Handicaprådet (2018-2021) – Referat – 11. februar 2021


1. Godkendelse af dagsorden(O)

1.     Godkendelse af dagsorden(O)

Sagsnr.: 330-2021-3911                 Dok.nr.: 330-2021-44578                                  Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Dagsorden godkendes.
Beslutning i Handicaprådet den 11. februar 2021:
Fraværende: 
Godkendt.

2. Tema: Specialundervisningsområdet i Slagelse Kommune(D)

2.     Tema: Specialundervisningsområdet i Slagelse Kommune(D)

Sagsnr.: 330-2021-3911                 Dok.nr.: 330-2021-44586                                  Åbent
Kompetence:
Beslutningstema
Handicaprådet skal have en temadrøftelse omkring specialundervisningsområdet i Slagelse Kommune og give input til den politiske retning for specialundervisningsområdet.
Center for Skole deltager i mødet og giver orientering om hvad der rør sig på specialundervisningsområdet, herunder den politiske retning for specialundervisningsområdet.
Baggrund
Antallet af børn og unge, der visiteres til specialundervisning, er stigende. Samtidig har disse børn og unge stadig mere komplekse problemstillinger. Det presser og udfordrer ambitionen om et styrket fællesskab i folkeskolen og de økonomiske rammer.
Der er igennem en årrække arbejdet med at løse udfordringer og sikre høj kvalitet. Dette har endnu ikke været tilstrækkeligt til at vende udviklingen. Der er brug for, at vi sammen – og på tværs af fagområder -  sætter udfordringerne på dagsordenen og selv tænker i fællesskaber som løsningen på udfordringerne.
På skoleområdet er der derfor nedsat et arbejdsfællesskab, der er kommet med forslag til, hvordan vi griber disse udfordringer an. Arbejdet skal munde ud i en række anbefalinger og udkast, der skal give skoleområdet et solidt fundament for at kunne gennemføre de ændringer og justeringer, der skal til, så vi kan imødegå udfordringerne på området.
På baggrund af processen, gennemgang af data samt input fra efterårets temadrøftelser har administrationen arbejdet med at opstille en politisk retning for specialundervisningsområdet.
Det overordnede mål er, at børn og unge skal støttes i deres nærmiljø og altid med udgangspunkt i, hvad der er den enkeltes behov. Indsatsen iværksættes i et tæt samarbejde med forældrene. Derudover skal potentialet i samarbejdet mellem forældre, skole, foreningsliv og det øvrige civilsamfund udforskes og dyrkes, så alle relevante ressourcer bringes i spil i forhold til opsporing, forebyggelse og foregribende indsatser.
Administrationen foreslår, at den politiske retning for specialundervisningsområdet hviler på følgende fire søjler:
1.    Børne- og ungesynet
Synet på barnet/den unge bygger på lederskab, ligeværdighed og tillid, og derudover er fokus på en tryg og sund tilknytning. Hvis børn opfører sig udfordrende, er det de voksnes ansvar at forsøge at finde ud af, hvad barnet prøver at kommunikere. Forholdet mellem de voksne og børnene er bygget på gensidig respekt, autenticitet, nysgerrighed og tillid.
2.    Inddragelse
Inddragelse er en kontinuerlig samarbejds- og udviklingsproces mellem skole, medarbejdere, forældre og elever, hvor eleverne på baggrund af deres potentialer får det mest egnede undervisningstilbud. Forældrene er nøglepersoner i enhver specialundervisningsindsats, og de skal som ansvarlige for eget barn tage et medansvar for de fællesskaber, barnet eller den unge færdes i.
3.    Det mindst indgribende tilbud
Specialundervisningen bør ændre mindst muligt i elevens øvrige tilværelse. Enhver indsats skal have udgangspunkt i barnet eller den unges behov og sigte efter at imødekomme de problemstillinger, barnet eller den unge har – hverken mere eller mindre.
4.    En midlertidig foranstaltning
Specialundervisningen skal så vidt muligt ses som en midlertidig foranstaltning, hvor eleven får den støtte og hjælp, der er behov for, således at eleven efterfølgende kan vende tilbage til et så almindeligt undervisningstilbud som muligt. Derfor er det også vigtigt at bevare en høj grad af kontakt til elevens oprindelige undervisningstilbud under specialundervisningsforløbet.
De fire søjler skal ikke ses som enkeltstående elementer, men som et samlet hele.
Sammen udgør de en fælles forståelse af, hvordan vi i Slagelse Kommune arbejder med specialundervisning.
Retligt grundlag
Folkeskolelovens §20, stk. 2.
Handlemuligheder
Handicaprådet kan drøfte specialundervisningsområdet i Slagelse Kommune og give input til den politiske retning på specialundervisningsområdet
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Handicaprådet drøfter specialundervisningsområdet i Slagelse Kommune og giver input til den politiske retning på specialundervisningsområdet.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 11. januar 2021:
Fraværende:
At 1 - Godkendt med tilføjelse af, at inklusionsperspektivet skal tydeliggøres.
Udvalget ønsker, at der afholdes et virtuelt dialogmøde med relevante interessenter, hvor den politiske retning præsenteres og drøftes.
Beslutning i Handicaprådet den 11. februar 2021:
Fraværende: 
På baggrund af orienteringen fra Center fra Skole ved Dorthe Christiansen og Bo Clausen blev specialundervisningsområdet og den politiske retning drøftet.
Handicaprådet besluttede, at Handicaprådet ønsker at give input til Børne og Ungeudvalget vedrørende den politiske retning. Formanden bad om at forslag til input sendes til formanden, som herefter samler disse til et samlet input fra Handicaprådet.

