Handicaprådet (2018-2021) – Referat – 26. april 2016


1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.      Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2010-91159               Dok.nr.: 330-2016-223649                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Indstilling
Handicap- og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at dagsordenen godkendes.
Beslutning i Handicaprådet den 26. april 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Arne Vodstrup, Flemming Kortsen, Jørgen Andersen (A), Kurt Rasmussen (A), Steen Sommermark, Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Godkendt.

2. Indsatsen på misbrugsområdet (O)

2.      Indsatsen på misbrugsområdet (O)

Sagsnr.: 330-2010-91159               Dok.nr.: 330-2016-219387                                          Åbent
Kompetence: Handicap- og Psykiatriudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Handicaprådet har i forbindelse med tilrettelæggelse af rådets arbejde for 2016, udvalgt fem temaer som de ønsker uddybet på rådets møder.
Et af de udvalgte temaer er en orientering om tilbuddene inden for misbrugsområdet.
Alvorlig sygdom kan for mange mennesker medføre alvorlige forandringer i tilværelsen. Det kan være tab af færdigheder, job og evt. familie. For nogle kan det medføre et begyndende misbrug. Handicaprådet ønsker derfor en orientering om misbrugscentret tilbud og muligheder.
Lena Andersen vil orientere Handicaprådet om Rusmiddelcenter Slagelses tilbud, samt om udviklingstendenser på området.
Indstilling
Handicap- og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Handicaprådet den 26. april 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Arne Vodstrup, Flemming Kortsen, Jørgen Andersen (A), Kurt Rasmussen (A), Steen Sommermark, Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Orienteringen blev taget til efterretning.
Power Point fra Centerleder Lena Andersens oplæg udsendes med referatet.

3. Movias Handicapkørselsordning (D)

3.      Movias Handicapkørselsordning (D)

Sagsnr.: 330-2010-91159               Dok.nr.: 330-2016-221505                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Baggrund
Movias bestyrelse har på sit bestyrelsesmøde 25. februar 2016 besluttet, at kunder tilmeldt den individuelle handicapkørselsordning pr. 1. marts 2016 kan benytte deres handicapkørselsordning til alle kørselsformål.
Ændringen sker på baggrund af, at Transport- og Bygningsministeriet har ændret sin tolkning af lovgivningen, idet ministeriet lægger op til, at handicapkørselsordningen også skal kunne anvendes til kørsel til behandlingstilbud som for eksempel tandlæge, læge m.fl.
Siden 2007 har Movia administrereret ordningen i henhold til lovens formulering, hvorefter handicapkørselsordningen udelukkende blev betragtet som værende en kørselsordning til fritidsformål.
Kunder som ønskede kørsel til for eksempel behandling, terapi og lignende blev afvist og i stedet henvist til kommune, hospital eller sygehus for herigennem at få arrangeret kørslen.
Fremover vil Movia ikke tage stilling til kørselsformålet og vil lade kunderne køre til det formål, kunderne ønsker.
I overensstemmelse med Transport- og Bygningsministeriet ændrede tolkning af handicapkørselsordningen, ændrede vi derfor pr. 1. marts 2016 bestillingspraksis, og kunder tilmeldt den individuelle handicapkørselsordning vil fremover have mulighed for at køre til præcis det formål, som de ønsker.
Ændringen betyder ikke, at der laves om på kundernes muligheder for at få hjælp til kørsel via region og kommune. Mange vil fortsat kunne få vederlagsfri befordring til behandling m.m. gennem region og kommune.
I Center for Handicap og Psykiatri pågår en drøftelse af eventuelle konsekvenser af den ændrede tolkning af handicapkørselsordningen.
Eventuelle spørgsmål og input fra Handicaprådets drøftelse, vil blive taget med i Myndigheds videre drøftelse.
Til orientering for Handicaprådet, er orienteringsbrev som er udsendt til kunder tilmeldt den individuelle handicapkørselsordning, vedhæftet som bilag
Indstilling
Handicap og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at Handicaprådet drøfter hvilke dilemmaer og udfordringer de ser som konsekvens af den ændrede tolkning af handicapkørselsordningen.
Beslutning i Handicaprådet den 26. april 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Arne Vodstrup, Flemming Kortsen, Jørgen Andersen (A), Kurt Rasmussen (A), Steen Sommermark, Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Handicaprådet har følgende spørgsmål og input til ændring af handicapkørselsordningen, som er besluttet af Movias bestyrelse på baggrund af Transport- og Bygningsministeriets ændrede tolkning af lovgivningen:
Det er fint at ordningen gøres lettere tilgængelig for kunderne i forhold til bestillingspraksis, men Handicaprådet ser samtidig en mulighed for, at borgerens brug af kørselsordningen til fritidsformål kan blive udhulet, hvis der ikke kan dispenseres med en mulighed for at søge om flere ture.
Handicaprådet ønsker derfor en tilbagemelding på, om det på baggrund af ændringen i ordningen, vil være muligt at få bevilget flere ture end de nuværende 104 ture om året?
Hvis det i Slagelse Kommune besluttes, at det skal være muligt at søge om ekstra ture, hvordan vil kommunen så sikre at borgerne informeres om muligheden?
Hvis Movia fremover ikke vil tage stilling til kørselsformålet og vil lade kunderne køre til præcis det formål de ønsker, vil der så ikke være mulighed for, at udgifter der fx skulle have været afholdt af Regionen i stedet vil blive betalt af kommunen?
Burde Movia ikke være forpligtiget til at oplyse, hvis der er kørselstilbud med anden finansierings mulighed?
Handicapkørselsordningen tages op igen på næste møde, med deltagelse af Myndighed i Center for Handicap og Psykiatri.

