Handicaprådet (2018-2021) – Referat – 21. februar 2019


1. Godkendelse af dagsorden(B)

1.     Godkendelse af dagsorden(B)

Sagsnr.: 330-2019-8660                 Dok.nr.: 330-2019-51700                                            Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Dagsorden godkendes
Beslutning i Handicaprådet den 21. februar 2019:
Fraværende:  Irene Jensen, Jørgen Andersen (A), Morten Bach Gaardboe, Steen Olsen (A)
Godkendt med den korrektion at mødet indledes med pkt. 3 og 4. Endvidere oplyste formanden, at Cecilie Geiker er bevilliget orlov fra Byrådet og i orlovsperioden indtræder Jørn-Ole Didriksen i Handicaprådet. Jørn-Ole blev budt velkommen.

2. Præsentation af tankerne om et nyt bibliotek og borgerservice i Korsør(O)

2.     Præsentation af tankerne om et nyt bibliotek og borgerservice i Korsør(O)

Sagsnr.: 330-2019-8660                 Dok.nr.: 330-2019-52484                                            Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet orienteres om tankerne om et nyt bibliotek og borgerservice i Korsør.
Centerchef Mette Mandrup (Kultur, Fritid og Borgerservice) og virksomhedsleder Johan Otte (Slagelse Biblioteker og Borgerservice) deltager under punktet.
Baggrund
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice er i samarbejde med Center for Kommunale Ejendomme) i gang med at udarbejde et oplæg om samlokalisering af Korsør Kulturhus og med Korsør Bibliotek og Borgerservice. Oplægget går ud på, at Bibliotek og Borgerservice får lokaler i Kulturhuset (fhv. Halskov Skole).
De ansvarlige for forberedelsen af sagen til politikerne finder det relevant at vende sagen med Handicaprådet allerede før sagen gøres klar til politisk vurdering, således at Handicaprådet kan give sin rådgivning i forhold til at få tilgængelighed m.v. tænkt ind på en hensigtsmæssig måde fra første fløjt.
Centerchef Mette Mandrup (Kultur, Fritid og Borgerservice) og virksomhedsleder Johan Otte (Slagelse Biblioteker og Borgerservice) medvirker med et kort oplæg.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Handicaprådet den 21. februar 2019:
Fraværende:  Irene Jensen, Jørgen Andersen (A), Morten Bach Gaardboe, Steen Olsen (A)
Orienteringen blev taget til efterretning med bemærkning om, at det er meget posivit at Handicaprådet bliver inddraget tidligt i processen.

3. Høring: Kvalitetsstandard personlig og praktisk hjælp samt madservice, rehabiliteringsforløb, aflastning og træning 2019 (B)

3.     Høring: Kvalitetsstandard personlig og praktisk hjælp samt madservice, rehabiliteringsforløb, aflastning og træning 2019 (B)

