Handicaprådet (2018-2021) – Referat – 24. april 2018


1. Godkendelse af dagorden(B)

1.     Godkendelse af dagorden(B)

Sagsnr.: 330-2018-5393                 Dok.nr.: 330-2018-208360                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Dagsorden godkendes
Beslutning i Handicaprådet den 24. april 2018:
Fraværende:  Cecilie Geiker (V), Jens Højlund, Ole Andersen, Sofie Janning (A)
Godkendt.

2. Budgetproces 2019-2022(O)

2.     Budgetproces 2019-2022(O)

Sagsnr.: 330-2018-5393                 Dok.nr.: 330-2018-208382                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet orienteres om processen vedrørende budget 2019-2022.
Handicap og Psykiatrichef Thomas Knudsen giver en orientering om processen.
Baggrund
I forbindelse med Byrådets vedtagelse af budgetproces for 2019-2022 blev det bl.a. besluttet at der skal etableres et råderumskatalog for at give det politiske niveau et grundlag for at prioritere kommunens samlede økonomi anderledes. Kataloget skal udarbejdes gennem en involverende proces, der drives mest muligt ”nedefra og op”.
Det blev endvidere besluttet at ansvaret for at skabe et råderumskatalog placeres i økonomiudvalget, da det er deres ansvar at koordinere budgetprocessen og sikre, at der foreligger et budgetoplæg til 1. behandling i byrådet til september 2018.
Og det blev besluttet at fagudvalgene inddrages i maj i form af orientering og status samt evt. kort drøftelse af hovedtemaerne på eget område.
Udarbejdelsen af selve råderumsforslagene etableres altså gennem involvering af de decentrale ledere samt MED-organisationen, brugerbestyrelser og andre interessenter, dog koordineret inden for hver fagområde. Direktionen varetager den koordinerende rolle.
Der vedlægges bilag med oversigt over budgetrammer og effektiviseringskrav
Høringsrunder
Der gennemføres 2 samlede høringsrunder. 1. høringsperiode finder sted i perioden fra 15. august til 22. august.
Høringsmaterialet vil bestå af det budgetoplæg, som Borgmesteren fremsender til Økonomiudvalg og Byråd i august, herunder katalog over effektiviserings- og besparelsesmuligheder.
Den 2. høringsrunde har til formål at indsamle høringssvar i forhold til en evt. budgetaftale. Center for Økonomi udsender høringsmateriale, når der foreligger en sådan aftale.
Høringsperioden er endnu ikke fastlagt, men det forventes at være en meget kort svarfrist, idet processen i denne fase kører i højt tempo. Administrationen vil udmelde høringsperioden, så snart at den er fastlagt og sikre at rådet har fastlagt møde i god tid.
Retligt grundlag
Økonomiudvalget skal, jfr. Styrelseslovens § 37, overfor Byrådet fremsende sit forslag til kommunens årsbudget for det kommende regnskabsår, samt budgetoverslagsårene inden den 15. september.
Økonomiudvalgets forslag til årsbudget og flerårige budgetoverslag skal undergives 2 behandlinger i kommunalbestyrelsen med mindst 3 ugers mellemrum.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Handicaprådet den 24. april 2018:
Fraværende:  Cecilie Geiker (V), Jens Højlund, Ole Andersen, Sofie Janning (A)
Orienteringen blev taget til efterretning med bemærkning om at sekretariatet bedes indkalde til ekstraordinært møde i Handicaprådet den 14. maj 2018 kl. 16-17 med henblik på at følge op på processen.

