Handicaprådet (2018-2021) – Referat – 11. april 2019


1. Godkendelse af dagsorden(B)

1.     Godkendelse af dagsorden(B)

Sagsnr.: 330-2019-8660                 Dok.nr.: 330-2019-146659                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Dagsorden godkendes
Beslutning i Handicaprådet den 11. april 2019:
Fraværende:  Gitte Erichsen, Irene Jensen, Jørn-Ole Didriksen, Steen Olsen (A)
Godkendt med besked om, at Steen Olsen ville blive lidt forsinket.
2. Lukket: Høring: Udbud af diabetesartikler(B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.

3. Mødet mellem mennesker med handicap og offentlige myndigheder(D)

3.     Mødet mellem mennesker med handicap og offentlige myndigheder(D)

Sagsnr.: 330-2019-8660                 Dok.nr.: 330-2019-146813                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Formanden har ønsket at Rådet tager en drøftelse af mødet mellem mennesker med handicap og offentlige myndigheder samt konkrete initiativer i forhold hertil.
Baggrund
Handicaprådet drøftede i den 29. november 2016 Det Centrale Handicapråds analyse af borgere og sagsbehandleres forskellige opfattelser af sagsbehandlingen i kommunerne – GAP analysen fra 2015. Det Centrale Handicapråd ønskede med undersøgelse at dokumentere, hvorledes kontakten mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning opfattes af henholdsvis borgere med handicap, borgernes pårørende, sagsbehandlere og ledere. Det Centrale Handicapråd ønskede, at undersøgelsen skal bruges til at styrke brugerindflydelse og tillid mellem borger og kommune.
Nogle af hovedkonklusioner i rapporten var:
1. Borgerne vurderer sagsbehandlingen lavt på alle parametre, og der er store gaps mellem hhv. borgernes og sagsbehandlerne og ledernes vurderinger. F.eks. er der et stort gap mellem oplevelsen af om sagsbehandlerne har nok viden om specifikke handicap, om borgeren bliver hørt i kontakten med sine sagsbehandlere og om borgeren har tillid til, at sagsbehandlerne træffer korrekte afgørelser i behandlingen af sager.
2. Borgere, sagsbehandlere og ledere er enige om, at gensidig tillid, god forberedelse og solidt kendskab til lovgivningen er blandt de vigtigste parametre for en god kontakt i sagsbehandlingen.
3. Borgere, som oplever, at sagsbehandlingen er fokuseret på deres individuelle situation, har generelt et mere positivt syn på sagsbehandlingen.
4. Der er store forskelle mellem borgernes og de professionelles oplevelse af stemningen i mødet mellem borger og sagsbehandler – her er der både en stor andel med meget positive og negative oplevelser.
5. Borgere, som opleversagsbehandlere med en højere grad af viden om tilbud og deres specifikke handicap, oplever også at de får en mere skræddersyet rådgivning.
Rådet skal drøfte om forskellen mellem borgeres og sagsbehandleres opfattelser af sagsbehandlingen i kommunerne er blevet mindre siden 2015. Emnet har gentagne gange været taget op i pressen og været genstand for drøftelser såvel på Det Centrale Handicapråds Årsmøde 2019 samt på dialogmødet med Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Rådet drøfter mødet mellem mennesker med handicap og offentlige myndigheder.
2.    at Rådet drøfter konkrete initiativer i forhold til mødet mellem mennesker med handicap og offentlige myndigheder.
Beslutning i Handicaprådet den 11. april 2019:
Fraværende:  Gitte Erichsen, Irene Jensen, Jørn-Ole Didriksen
Handicaprådet havde en grundig drøftelse af mødet mellem mennesker med handicap og særligt Slagelse Kommune. Der var fra DH-siden et meget klart ønske om, at der på tværs af Slagelse Kommune sættes fokus på hvordan borgerne oplever mødet med Slagelse Kommune samt følges op på udviklingen over tid via indsamling af data om borgernes oplevelser.
Der var enighed i Handicaprådet om, at det er en meget vigtig temadrøftelse, ikke bare i forhold til Center for Handicap og Psykiatri, men også i forhold til øvrige fagcentre.
Det blev aftalt at fortsætte temaet på første ordinære møde i Handicaprådet efter sommerferien, og at Center for Handicap og Psykiatri her kommer med et oplæg om Center for Handicap og Psykiatris initiativer.