3. Håndteringen af udfordringer i den faglige kvalitet i sociale tilbud(D)

3.     Håndteringen af udfordringer i den faglige kvalitet i sociale tilbud(D)

Sagsnr.: 330-2021-3911                 Dok.nr.: 330-2021-44765                                  Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet ønsker en generel drøftelse omkring kvalitet i sociale tilbud – herunder botilbud.
Baggrund
En række eksterne myndigheder som Socialtilsyn Øst, Arbejdstilsynet samt Styrelsen for Patientsikkerhed laver løbende tilsyn med de sociale tilbud på det specialiserede socialområde. Disse myndigheder kan give kommunen påbud, hvis den faglige kvalitet på de respektive myndigheders tilsynsområde ikke er i orden.
Afledt af at der i medierne er en sag omkring det kommunale botilbud Heimdal, ønsker Handicaprådet en generel drøftelse af, hvordan faglige udfordringer/udfordringer omkring den faglige kvalitet i botilbuddene håndteres samt hvordan dialog med pårørende på botilbud håndteres, når der er udfordringer.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Handicaprådet drøfter håndteringen af udfordringer i den faglige kvalitet i sociale tilbud.
Beslutning i Handicaprådet den 11. februar 2021:
Fraværende: 
Handicaprådet drøftede håndteringen af udfordringer i den faglige kvalitet i sociale tilbud.
Handicaprådet besluttede, at Handicaprådet ønsker en temadrøftelse med besøg fra Social Tilsyn Øst med henblik på at blive orienteret om hvad tilsynet generelt undersøger og hvad de lægger vægt på i deres kvalitetsvurderinger.
Handicaprådet besluttede endvidere, at Handicaprådet gerne vil kunne følge udviklingen i kvaliteten og bad administrationen komme med et oplæg på hvilke parametre der vil være interessante for Handicaprådet at blive orienteret om.