Sagsnr.: 330-2019-8660                 Dok.nr.: 330-2019-51789                                            Åbent
Kompetence: Handicapråd
Beslutningstema
Forebyggelses- og Seniorudvalget har 6. december 2018 princip godkendt Kvalitetsstandard 2019 for personlig og praktisk hjælp, madservice, rehabiliteringsforløb, aflastning og træning samt besluttet at sende den i høring i Ældreråd, Handicapråd og Rådet for Socialt Udsatte.
Høringsfrist er den 25.02.2019 kl. 12:00. Høringssvarene bedes sendt til CSÆ - Sundhed og Omsorg (sikker e-mail) sundhedomsorg@slagelse.dk
Handicaprådet skal tage stilling til om der skal afgives høringssvar.
Baggrund
Mindst en gang årligt skal Byrådet godkende Kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp samt madservice efter Servicelovens §83, rehabiliteringsforløb efter Servicelovens § 83a samt genoptræning og vedligeholdende træning efter Servicelovens §86.
Der er ikke lovkrav om kvalitetsstandard for aflastning efter Servicelovens §84. Aflastning er uændret medtaget i den samlede kvalitetsstandard set ud fra perspektivet om det sammenhængende borgerforløb.
I forhold til Sundhedslovens §139 omhandlende hjemmesygepleje er der ikke lovkrav om kvalitetsstandard. Dette område er fra 2019 udtaget af den samlede kvalitetsstandard. Der henvises til separat sagspunkt på denne dagsorden omkring dette.
Den lovpligtige kvalitetsstandard skal indeholde en generel serviceinformation til borgerne om den hjælp, de kan forvente at få fra kommunen, hvis de får behov for personlig og praktisk hjælp efter servicelovens § 83, et rehabiliteringsforløb efter servicelovens § 83 a eller for træning efter servicelovens § 86. Beskrivelsen skal danne grundlag for en sikring af sammenhængen mellem serviceniveau, de resurser, der er afsat og leveringen af hjælpen. Kvalitetsstandarden skal også indeholde mål for, hvordan dette sikres, og hvordan der følges op på målene. Kravene til den kvalitet, leverandøren skal levere, skal også fremgå af kvalitetsstandarden.
Der er foretaget ændringer i de 2 ydelsesbeskrivelser for Madservice med og uden udbringning. Derudover er ydelsesbeskrivelsen for Døgnophold i midlertidig bolig justeret, således at det fremgår, at forplejning og vask af linned er gratis for borgeren.
Ændringerne fremgår med rød skrift i de ovenfor nævnte ydelsesbeskrivelser.
Øvrige ydelsesbeskrivelser er uændrede.
Retligt grundlag
Servicelovens § 139 og uddybet i Bekendtgørelse om kvalitetsstandarder for hjemmehjælp, rehabiliteringsforløb og træning efter Servicelovens §§ 83, 83a og 86.
Handlemuligheder
Rådet kan vælge at afgive høringssvar.
Vurdering
Det er Center for Sundhed og Ældres vurdering, at indholdet i kvalitetsstandarden lever op til lovens krav, samt at den er overensstemmende med Strategi for rehabilitering, omsorg og pleje samt Værdighedspolitikken for Ældre i Slagelse Kommune.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Handicaprådet tager stilling til om der skal afgives høringssvar.
Beslutning i Handicaprådet den 21. februar 2019:
Fraværende:  Irene Jensen, Jørgen Andersen (A), Morten Bach Gaardboe, Steen Olsen (A)
Rådet besluttede ikke at afgive høringssvar.

