Klima- og Miljøudvalget – Referat – 9. januar 2023



1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

Godkendt, idet bilag til miljøgodkendelse, pkt. 2 knyttes til sagen. 

Kompetence:

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Klima- og Miljøudvalget skal godkende dagsordenen.

 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1. at Klima- og Miljøudvalget godkender dagsorden.

 

2. Revision af miljøgodkendelse RGS (B)

Beslutning

  • Godkendelsen af miljøgodkendelsen genoptages på en senere møde.
  • Der tages initiativ til en juridisk vurdering af nye oplysninger beskrevet i notat dateret den 14.4.2021 ”Ny vejledning om tilladelser til direkte udledninger af miljøfarlige stoffer”. Notat vedhæftes sagen.
  • Det vurderes desuden hvilken betydning en udsættelse af sagen har i forhold til fortsat anvendelse af eksisterende miljøgodkendelse for RGS Nordic og herunder hvilke handlemuligheder kommunen har.
  • Der tages initiativ til et møde med Miljøministeren med henblik på en afklaring af de usikkerheder, der er opstået i forlængelse af ovenstående. Dagsorden og referat fremsendes til udvalget.

Anne Bjergvang (A) bemærker, at det nuværende udkast til miljøgodkendelse strider mod EU-lovgivningen og vandrammedirektivet.

Kompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Klima- og Miljøudvalget skal godkende udkast til revision af miljøgodkendelse for RGS Nordic A/S. 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Klima- og Miljøudvalget godkender udkast til revision af miljøgodkendelse for RGS Nordic A/S .

Sagens indhold

Slagelse kommune har foretaget en revision af miljøgodkendelse af 26. november 2008 med senere tillægsgodkendelser til RGS Nordic.

På udvalgsmøde d. 3. oktober 2022 godkendte udvalget at sende revision af miljøgodkendelse for RGS Nordic A/S i 4 uger ugers høring i perioden d. 10. november til d. 7. december 2022.  

I høringsperioden er der i alt indkommet 25 høringssvar. Høringssvarene er sendt fra private personer, lokalforeninger, interesseforeninger herunder Rent Havmiljø og GeoHav m.fl. Desuden organisationer herunder Danmarks Naturfredsforening, Sportsfiskerforbundet og Greenpeace m.fl. samt RGS Nordic A/S.

Høringssvarene omhandler især udledning til Agersø Sund. I stort set alle af de fremsendte høringssvar er der bekymring for yderligere forurening af havmiljøet. Flere er høringssvarene er kritiske overfor import af spildevand og brugen af råvand til renseprocesserne. Kravene til udledning af stoffer findes for lempelige, der stilles spørgsmålstegn ved brugen af blandingszone, krav i habitatdirektivet samt antal og mængden af analyserede stoffer samt krav til virksomhedskontrol.

RGS Nordic A/S finder generelt udledningskravene for restriktive og anfører, at kravene med den nuværende teknologi ikke kan overholdes.

Høringssvar og hvidbog fremgår af ”Hvidbog”, bilag 1.

Høringssvarene har efter administrationens gennemgang givet anledning til en række præciseringer i miljøtilladelsen, herunder at mængden og krav til at analyserede stoffer udvides, men også en lempelse af en række de allerede opstillede udledningskrav.

Ændringer fremgår af bilag ” Rettelser/afvigelser i vilkår fra høringsudkast”, bilag 2.

I bilag ”Kravværdier”, bilag 3 er de endelige udledningskrav bl.a sammenholdt med de oprindelige udledningsvilkår fra 2008, kravene i høringsudkastet, øvrige og nedre BAT grænser, miljøkvalitetskrav (MKK).

Det endelig udkast til revision miljøgodkendelse fremgår af ”Miljøgodkendelse af RGS Nordic A/S industrispildevand ”, bilag 4.

Retligt grundlag

Miljøbeskyttelsesloven kap. 5 virksomheder.

Handlemuligheder

Klima- og Miljøudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Udvalget kan godkende miljøgodkendelsen.