3. Etablering af tilbud efter ny § 82 i serviceloven (O)

3.     Etablering af tilbud efter ny § 82 i serviceloven (O)

Sagsnr.: 330-2018-5393                 Dok.nr.: 330-2018-133564                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet orienteres om etablering af en ny forebyggende og rehabiliterende indsats til voksne borgere i Slagelse Kommune med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og/eller med særlige sociale problemer.
Handicap og Psykiatrichef Thomas Knudsen orienterer og giver en status.
Baggrund
Slagelse kommune oplever, at flere og flere borgere søger om støtte efter servicelovens voksenbestemmelser. Samtidig ser vi en tendens til, at bevilligede ydelser og støtte, i større omfang, fastholdes over tid.
Center for Handicap og Psykiatri ønsker, at imødekomme borgernes stigende behov ved at sætte et markant fokus på, hvordan borgerens egen livsmestring kan øges. Det skal bl.a. ske på baggrund af optræning og hjælp til at udvikle nye færdigheder, så borgeren kan leve et mere selvstændigt liv med mindre eller ingen kommunal støtte.
Formålet med det nye tilbud, er at borgere, som i dag modtager socialpædagogisk støtte eller bostøtte i eget hjem, rustes til i højere grad at kunne håndtere sine udfordringer mere selvstændigt og derved opnå en mere selvstændig livsførelse, herunder med hjælp fra pårørende, netværk og civilsamfundet, som supplement til kommunal støtte. Formålet er desuden, at forebygge nye borgeres behov for socialpædagogisk støtte eller bostøtte i eget hjem.
Arbejdstitlen for den nye enhed er foreløbig: Indgang 82, efter ny § 82 i Serviceloven.
Målgruppen er alle de borgere som i dag modtager en socialpædagogisk støtte, eller nye borgere som potentielt kunne være berettiget til ydelser, efter § 85 i Serviceloven. De vil fremover, efter en konkret vurdering, blive henvist til Indgang 82 og her modtage et nyt individuelt/gruppebaseret tidsafgrænset mestringsforløb, efter § 82 a og b i Serviceloven, som alternativ til den nuværende (”tidsubegrænsede”) støtte efter § 85.
Indholdet
Tilbuddet vil bestå af:
1) Rådgivnings- og mestringsforløb på 4-16 uger, hvor borgeren får en intensiv og målrettet støtte i forhold til de udfordringer der presser sig på.
2) Akut-funktion og Online-funktion, så borgere i akut krise kan henvende sig og få hjælp.
3) Tovholder-funktion, der hjælper borgeren videre i livet og som skaber sammenhæng.
Tilgangen
Indgang 82 arbejder rehabiliterende. Det betyder, at Indgang 82 vil flytte fokus fra det enkelte menneskes begrænsninger til et fokus på det enkelte menneskes ressourcer og motivation. Den støtte, som borgeren får via Indgang 82, skal ydes med det formål, at styrke den enkeltes vilje og muligheder for at udvikle sig og mestre sit eget liv, i det omfang det er muligt for den enkelte.
Alle rådgivnings- og mestringsforløb vil have et klart formål, tage afsæt i borgerens motivation, håb og drømme, være tidsafgrænsede, agile, have fokus på progression (læring) og være fællesskabsorienterede.
Erfaringer fra andre kommuner
Horsens og Fredericia, er de kommuner som er været i gang i længst tid med tidsafgrænsede og rehabiliterende mestringsforløb, kan i dag fremvise positive resultater, hvor flere borgere er blevet i stand til at mestre eget liv uden sociale indsatser, eller med mindre kommunal støtte. Og med en faldende visitering af nye borgere til støtte efter § 85.