4. Høring: Tilsynspolitik 2019-2021 for Frit Valg iht. §§ 83 og 83a(B)

4.     Høring: Tilsynspolitik 2019-2021 for Frit Valg iht. §§ 83 og 83a(B)

Sagsnr.: 330-2019-8660                 Dok.nr.: 330-2019-51833                                            Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Forebyggelses og Seniorudvalget godkendte den 6. december 2018 forslag til Tilsynspolitik for 2019-2021, der vedrører tilsyn og opfølgning på tilbud efter servicelovens §§ 83 og 83a til borger i eget hjem. Udvalget besluttede samtidigt at sende den i høring i Ældrerådet, Handicaprådet, Rådet for Socialt Udsatte og Ældresagen
Høringsfrist er den 25.02.2019 kl. 12:00. Høringssvarene bedes sendt til CSÆ - Sundhed og Omsorg (sikker e-mail) sundhedomsorg@slagelse.dk
Rådet skal tage stilling til om der skal afgives af høringssvar.
Baggrund
Loven siger, at kommunerne skal udarbejde en tilsynspolitik for alle tilbud efter § 83 - personlig og praktisk hjælp samt madservice, som er omfattet af reglerne om frit valg af leverandør efter servicelovens § 91.
Tilsynspolitikken skal godkendes for indeværende byrådsperiode 2019 – 2021. Hidtil har Tilsynspolitikken været forelagt 1 gang årligt til godkendelse i Udvalget.
I forhold til tilsynspolitikken for 2018 er der ikke i forslaget til tilsynspolitikken for 2019 -2021 foretaget ændringer i, hvordan tilsyn og opfølgning sker. 
Tilsynspolitikken danner rammen for kommunens tilsyn og opfølgning af alle tilbud efter § 83 og rehabiliteringstilbud efter § 83 a til borgere i eget hjem.
Den omfatter retningslinjer og procedurer for, hvordan der føres tilsyn med kommunens leverandører, med hjælpens udførelse og, hvordan der følges op på tilsynsresultaterne.
Tilsynets konkrete mål og fokus er:
I forhold til servicelovens § 83,
·        At sikre at hjælpen udføres efter retningslinjerne i den gældende kvalitetsstandard
·        At sikre overensstemmelse mellem de visiterede indsatser og den hjælp, der faktisk udføres
·        At sikre at de visiterede indsatser leveres indenfor den aftalte tid
·        At sikre opfølgning, når hjælpen ændrer sig
·        At styrke den ledelsesmæssige opfølgning i hjemmeplejen
I forhold til servicelovens § 83 a,
·        At sikre borgernes medinddragelse i eget rehabiliteringsforløb
·        At sikre et målrettet arbejde ud fra borgers mål
·        At fokusere på at der samarbejdes tværfagligt om en helhedsorienteret borgerrettet indsats
Tilsyn og opfølgning sker ved:
·         Anmeldte besøg i udvalgte borgeres hjem. Der gennemføres kvalitativt interview for at afdække om den leverede hjælp stemmer overens med de tildelte ydelser og de fastsatte mål samt leveres i overensstemmelse med Slagelse Kommunes serviceniveau. Foretages i ulige år.
Tilsynet er baseret på besøg i udvalgte borgeres hjem, hvor en medarbejder fra Sekretariatet i Center for Sundhed og Ældre gennemfører et interview med borgeren. Interviewet tager udgangspunkt i en spørgeguide. Metoden med en spørgeguide til brug for opsamling af data har været anvendt ved tidligere tilsyn og opfølgning foretaget af visitator i Myndighedsafdelingen.
·         Borgerundersøgelse. Foretages i lige år.
Resultatet af årets tilsyn og opfølgning ved besøg hos borgere i eget hjem; jfr. Tilsynspolitikken 2019 – 2021, vil Udvalget få forelagt til orientering.
Retligt grundlag
Lov om social service § 151 c.
Kommunen er ikke i henhold til servicelovens § 151 c forpligtet til at udarbejde en tilsynspolitik for den del, der vedrører tilbud om rehabilitering efter servicelovens § 83 a.
Men Kommunen har i henhold servicelovens § 151 pligt til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter § 83 a løses i overensstemmelse med de afgørelser, der er truffet og det serviceniveau (kvalitetsstandarden), der er politisk vedtaget. Som følge heraf er § 83 a indarbejdet i Tilsynspolitikken.
Handlemuligheder
Rådet kan vælge at afgive høringssvar.
Vurdering
Målgruppen for rehabiliteringsforløb efter § 83 a er de borgere, der er omfattet af målgruppen for hjælp efter servicelovens § 83, og hvor et rehabiliteringsforløb vurderes at kunne forbedre borgerens funktionsevne og dermed nedsætte behovet for hjælp efter § 83. Rehabiliteringsforløbet relaterer sig således til den hjælp, der kan gives efter § 83. Som følge heraf er det Center for Sundhed og Ældres vurdering, at tilsynspolitikken også bør omfatte tilsyn og opfølgning på støtte og indsatser, der iværksættes; jfr. servicelovens § 83 a, til borgere i eget hjem.
Metoden med at anvende et spørgeskema til brug for dialogen med borgeren og opsamling af data har fungeret godt i de seneste år. Metoden videreføres derfor i forslag til Tilsynspolitik for 2019-2021 om end med en interviewer fra Sekretariatet. Interviewmedarbejderen vil have en mere objektiv tilgang til undersøgelsen, hvilket vil øge kvaliteten af tilsynet og opfølgningen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Rådet tager stilling til om der skal afgives af høringssvar.
Beslutning i Handicaprådet den 21. februar 2019:
Fraværende:  Irene Jensen, Jørgen Andersen (A), Morten Bach Gaardboe, Steen Olsen (A)
Rådet besluttede ikke at afgive høringssvar.

