Handicaprådet (2018-2021) – Referat – 8. oktober 2020


1. Godkendelse af dagsorden(B)

1.     Godkendelse af dagsorden(B)

Sagsnr.: 330-2020-8371                 Dok.nr.: 330-2020-389966                                          Åbent
Kompetence: Handicapråd
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Dagsorden godkendes
Beslutning i Handicaprådet den 8. oktober 2020:
Fraværende:  Irene Jensen, Steen Olsen (A)
Godkendt.

2. Tema: Handicapprisen 2020(B)

2.     Tema: Handicapprisen 2020(B)

Sagsnr.: 330-2020-8371                 Dok.nr.: 330-2020-390000                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet skal drøfte planlægning af Handicappris 2020 og træffe beslutning om valg af tema.
Formanden vil under punktet fremlægge modtagne forslag til tema, som oplæg til en drøftelse.
Baggrund
Processen omkring kandidater til årets Handicappris 2020 skal igangsættes. Erfaringen fra sidste år er, at det er en styrke i forhold til at finde kandidater, hvis Handicaprådet giver årets pris et tema. Sidste års tema var: Fællesskaber for børn og unge med handicaps.
Formanden har haft efterlyst forslag til årets tema blandt rådets medlemmer forud for punktets behandling.
Handicapprisen i Slagelse Kommune
Handicaprådet i Slagelse Kommune har besluttet, at der hvert år (første gang i 2009) skal uddeles en handicappris til en privatperson, en forening, en organisation eller til en repræsentant fra erhvervslivet, som har gjort sig særligt bemærket, eller har ydet en særlig indsats for, at handicappede borgere i Slagelse Kommune kan deltage i samfundslivet på lige fod med alle andre.
Prisen består af et diplom og 10.000 kr. Prisen uddeles hvert år i forbindelse med den internationale Handicapdag den 3. december. Fokus har de senere år været at få valgt et sted og tidspunkt som giver mening for modtager samt sikre maksimal opmærksomhed fra pressen.
Prisen tildeles for:
·         At have skabt forhold, der kan bidrage til en forøget livskvalitet hos handicappede
·         At have skabt mulighed for at handicappede kan deltage på lige fod med øvrige borgere
·         At have skabt arbejdspladser for handicappede
·         At have skabt aktiviteter og udfoldelsesmuligheder for handicappede
·         At have forbedret handicaptilgængeligheden i kommunen
·         At have bidraget til større almen viden om handicappedes forhold
·         At have bidraget til en større grad af inkludering af handicappede i det offentlige rum
Kriterierne for at få tildelt handicap-prisen er meget brede, da Handicaprådet ønsker i størst muligt omfang at bidrage til initiativ og kreativitet. I den forbindelse understreges, at initiativerne skal være nytænkende og alternative og ikke blot være knyttet til de lovmæssige krav som f.eks. tilgængelighed.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Handicapprisen er på 10.000 kr. og hertil kommer udgifter til trykning af diplom og forplejning.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Handicaprådet drøfter planlægning af Handicappris 2020
2.    at Handicaprådet træffer beslutning om tema for Handicapprisen 2020.
Beslutning i Handicaprådet den 8. oktober 2020:
Fraværende:  Irene Jensen, Steen Olsen (A)
Formanden konstaterede indledningsvist at der ikke på forhånd var modtaget forslag til temaer fra rådets medlemmer. Handicaprådet drøftede herefter mulige temaer til årets Handicappris.
Handicaprådet besluttede, at temaet for Handicapprisen 2020 skal være: Forebyggelse af ensomhed blandt borgere med handicaps.
Handicaprådet anfører at årets tema skal ses i lyset af at mange borgere med handicaps har været og forsat er særligt berørt af ensomhed grundet COVID-19. På denne baggrund ønsker Handicaprådet at finde og sætte fokus på initiativer og nye kreative løsninger, som søger at forebygge/modvirke ensomhed og isolation blandt borgere med handicaps.