Erfaringer fra Slagelse
Slagelse Kommunes egen Mestringsenhed, viser også positive tegn, om end på et mindre antal borgere (prøvehandling for 14 borgere indtil videre), hvor åbne dialogmøder med unge sårbare borgere, tydeligvis understøtter en mere selvhjulpen og selvstændig overgang fra barn til voksen.
Retligt grundlag
Servicelovens voksenbestemmelse, nyt kapitel 15a, § 82 stk. a-d. Gældende pr. 1/1 2018.
Formålet med lovændringerne er, at udvide kommunernes mulighed for at sætte ind med tidlige forebyggende indsatser til borgere med funktionsnedsættelser og/eller sociale problemer, før borgeren er berettiget til visiterede ydelser efter andre § i serviceloven.
Med de nye bestemmelser kan kommunerne, yde støtte til optræning og hjælp til at udvikle færdigheder. Støtten kan ydes som tidsbegrænset individuel hjælp (§ 82b), eller som længerevarende gruppebaseret hjælp (§ 82 a).
Bestemmelserne giver også kommunerne mulighed for at åbne akuttilbud (§ 82c), hvorved borgere med psykiske lidelser i akut krise uden forudgående visitation eller aftale, kan henvende sig og få støtte, omsorg og rådgivning.
Endvidere åbner de nye bestemmelser op for, at kommunen kan levere støtten i samarbejde med frivillige sociale foreninger (§ 82d).
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Indgang 82 får som udgangspunkt 7 årsværk og 150 borgere i forløb pr. år.
Indsatsen etableres, i første omgang, som en ny kommunal enhed med tilknytning til CPUS.
Økonomi for Indgang 82 i 2018 (første år)
Personale: 4.150.000 kr.
Inventar og husleje: 450.000 kr.
Fællesudgifter til CPUS: 250.000 kr.
Øvrige: 150.000 kr.
I alt 5 mio. kr.
Udgiften afholdes inden for rammen af det gældende § 85 budget på Myndighedsområdet.
Det kommunale budget for § 85 er for nuværende opdelt mellem Myndighederne i Jobcenteret og Handicap og Psykiatri. Den del af § 85 budgettet der p.t. ligger i Jobcenteret skal tilbageføres til Myndighedsområdet i Center for Handicap og Psykiatri. Denne sag skal senere fremlægges i en selvstændig beslutning, der skal forelægges de berørte fagudvalg og økonomiudvalget.
Det forventes, at investeringen på sigt vil medfører besparelser på § 85 området, og at der i 2018 vil opnås ligevægt mellem besparelse og investering.
Konsekvenser for andre udvalg
Eftersom myndighedsansvaret for visitation til socialpædagogisk støtte, primært ligger hos Jobcenter Slagelse, etableres en aftale omkring henvisninger til Indgang 82, mellem Slagelse Jobcenter og Center for Handicap og Psykiatri.
Det er aftalt med Jobcenterchef Jens Høilund, at sagen bringes til orientering i Beskæftigelsesudvalget i februar og at Beskæftigelsesudvalget i marts måned forelægges forslag om overflytning af myndighedskompetencen på § 85 området til Center for Handicap og Psykiatri.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Handicaprådet den 24. april 2018:
Fraværende:  Cecilie Geiker (V), Jens Højlund, Ole Andersen, Sofie Janning (A)
Orientering blev taget til efterretning med bemærkning om, at Handicaprådet gerne vil følge erfaringerne fra tilbuddet og ønsker en opfølgning på et af Handicaprådets møder i efteråret.