4. Forberedelse af kommende dialogmøder med fagudvalg(D)

4.     Forberedelse af kommende dialogmøder med fagudvalg(D)

Sagsnr.: 330-2019-8660                 Dok.nr.: 330-2019-147403                                          Åbent
Kompetence: Handicapråd
Beslutningstema
Rådet skal drøfte input til kommende dialogmøder med henholdsvis Social- og Beskæftigelsesudvalget og Børne- og Ungeudvalget.
Baggrund
Jævnfør de indgåede samarbejdsaftaler, så kan Handicaprådet forvente at blive indkaldt til dialogmøder med henholdsvis Social- og Beskæftigelsesudvalget og Børne- og Ungeudvalget i løbet af foråret.
Følgende indgår i Samarbejdsaftalerne vedr. det årlige dialogmøde:
·         Fagcentret har ansvaret for mødeindkaldelsen.
·         Fagudvalget og fagcentret vælger mødeform.
·         Parterne skal senest tre uger før mødet meddele hinanden om de emner, som ønskes drøftet.
·         Mødet skal danne rammen for en fælles drøftelse af overordnede handicappolitiske temaer indenfor fagudvalget og fagcentret.
·         Fagcentret skal på mødet indledningsvist orientere om områder under udvalget og fagforvaltningen, der vedrører borgere med handicap, herunder:
o    Status på relevante områder, der vedrører borgere med handicap, herunder:
§  Fagområdets faglige udfordringer eller udviklingstendenser i forhold til borgere med handicap.
§  Status på fagområdets implementering af og indsatser under kommunens handicappolitik.
o    Fagområdets nuværende og fremtidige projekter og initiativer, der vedrører borgere med handicap.
o    Fagområdets Budget - orientering og drøftelse.
o    Eventuelle ønsker og behov for ændringer i samarbejdsaftalen.
Handicaprådet skal drøfte input til emner, som ønskes drøftet på de kommende dialogmøder med henholdsvis Social- og Beskæftigelsesudvalget og Børne- og Ungeudvalget.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Rådet drøfter input til kommende dialogmøder med henholdsvis Social- og Beskæftigelsesudvalget og Børne- og Ungeudvalget.
Beslutning i Handicaprådet den 11. april 2019:
Fraværende:  Gitte Erichsen, Irene Jensen, Jørn-Ole Didriksen, Morten Bach Gaardboe
Der foreligger invitation til Handicaprådets formandskab om at komme i dialogmøde med Social- og Beskæftigelsesudvalget den 6. maj 2019. Input til formandskabet blev drøftet. Det blev beslutttet, at formandskabet fremsender forslag til emner til dagsordnen til Center for Arbejdsmarked og Integration.
Der afventes invitation fra Børne og Ungeudvalget jf. samarbejdsaftalen.

5. Årsrapportering - Magtanvendelser i 2018 (O)

5.     Årsrapportering - Magtanvendelser i 2018 (O)