3. Orientering vedr. status på projektet |Flere med kognitive handicap i job| (O)

3.     Orientering vedr. status på projektet |Flere med kognitive handicap i job| (O)

Sagsnr.: 330-2020-8371                 Dok.nr.: 330-2020-390056                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet orienteres om status på projektet ”Flere med kognitive handicap i job”.
Handicaprådets medlem Henrik Skov vil under punktet give en kort intro til baggrunden for projektet samt kort ridse rammerne op.
Baggrund
Jobcenter Slagelse indgår i samarbejde med en række andre kommuner og Cabi i projektet ”Flere med kognitive handicap i job”. Projektet er et kompetenceudviklingsforløb, hvor målet er, at løfte ti jobcentres vidensniveau og brug af de handicapkompenserende ordninger. Det skal ske gennem et kompetenceløft af frontmedarbejderens praksishåndtering og via en organisatorisk forankring af nye arbejdsgange i jobcentrene.
Projektet der starter den 5. oktober 2020 og løber over 47 uger har som mål, at der i perioden skal ske 20 nyansættelser af personer med kognitive funktionsnedsættelser. Derudover er det et mål, at flere med kognitive handicap fastholdes i job. Det skal ske ved at styrke jobcenterets indsats og derudover øge anvendelsen af de handicapkompenserende ordninger.
Et af hovedformålene med projektet er, at sagsbehandlerne trænes i at identificere borgernes kognitive handicap/funktionsnedsættelser. Den øgede bevidsthed og viden vil betyde, at muligheden for at kompensere for det kognitive handicap/funktionsnedsættelse i jobsituationen styrkes. Dertil kommer, at jobkonsulenterne opbygger en større viden om de kognitive funktionsnedsættelser, herunder hvilke kompensationsmuligheder der er. Hermed vil matchet mellem borger og virksomhed blive styrket.
For at få den nye viden bredt mest muligt ud deltager Jobcenter Slagelse i projektet med 30 medarbejdere, der samlet repræsenterer alle forsørgelsesgrupper, samt vores virksomhedskonsulenter og veterankoordinator.
Retligt grundlag
Lov om Aktiv Beskæftigelse.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i Handicaprådet den 8. oktober 2020:
Fraværende:  Irene Jensen, Steen Olsen (A)
Henrik Skov præsenterede projektet, som er et kompetenceudviklingsprojekt målrettet medarbejdere i jobcenteret. Effekten af projektet er målsat til at være 20 nyansættelser af personer med kognitive handicaps. Det blev understreget, at målgruppen er borgere med kognitive handicaps, som ikke modtager pension.
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning med bemærkning om, at Handicaprådet ønsker en status fra projektet om 1 år. Handicaprådet anbefaler, at administrationen inddrager viden og erfaringer internt i kommunen hos VASAC samt ekstern hos KLAP-job.