4. Høring: Kvalitetsstandard - Personlig og praktisk hjælp samt madservice, rehabiliteringsforløb, aflastning og træning 2021(B)

4.     Høring: Kvalitetsstandard - Personlig og praktisk hjælp samt madservice, rehabiliteringsforløb, aflastning og træning 2021(B)

Sagsnr.: 330-2021-3911                 Dok.nr.: 330-2021-44982                                  Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Forebyggelses- og Seniorudvalget har på i sit møde 1. december 2020 principgodkendt sag vedr. Kvalitetsstandsard – Personlig og praktisk hjælp samt madservice, rehabiliteringsforløb, aflastning og træning 2021. Udvalget har besluttet, at Handicaprådet skal have sendt sagen til høring inden endelig beslutning bliver truffet af udvalget.
Rådet skal tage stilling til om der skal udarbejdes høringssvar.
Høringsfrist er den 12. feb. 2020 kl. 12:00.
Under punktet deltager Susanne Fagerberg fra Center for Sundhed og Ældre.
Baggrund
Mindst en gang årligt skal Byrådet godkende Kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp samt madservice efter Servicelovens §83, rehabiliteringsforløb efter Servicelovens § 83a samt genoptræning og vedligeholdende træning efter Servicelovens §86.
Der er ikke lovkrav om kvalitetsstandard for aflastning efter Servicelovens §84. Aflastning er uændret medtaget i den samlede kvalitetsstandard set ud fra perspektivet om det sammenhængende borgerforløb.
Den lovpligtige kvalitetsstandard skal indeholde en generel serviceinformation til borgerne om den hjælp, de kan forvente at få fra kommunen, hvis de får behov for personlig og praktisk hjælp efter servicelovens § 83, et rehabiliteringsforløb efter servicelovens § 83 a eller for træning efter servicelovens § 86. Beskrivelsen skal danne grundlag for en sikring af sammenhængen mellem serviceniveau, de resurser, der er afsat og leveringen af hjælpen. Kvalitetsstandarden skal også indeholde mål for, hvordan dette sikres, og hvordan der følges op på målene. Kravene til den kvalitet, leverandøren skal levere, skal også fremgå af kvalitetsstandarden.
Ændringer i Kvalitetsstandarden for 2021
I denne sag skal udvalget principgodkende Kvalitetsstandarden for 2021 (vedlagt i bilag 1).
Der er i forhold til kvalitetsstandarden for 2020 foretaget præciseringer, der følger af Ankestyrelsens principafgørelser på området.
Præciseringer og ændringer fremgår med rød skrift i Kvalitetsstandarden på siderne:
6, 19, 20, 21 23, 24, 25, 26, 27 og 28.
Retligt grundlag
Servicelovens § 139 og uddybet i Bekendtgørelse om kvalitetsstandarder for hjemmehjælp, rehabiliteringsforløb og træning efter Servicelovens §§ 83, 83a og 86.
Handlemuligheder
Eventuelt høringssvar fra Handicaprådet forelægges på Forebyggelses- og Seniorudvalgets møde inden udgangen af 1. kvartal 2021, hvor der træffes beslutning om, hvorvidt det giver anledning til ændringer i kvalitetsstandarden inden endelig godkendelse.
Vurdering
Administrationen vurderer, at Kvalitetsstandarden 2021 lever op til lovens krav, samt at den er i overensstemmende med Strategi for rehabilitering, omsorg og pleje samt
Værdighedspolitikken for Ældre i Slagelse Kommune.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Handicaprådet tager stilling om der skal udarbejdes høringssvar.
Beslutning i Handicaprådet den 11. februar 2021:
Fraværende: 
Handicaprådet havde ingen bemærkninger til høringsmaterialet. Handicaprådet besluttede, at der ikke udarbejdes høringssvar.