4. Beboerøkonomi og værgemål (O)

4.      Beboerøkonomi og værgemål (O)

Sagsnr.: 330-2010-91159               Dok.nr.: 330-2016-217129                                          Åbent
Kompetence: Handicap- og Psykiatriudvalget
Beslutningstema
Handicaprådet orienteres om den igangværende proces om styrkelse af beboerøkonomi og værgemål.
Baggrund
Center for Handicap og Psykiatri har i samarbejde med Center for Økonomi, Finans, Betaling og Revision, samarbejdet om værgemål og beboerøkonomi for at styrke og kvalitetssikre området.
Udfordringen er, at mange borgere ikke kan give et habilt samtykke til deres økonomihåndtering ved at underskrive en fuldmagt, indgå en administrationsaftale eller benytte NEM-ID, som er strengt personlig. Deres økonomi bliver derfor varetaget på et ikke retsligt grundlag.
For at sikre borgerens retssikkerhed bedst muligt, har Center for Handicap og Psykiatri siden december 2015 rejst omkring 32 økonomiske værgemålssager i Statsforvaltningen. Det drejer sig udelukkende om værgemål til borgere, der ikke kan give et habilt samtykke til deres økonomihåndtering. Center for Handicap og Psykiatri oplever, at vi får afslag på mange af disse værgemål i Statsforvaltningen. Sagerne påklages, og problemstillingen omkring den manglende retssikkerhed, er rejst overfor Kommunernes Landsforening (KL).
Ligeledes er der taget initiativ til et møde omkring problemstillingen med LEV.
Virksomhederne er orienteret om, at de derfor skal anvende Slagelse Kommunes retningslinjer om mellemregningskontoen til de borgere, der ikke kan give et habilt samtykke til deres økonomi.
Center for Handicap og Psykiatri og Center for økonomi, Finans, Betaling og Revision vil i juni 2016 afholde en fælles temadag for virksomhederne om, hvordan udfordringerne med beboerøkonomi og værgemål bedst håndteres. 
Retligt grundlag
Værgemålsloven LBK nr. 105 af 20/08/2007
Indstilling
Handicap- og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at Handicaprådet tager orienteringen til efterretning
Beslutning i Handicaprådet den 26. april 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Arne Vodstrup, Flemming Kortsen, Jørgen Andersen (A), Kurt Rasmussen (A), Steen Sommermark, Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Orienteringen blev taget til efterretning. Handicaprådet ønsker fortsat at blive orienteret når der er nyt i sagen.