4. Orientering om Rammeaftale 2021-2022 for det specialiserede social- og specialundervisningsområde (O)

4.     Orientering om Rammeaftale 2021-2022 for det specialiserede social- og specialundervisningsområde (O)

Sagsnr.: 330-2020-8371                 Dok.nr.: 330-2020-393058                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet skal orienteres om, at Rammeaftale 2021-2022 på det specialiserede social- og undervisningsområde nu forelægges til politiske godkendelse i relevant fagudvalg og i Byrådet.
De 17 kommunalbestyrelser i Region Sjælland og regionsrådet skal hvert andet år senest den 1. december indgå en rammeaftale på det specialiserede social- og undervisningsområde.
Rammeaftalens overordnede formål er at sikre, at der er de nødvendige tilbud og indsatser til rådighed på det specialiserede social- og undervisningsområde.
Rammeaftalen består af to dele – en udviklingsdel (behov for tilbud, faglig udvikling og fokusområder) og en styringsdel (kapacitets- og økonomistyringsdel).
Samlet er rammeaftale 2021-2022 et resultat af en proces med inddragelse af politikere, brugere, handicaprådsrepræsentanter, fagdirektører og chefer gennemført fra efteråret 2019 til sommeren 2020. Rammeaftalen for 2021-2022 godkendes i kommunerne i efteråret 2020.
Baggrund
I forbindelse med udarbejdelse af den nuværende rammeaftale 2018-2020 blev der gennemført en proces med inddragelse af både udvalgsmedlemmer fra kommuner og region, handicaprådsrepræsentanter og direktører. Resultatet af dette arbejde var en rammeaftale i forenklet form med et antal fokusområder for samarbejdet.  
I forslaget til rammeaftale 2021-2022 fortsættes i dette spor – både med en formmæssig enkel og overskuelig rammeaftale og med et begrænset antal fokusområder. Herudover er der i forslaget til rammeaftale sat øget fokus på mål og resultater af samarbejdet. Fokusområderne i forslaget til rammeaftale er således udbygget med opstillede mål og ønskede resultater af arbejdet. Ændringerne skal fokusere arbejdet og medvirke til at muliggøre politisk opfølgning.
Fokusområder med mål
Med afsæt i input fra afholdte mødeaktiviteter og høringsprocessen i udvalg og handicapråd samt dialogmøde den 14. august 2020 er der foreslået følgende fokusområder for 2021 og 2022 i hhv. rammeaftalens udviklingsdel og styringsdel.
Udviklingsdel
1. Styrket mellemkommunalt samarbejde
Mål: For at udvikle og sikre kvaliteten af vores tilbud, skal vi styrke samarbejdet mellem kommunerne og regionen om de temaer, der er relevante og nødvendige for at kunne sikre de rette tilbud med de rette kompetencer til borgere med behov for støtte.
2. En sammenhængende indsats for borgere med psykiske vanskeligheder
Mål: Vi skal skabe bedre vilkår for at sammenhængende forløb og indsatser for borgere med væsentlige psykiske vanskeligheder styrkes.
3. Styrket samarbejde med borgere og deres pårørende
Mål: Vi ønsker at styrke inddragelsen og samskabelsen med brugerne og deres pårørende, for at vi sammen kan udvikle og retningssætte på det specialiserede social- og specialundervisningsområde.
4. Praksisnær metodeudvikling og videndeling om effekt
Mål: Vi skal styrke den praksisnære metodeudvikling og videndeling for at skabe bedre kvalitet i indsatsen for brugerne, sammen med brugerne og deres pårørende og samtidig sikre en bedre anvendelse af de tilgængelige ressourcer.
Styringsdel
5. Afdækning af kapacitet og behov for tilbud 
Mål: Vi ønsker en afdækning af den aktuelle kapacitet samt en prognose for sociale tilbud på kort og lang sigt som grundlag for en strategisk drøftelse af, hvordan KKR Sjælland bedst lever op til sin forsyningsforpligtigelse og sit samarbejde.
6. Bedre styringsdata og ledelsesinformation
Mål: Vi ønsker at øge gennemsigtigheden på det specialiserede social- og specialundervisningsområde gennem udvikling af bedre data om økonomi, aktiviteter og effekten af vores indsatser. Som grundlag for kvalitetsudvikling, styring og bedre køb og salg af pladser.
