelse skal være truffet senest 1. marts i det kalenderår, hvor nedlæggelsen skal have virkning fra august.
Forslag om skolenedlæggelse skal offentliggøres på kommunens og de berørte skolers hjemmesider. Kommunalbestyrelsen fastsætter en frist på mindst 8 uger for fremsættelse af indsigelser mod forslaget. Forslaget sendes samtidig til udtalelse hos de berørte skolebestyrelser, der har samme frist.
Hvis der rettidigt er fremsat indsigelser mod forslaget, kan kommunalbestyrelsen tidligst 4 uger efter udløb af fristen vedtage forslaget endeligt.
Endelig beslutning om ny skolestruktur skal indskrives i bilag til styrelsesvedtægten for skoleområdet.
Handlemuligheder
Byrådet har følgende handlemuligheder:
- Byrådet kan træffe endelig beslutning om at nedlægge Tårnborg Skole, Flakkebjerg Skole, Skælskør Skole, Boeslunde Skole og Eggeslevmagle Skole og oprette en ny skole på Eggeslevmagle Skoles matrikel, jf. 2. behandling af budget 2023-26 den 10. oktober 2022.
Strukturændringen vil bidrage til at indfri det fastlagte besparelsespotentiale jf. budget 2023-26.
- Byrådet kan træffe beslutning om ikke at nedlægge Tårnborg Skole, Flakkebjerg Skole, Skælskør Skole, Boeslunde Skole og Eggeslevmagle Skole og oprette en ny skole på Eggeslevmagle Skoles matrikel.
Ændres skolestrukturen ikke, vil det fastlagte besparelsespotentiale jf. budget 2023-26 ikke blive indfriet fuldt ud.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Besparelsespotentialet for ny skolestruktur og ny tildelingsmodel er fastlagt til 44 mio. kr. De personalemæssige konsekvenser er således en del af den proces, der er fastlagt i forbindelse med budgetudmøntningen.
Administrationen gør opmærksom på, at der kan forventes udgifter de første år i forbindelse omstrukturering af skoleområdet til fx flytning og etablering af klasselokaler ved ny skole i Skælskør.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Sagens videre forløb
Hvis byrådet beslutter at gennemføre strukturændring på skoleområdet, jf. 2. behandling af budget 2023-26 den 10. oktober 2022, vil det aflede, at byrådet skal beslutte, om Omø Skole skal være fødeskole til og have fælles ledelse med den nye skole i Skælskør.