5. Politiske pejlemærker(O)

5.     Politiske pejlemærker(O)

Sagsnr.: 330-2019-8660                 Dok.nr.: 330-2019-59885                                            Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser har 6. februar 2019 godkendt pejlemærker for udvalgets område. Handicaprådet orienteres om pejlemærkerne.
Baggrund
Efter Udvalgets ordinære møde den 9. januar 2019, afholdt Udvalget et temamøde, mhp. at revidere og forny de eksisterende pejlemærker.
Udvalget besluttede på temamødet, at sætte fokus på 5 pejlemærkeområder:
1)    Rusmiddel
2)    Psykiatri
3)    Recovery
4)    Udsatte og
5)    Slagelse som sælgerkommune
Udvalget har i øvrigt udpeget nogle gennemgående temaer, som frivillighed, netværksinddragelse og boliger til udsatte og sårbare borgere. Konkrete bud og handlinger i forhold til disse temaer medtages under hvert af det 5 pejlemærker.
Efter temamødet har virksomhedslederne og mellemledergruppen haft mulighed for at drøfte og komme med input til pejlemærkerne og de forelægges nu udvalget til endelig beslutning.
Budgetaftalens forskellige punkter vedr. Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser, er adresseret i de 5 politiske pejlemærker, som Udvalgets prioriterede indsatsområder fra og med 2019.
Udvalget har på sit møde 6. februar 2019 godkendt pejlemærkerne.
De politiske pejlemærker medsendes som bilag til sagsfremstillingen.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Handicaprådet den 21. februar 2019:
Fraværende:  Irene Jensen, Jørgen Andersen (A), Morten Bach Gaardboe, Steen Olsen (A)
Orienteringen blev taget til efterretning med bemærkning om, at Handicaprådet ser frem til at bidrage til arbejdet med pejlemærkerne på dialogmødet med Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser den 27. marts 2019.

6. Planlægning af temadrøftelser 2019(B)

6.     Planlægning af temadrøftelser 2019(B)

Sagsnr.: 330-2019-8660                 Dok.nr.: 330-2019-52345                                            Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet skal drøfte input til temaer for Handicaprådets arbejdet i 2019.
Baggrund
I forbindelse med tilrettelæggelsen af årets mødeaktivitet er der behov for at drøfte hvilke temaer, som Handicaprådet skal sætte fokus på i det kommende år.
Rådet har i oplæg til samarbejdsaftaler med fagudvalgene prioriteret dialogmøder med fagudvalgene med henblik på at få drøftet handicappolitisk temaer. Rådet temadrøftelser kan således bidrage til at identificere handicappolitiske temaer.
Konkret har formanden modtaget forslag om, at Handicaprådet får en temadrøftelse med præsentation af Handicapkonventionen og evt. FNs Verdensmål.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse om retssikkerhed og administration på det sociale område nr. 1020 af 28/06/2016 kapitel 8.
Handlemuligheder
Handicaprådet skal drøfte, hvilke temaer som Handicaprådet skal sætte fokus på i det kommende år.
Konsekvenser for andre udvalg
Handicaprådet har samarbejdsaftale med fagudvalgene.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Rådet drøfter input til temaer for Handicaprådets arbejde i 2019.
Beslutning i Handicaprådet den 21. februar 2019:
Fraværende:  Irene Jensen, Jørgen Andersen (A), Morten Bach Gaardboe, Steen Olsen (A)
Rådet besluttede, at de ønsker en temadrøftelse omkring Handicapkonventionen og evt. FNs verdensmål.

