Kompetence
Byrådet
Beslutningstema
Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Klima- og Miljøudvalget beslutte hvilken information, der skal gives til ejendomsejere i Slagelse Kommune i forhold til mulighed for tilslutning til fjernvarme inden 2028.
Ejendomsejerne skal oplyses, om deres ejendom ligger inden for et område, hvor det henholdsvis 1) kommer fjernvarme inden 2028, 2) ikke kommer fjernvarme inden 2028 eller 3) det skal undersøges nærmere, om der kan komme fjernvarme inden 2028.
Indstilling
Miljø, Plan og Teknikchefen indstiller,
- at Byrådet tager til efterretning, at ejere af ejendomme i de godkendte fjernvarmeområder informeres om, hvornår de kan få fjernvarme.
- at Byrådet tager til efterretning, at ejendomsejere i de resterende gasområder, heriblandt gasområder i Slagelse og Halsskov/Svenstrup informeres om, at der ikke kommer fjernvarme inden 2028.
- at Byrådet beslutter, at ejere af ejendomme i
- nye projektområder i Slagelse øst og vest
- Skælskør
- Vemmelev/Forlev
informeres om, at mulighed for fjernvarme undersøges i løbet af 2023.
Sagens indhold
Som følge af de stigende naturgaspriser og ønsket om at udfase brugen af naturgas, er regeringen og KL blevet enige om, at kommunerne skal fremskynde varmeplanlægningen.
Det betyder bl.a., at kommunen inden årets udgang skal sende et brev til ejendomsejerne med gas- eller oliefyr med information om, hvorvidt de kan/ikke kan få fjernvarme inden 2028 (ja/nej-breve), eller om de bor i et område, hvor muligheden for fjernvarme undersøges nærmere i løbet af 2023 (måske-breve).
I gasområder, som er godkendt til fjernvarme, vil ejendomssejere informeres om, at de har mulighed for at blive tilsluttet fjernvarme (ja-breve).
Men derudover er der mange andre gasområder i både Slagelse, Halsskov og Svenstrup, Skælskør, Vemmelev og Forlev og de andre gaslandsbyer.
Her er det vigtigt, at ejendomsejerne får så retvisende informationer som muligt ift., om der er sandsynlighed for, at de kan få fjernvarme inden 2028 (måske-breve), eller om de selv skal sørge for en varmeløsning, fx selv etablere mindre fælles varmeløsninger eller udskiftning af gasfyr til individuel varmepumpe (nej-breve).
Det er den politiske vurdering af sandsynlighed, der er centrum for denne sag.
Kendte fremtidsplaner for udrulning af fjernvarme:
Der findes godkendte udbygningsplaner (ja-områder) for Slagelse og Korsør.
Derudover har SK Varme fremsendt fire ansøgninger (projektforslag) om at udbygge fjernvarme i Slagelse øst og vest (Bilag 1). Projektforslagene omfatter i alt ca. 2.800 ejendomme, som kan tilsluttes til fjernvarme inden 2028. Ejendomsejerne i disse områder vil modtage et måske-brev, fordi udbygningsplanerne endnu ikke er godkendt.
Hvor kan der ellers komme fjernvarme inden 2028?
Ud over de resterende gasområder i Slagelse, Halsskov og Svenstrup er der en række byer/landsbyer i kommunen, som er forsynet med gas.
Heraf er Skælskør og Vemmelev og Forlev de største. Administrationen har fået screenet gasbyerne for muligheden for fjernvarme. I screeningen indgår byens størrelse, varmetætheden, skønnede investeringsomkostninger mv. for at vurdere, om fjernvarmeprisen for forbrugerne vil være rimelig. I screeningen peges bl.a. på Skælskør og Vemmelev/Forlev som mulige fjernvarmeområder.