5. Magtanvendelser 2015 Årsrapportering (O)

5.      Magtanvendelser 2015 Årsrapportering (O)

Sagsnr.: 330-2010-91159               Dok.nr.: 330-2016-219072                                          Åbent
Kompetence: Handicap- og Psykiatriudvalget og Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Årsrapporteringen forelægges ligeledes til orientering i Handicaprådet.
Baggrund
Handicap- og Psykiatriudvalget har besluttet, at antallet af magtanvendelser på kommunens virksomheder samlet set skal nedbringes, og har i den forbindelse iværksat en politisk handleplan (august 2014). I henhold hertil orienteres udvalget om udviklingen af magtanvendelser gennem hele år 2015.
Antallet af magtanvendelse i 2015
Samlet set, er der et markant fald i antallet af magtanvendelser generelt, dog særlig signifikant på voksenområdet, hvor faldet i antal magtanvendelser udgør 41 % over året 2015.
Udviklingen i de ikke tilladte magtanvendelser er i de første tre kvartaler af 2015 i gennemsnit 25 pr kvartal. I 4 kvartal 2015 falder disse ligeledes markant således, at på Slagelse kommunes tilbud var der i 4. kvartal 6 ikke- tilladte magtanvendelser, mens der i samme kvartal var 2 ikke- tilladte magtanvendelser overfor Slagelse borgere på udenbys tilbud.
På voksenområdet henhører de fleste magtanvendelser under Autisme Center Vestsjælland(ACV). Særligt tre borgere har tegnet sig for størstedelen af det samlede antal magtanvendelser på ACV.
Borger x, med flest magtanvendelser er dog flyttet til andet tilbud på ACV i 4. kvartal af 2015, hvor der opleves er markant fald i antallet af magtanvendelser i borgerens nye tilbud, da borgeren har fået et tilbud, der tilgodeser borgerens behov for en større fysisk ramme med færre stimuli og færre medbeboere.
På børneområdet er der ligeledes et fald i magtanvendelser over året 2015. Ligeså kan der her identificeres et fald i de ikke-tilladte magtanvendelser fra 2. – 4. kvartal. Det er endvidere tydeligt, at en del af magtanvendelserne er foretaget i ACVs skole, og derfor henhører under Folkeskoleloven, og ikke Serviceloven.
Der er væsentlig større variation af antallet af børn med magtanvendelser på ACVs tilbud, hvorfor det ikke særligt, er de samme børn, der har mange anvendelser.
På udenbys tilbud er der et X-Slagelsebarn, der i 2014 havde 32 magtanvendelser til i 2015 at have 16. Det er planlagt, at der skal findes et andet tilbud, der matcher dette Slagelsebarns behov bedre.
Retligt grundlag
Lovgrundlaget på voksenområdet er Lov om social service (SEL) §§ 124-137 og bekendtgørelse nr. 392 af 24. april 2014.
Handlemuligheder
I 2015 har administrationen arbejdet med at understøtte centrets virksomheder i arbejdet med at forebygge magtanvendelserne i henhold til elementerne i den politiske handleplan.
Herunder:
Afholdt to temadage om forebyggelse af magtanvendelse og pædagogisk konfliktløsning.
Kontakt til borgernes handlekommuner, når der er uacceptabelt mange magtanvendelser på konkrete borgere, med henblik på en vurdering af om borgeren får det rigtige tilbud.
Dialog med sagsbehandlere og rådgivere i Center for Børn og Familie i forhold til anbragte Slagelsebørn med flere magtanvendelser. Ligeså på voksenområdet
Konkret sparring af virksomhederne i forhold til den pædagogiske indsats og metoder til konfliktløsning og forebyggelse af magtanvendelse.
Intensiveret opfølgning i sager, hvor borgeren har haft mere end 8 magtanvendelser pr. måned jfr. Virksomhedernes handleplaner.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at den politiske handleplan spiller en tydelig og effektiv rolle i nedbringelsen af antallet af magtanvendelser generelt - både de tilladte og de ikke-tilladte.
En tættere dialog og pædagogisk sparring mellem administration og virksomheder, har haft betydning for forståelsen af, hvornår det er tilladt at anvende magt og mulighederne for at forebygge magtanvendelse.
Ligeledes har en tættere dialog mellem administration og rådgivere/sagsbehandlere, medført, at det personrettede tilsyn har et skærpet fokus på forebyggelse af magtanvendelser og pædagogiske tiltag i denne forbindelse.
Det er endvidere administrationens vurdering, at det er en grundlæggende forudsætning, at tilbuddet skal matche borgerens behov, for at nedbringe magtanvendelserne.
Fremadrettet vil administrationen styrke nedbringelse af magtanvendelser ved fortsat at:
· Styrke samarbejdet med rådgiverne for en styrket visitation til tilbud, der matcher borgerens behov
· Styrke dialogen med andre kommuner, hvor borgeren har mange magtanvendelser for at sikre borgeren den rette indsats.
· Støtte virksomhederne i arbejdet med handleplaner version 2 i 2016, da disse vil kunne medvirke til øget reduktion af magtanvendelser hos de borgere, der har mange magtanvendelser, eller hvor magtanvendelserne er ikke-tilladte.
· Styrke indsatsen og øge dialogen med virksomhederne omkring magtanvendelser, der ikke er omfattet af Serviceloven, men henhører under anden lovgivning eksempelvis Sundhedsloven, Straffeloven eller Folkeskoleloven.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Uddannelsesudvalget orienteres om udviklingen af magtanvendelser i år 2015.
Indstilling
Handicap- og psykiatrichefen indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Handicaprådet den 26. april 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Arne Vodstrup, Flemming Kortsen, Jørgen Andersen (A), Kurt Rasmussen (A), Steen Sommermark, Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Handicaprådet ser med stor tilfredshed på resultatet af den indsats der er iværksat for at bringe antallet af magtanvendelser ned, og at der er handles, hvis et tilbud ikke matcher borgerens behov.
Orienteringen blev taget til efterretning.