4. Årsrapport 2017 Handicaprådet(O)

4.     Årsrapport 2017 Handicaprådet(O)

Sagsnr.: 330-2018-5393                 Dok.nr.: 330-2018-209000                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet orienteres om Handicaprådets Årsrapport 2017.
Baggrund
Handicaprådet afleverer årligt en årsrapport med et overblik over rådets arbejde til Handicap og Psykiatriudvalget.
Handicaprådets sekretariatet har udarbejdet årsrapporten, som forelægges til orientering på førstkommende møde i Handicap og Psykiatriudvalget.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Handicaprådet den 24. april 2018:
Fraværende:  Cecilie Geiker (V), Jens Højlund, Ole Andersen, Sofie Janning (A)
Orienteringen blev taget til efterretning.

5. Høring: Kvalitetsstandard Omsorgstandpleje (B)

5.     Høring: Kvalitetsstandard Omsorgstandpleje (B)

Sagsnr.: 330-2018-5393                 Dok.nr.: 330-2018-208673                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet skal tage stilling til afgivelse af høringssvar vedr. Kvalitetsstandard Omsorgstandpleje.
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har i møde den 6. marts 2018 principgodkendt Kvalitetsstandard for Omsorgstandpleje 2018 (bilag 1) og besluttet at sende den i høring i henholdsvis Ældrerådet, Handicaprådet og Rådet for Socialt Udsatte.
Indkomne høringssvar vil indgå i fagudvalgets endelige godkendelse af Kvalitetsstandard for Omsorgstandpleje.
Høringsfristen er den 15. maj 2018.
Therese Gjerde Jensen, Virksomhedsleder Sundhedstilbud, Center for Sundhed og Ældre deltager under punktet og præsenterer sagen.
Baggrund
Sundhedsstyrelsen udgav i oktober 2016 en rapport ”Modernisering af omsorgstandplejen” (bilag 2). I rapporten var en anbefaling om, at kommunerne skulle arbejde med visitationen til omsorgstandpleje, herunder en kvalitetsstandard og information til samarbejdspartnere og borgere. Sundheds- og Seniorudvalget besluttede juni 2016, at administrationen skulle arbejde videre med denne anbefaling. Derudover blev det besluttet af Sundheds- og Seniorudvalget, at arbejde videre med model 3 (bilag 3). Udvalget fandt det ikke realistisk at finde midler, så omsorgstandplejen kunne håndtere yderligere forebyggende arbejde for målgruppen. Model 3 lever op til, at retningslinjer for omsorgstandpleje overholdes.
Siden beslutningen er der indgået midlertidig kontrakt med ekstern leverandør, men forsat med det mål, at Den kommunale tandpleje overtager omsorgstandplejen pr. januar 2019.
Der har været afholdt informationsmøde om omsorgstandplejen og kommunes hjemmeside samt Intra er opdateret.
Retligt grundlag
Sundhedsloven § 131. Kommunalbestyrelsen tilbyder forebyggende og behandlende tandpleje til personer, der på grund af nedsat førlighed eller vidtgående fysisk eller psykisk handicap kun vanskeligt kan udnytte de almindelige tandplejetilbud.
Kvalitetsstandarden er udarbejdet efter samme skabelon som kvalitetsstandarderne på serviceloven. Dette for at skabe en ensartet udtryk for kvalitetsstandarderne.
Handlemuligheder
Kvalitetsstandard for Omsorgstandpleje er princip godkendt af Sundheds – og Forebyggelsesudvalget og sendt til høring i henholdsvis Ældrerådet, Handicaprådet og Rådet for Socialt Udsatte. Høringssvar indarbejdes herefter i kvalitetsstandarden, der sendes til endelig godkendelse i fagudvalget.  
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at indholdet i kvalitetsstandarden lever op til anbefalingerne udarbejdet af Sundhedsstyrelsen og det serviceniveau, der blev vedtaget af Sundheds- og Seniorudvalget juni 2017. På den baggrund kan kvalitetsstandarden principgodkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen konsekvenser
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Handicaprådet tager stilling til afgivelse af høringssvar vedr. Kvalitetsstandard Omsorgstandpleje.
Beslutning i Handicaprådet den 24. april 2018:
Fraværende:  Cecilie Geiker (V), Jens Højlund, Ole Andersen, Sofie Janning (A)
Handicaprådet besluttede ikke at afgive høringssvar.