5. Høring: Fribus 2.0(B)

5.     Høring: Fribus 2.0(B)

Sagsnr.: 330-2021-3911                 Dok.nr.: 330-2021-47575                                  Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet skal tage stilling til om der skal afgives høringssvar vedr. Fribus 2.0.
Baggrund
Erhvervs- og Teknikudvalget har på møde den 1. februar 2021 besluttet at sende 3 skitseforslag i høring til Fribus 2.0, der skal køre i området syd for Slagelse.
Høringsperioden er fra den 3. februar til den 8. marts 2021.
Høringsmaterialet kan ses på www.slagelse.dk/hoering
Høringsbrev er vedlagt som bilag.
I forbindelse med høringen er der et digitalt borgermøde den 17. februar. I kan læse mere om borgermødet og tilmelding i høringsbrevet samt i nyhedsbrev om Fribus 2.0. Nyhedsbrevet er også vedlagt som bilag.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Handicaprådet kan tage stilling til om der skal afgives høringssvar vedr. Fribus 2.0.
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Handicaprådet tager stilling til om der skal afgives høringssvar vedr. Fribus 2.0.
Beslutning i Handicaprådet den 11. februar 2021:
Fraværende: 
Handicaprådet besluttede, at der skal udarbejdes høringssvar. Formanden udarbejder høringssvar.

6. Planlægning af Handicaprådets arbejde med tilgængelighedsmidler 2021(B)

6.     Planlægning af Handicaprådets arbejde med tilgængelighedsmidler 2021(B)

Sagsnr.: 330-2021-3911                 Dok.nr.: 330-2021-45322                                  Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet skal tage stilling til det videre arbejde med den budgetafsatte pulje til øget tilgængelighed 2021.
Baggrund
Slagelse Byråd har i Budget 2021-2024 afsat 2 mio. kr. til øget tilgængelighed på baggrund af ønske fremsat af Handicaprådet.
Handicaprådets formand har indgået aftale med Borgmesteren på baggrund af rådet behandling af udkast til aftale med Handicaprådet den 25. november 2020.
Med aftalen får Handicaprådet mulighed for overfor byrådet at stille forslag til den konkrete udmøntning af midlerne. Som en del af denne proces forpligter Handicaprådet sig til at inddrage en bred kreds af interessenter i udpegning og prioritering af konkrete indsatser, mens Slagelse Kommune stiller viden og ekspertise til rådighed som sparring for Handicaprådet.
Handicaprådets formand foreslår overordnede plan for det videre arbejde:
·        At Handicaprådet nedsætter en arbejdsgruppe blandt rådets medlemmer til det videre arbejder.
·        At formanden snarest holder møde med Slagelse Kommunes kommunikationsafdeling med henblik på bred informationsindsats rettet mod alle Slagelse Kommunes borgere om at Handicaprådet gerne vil modtage forslag til øget tilgængelighed.
·        At Handicaprådet arbejder med tilgængelighed i bred forstand og ikke kun fysisk tilgængelighed.
·        At DH-siden i Handicaprådet sikrer, at alle medlemsorganisationer bliver gjort opmærksomme på muligheden for at bidrage til øget tilgængelighed.
Retligt grundlag
Den kommunale styrelseslov
Handlemuligheder
Rådet skal drøfte planlægningen af det videre arbejde med den budgetafsatte pulje til øget tilgængelighed 2021.
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Forslagene som indhentes kan berører alle udvalgsområder.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Handicaprådet nedsætter en arbejdsgruppe blandt rådets medlemmer til det videre arbejde.
2.    at Formanden snarest holder møde med Slagelse Kommunes kommunikationsafdeling med henblik på bred informationsindsats rettet mod alle Slagelse Kommunes borgere om at Handicaprådet gerne vil modtage forslag til øget tilgængelighed.
3.    at Handicaprådet arbejder med tilgængelighed i bred forstand og ikke kun fysisk tilgængelighed.
4.    at DH-siden i Handicaprådet sikre at alle medlemsorganisationer bliver gjort opmærksomme på muligheden for at bidrage til øget tilgængelighed.
Beslutning i Handicaprådet den 11. februar 2021:
Fraværende: 
Handicaprådet tiltrådte formandens 4 indstillinger med den justering at det i "at" nr. 2 er arbejdsgruppen som holder møde med kommunikationsafdelingen.
Arbejdsgruppen blev nedsat med følgende deltagere: Nana Maja, Susanne, Ole og Steen.