Fokusområderne er uddybet i selve rammeaftalen for 2021-2022.
De foreslåede fokusområder afspejler også kommunernes tilbagemelding om opmærksomhedspunkter og behov for tilbud, der således indtænkes i arbejdet med den kommende rammeaftale.
Behov for tilbud
Der skal i udviklingsdelen indgå et samlet skøn for behov for regulering i antallet af tilbud samt områder, der skal arbejdes med i det pågældende år. 
Det generelle billede i kommunerne er, at der på de fleste områder opleves sammenhæng mellem udbud og efterspørgsel og mellem behov og tilbud/ydelser. Der er dog områder og målgrupper, som kommunerne gør opmærksom på og herunder særligt ift. børn/unge med psykiske vanskeligheder samt børn/unge med misbrug. Ift. voksne er det særligt ift. hjemløshed og svære sociale problemer (herunder dobbeltdiagnoser).
Styringsdel 
Styringsdelen lægger rammerne for kapacitets- og prisudviklingen samt takster og principper for omkostningsberegning og betalingsmodeller. Som udgangspunkt er tilbud inden for de relevante lovparagraffer, der anvendes af flere kommuner omfattet af styringsaftalen. Det samme gælder regionale tilbud. 
Takstanbefaling 2021-2022
I rammeaftale 2018-2020 er det besluttet ikke at bruge ”takstinstrumentet” i form af henstilling over for kommunerne om en given procent takstreduktion, men i stedet opfordre alle kommuner til at sikre et målrettet arbejde for konstant driftsoptimering med den hensigt at reducere taksterne på de takstbelagte institutioner og stram udgiftsstyring generelt, herunder ved køb hos private. For at understøtte dette har man bl.a. haft årlige analyser fra VIVE af udgiftsudvikling og samarbejde om styring m.v.
En tilsvarende takstanbefaling for 2021-2022 er indarbejdet i fokusområde 6 i forslag til rammeaftale.
I grundlaget for udarbejdelsen af rammeaftalen indgår en status ift. børnehus, socialtilsyn, lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede institutioner samt Grønland og Færøerne, da disse områder jf. rammeaftalebekendtgørelsen skal drøftes og koordineres mellem kommuner og regioner.
Socialstyrelsen kan udmelde målgrupper, hvorpå kommunerne skal afrapportere via rammeaftalesamarbejdet i forbindelse med indgåelse af rammeaftalen. Socialstyrelsens 3 centrale udmeldinger er: udsatte gravide med skadeligt rusmiddelforbrug, udviklingshæmmede med dom og borgere med svære spiseforstyrrelser. Afrapporteringer på disse indgår som bilag til rammeaftalen.
Rammeaftalen for 2021-2022 består af et kort hoveddokument, som er vedhæftet som bilag. Herudover indgår i rammeaftalen en oversigt over de bilag, som indgår som grundlag for udarbejdelsen af rammeaftalen, herunder takstaftalen.  Bilagene til Rammeaftale 2021-2022 ligger på hjemmesiden: https://rs17.dk/rammeaftalen/rammeaftale-2021-2022.aspx.
Retligt grundlag
BEK nr. 1298 af 03/09/2020: Bekendtgørelse om rammeaftaler mv. på det sociale område og det almene ældrebolig område.
Handlemuligheder
KKR Sjælland har drøftet sagen den 7. september 2020 og KKR Sjælland anbefaler kommunalbestyrelserne og regionsrådet i Region Sjælland at tiltræde rammeaftalen senest den 1. december 2020.
Jævnfør bekendtgørelsens § 10 skal Rammeaftalen skal være indgået senest den 1. december i den kommunale valgperiodes 1. år med virkning for valgperiodens 2. og 3. år og den 1. december i den kommunale valgperiodes 3. år med virkning for valgperiodens 4. år og den følgende valgperiodes 1. år.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Rammeaftalen 2021-2022 godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Rammeaftalen berører fagudvalgene: Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser og Børne og Ungeudvalget.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Handicaprådet den 8. oktober 2020:
Fraværende:  Irene Jensen, Steen Olsen (A)
Handicaprådet noterede, at der vil blive foretaget en midtvejsevaluering af målene i Rammeaftalen 2021-2022 i efteråret 2021. Handicaprådet tog herefter orienteringen til efterretning.

