Handicaprådet (2018-2021) – Dagsorden – 14. juni 2016


1. Undersøgelse vedr. ledsagelse (D)

1.      Undersøgelse vedr. ledsagelse (D)

Sagsnr.: 330-2010-91159               Dok.nr.: 330-2016-313189                                          Åbent
Kompetence: Handicap og Psykiatriudvalget
Beslutningstema
Handicaprådet orienteres om status på muligheden for ledsagelse på ferie i de kommunale tilbud, herunder tilbagebetaling af uretmæssigt opkrævet brugerbetaling for ledsagelse. Sagen forlægges udvalget for Handicap og Psykiatri den 8. august 2016. Eventuelle bemærkninger fra Handicaprådet vil indgå i udvalgets drøftelse.
Baggrund
I 2014 indskærpede KL overfor kommunerne, at såvel "Socialpædagogisk ledsagelse" som "Anden ledsagelse" er en del af tilbuddenes serviceniveau. Borgerne i kommunale tilbud kan således ikke tilkøbe tilbuddets personale til ledsagelse. Hvis borgerne har behov for mere ledsagelse, end det, som tilbuddet kan tilbyde inden for den økonomiske ramme, må de derfor tilkøbe ydelsen udefra.

Som følge af indskærpelsen fra KL, traf Handicap- og Psykiatriudvalget d. 5. november 2014 en beslutning om, at det fremtidige serviceniveau for ledsagelse i botilbud i Slagelse Kommune. "Socialpædagogisk ledsagelse" og "Anden ledsagelse" gives altid som en del af tilbuddets serviceniveau.
"Socialpædagogisk ledsagelse" er defineret som ledsagelse til lægebesøg, tandlæge eller anden nødvendig behandling, kontakter til offentlige myndigheder, indkøb af tøj, fodtøj eller tilsvarende, og er en "skal-opgave" for tilbuddet.

"Anden ledsagelse" er defineret som ledsagelse ved ferie, koncerter, biografture, cafébesøg, deltagelse i fritidsundervisning, besøg hos familie eller venner eller lignende, og er en "kan-opgave" for tilbuddet.