Sagsnr.: 330-2019-23707               Dok.nr.: 330-2019-147534                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser behandlede sagen på møde den 3. april 2019. Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser tog orienteringen til efterretning og tilkendegav stor ros til virksomhedernes arbejde med reduktion af antallet af magtanvendelser. Udvalget ønskede, at man arbejder videre med nedbringelsen af magtanvendelser generelt, og at der i forhold til de ikke tilladte magtanvendelser iværksættes yderligere handling og fokus. Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser besluttede således, at der ikke er behov for at endnu en handleplan.
Børne- og Ungeudvalget får Årsrapporteringen på næstkommende møde.
Handicaprådet modtager Årsrapporteringen til orientering.
Baggrund
Magtanvendelse er et indgreb i selvbestemmelsesretten og kan kun benyttes overfor borgere med betydelig og varig nedsat psykisk funktionsevne i situationer, hvor der er akut fare for alvorlig personskade.
Alle former for magtanvendelse kræver et lovgrundlag, fordi den personlige frihed indskrænkes. Lovgrundlaget for anvendelse af magtanvendelse på voksenområdet reguleres af servicelovens §§ 126-129. Magtanvendelse på børneområdet reguleres af Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge §§8 – 11. Formålet med lovgrundlaget er at styrke retssikkerheden både for modtageren af offentlig omsorg og for personalet.
Magtanvendelse skal altid være undtagelsen og må aldrig erstatte omsorg, pleje og socialpædagogisk støtte.
Magtanvendelse skal registreres på særlige skemaer og indberettes til Center for Handicap og Psykiatri, Socialfagligt Team, der dels afgør om magtanvendelsen har været lovlig, og derefter tager kontakt til de social tilbud for at følge op på magtanvendelserne.
Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser har tidligere besluttet, at antallet af magtanvendelser på kommunens virksomheder samlet set skal nedbringes, og har i den forbindelse iværksat en politisk handleplan (version 1 i 2014 og version 2 i 2016). I henhold hertil orienteres udvalget om udviklingen af magtanvendelser gennem hele år 2018.
Antallet af magtanvendelse i 2018:
Voksenområdet
Der identificeres samlet set fortsat et fald i antallet af magtanvendelser:
År
2015
2016
2017
2018
Antal
546
300
205
114
Periode
2017 - 18
Fald i pct.
  44,3%
For ikke-tilladte magtanvendelser identificeres der ligeledes et fald:
År
2017
2018
Antal
  25
15
Pct. af alle magtanvendelser
12,2%
13,1%
De ikke tilladte magtanvendelser i 2018 er typisk, hvor der ikke er fare for væsentlig personskade, hvorfor personalet skal løse situationen uden anvendelse af magt. Der er flere eksempler på, at personalet anvender magt uden at alle pædagogiske muligheder er afprøvet.
Fordeling af magtanvendelserne på Botilbud
Tilbud
ACV
SPS
CPUS
Udenbys
2017
145
 28
  19
     13
2018
  84  *
   3
    3
     24 **
* ACV tegner sig for den overvejende del af magtanvendelser med 73,6% af det samlede antal magtanvendelser. Af de 84 magtanvendelser på ACV tegner én borger sig for en markant andel med 24 magtanvendelser i 2018. Samme borger havde 27 magtanvendelser i 2017 og 49 magtanvendelser i 2016.
** Antallet af magtanvendelser på Slagelse borgere på udenbys tilbud er steget i 2018 til 24 mod 13 magtanvendelser i 2017. Det skyldes dog altovervejende én borger, som havde 18 magtanvendelser mod 5 magtanvendelser på samme borger i 2017.
Børneområdet
Magtanvendelser de seneste fire år fordeler sig således:
År
2015
2016
2017
 2018
Antal
  172
  79
  57
71  *
* I 2018 har der været en stigning på 14 magtanvendelser i.f.t. 2017, hvoraf to børn (en slagelseborger og en udenbys) står for 23 af det samlede antal på 71 (= 32,3%). De 23 involverede børn fordeler sig på 15 fra Slagelse og 8 fra andre kommuner. Det er særligt ét barn (udenbys borger), som står for det største antal magtanvendelser (14). Socialfagligt Team er i dialog med ACV omkring den pædagogiske indsats i.f.t. barnets aktuelle udfordringer. 
Ikke tilladte magtanvendelser
1. januar 2017 trådte voksenansvarsloven i kraft. Det har blandt andet den betydning, at der ikke må anvendes magt overfor børn, som er i aflastningstilbud, men alene de børn der er døgnanbragt. Magtanvendelser foretaget i institutionens interne skole skal ligeledes indberettes som magtanvendelser for de børn, der er døgnanbragt.
År
   2017
   2018
Antal
      11
     11
Fordeling
·  5 er Slagelsebørn i udenbys/private tilbud
·  6 magtanvendelser er foretaget i Slagelsetilbud
·  10 er Slagelsebørn i udenbys/ private tilbud.
·  Én magtanvendelse er foretaget i Slagelsetilbud (ACV).
Fordeling af magtanvendelserne
Sted:
ACV
 SPS
Udenbys
Antal og karakter:
40
-  Heraf 5 ikke-tilladte:
1 på et døgntilbud
4 i aflastningstilbud *
  0
 31 
-  2 børn tegner sig for 15 
  af magtanvendelserne
-  De 31 er fordelt på 11
   borgere
- De ikke-tilladte fordeler
    sig på 5 børn
 