6. Budgetproces for Budget 2017-2020 (O)

6.      Budgetproces for Budget 2017-2020 (O)

Sagsnr.: 330-2010-91159               Dok.nr.: 330-2016-219171                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Baggrund
Økonomiudvalget drøftede på sit møde den 22. februar 2016 principper for den kommende budgetlægning af Budget 2017-2020. Udvalget ønskede en budgetmodel, hvor Borgmesteren udarbejder et budgetoplæg i balance, der i august fremlægges til politisk forhandling.
Processen foreslås dermed ændret i forhold til de foregående år, hvor fagudvalgene i foråret har udarbejdet forslag til forhandling på Byrådets budgetseminar. Ændringen skal bl.a. ses på baggrund af den 2-årige budgetaftale, som er indgået for 2016 og 2017.
Forslag til den politiske budgetproces er beskrevet i en overordnet ramme for budgetlægningen. Rammen er udgangspunkt for det budgetoplæg, som Borgmesteren fremlægger, herunder råderumskatalog, høring, forhandling samt tidsplan.
I overensstemmelse med den økonomiske politik indeholder forslaget et råderumskatalog, der skal give konkrete oplæg til prioritering inden for en ramme på mindst 2 % af serviceudgifterne i 2017-2020.
Det indgår i processen, at såvel borgere i almindelighed som medarbejdere, brugerbestyrelser og andre høringsparter får mulighed for at afgive høringssvar og derigennem bidrage til budgetlægningen.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Byrådet skal tage stilling til hovedprincipper i budgetprocessen. Det fremlagte forslag til budgetproces indeholder bl.a. nedenstående elementer, men Byrådet har mulighed for at vælge andre modeller og elementer i processen:
1. Budgetteringsmodel
a. Justering af basisbudget og budgetrammer
b. Råderumskatalog
c. Driftsønsker
d. Anlægsønsker
2. Høringsproces
3. Budgetforhandlinger
4. Budgetmateriale og tidsplan
1. Budgetteringsmodel
I henhold til den foreslåede budgetproces udarbejder Borgmesteren et budgetoplæg i balance, som fremlægges til den politiske forhandling. I de foregående år har fagudvalgene bidraget til det oplæg, som Økonomiudvalget har videresendt til forhandling i budgetseminaret.
Budgettet bygger fortsat på en rammebudgettering, hvor ansvaret for at udmønte budgettet i høj grad er placeret i fagudvalgene. Byrådet har dog fortsat mulighed for at omdisponere i og mellem udvalgenes budgetrammer.
1.a. Justering af basisbudget og budgetrammer
Borgmesterens budgetoplæg tager udgangspunkt i overslagsårene 2017-19 i Budget 2016-19 fremskrevet med KL’s seneste pris og lønskøn. Endvidere reguleres for demografi i henhold til de gældende retningslinjer, statens lov- og cirkulæreprogram samt eventuelle tillægsbevillinger godkendt efter budgetvedtagelsen i oktober 2015.
Overførselsudgifter budgetlægges på grundlag af forventede antal modtagere og ydelser for såvel budgetåret 2017 som budgetoverslagsårene 2018-2020.