Handicap og Psykiatriudvalget traf samtidig beslutning om, at der i 2016 skal fremlægges en opsamling af de enkelte døgntilbuds erfaringer med beslutningen for serviceniveau for ”Anden ledsagelse” udført i 2015.
Rapporten ”Undersøgelsen vedrørende beslutning om serviceniveau for ledsagelse” indeholder en opsamling af de erfaringer og tendenser som virksomhederne ser efter Handicap og Psykiatriudvalgets beslutning.
I Center for Handicap og Psykiatri blev det besluttet at iværksætte en spørgeskemaundersøgelse, som skulle omfatte botilbud på handicap- og psykiatriområdet i Slagelse Kommune.
Formålet med undersøgelsen er at belyse, om det fastlagte serviceniveau har fået konsekvenser for borgernes mulighed for ”Anden ledsagelse”
Der blev udsendt spørgeskema til 16 botilbud, heraf har 12 besvaret undersøgelsen. Dette giver en svarprocent på 75 pct. Et tilbuds besvarelse svarer til 8,3 pct. i undersøgelsen.
Følgende botilbud har indgået i undersøgelsen:
Virksomhed
Tilbud
Autisme Center Vestsjælland (ACV)
Voksen 6 (§ 105)
Voksen 11 (§ 105)
Voksen 13 (§ 107)
Socialt Resursecenter (SRC)
Kastanievej (§ 105)
Stapels Gård (§ 105)
Grendalsvej (§ 105)
Socialpsykiatrisk Center Slagelse (SCS)
Århusvej (§§ 105, 107)
Østergården (§§ 107, 108)
Specialcenter Vest(SCV)
Park Allé (§ 105)
Vejsgårds Allé (§ 105)
Halsebyvænge (§ 105)
Specialcenter Øst (SCØ)
§§ 105, 107, 108
Konklusion
Spørgeskemaundersøgelsen har haft til formål at belyse, om det fastlagte serviceniveau har fået konsekvenser for borgernes mulighed for ”Anden ledsagelse”.
På baggrund af virksomhedernes besvarelser kan der udledes følgende konklusion:
1. At der fra 2013 til 2015 er sket ændringer i serviceniveauet for ferieledsagelse på følgende botilbud:
Botilbud
2013
2015
Østergården i SCS
5 dage
1-4 dage
Vejsgårds Allé i SCV
6-9 dage
5 dage
Halsebyvænge i SCV
individuelt
5 dage
Voksenteam 6 i ACV
10 <
6-9 dage
Kastanievej i SRC
5 dage
individuelt
2. At der fra 2013 til 2015 ikke er sket ændringer i serviceniveauet for ferieledsagelse på følgende botilbud:
Botilbud
2013
2015
Århusvej i SCS
0 dage
0 dage
Specialcenter Øst
5 dage
5 dage
Grendalsvej i SRC
5 dage
5 dage
Stapels Gård i SRC
6-9 dage
6-9 dage
Voksenteam 11 ACV
individuelt
individuelt
Voksenteam 13 ACV
individuelt
individuelt
Park Allé i SCV
10 <
10 <
3. At det ikke er muligt at vurdere, om der er tale om en serviceforringelse for de borgere, som tilbydes ferieledsagelse individuelt. Botilbuddene oplyser i denne sammenhæng, at alle borgere tilbydes ferie, men varigheden og målet for ferien er forskellig.
4. At der er tre botilbud, som ikke oplever nogen forskelle i serviceniveau på ”Anden ledsagelse” i år 2013 og år 2015. De resterende 9 botilbud oplever, at der generelt er sket en forringelse, herunder:
· At endags ture og ferier i langt højere grad udbydes i grupper.
· At flere borgere ikke finder det fastlagte serviceniveau for antal feriedage pr. år er tilstrækkeligt.
· At muligheden for udlandsture er blevet mindre.
· At borgere, som ønsker ferier fx to gange om året ikke kan tilgodeses.
· At virksomhedens økonomi bliver mere styrende for borgernes muligheder.
Principafgørelse i Ankestyrelsen
En principafgørelse fra Ankestyrelsen om serviceniveau i forhold til socialpædagogisk støtte vedr. ”Anden ledsagelse” fastslår, at borgerne har ret til socialpædagogisk støtte i forbindelse med ophold uden for botilbuddet med varighed over flere sammenhængende dage. Der er ikke taget stilling til, hvordan den socialpædagogiske støtte skal udmøntes, herunder om støttebehovet kan dækkes via et ferieophold for en mindre gruppe.
Principafgørelsen betyder at borgerens ret til ferieophold uden for botilbuddet over flere sammenhængende dage ændres fra en ”kan-opgave” til en ”skal-opgave”. 
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Efter Ankestyrelsens principafgørelse om ”Anden ledsagelse” i forbindelse med borgerens ret til ferieophold i flere sammenhængende dage, vil der være behov for ændring af serviceniveauet for ”Anden ledsagelse”.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Handicap og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at  Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.