6. Høring: Værdighedspolitik for Ældreplejen i Slagelse kommune (B)

6.     Høring: Værdighedspolitik for Ældreplejen i Slagelse kommune (B)

Sagsnr.: 330-2018-5393                 Dok.nr.: 330-2018-208785                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Handicaprådet skal tage stilling til afgivelse af høringssvar vedr.  Værdighedspolitik for ældreplejen i Slagelse Kommune.
Seniorudvalget har i møde den 7. marts 2018 truffet beslutning om proces for udarbejdelse af ny Værdighedspolitik for ældreplejen i Slagelse Kommune.
Udvalget ønsker, at eksisterende værdighedspolitik sendes i høring hos Ældreråd, Handicapråd og bruger-pårørenderåd med det formål at få tilbagemeldinger på, hvad de respektive høringsberettigede ønsker ændret/tilføjet i den gældende Værdighedspolitik.
De indkomne høringssvar vil indgå ved udarbejdelsen af ny Værdighedspolitik.
Høringsfristen er den 15. maj 2018.
Randi Mølager, Leder af Sekretariatet, Center for Sundhed og Ældre deltager under punktet og præsenterer sagen.
Baggrund
Byrådet har siden den 1. marts 2016 været forpligtet til at træffe beslutning om en Værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje.
Den første Værdighedspolitik skulle vedtages og offentliggøres senest den 1. juli 2016. Derefter skal Byrådet inden for det første år i valgperioden vedtage en Værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Da der var kommunalvalg i november 2017, skal Byrådet i 2018 vedtage en Værdighedspolitik for kommunens ældrepleje gældende for den nye valgperiode.
I denne sagsfremstilling opsummeres krav til indhold i Værdighedspolitik. Derudover skitseres forslag til proces for tilblivelse af ny Værdighedspolitik.
Retligt grundlag
Finansloven for 2016, 2017 og 2018.
Handlemuligheder
Krav og rammer for Værdighedspolitik
Fra 1. februar 2018 skal værdighedspolitikken således som minimum beskrive, hvordan ældreplejen kan understøtte følgende områder i forhold til plejen og omsorgen af den enkelte ældre:
1) Livskvalitet
2) Selvbestemmelse
3) Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen
4) Mad og ernæring
5) En værdig død
6) Pårørende.
Det skal hertil bemærkes, at området ”pårørende” er ny fra 2018. Øvrige områder er identisk med kravene til den første Værdighedspolitik i 2016.
Partierne bag finanslovsaftalen for 2018 er enige om at kommunernes indsatser overfor pårørende til svækkede ældre skal styrkes. Formålet med initiativet i finanslovsaftalen for 2018 er, at understøtte kommunernes forpligtigelse til at sørge for tilbud om afløsning eller aflastning til ægtefælle eller andre pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Dette er baggrunden for, at der er indført en forpligtelse for Byrådet til, i Værdighedspolitikken for ældreplejen, at beskrive, hvorledes kommunen understøtter de pårørende til svækkede ældre. I lighed med de øvrige områder, er det op til det enkelte Byråd at beslutte, hvordan der lokalt skal arbejdes med området ”Pårørende”, herunder, hvilke konkrete indsatser kommunen iværksætter for at implementere den lokalt fastsatte Værdighedspolitik.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Slagelse Kommune har fået tilsagn om puljetilskud på 15,552 mio. kr. til Værdighedsindsatsen i 2018. Disse er udmøntet jf. beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget i oktober 2017.
Derudover er der i finanslovsaftalen for 2018 afsat 60 mio. kr. årligt fra 2018 og frem. Pengene udmøntes til kommunerne via bloktilskuddet. Slagelse Kommunes andel forventes at udgøre i størrelsesordenen 0,9 mio. kr. Formålet er, at styrke kommunernes indsatser overfor pårørende til svækkede ældre jf. bestemmelser om nyt område i Værdighedspolitikken.  Midlerne kan eksempelvis anvendes til ansættelse af pårørendevejledere, der kan bidrage til, at pårørende får viden og værktøjer til at hjælpe bedst muligt, samt at de pårørende kan passe bedre på sig selv og være med til at sikre, at de pårørende ikke står alene og dermed forbliver raske. Disse midler skal ansøges tilført Seniorudvalgets budgetramme i forbindelse med næste budgetopfølgning.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Handicaprådet tager stilling til afgivelse af høringssvar vedr.  Værdighedspolitik for ældreplejen i Slagelse Kommune.
Beslutning i Handicaprådet den 24. april 2018:
Fraværende:  Cecilie Geiker (V), Jens Højlund, Ole Andersen, Sofie Janning (A)
Handicaprådet besluttede ikke at afgive høringsvar, da der ikke var justeringer. Rådet udtrykte fuld opbakning til en forsat implementering af Værdighedspolitikken.