På indtægtssiden træffer Byrådet beslutning om skatter, særtilskud og lån i forbindelse med budgetforhandlingerne, herunder også om valg mellem selvbudgetteret eller statsgaranteret udskrivningsgrundlag.
1. b. Råderumskatalog
Det indgår i oplægget, at der udarbejdes et katalog over konkrete omprioriteringsmuligheder på mindst 2 % af serviceudgifterne i 2017 - 2020. Råderumskataloget giver Byrådet nogle omprioriteringsmuligheder i forbindelse med budgetforhandlingerne, og sikrer samtidig konkret udmøntning af den overordnede rammereduktion på 1 %, der allerede er indeholdt i budgetoverslagene for 2018-2020.
1. c. Driftsønsker
Budgetoplægget vil som udgangspunkt ikke indeholde nye driftsønsker, men alene eventuelle tilpasninger til gældende aktivitetsniveau eller andre justeringer, der skønnes pligtige. Driftsønsker fra partierne og Byrådets medlemmer kan indgå i de politiske budgetforhandlinger.
1. d. Anlægsønsker:
Budgetoplægget vil som udgangspunkt indeholde de anlæg, der allerede er indarbejdet i budgetoverslagene for 2017-19. Anlægsønsker fra partierne og Byrådets medlemmer kan indgå i de politiske budgetforhandlinger.
2. Høring
Der lægges i budgetprocessen op til en uændret høringsproces, hvor borgere, interesseorganisationer, brugerbestyrelser, MED-udvalg m.v. får mulighed for at give kommentarer til budgetoplæg inden de politiske forhandlinger.
Høringsmaterielt gøres tilgængeligt via hjemmesiden, ligesom høringssvarene offentliggøres.
Der gennemføres 2 høringsrunder. 1. høringsrunde gennemføres medio august, når Borgmesterens budgetoplæg udsendes. 2. høringsrunde gennemføres medio september inden 2. behandlingen af budgettet.
3. Budgetforhandlinger
Byrådets medlemmer og partier har mulighed for at fremsende forslag, der forelægges på budgetseminar den 1. september sammen med Borgmesterens budgetoplæg. Herefter indgår forslagene i de politiske forhandlinger.
Byrådets medlemmer og partier har mulighed for at få bistand fra Center for Økonomi i forbindelse med udarbejdelsen af konkrete forslag.
4. Budgetmateriale og tidsplan
Borgmesterens budgetoplæg samt forslag fra byrådsmedlemmer og partier udsendes til alle byrådsmedlemmer i papirform og udgives samtidig elektronisk på kommunens hjemmeside.
Tidsplan for budgetlægningen fremgår af Bilag 1. Før sommerferien vil der primært være en administrativ proces, der understøtter udarbejdelsen af Borgmesterens budgetoplæg. Dog vil der i foråret blive fremlagt forslag til revision af den økonomiske politik.
I august/september sker en intensiv politisk behandling af de fremlagte budgetforslag.
Vurdering
Center for Økonomi vurderer, at den 2-årige budgetaftale giver god mulighed for at vælge en model som skitseret, hvor fagudvalgene ikke er involveret i udarbejdelsen af budgetoplæg, men hvor der er lagt mere vægt i den politiske forhandling af forslag fra partier og Byrådets medlemmer.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre fagudvalg
Ingen bemærkninger