7. Årshjul 2021(D)

7.     Årshjul 2021(D)

Sagsnr.: 330-2021-3911                 Dok.nr.: 330-2021-46432                                  Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Handicaprådet skal drøfte input til planlægningen af rådets årshjul.
Baggrund
Rådets mødekalender
Rådet besluttede den 25. november 2020, at rådet fortrinsvist holder møde om tirsdagen og at der holdes møde hver anden måned – januar, marts, maj, august, oktober, december.
Møderne holdes i tidsrummet fra kl. 16.00 – 18.00.
Januar mødet endte med at blive rykket til 11. februar grundet corona-situationen.
Her efter foreslås følgende mødedatoer:
·        Tirsdag d. 16. marts 2021
·        Tirsdag d. 18. maj 2021
·        Tirsdag d. 31. august 2021(Budget)
·        Torsdag d. 14. oktober 2021
·        Torsdag d. 2. december 2021(Uddeling af Handicappris 2021)
Planlægning af temaer
I forbindelse med tilrettelæggelsen af årets mødeaktivitet er der behov for at drøfte hvilke temaer, som Handicaprådet skal sætte fokus på i det kommende år.
Rådet har i oplæg til samarbejdsaftaler med fagudvalgene prioriteret dialogmøder med fagudvalgene med henblik på at få drøftet handicappolitisk temaer. Rådet temadrøftelser kan således bidrage til at identificere handicappolitiske temaer.
Handicaprådet har haft et mål om at have en temadrøftelse med præsentation af Handicapkonventionen og evt. FNs Verdensmål. Dette blev ikke indfriet i 2020.
I forhold til mødet den 16. marts 2021 har formanden som opfølgning på Handicaprådets møde den 25. november 2020 planlagt temadrøftelse med oplæg vedr.
·        Taskforce-rapporten på det specialiserede børne og familieområde samt den besluttede udviklingsplan.
·        Status på projekt hos Center for Handicap og Psykiatri, hvor der arbejdes på mødet mellem borger/pårørende og sagsbehandler/kommunen.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse om retssikkerhed og administration på det sociale område nr. 1020 af 28/06/2016 kapitel 8.
Handlemuligheder
Rådet kan komme med input til planlægningen af årshjulet.
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Handicaprådet har samarbejdsaftale med fagudvalgene.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Handicaprådet drøfter input til årshjulet.
Beslutning i Handicaprådet den 11. februar 2021:
Fraværende: 
Årshjulet blev drøftet.
Vedr. mødekalenderen: Ingen bemærkninger.
Vedr. planlægning af teamer: Efter den planlagte temadrøftelse den 16. marts, så ønskes en temadrøftelse med Social Tilsyn Øst. Der blev her ud over foreslået en temadrøftelse med Planafdelingen omkring, hvordan Handicapperspektivet tænkes ind i arbejdet i Kommuneplan samt i masterplanerne for købstederne i Slagelse Kommune.