2. Meddelelser (O)

2.      Meddelelser (O)

Sagsnr.: 330-2016-2946                 Dok.nr.: 330-2016-19386                                            Åbent
Kompetence: Handicaprådet
1. Ændring af tællemetode ved aflastningstilbud til børn, unge og voksne.
Byrådet I Slagelse Kommune godkendte, at Slagelse Kommune arbejdede videre med at få ændret tællemetoden gældende for rammeaftalen 2017. Formålet med ændringen er, at dette vil skabe mere gennemsigtighed for borgeren.
I forhold til driften af aflastningstilbud har spørgsmålet om opgørelsen af takstdage været rejst flere gange gennem årene. Spørgsmålet har således været behandlet flere gange i økonomigruppen under Rammeaftalen for det specialiserede socialområde i Region Sjælland.
Sagens kerne er, at der i den aftalte afregningsmetode tælles 1 takstdøgn fra kl. 00:00 til 24:00 og ønsket fra brugerside har været, at der i stedet tælles som ”hoteldøgn” fra eksempelvis kl. 12:00 til 12:00 næste dag.
Det betyder at et aflastningsophold, der indeholder 1 overnatning, men samlet er under 24 timer i alt tæller 2 takstdøgn efter den nuværende metode, mens den efter ”hoteldøgnsmetoden” kan planlægges til kun at tælle 1 takstdøgn. Brugervinklen er, at når man som borger får tildelt et antal døgn, så vil man naturligvis søge at planlægge sit forbrug så optimalt som muligt.
Slagelse Kommune har været i kontakt med de øvrige 4 regioners KKR samt en lang række aflastningstilbud uden for Region Sjælland og på tværs af hele landet. Selvom de øvrige KKR regioner ikke har tællemetoden specifikt med i deres Rammeaftale, så er tilbagemeldingen fra alle regioner, at den langt mest udbredte praksis hos kommunerne er ”hoteldøgnsmetoden”.”
Styregruppen for rammeaftale Sjælland har den 2. maj 2016 behandlet forslag fra Slagelse kommune om ændring af tællemetoden ved aflastningstilbud til børn, unge og voksne.
Styregruppen bakkede op om ønsket om ændringen fra aflastningsdøgn til hoteldøgn, og styregruppen besluttede, at ændringen indskrives i styringsaftalen 2017, gældende fra 1. jan. 2017.
2. Opfølgning på høringssvar vedr. Kvalitetsstandard 2016 for personlig og praktisk hjælp samt madservice, rehabiliteringsforløb, aflastning, træning og sygepleje.
Handicaprådets høringssvar er behandlet i Sundheds- og seniorudvalget den 8. april 2016.
Vedr. rådets forslag om tilfredshedsundersøgelse af Madservice:
· Dette indgår som en del af brugertilfredshedsundersøgelsen i 2016
Øvrige bemærkninger fra rådet blev taget til efterretning:
· Ønske om tydeliggørelse af antal m2 som rengøringen omfatter, hvis der er to borgere med behov for personlig og praktisk hjælp i boligen
· At rådet finder det uheldigt at borgere der alene er visiteret til praktisk hjælp ikke er omfattet kvalitetsstandarden om fald i hjemmet
3. Opfølgning på høringssvar vedr. Tilsynspolitik 2016 for Frit Valg i.h.t. §§ 83 a og 83.
Handicaprådets høringssvar er behandlet i Sundheds- og seniorudvalget den 8. april 2016.
Vedr. rådets forslag om at borgeren får kopi af sin besvarelse, der noteres i forhold til spørgeguiden om borgerens tilfredshed:
· Administrationen undersøger om det er teknisk muligt.
Vedr. rådets bemærkning om hvordan borgerens ret til at bytte ydelser inden for den afsatte tid sikres:
· Myndighedsafdelingen orienterer i dag alle visiterede borgere om retten og muligheden for at bytte ydelser inden for den afsatte tid. Orienteringen gives skriftligt og fremgår af afgørelsen/bevillingen om visiteret hjælp som borgeren modtager.
Høringssvarene blev taget til efterretning og Tilsynspolitik 2016 blev godkendt.
4. Ny strategi om holdninger og handicap fra Det Centrale Handicap.
De kommunale Handicapråd har modtaget informationsbrev dateret 25. maj 2016 fra Det Centrale Handicapråd (DCH), vedr. rådets nye strategi om holdninger og handicap. De kommunale Handicapråd opfordres til at spille en vigtig rolle i forhold til strategien.
På rådets møde uddeles:
· Kopi af informationsbrev fra DCH
· Publikationen ”Strategi om holdninger og handicap” udgivet af DCH
· Publikationen ”Viden om holdninger og handicap” udgivet af DCH
Indstilling
Handicap- og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.

3. Tema om tilgængelighed (O/D)

3.      Tema om tilgængelighed (O/D)

Sagsnr.: 330-2010-91159               Dok.nr.: 330-2016-314094                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Program for tema om tilgængelighed:
16:20 – 17:05 Anvendelse af tilgængelighedspuljen 2016
                      Tilgængelighedsvurderinger
                      Uddannelse af tilgængelighedsrevisor
                        v/ Afdelingsleder i Natur, Vej og Trafik Christian Schou Rasmussen
17:05 – 17:25 Byggetilladelser og dispensation i forhold til tilgængelighed
                      v/ Afdelingsleder i Byggeri Jens Bendix
17:25 – 17:45 Tilgængelighed i kommunale ejendomme
                      v/ Centerchef for Kommunale ejendomme Flemming Birger Larsen
17:45 – 18:00 Orientering om App-værkstedet – herunder muligheder for projekt vedr.
                      Tilgængelighedsplan 2016
                      v/ Adam Holst og Johannes Patursson

4. Eventuelt - herunder punkter til næste møde (O)

4.      Eventuelt - herunder punkter til næste møde (O)

Sagsnr.: 330-2016-2926                 Dok.nr.: 330-2016-19009                                            Åbent
Kompetence: Handicaprådet