Beslutning
Til orientering for Handicaprådet har et flertal i:
Økonomiudvalget den 14. marts 2016 anbefalet den foreslåede Budgetproces 2017-2020 til Byrådet, og et flertal i Byrådet har den 29. marts godkendt Budgetproces 2017-2020.
Vedr. høring.
I budget processen lægges op til en uændret høringsproces, hvor borgere, interesseorganisationer, brugerbestyrelser, MED-udvalg m.v. får mulighed for at give kommentarer til budgetoplæg inden de politiske forhandlinger.
Af proces og tidsplan for Budget 2017-2020 fremgår at de to høringsrunder er fastlagt i perioden:
1. høring fra den 10. – 18. august
2. høring fra den 13. – 20. september
Handicaprådet har fastlagt møde den 23. august og den 11. oktober. Det foreslås derfor, at Handicaprådet drøfter behov for mødevirksomhed i forbindelse med budgethøringsprocessen.
Indstilling
Handicap- og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning
2.    at Handicaprådet drøfter behov for mødevirksomhed i forbindelse med budgethøringsprocessen
Beslutning i Handicaprådet den 26. april 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Arne Vodstrup, Flemming Kortsen, Jørgen Andersen (A), Kurt Rasmussen (A), Steen Sommermark, Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
At 1: Orienteringen blev taget til efterretning
At 2: Der afholdes ekstraordinært møde den 11. august fra kl. 16.00 vedr. information om budgethøringsmaterialet. Mødet afholdes evt. som fællesmøde med Udsatterådet.

7. Årsrapport 2015 (B)

7.      Årsrapport 2015 (B)

Sagsnr.: 330-2010-91159               Dok.nr.: 330-2016-223062                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Baggrund
Handicaprådet udarbejder hvert år en rapport for rådets arbejde til orientering for Handicap og Psykiatriudvalget. Årsrapporten bygger på faktuelle data over rådets aktiviteter, samt en kort beskrivelse af:
· Særlige temaer fra rådets møder
· International handicapdag og uddeling af Handicapprisen 2014
· Udfordringer for den kommende periode
Indstilling
Handicap og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at udkast til Årsrapport for Handicaprådet 2015 drøftes og godkendes med rådets eventuelle bemærkninger
Beslutning i Handicaprådet den 26. april 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Arne Vodstrup, Flemming Kortsen, Jørgen Andersen (A), Kurt Rasmussen (A), Steen Sommermark, Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Årsrapport 2015 blev godkendt. Årsrapporten lægges på Handicaprådets hjemmeside.

8. Meddelelser (O)

8.      Meddelelser (O)

Sagsnr.: 330-2016-2946                 Dok.nr.: 330-2016-19378                                            Åbent
Kompetence: Handicaprådet
1. Rejsegilde
Der holdes rejsegilde ved opførelsen af de 25 almene boliger til voksne med autisme, mandag den 2. maj 2016 fra kl. 11.30-12.30, på byggepladsen, Rosenkildevej 101 A-L i Slagelse. Invitation er sendt til Handicaprådets medlemmer.
2. Tilbagebetaling af uretmæssigt opkrævet brugerbetaling
I oktober 2014 blev det slået fast i Statsforvaltningen, at Favrskov Kommune ikke havde hjemmel til at opkræve brugerbetaling for ledsagelse for en beboer på et botilbud. Betalingen omfattede blandt andet udgifter til ledsagerens løn, billetter, rejser, ophold m.v. Statsforvaltningens stadfæstelse var ikke kun gældende for den konkrete sag, men også for "andre berørte borgere", da Statsforvaltningen i sin afgørelse lagde vægt på, at der har været tale om en generel praksis i Favrskov kommune.