  2. Udvalget kan vælge at hjemvise godkendelsen til yderligere sagsbehandling.

Vurdering

Som det fremgår af bilag 3, vil udkast til miljøgodkendelse betyde en markant skærpelse af miljø- og udledningskravene til virksomheden i forhold til oprindelige miljøgodkendelse fra 2008.

Udledningskravene opfylder alle nuværende BAT krav. Jævnfør gældende lovgivning kan kommunen ikke påbyde virksomheden udledningskrav, som i dag teknisk set ikke er muligt. Da det vil have karakter af et ulovligt driftsforbud, er grænseværdierne derfor hævet for en række stoffer i den endelige revision.

Kommunen har derfor i miljøgodkendelsen indført en passus om, at virksomheden med udgangspunkt i den løbende udvikling af nye teknologier, overfor miljømyndigheden forpligter sig på at nedbringe udledningskrav yderligere inden for 5 år, således at blandingszonen for de enkelte stoffer reduceres.

Ligeledes vil ny viden om tilførte stoffer og viden om Agersøsunds tilstand kunne påvirke fremtidige krav til udledningen, som til en hver tid kan revideres når der fremkommer ny viden.

Det er sandsynligt at afgørelsen vil blive påklaget og det vil herefter være Miljø- og fødevareklagenævnet som afgør om bl.a. blandingszoner kan anvendes, om der skulle være lavet en basistilstandsrapport og om godkendelse er i strid med habitatdirektivet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Efter at Klima- og Miljøudvalget har godkendt revisionen, skal udkast til miljøgodkendelsen offentliggøres med 4 ugers klagefrist.

Indløber der klager fremsendes klagen til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Klagenævnet træffer afgørelse om sagen har opsættende virkning eller ej. Administrationen forventer ikke at sagen har opsættende virkning.

 

3. Udbygning af fjernvarmeforsyning i 2024 i Slagelse vest og øst (B)

Beslutning

Godkendt.

Kompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Klima- og Miljøudvalget kan godkende Envafors' udbygningsplan for 2024 i Slagelse vest og øst. 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Klima- og Miljøudvalget godkender udbygningsplanen for fjernvarme i 2024.

Sagens indhold

Envafors (SK Varme) har den 12. oktober 2022 fremsendt fire projektforslag til udvidelsen af fjernvarmenettet i Slagelse øst, syd og vest. Projektforslagene er delt ift. de år hvor de skal gennemføres. Dette er det første af de 4 projektforslag og redegør for de områder som skal etableres i 2024.

Det ene område som skal realiseres i 2024, befinder sig i den vestlige del af byen syd for Valbygårdsvej og nord for Sofievej (ved Marievangsvej). Det andet område ligger i den østlige del af byen mellem den indre del af Sorøvej og banen.

Projektområdet berører ca. 877 forbrugere og der er ikke tilslutningspligt. Projektforslaget sammenligner tre scenarier:

  • Bibeholdelse af eksisterende naturgasforsyning,
  • Individuel forsyning med varmepumper, og
  • Etablering af fjernvarme.

Baggrunden for projektforslaget er klimahensyn, regeringens ambition om at udfase naturgas til rumopvarmning, og energistyrelsens støttepulje til udbygning af fjernvarme, som yder et tilskud på 20.000 kr. for hvert udskiftet gasfyr. Ansøgningsfrist til puljen var 2. december 2022, og den bliver uddelt efter først-til-mølle-princippet.

Da projektforslaget udviser et samfundsøkonomisk overskud, har administrationen den 23. november givet en administrativ betinget godkendelse af projektforslaget. På den baggrund har Envafors søgt energistyrelsen om tilskud. Den betingede godkendelse blev givet under forudsætning af, at projektet kan opnå tilskud og at udvalget endeligt godkender projektforslaget.

Den samfundsøkonomiske analyse af projektet viser et samfundsøkonomisk overskud på 107,9 mio. kr. sammenlignet med et scenarie hvor alle forbrugere får deres egen varmepumpe. Samfundsøkonomisk er projektet dyrere end bibeholdelse af gas, men udvalget kan alligevel godkende projektet fordi fjernvarmen i Slagelse fremstilles af ikke-fossile energikilder.