7. Orientering vedr. udbud af genbrugshjælpemidler(O)

7.     Orientering vedr. udbud af genbrugshjælpemidler(O)

Sagsnr.: 330-2019-8660                 Dok.nr.: 330-2019-51886                                            Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Indkøbsafdelingen orienterer Handicaprådet vedrørende udbud af genbrugshjælpemidler.
Baggrund
Slagelse Kommune deltog i 2014 i et udbud af genbrugshjælpemidler, som blev udbudt via Fællesudbud Sjælland med deltagelse af 17 kommuner. Kontrakterne er nu udløbet og skal fornyes ved et genudbud.
Hjælpemidlerne udbydes og består af 38 delaftaler, hvor man som kommune har mulighed for at tilslutte sig. Hjælpemiddeldepotet i Slagelse Kommune har valgt at tilslutte sig alle aftalerne, på nær delaftale 27 ”Stationære personløfter inkl. skinnesystem”, da man her ønsker at fortsætte arbejdet med nuværende leverandør Guldmann.
For at give et overblik over, hvilke aftaleområder udbuddet vedrører, er der vedhæftet en delaftaleskabelon over samtlige delaftaler.
Næstved kommune, Solrød kommune og Holbæk kommune er ansvarlige for udbuddet og forestår den praktiske og udbudsretlige del af udbuddet. Der forventes indgået nye aftaler inden sommeren 2019.
Slagelse Kommune har deltaget i udbudsarbejdet med 2 medarbejdere fra myndighedsområdet, henholdsvis ergoterapeut og klinisk underviser
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Handicaprådet den 21. februar 2019:
Fraværende:  Irene Jensen, Jørgen Andersen (A), Morten Bach Gaardboe, Steen Olsen (A)
Orienteringen blev taget til efterretning med bemærkning om, at Handicaprådet gerne vil have oplyst hos Indkøbsafdelingen om der er overblik over hvor meget Slagelse Kommune indkøber udenfor udbuddet indenfor de enkelte produktgrupper. Eksempelvist grundet at leverandøren ikke kan levere den løsning borger har behov for.

8. Meddelelser(O)

8.     Meddelelser(O)

Sagsnr.: 330-2019-8660                 Dok.nr.: 330-2019-52140                                            Åbent
Kompetence: Handicaprådet
1: Orientering fra Rådsmedlemmer
Det Centrale Handicapråds Årsmøde
Gensidig orientering fra deltagende medlemmer.
Henvendelser til formanden
Formanden har modtaget en henvendelse vedrørende om Handicaprådet har fokus på konsekvenserne af omlægning af midler til enkeltintegration og omlægninger af ressourcetildelingerne til skolerne. 
2: Orienteringer fra forvaltningen
Medborgerpolitik
Status fra processen
3: Orientering fra sekretariatet
Dialogmøder
Forebyggelses- og Seniorudvalget beder Handicaprådet reservere den 3. september til dialogmøde.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringerne tages til efterretning.
Beslutning i Handicaprådet den 21. februar 2019:
Fraværende:  Irene Jensen, Jørgen Andersen (A), Morten Bach Gaardboe, Steen Olsen (A)
Vedr. Det Centrale Handicapråds Årsmøde:
De deltagende medlemmer orienterede om en godt årsmøde. Rådet ønsker materiale fra dagen rundsendt til orientering.
Vedr. Henvendelser til formanden:
Rådet ønsker at forespørge Børn og Ungevalget om der foreligger en redegørelse for konsekvenser af omlægningen af midler til enkeltintegration og omlægningerne af ressourcetildelingerne til skolerne for børn med særlige behov.
Vedr. Medborgerpolitik:
Thomas Knudsen gav en status på processen i arbejdsgruppen, herunder Medborgerpolitikken også vil indgå på dagsordenen til dialogmøde med Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser.
Vedr. Møde med LEV
Thomas Knudsen og Ole Andersen orienterede om at godt og konstruktiv møde med LEV om det fremtidige samarbejde vedr. KLAP-job.
Vedr. Dialogmøder
Det blev drøftet om der efter sommerferien også skal laves et dialogmøde med Økonomiudvalget. Det blev drøftet at formålet skulle være at få sat fokus på overordnede tværgående temaer. Emnet tages op igen på senere rådsmøde.
Orienteringerne blev herefter taget til efterretning

9. Eventuelt(O)

9.     Eventuelt(O)

Sagsnr.: 330-2019-8660                 Dok.nr.: 330-2019-52164                                            Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Punkter under eventuelt tages til efterretning
Beslutning i Handicaprådet den 21. februar 2019:
Fraværende:  Irene Jensen, Jørgen Andersen (A), Morten Bach Gaardboe, Steen Olsen (A)
Steen Bach Nielsen oplyste, at der fra DH-baglandet er mange klager over at de mange fartdæmpende vejbum fremkalder géner hos blandt andet rygskadede. Der var enighed om at DH drøfter videre om det er et generelt problem. Rådet kan herefter vælge at løfte emnet ved et fremtidigt møde med det fagudvalg, som er ansvarlig for vejene og valget af tekniske løsninger ved etablering af fartdæmpende foranstaltninger.