Kommunernes Landsforening indbragte efterfølgende og på vegne af Favrskov Kommune, afgørelsen for Indenrigsministeriet. KL ville have ministeriets vurdering af, om brugerbetalingen var lovlig i kraft af den såkaldte kommunalfuldmagt. Den er så kommet nu, og i den giver Social- og Indenrigsministeriet Statsforvaltningen ret på alle punkter, blandt andet med følgende ordlyd:
”Ministeriet finder på den baggrund, at der ikke i serviceloven eller i bekendtgørelse om betaling for generelle tilbud og for tilbud om personlig og praktisk hjælp m.v. efter servicelovens §§ 79, 83 og 84, er hjemmel til at en kommunalbestyrelse kan opkræve betaling fra borgere i kommunens botilbud for kommunens udgifter til løn, billetter, rejser, ophold mv. til det personale, som yder støtte og ledsagelse under sædvanlige ferier og udflugter". Brugerbetalingen kan heller ikke dækkes ind under kommunalfuldmagten, fastslår ministeriet.

Ifølge Statsforvaltningens afgørelse fra 2014, så har kommunerne "Pligt til at genoptage sagerne af egen drift og iværksætte tilbagebetaling af beløb, som kommunen har opkrævet uden lovhjemmel". Kommunen skal altså aktivt undersøge, hvem der er blevet opkrævet betaling og så sørge for, at tilbagebetalingen sker.
Handicaprådet orienteres om foreløbige initiativer igangsat i Slagelse Kommune.
3. Tilbud om ferie i Slagelse Kommunes botilbud
Som følge af at KL i 2014 indskærpede over for kommunerne, de kommunale tilbud ikke må yde hjælp mod betaling fra borgerne, traf Handicap og Psykiatriudvalget i november 2014 beslutning om serviceniveau for ledsagelse i botilbud.
Handicaprådet havde forinden forslaget til høring på møde den 21. oktober 2014.
Beslutningen tager udgangspunkt i, at Slagelse Kommunes udgifter til ledsagelse afholdes inden for allerede givne bevillinger og takster i ovennævnte sociale tilbud.
Ledsagelse opdeles 2 hovedkategorier:
Socialpædagogisk ledsagelse
Socialpædagogisk ledsagelse er eksempelvis situationer, hvor en borger har brug for ledsagelse til lægebesøg, tandlæge eller anden nødvendig behandling f.eks. fysioterapi samt andre situationer når personligt fremmøde er nødvendigt. Det kan være ved kontakter til offentlige myndigheder, indkøb af tøj, fodtøj eller lign. situationer som borgeren ikke på grund af sin funktionsnedsættelse vurderes selv at kunne møde frem uden socialpædagogisk ledsagelse.
Socialpædagogisk ledsagelse skal ydes til borgeren som en del af den hjælp borgeren i øvrigt modtager inden for det bevilligede tilbud.
Ved nødvendig socialpædagogisk ledsagelse skal lønudgifter samt ledsagerens eventuelle følgeudgifter til transport m.v. afholdes af Slagelse Kommune inden for det sociale tilbuds budget.
Borgerens egne udgifter til transport m.v. betales af borgeren idet omfang borgeren ikke kan få dækket transportudgifter af andre offentlige ordninger eller private ordninger.
Anden ledsagelse” herunder ferieophold, ture, besøg o.l.
”Anden ledsagelse” kommer på tale når en borger ønsker at tage på ferie, koncerter, biografen, sportsbegivenheder, besøge forlystelsesparker, cafebesøg, deltage i fritidsundervisning og tilsvarende fritidsaktiviteter. Samt når borgeren ønsker at besøge familie og venner f.eks. i forbindelse med fødselsdage, religiøse handlinger eller andre sammenkomster.