* I aflastningstilbud (3 børn) er der ikke lovhjemmel til at anvende magt.
Retligt grundlag
·         Lovgrundlaget på voksenområdet reguleres af Lov om social service (SEL) § 126 samt § 126a-§ 129 LBK nr. 102 af 29. januar 2018 og vejledning om magtanvendelse VEJ nr. 9043 af 29. januar 2018.
·         Lovgrundlaget på børneområdet er Bekendtgørelse af lov om voksenansvar for anbragte børn og unge § 8 - 11 LBK nr. 507 af 2. maj 2015 samt vejledning om voksenansvar for anbragte børn og unge VEJ nr. 10370 af 21. december 2016.
Se mere om det retlige grundlag i Bilag
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger. 
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Handicaprådet den 11. april 2019:
Fraværende:  Gitte Erichsen, Irene Jensen, Jørn-Ole Didriksen, Morten Bach Gaardboe
Thomas Knudsen orienterede kort om resultaterne på magtanvendelsesområdet. Rådet tog orienteringen til efterretning med ros til både resultater og afrapporteringsform.

6. Svar på henvendelse fra Handicaprådet til Center for Børn og Unge(O)

6.     Svar på henvendelse fra Handicaprådet til Center for Børn og Unge(O)

Sagsnr.: 330-2019-8660                 Dok.nr.: 330-2019-147583                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Rådet orienteres om svar på henvendelse til Børn og Ungevalget vedr. redegørelse for konsekvenser af omlægningen af midler til enkeltintegration og omlægningerne af ressourcetildelingerne til skolerne for børn med særlige behov.
Baggrund
På baggrund af en henvendelse til Handicaprådets formand vedrørende om Handicaprådet har fokus på konsekvenserne af omlægning af midler til enkeltintegration og omlægninger af ressourcetildelingerne til skolerne, drøftede Handicaprådet emnet på Handicaprådets møde den 21. februar 2019.
Handicaprådet har haft afleveret høringssvar til Børn og Ungeudvalget på emnet i forbindelse med følgende høringer:
·         Høring: "Tildelingsmodel almenskoler" samt "Omlægning af midler til enkeltintegration" (Februar 2018)
·         Høring: "Justeret garantitildeling på almenskolerne" og "Budgettildelingsmodel for specialskolerne" (Marts 2018)
Handicaprådet besluttede på mødet den 21. februar 2019 at rette følgende henvendelse til Børn og Ungeudvalgets formand og Center for Børn og Unge:
Rådet ønsker at forespørge Børn og Ungevalget om der foreligger en redegørelse for konsekvenser af omlægningen af midler til enkeltintegration og omlægningerne af ressourcetildelingerne til skolerne for børn med særlige behov.
Rådet har modtaget svar og det vedhæftes som bilag.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Handicaprådet den 11. april 2019:
Fraværende:  Gitte Erichsen, Irene Jensen, Jørn-Ole Didriksen, Morten Bach Gaardboe
Handicaprådet orienteringen til efterretning med bemærkning om, at sagen ønskes genoptaget, da der er behov for en mere fyldestgørende tilbagemelding fra Center for Børn og Unge. Formanden retter fornyet henvendelse til Center for Børn og Unge.