8. Meddelelser(O)

8.     Meddelelser(O)

Sagsnr.: 330-2021-3911                 Dok.nr.: 330-2021-46800                                  Åbent
Kompetence: Handicaprådet
Beslutningstema
Gensidig orientering mellem rådsmedlemmer, forvaltning og sekretariat.
Baggrund
1: Orientering fra Rådsmedlemmer
Gensidig orientering fra Rådsmedlemmer
Henvendelse til Formanden for Handicaprådet vedr. Parkering ved Bisserup
Slagelse Kommune planlægger at renovere parkeringspladsen foran forsamlingshuset i Bisserup. Entreprenørservice har spurgt til Handicaprådets holdning til antallet af handicapparkeringsbåse og placeringen af disse i forbindelse med renoveringen af parkeringspladsen.
2: Orienteringer fra forvaltningen
Opfølgning vedr. gratis adgang for ledsagere til handicappede til kultur- og fritidsaktiviteter:
Kultur og Fritidsudvalget godkendte den 9. juni 2020 at foreninger m.fl., der modtager kommunalt tilskud til kultur- og fritidsaktiviteter, eller som afvikler disse i kommunens faciliteter, skal give gratis adgang for ledsagere til handicappede. Sekretariatet har haft rettet henvendelse til Kultur og Fritidsforvaltningen med henblik på hvordan denne beslutning kommunikeres ud til borgerne. På baggrund af henvendelse vil Kultur og Fritidsforvaltningen gerne bede Handicaprådet om gode input til hvordan det kunne kommunikeres.
Status på hvordan der arbejdes med Medborgerpolitikken på tværs af organisationen
Der er indsamling af status på udbredelsen af Medborgerpolitikken bredt og på tværs af forvaltningerne i kommunen. Deadline er sat til 22. februar 2021.
Dialogmøde med Børne og Ungeudvalget
Under planlægning
Dialogmøde med Forebyggelses- og Seniorudvalget
Handicaprådets formand har vegne af rådet meddelt, at det foretrækkes at dialogmødet afholdes fysisk. Der afventer tilbagemelding på den videre planlægning.
Dialogmøde med Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser
Planlægges til 5. maj 2021.
3: Orientering fra sekretariatet
Fællesspisning forsat udsat.
Indstilling
Formanden indstiller,
1.    at Orienteringerne tages til efterretning.
Beslutning i Handicaprådet den 11. februar 2021:
Fraværende: 
1: Orientering fra Rådsmedlemmer
Gensidig orientering fra Rådsmedlemmer
Vedr. Henvendelse til Formanden for Handicaprådet vedr. Parkering ved Bisserup
Formanden orienterede om, at han tager kontakt til formanden for Bisserup Byting og tager en drøftelse inden tilbagemelding til entreprenørservice.
Vedr. Henvendelse til Handicaprådet vedr. Parkering ved Stillinge Strand
Formanden orienterede om, at Ole og Jan som fysisk har besigtiget stedet tidligere følger op på sagen og på den konkrete henvendelsen.
2: Orienteringer fra forvaltningen
Vedr. Opfølgning vedr. gratis adgang for ledsagere til handicappede til kultur- og fritidsaktiviteter:
Handicaprådet bad om, at Kultur og Fritidsforvaltningen følgende tilbagemelding: Handicaprådet anbefaler, at forvaltningen bruger kommunens kommunikationsafdeling til at sikre spredning af information. Handicaprådet anbefaler der ud over:
·        At forvaltningen sikrer koordinering med DHs hjemmeside, hvor der er information omkring ordningen med ledsagerkort.
·        At Kulturinstitutionerne bedes om synligt at informere om muligheden.
·        At der sendes information direkte til bostederne i Slagelse Kommune.
Vedr. Status på hvordan der arbejdes med Medborgerpolitikken på tværs af organisationen
Handicaprådet ser frem til status.
Vedr. Dialogmøder med udvalg
Handicaprådet besluttede, at grundet COVID -19 situationen stiller Rådet sig til rådighed for digitale dialogmøder.
Vedr. Høring vedr. Fastsættelse af sagsbehandlingsfrist på ansøgninger om støtte til køb af bil - servicelovens § 114
Sekretæren orienterede om, at høringssagen fra Forebyggelses og Seniorudvalget var indkommet efter dagsorden var udsendt. Høringsfristen er den 28. februar 2021.
Det blev aftalt at høringsmaterialet rundsendes og at eventuelle input til høringssvar bedes sendt til formand og sekretær med en deadline, hvorefter formanden tager stilling til udarbejdelse af høringssvar på baggrund af input.