Borgernes ønsker, herunder mulighederne for at tilkendegive ønsker til aktiviteter med behov for ”anden ledsagelse” har i praksis en meget stor forskellighed herunder hvor ofte aktiviteten ønskes. Forskelligheden kan illustreres mellem borgeren, der nogle gange ugentligt ønsker at tage på cafe eller i biografen overfor et ønske om en udenlandsrejse, som der kan være sparet op til over en længere periode.
Forskelligheden i borgernes personlige ønsker og ressourcer til aktiviteter der kan kræve ”anden ledsagelse” samt vurderingen af, i hvilket omfang borgeren har behov for ”anden ledsagelse” vurderes at gøre det uhensigtsmæssigt at fastlægge et objektivt og ensartet niveau. Et ensartet udmålt niveau for ”anden ledsagelse” må yderligere forventes at kunne medføre en del administration og ”måling” af svært sammenlignelige ledsagesituationer.
Som ved socialpædagogisk ledsagelse stilles ”anden ledsagelse” alene til rådighed når borgeren på grund af sin funktionsnedsættelse ikke selv kan tage af sted til aktiviteten.
På baggrund af ovenstående, blev det besluttet, at de sociale tilbud inden for de gældende økonomiske rammer og takster kan yde ”anden ledsagelse” uden betaling ud fra følgende vilkår.
1. Borgere i sociale tilbud kan ikke købe ledsagelse af de sociale tilbud.
2. Al ledsagelse udført af det sociale tilbud efter servicelovens §§ 85, 107, 108 ydes uden betaling.
3. I det omfang det sociale tilbud kan tilbyde ”anden ledsagelse” skal alle borgere med udgangspunkt i deres personlige ønsker og individuelle behov over tid tilgodeses med ”anden ledsagelse”.
4. ”Anden ledsagelse” tilbydes med udgangspunkt i borgerens ønsker og individuelle behov når borgeren ikke kan opnå ledsagelse fra andre end det sociale tilbud.
5. De sociale tilbud informerer brugerne af tilbuddene om det sociale tilbud kan tilbyde ”anden ledsagelse” efter de gældende principper.
6. De sociale tilbud, der tilbyder ”anden ledsagelse” informerer i beboerråd, pårørenderåd el. lign sammenhæng om den ”anden ledsagelse” det sociale tilbud kan tilbyde og drøfter, hvordan ledsagelsen i tilbuddet kan tilrettelægges.
For at følge mulige virkninger af, at borgere i botilbud ikke mere kan købe ledsagelse af kommunen blev det besluttet, at der i begyndelsen af 2016 laves en opsamling på hvilke betydninger ændringen måtte få.
Handicaprådet orienteres om initiativer iværksat for at følge virkningen af udvalgets beslutning.
Indstilling
Handicap og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Handicaprådet den 26. april 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Arne Vodstrup, Flemming Kortsen, Jørgen Andersen (A), Kurt Rasmussen (A), Steen Sommermark, Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Orienteringen blev taget til efterretning
Tilbagebetaling af uretmæssigt opkrævet brugerbetaling og Tilbud om ferie i Slagelse Kommunes botilbud sættes på dagsordenen igen på rådets næste møde.

9. Eventuelt - herunder punkter til næste møde (O)

9.      Eventuelt - herunder punkter til næste møde (O)

Sagsnr.: 330-2016-2926                 Dok.nr.: 330-2016-19005                                            Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutning i Handicaprådet den 26. april 2016:
Fraværende:  Anders Koefoed (V), Arne Vodstrup, Flemming Kortsen, Jørgen Andersen (A), Kurt Rasmussen (A), Steen Sommermark, Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Centerchef Flemming Kortsen søger Byrådet om tilladelse til at træde ud af Handicaprådet. Stedfortræder for Poul Bjergved skal udpeges af Byrådet.