7. Svar på henvendelse fra Handicaprådet til Indkøbsafdelingen(O)

7.     Svar på henvendelse fra Handicaprådet til Indkøbsafdelingen(O)

Sagsnr.: 330-2019-8660                 Dok.nr.: 330-2019-147684                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Rådet orienteres om svar på henvendelse fra Handicaprådet til Indkøbsafdelingen vedrørende udbud af genbrugshjælpemidler.
Baggrund
Handicaprådet blev 21. februar orienteret omkring udbud af genbrugshjælpemidler.
Orienteringen blev taget til efterretning med bemærkning om, at Handicaprådet gerne vil have oplyst hos Indkøbsafdelingen om der er overblik over hvor meget Slagelse Kommune indkøber udenfor udbuddet indenfor de enkelte produktgrupper. Eksempelvis grundet at leverandøren ikke kan levere den løsning borger har behov for.
Handicaprådet rettede følgende henvendelse til Indkøbsafdelingen:
Rådet ønsker oplyst om der er overblik over hvor meget Slagelse Kommune indkøber udenfor udbuddet indenfor de enkelte produktgrupper. Eksempelvis grundet at leverandøren ikke kan levere den løsning borger har behov for.
Indkøbsafdelingen har bedt Center for Sundhed og Ældre besvare henvendelse, da de er myndighed på hjælpemiddelområdet.
Rådet har modtaget svar og det vedhæftes som bilag.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Handicaprådet den 11. april 2019:
Fraværende:  Gitte Erichsen, Irene Jensen, Jørn-Ole Didriksen, Ole Andersen
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.

8. Meddelelser(O)

8.     Meddelelser(O)

Sagsnr.: 330-2019-8660                 Dok.nr.: 330-2019-147968                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
1: Orientering fra Rådsmedlemmer
Henvendelse til formanden fra Rådhuset vedr. indvielse af ny elevator.
2: Orienteringer fra forvaltningen
Medborgerpolitik
Status fra processen v. Thomas Knudsen
3: Orientering fra sekretariatet
Årsrapport
Under udarbejdelse
Handicappris 2019
Planlægning af proces skal drøftes på kommende møde.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringerne tages til efterretning
Beslutning i Handicaprådet den 11. april 2019:
Fraværende:  Gitte Erichsen, Irene Jensen, Jørn-Ole Didriksen, Morten Bach Gaardboe
1: Orientering fra Rådsmedlemmer
Formanden orienterede om, at Handicaprådet er blevet inviteret til indvielse af ny elevator på Rådhuset. Der er endnu ikke fastsat en dato for en indvielsen.
2: Orientering fra forvaltningen
Thomas Knudsen gav en kort status fra processen. Principperne i Medborgerpolitikken er lagt fast. Arbejdsgruppen er igang med at udarbejde en handlingsstrategi.
3: Orientering fra sekretariatet
Sekretariatet runddelte udkast til Årsrapport fra Handicaprådet. Evt. input/rettelser kan sendes til sekretariatet senest den 25. april.
Sekretariatet orienterede om, at planlægningen omkring Handicappris 2019 skal igangsættes på kommende møde. Medlemmerne af Handicaprådet blev bedt om at begynde at tænke over gode ideer frem til kommende møde.
Orienteringerne blev herefter taget til efterretning.

9. Eventuelt(O)

9.     Eventuelt(O)

Sagsnr.: 330-2019-8660                 Dok.nr.: 330-2019-148034                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Eventuelt
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Punkter under eventuelt tages til efterretning
Beslutning i Handicaprådet den 11. april 2019:
Fraværende:  Gitte Erichsen, Irene Jensen, Jørn-Ole Didriksen, Morten Bach Gaardboe
Susanne Jensen orienterede om at Kostrådet har fået ny formand. Det er Connie Hyldal.
Orienteringen blev taget til efterretning.