Men der er også en række andre faktorer, som indgår i en vurdering af sandsynligheden for, at der kan komme fjernvarme i et bestemt område inden 2028:
- Fjernvarmebranchen beretter om flaskehalse og kapacitetsbegrænsninger ift. at kunne etablere mange nye fjernvarmesystemer samtidigt, hvilket kan presse tidsplanerne for etableringen.
- På grund af den almindelige prisudvikling kan det forventes, at priserne for nye fjernvarmekunderne er højere, end de er for eksisterende fjernvarmekunder i Slagelse og Korsør. Det afvejes måske af det faktum, at fjernvarmekunder ikke skal reinvestere i varmepumper, som skal fornyes efter ca. 15 år.
- Det er også en usikkerhedsfaktor ift. hvem der vil etablere et nyt anlæg. Hvis ikke et eksisterende forsyningsselskab vil stå for etableringen af et nyt anlæg, vil det kræve, at borgerne selv tager initiativ og danner et nyt selskab.
- Desuden kan et nyt fjernvarmeprojekt kun godkendes, hvis det er samfunds-, selskabs- og brugerøkonomisk fordelagtigt.
Alle disse faktorer har en indflydelse på, om nye fjernvarmeprojekter kan realiseres inden 2028.
Retligt grundlag
Varmeforsyningsloven LBK nr. 2068 af 16/11/2021 og regeringens aftale med KL den 29. juni 2022.
Handlemuligheder
Byrådet kan følge administrationens anbefaling om at sende måske-breve til ejendomsejere i de nye projektområder i Slagelse øst og vest, Skælskør, Vemmelev og Forlev. Dermed sendes et signal ift. den politiske prioritering.
Alternativ kan Byrådet beslutte, at der kun skal sendes måske-breve til ejendomsejere i de nye projektområder i Slagelse øst og vest og Skælskør, fordi der knytter sig flere usikkerhedsfaktorer til et evt. projekt i Vemmelev og Forlev.
Alternativ kan Byrådet også beslutte, at der skal sendes måske-breve ud til ejendomsejere i flere områder.
Som konsekvens af Byrådets beslutning sendes nej-breve ud til ejendomsejerne i alle andre gasområder.
Måske-breve betyder ikke, at der kommer fjernvarme. Det betyder, at mulighed for fjernvarme undersøges i løbet af 2023.
Nej–breve betyder, at kommunen ikke undersøger nærmere for udbygning af fjernvarme. Der kan stadig godt være potentiale for fælles projekter, men de lokale borgere selv skal tage initiativ til at undersøge mulighederne.
Vurdering
Fjernvarme i Slagelse og Korsør/Halsskov og Hashøj/Dalmose:
SK Varme har oplyst, at selskabet prioriterer udrulningen af fjernvarme i Slagelse og Korsør og Halsskov ud fra økonomiske aspekter. Dvs. at de områder, hvor der er bedst økonomi, etableres først. Jo længere fra bykernerne fjernvarmen kommer, jo mindre bliver varmetætheden, og jo mindre bliver det økonomisk rentabelt at etablere fjernvarme. Samtidigt er det vigtigt for selskabet, at eksisterende kunder ikke belastes af nye projekter. Disse kriterier har ligget til grund for de 4 nye ansøgninger/projektforslag, som SK Varme har fremsendt. Da projektforslagene endnu ikke er godkendt, vil borgerne modtage et måske-brev.
Mht. de resterende gasområder i Slagelse og Halsskov og Svenstrup har SK Varme udtalt, at fjernvarme i disse områder først vil blive udbygget efter 2028, fordi varmetætheden ikke er særlig høj. Derfor vil selskabet prioritere andre områder først. Det er administrationens anbefaling, at borgerne modtager en nej-brev, omend det vil udløse frustration hos de borgere, som er umiddelbare naboer til fjernvarmen.
Hashøj Kraftvarmeforsyning har oplyst, at man ikke ønsker at udbygge fjernvarmenettet, fordi det ikke må blive dyrere for eksisterende kunder. Derfor vurderer administrationen, at dette forsyningsområde ikke udbygges.