5. Henvendelse fra Foreningen Danske DøvBlinde(O)

5.     Henvendelse fra Foreningen Danske DøvBlinde(O)

Sagsnr.: 330-2020-8371                 Dok.nr.: 330-2020-390254                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet orienteres henvendelse fra Foreningen Danske DøvBlinde.
Baggrund
Handicaprådet har modtaget henvendelse fra Foreningen Danske DøvBlinde vedr. lydfyr med vibration.
Brev fra Foreningen Danske DøvBlinde samt bilag dertil vedlægges som bilag.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Handicaprådet den 8. oktober 2020:
Fraværende:  Irene Jensen, Steen Olsen (A)
Handicaprådet tog henvendelsen til efterretning og bad sekretariatet videresende det modtagne materiale til orientering til Center for Miljø, Plan og Teknik - afdeling Natur, Vej og Trafik samt til Bymidtegrupperne.

6. Meddelelser(O)

6.     Meddelelser(O)

Sagsnr.: 330-2020-8371                 Dok.nr.: 330-2020-390078                                          Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Gensidig orientering mellem rådsmedlemmer, forvaltning og sekretariat.
Baggrund
1: Orientering fra Rådsmedlemmer
Gensidig orientering mellem rådsmedlemmer.
Slagelse som sælgerkommune - Udvikling af masterplan 2022-2025 for fremtidens tilbud på Handicap og Psykiatriområdet
Orientering om behandling på Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser.
2: Orienteringer fra forvaltningen
Orientering vedr. budgetbehandling
Orientering fra Byrådets behandling af budget 2021-2024.
Dialogmøde med Forebyggelses- og Seniorudvalget
Forebyggelses- og Seniorudvalget har tidligere på året besluttet afholdelse af et fælles dialogmøde med Handicaprådet og med Rådet for Socialt Udsatte.
Tirsdag den 10. november 2020 kl. 16:00 – 17:00.
Mødet er foreløbig planlagt afholdt i Mødelokale 29, kld. Slagelse Rådhus (adgang fra parkeringsplads bag Rådhuset).
Center for Sundhed og Ældre ønsker tilbagemelding på forventede antal deltagere samt forslag til mulige emner til drøftelse fra de respektive råd.
3: Orientering fra sekretariatet
Mail fra Det Centrale Handicapråd
Mail rundsendt til rådets medlemmer den 6. august: Valgfri tilmelding af Nyhedsbreve og spørgeskemaer fra Det Centrale Handicapråd.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Handicaprådet den 8. oktober 2020:
Fraværende:  Irene Jensen, Steen Olsen (A)
1: Orientering fra Rådsmedlemmer
Gensidig orientering mellem rådsmedlemmer.
Møde vedr. renovering af svømmehaller i Slagelse og Korsør
Formanden orienterede om, at han har været indkaldt til møde omkring projekt vedr. renovering af svømmehallerne i Slagelse og Korsør. Projektet ønsker inddragelse af brugere, herunder repræsentation fra Handicaprådet.
Handicaprådet udpegede rådsmedlem Susanne Jensen. Formanden sørger for at videresende information herom til projektansvarlige.
Tilgængelighedspulje på kr. 2 mio. i budget 2021-2024.
Formanden konstaterede med tilfredshed på Rådets vegne, at Handicaprådets forslag er indarbejdet for år 2021. Der er var enighed i Rådet om, at Rådet gerne vil følge op og bidrage til hvordan puljen bedst muligt kommer borgere med handicaps til gode.
Handicaprådet besluttede, at formandskabet – Ole Andersen og Jørgen Andersen – tager kontakt til borgmesteren med henblik på at få et møde. Formålet med mødet er, at drøfte Handicaprådets inddragelse i administrationen af de 2 mio. kr. i Tilgængelighedspulje i 2021.
Møde med Natur, Vej og Trafik vedr. tilgængelighedsvurdering på tekniske projekter.
Formanden orienterede om, at han har været til møde med Natur, Vej og Trafik omkring de projekter, som de har haft sendt til eller planlægger at sende til høring i Handicaprådet. Ole Andersen har understreget at Handicaprådet gerne vil modtage deres projekter til høring, men at det forudsættes at fagcenteret på forhånd sikre at der er udarbejdet en tilgængelighedsvurdering af projekterne.
Det er aftalt, at fagcenteret udarbejder en procesbeskrivelse omkring inddragelse samt der fremadrettet laves tilgængelighedsvurdering inden et projekt sendes til høring i Handicaprådet.
Slagelse som sælgerkommune - Udvikling af masterplan 2022-2025 for fremtidens tilbud på Handicap og Psykiatriområdet
Vini orienterede om projektet. Kommissorium blev godkendt på møde i Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser den 7. oktober 2020.
Opfølgning på implementering af Medborgerpolitikken 
Formanden orienterede om, at Medborgerpolitikken bl.a. udgør Slagelse Kommunes Handicappolitik. Der var enighed i Handicaprådet om, at der skal følges op på status på implementeringen af Medborgerpolitikken.
Handicaprådet besluttede, at afvente tilbagemelding fra Vini fra møde i administrationen den 22. oktober 2020 vedr. Medborgerpolitikken.
2: Orienteringer fra forvaltningen
Orientering vedr. budgetbehandling
Vini orienterede fra Byrådets behandling af budget 2021-2024. Det blev oplyst, at der ikke er besluttet driftsreduktioner på det specialiserede børne og ungeområde samt det specialiserede voksenområde samt ældreområdet. Der er beslutning om udmøntning af besparelser på ca. 37 mio. kr., som skal findes centralt og ikke på borgernære områder. Der afventer afklaring af hvordan dette konkret gennemføres.
På anlægssiden fremhævede Vini, at der er afsat midler til etablering af yderligere 6-8 skæve boliger.
Dialogmøde med Forebyggelses- og Seniorudvalget
Handicaprådet blev mindet om dialogmødet tirsdag den 10. november 2020 kl. 16:00.
Handicaprådet besluttede at fremsende følgende mulige emner til drøftelse med udvalget på dialogmødet:
·         Status på og drøftelse af forebyggelse af ensomhed
·         Status på og drøftelse af implementeringen af Velfærdsteknologi på tværs af Slagelse Kommune.
·         Oplæg om erfaringerne med håndteringen af besøgsrestriktioner på tilbud inden for Center for Sundhed og Ældre.
3: Orientering fra sekretariatet
Mail fra Det Centrale Handicapråd
Sekretæren mindede rådets medlemmer om muligheden for tilmelding af Nyhedsbreve og spørgeskemaer fra Det Centrale Handicapråd.
Handicaprådet tog herefter orienteringerne til efterretning.