7. Meddelelser(O)

7.     Meddelelser(O)

Sagsnr.: 330-2018-5393                 Dok.nr.: 330-2018-209036                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
1: Orientering fra Rådsmedlemmer
Status på aftaler med fagudvalg
Formandsskabet giver en status på henvendelser til fagudvalg omkring besøg fra Handicaprådet.
2: Orienteringer fra forvaltningen
 Høring fra Center for Sundhed og Ældre
Følgende sager vil komme i høring på kommende møde:
- Kvalitetsstandard personlig og praktisk hjælp samt madservice, rehabiliteringsforløb, aflastning, træning og sygepleje 2018
3: Orientering fra sekretariatet
Temamøde for Handicapråd
Det Centrale Handicapråd og Center for Offentlig Kompetenceudvikling udbyder Temadag for kommunale handicapråd – formål og praksis. Temadagen foregår i Vejen Idrætscenter, Petersmindevej 1, 6600 Vejen – den 30.05.2018 kl. 09:00 - kl. 15:45
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringerne tages til efterretning.
Beslutning i Handicaprådet den 24. april 2018:
Fraværende:  Cecilie Geiker (V), Jens Højlund, Ole Andersen, Sofie Janning (A)
1: Orientering fra Rådsmedlemmer
Vedr. Status på aftaler med fagudvalg
Næstformanden og sekretariatet oplyste:
· Social og beskæftigelsesudvalget – Handicaprådets formandskab skal på besøg den 7.maj
· Forebyggelses- og Seniorudvalget – Formanden har givet en positiv tilbagemelding med oplysning om at henvendelsen drøftes på fagudvalgets møde den 3 maj.
· Børn og ungeudvalget – Også her har formanden har givet en positiv tilbagemelding, men oplysning om at henvendelsen drøftes på fagudvalgets møde den 3 maj.
Vedr. Handicaprådets sammensætning
Rådets næstformand orienterede kort om, at Udvalget for specialiserede borgerindsatser på førstkommende møde vil drøfte byrådets repræsentation i Handicaprådet.
2: Orienteringer fra forvaltningen
Vedr. Høring fra Center for Sundhed og Ældre
Sekretariatet oplyste at det forsat de samme 2 sager som endnu ikke er færdige til at blive sendt i høring.
3: Orientering fra sekretariatet
Vedr. Temamøde for Handicapråd
Programmet blev delt ud. Tilmelding til sekretæren inden kl. 12 torsdag den 26. april. Tilmeldingsfristen er 27. april.
3: Orientering om dialogmøde med fokus på Slagelse Kommunes Handicap-, Psykiatri-, og Udsattepolitik
Thomas Knudsen orienterede om at Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser inviterer Handicaprådet og en række øvrige interessenter til dialogmøde med fokus på Slagelse Kommunes Handicap-, Psykiatri-, og Udsattepolitik den 6. juni 2018 18:00-21:00. Mødet indledes med en let anretning.
Formålet med mødet er dels at få en dialog omkring proces og involvering i udarbejdelsen af fagudvalgets politikker og dels at give mulighed for generelt at komme med gode forslag til fagudvalget om særlige opmærksomhedspunkter eller specifikke indsatser.
Orienteringerne blev herefter taget til efterretning.

8. Eventuelt(O)

8.     Eventuelt(O)

Sagsnr.: 330-2018-5393                 Dok.nr.: 330-2018-209054                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringerne under eventuelt tages til efterretning.
Beslutning i Handicaprådet den 24. april 2018:
Fraværende:  Cecilie Geiker (V), Jens Højlund, Ole Andersen, Sofie Janning (A)
Der var intet til eventuelt.