Gasforsynede byer/landsbyer:
Skælskør er den største af de gasforsynede byer, og der er potentiale for at etablere fjernvarme. Det er administrationens vurdering, at der er så mange forbrugere, at kommunen aktivt skal arbejde for fjernvarme i byen. Byens størrelse vil gøre det attraktivt for et selskab at engagere sig. SK Varme har vist interesse i at etablere fjernvarme i Skælskør inden 2028, og projektet virker til at være relativ langt i projektudvikling. Derfor er det administrationens anbefaling, at ejendomsejerne i Skælskør modtager et måske-brev. Den tilgang fremmer sandsynligheden for et fremtidigt fjernvarmeprojekt, idet nogle borgere måske vil vente med at etablere individuelle løsninger, indtil der er kommet en afklaring i 2023.
I den næststørste gaslandsby Vemmelev og Forlev er der mange forbrugere, varmetætheden er relativ stor, og der findes overskudsvarme i området. SK Varme har oplyst, at det kunne være interessant for dem at lægge fjernvarme ud til Svenstrup, Vemmelev og Forlev, men det vil først ske efter 2028. Energiselskabet Det kan være at et andet fjernvarmeselskab har interesse i at undersøge mulighed for at etablere fjernvarme inden 2028. Men realisering af fjernvarme i Vemmelev og Forlev vil kræve en høj lokal tilslutning, og muligvis at borgerne selv skal danne et selskab. Da brevene skal sendes inden årsskriftet, har der ikke været tid til de nødvendige afklaringsprocesser. Der er det betydelig mere usikkert, om fjernvarme kan etableres i Vemmelev og Forlev inden 2028. Derfor er det her i højere grad en politisk vurdering, om man ønsker at sende måske-breve til borgerne.
Som konsekvens af måske-brevene vil administrationen i 2023 arbejde for, at der udarbejdes projektforslag for projekterne. Hvis projekterne bliver godkendt, vil borgerne få besked om, hvornår de kan få fjernvarme. Godkendte projektforslag medfører, at borgerne mister mulighed for økonomisk støtte til individuelle løsninger. Derimod får fjernvarmeselskabet mulighed for at søge om økonomisk støtte til etablering af fjernvarme, hvilket vil gøre fjernvarmen billigere for borgerne.
I de resterende gaslandsbyer Boeslunde, Slots Bjergby, Havrebjerg, Øster Stilling, Kirke Stillinge, Rosted, Gimlinge og Sørbymagle peger screeningen på, at det vil være dyrt at etablere traditionel fjernvarme, om end der stadig kan være et potentiale for andre fælles løsninger, fx fælles jordvarmeanlæg. Administrationen anbefaler, at ejendomsejere i disse områder modtager nej-breve. Det betyder, at kommunen ikke undersøger nærmere for udbygning af fjernvarme, men at de lokale borgere selv skal tage initiativ til at undersøge mulighederne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen.
Tværgående konsekvenser
Tiltagene kommer til at indgå i kommunes nye klimaplan (DK2020). Planen vil også indeholde tiltag som understøtter borgergrupper i de områder hvor bygningsejeren modtager nej-breve.
Sagens videre forløb
På baggrund af byrådets beslutning kan administrationen sende breve til alle borgere i de berørte områder dvs. borgerne med gas– og oliefyr, men også dem med anden opvarmning som fx træpiller.
I løbet af 2023 vil administrationen arbejde for, at der bliver udarbejdet projektforslag iht. varmeforsyningsloven for de områder, som skal undersøges.
I slutningen af 2022 afholdes et møde med lokalrådene. Det forventes også, at der i 2023 vil blive afholdt en række borgermøder mv. i de områder, som skal undersøges nærmere.
På baggrund af denne indstilling og afklaringsprocesserne i 2023 vil der blive udarbejdet en varmeplan som viser udbygningen frem til 2028. Det forventes dog, at fjernvarme udbygningen fortsætter efter 2028.