Samtidigt er fjernvarme billigere for forbrugerne end naturgasforsyning.

Projektforslaget har været sendt i høring hos Affald Plus og EVIDA. Der er ikke modtaget høringssvar fra Affald Plus og Evida skriver at de ingen bemærkninger har.

Envafors har oplyst , at energistyrelsen den 16. december 2022 har givet tilsagn om støtte. Derfor skal udvalget nu tage endelig stilling til om fjernvarmenettet kan udbygges.

Retligt grundlag

Sagen skal behandles iht. bekendtgørelsen om varmeplanlægning og godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg BEK nr. 1794 af 2. december 2020. De berørte forsyningsselskaber kan påklage kommunens afgørelse i Energiklagenævnet inden for 4 uger efter afgørelsen.

Handlemuligheder

Klima- og Miljøudvalg har følgende handlemuligheder: 

  1. Klima– og Miljøudvalget kan godkende projektforslaget, fordi det udviser et samfundsøkonomisk overskud ift. forsyning med individuelle varmepumper. En godkendelse understøtter kommunens ambition om at nedbringe CO2 udledningen fra varmeforsyningen og støtter op om regeringens målsætningen om at udfase naturgas fra varmeforsyningen. Med godkendelsen får Envafors tilskud fra statens pulje for fjernvarmeudbygningen. Men samtidigt betyder det også, at de borgere som bor i de fremtidige fjernvarmeområder, ikke kan søge støtte fra tilskudspuljen til individuelle varmeløsninger.

  2. Klima- og Miljøudvalget kan afvise projektforslaget, hvis det strider imod andre hensyn. Hvis ikke udvalget vil godkende projektforslag, bibeholdes naturgasforsyningen i området. Såfremt borgere ønsker at etablere andre varmeformer, kan de det og de kan søge om tilskud dertil.

Klima- og Miljøudvalget kan ikke frit ændre udbygningstakt, da den forslående udrulning er afstemt med både kapacitet i produktionsanlægget og strukturen af fjernvarmenettet

Vurdering

Administrationen anbefaler at Klima- og Miljøudvalg godkender projektforslaget.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. Projektet finansieres af Envafors og forbrugerne.

Tværgående konsekvenser

Udbygning af fjernvarmen understøtter kommunens ambition om at reducere CO2 udledningen fra varmeforsyningen jf. DK2020 handleplanen. 

Sagens videre forløb

Udbygning af fjernvarmen i projektområdet står i forbindelse til de ” fjernvarmebreve”, som kort før årsskifte blev udsendt til borgere med olie- og gasfyr jf. regeringen aftale med KL.

Når udvalget har taget stilling til sagen og klagefristen er udløbet, sendes nye breve til alle berørte borgere for at oplyse dem om deres nye fjernvarmestatus. 

 

4. Udbygning af fjernvarmeforsyning i 2025 i Slagelse øst (B)

Beslutning

Godkendt.

Kompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Udvalget kan godkende Envafors' udbygningsplan for 2025 i Slagelse vest. 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1. at Klima- og Miljøudvalget godkender udbygningsplanen for fjernvarme i 2025.

Sagens indhold

Envafors (SK Varme) har den 12. oktober 2022 fremsendt fire projektforslag til udvidelsen af fjernvarmenettet i Slagelse øst, syd og vest. Projektforslagene er delt ift. de år hvor de skal gennemføres. Dette er det andet af de 4 projektforslag og redegør for et områder som skal etableres i 2025. Det område som skal realiseres i 2025, befinder sig i den vestlige del af byen mellem Kalundborgvej og Valbygårdsvej. 

Projektområdet berører ca. 244 forbruger og der er ikke tilslutningspligt. Projektforslaget sammenligner tre scenarier:

  • Bibeholdelse af eksisterende naturgasforsyning,
  • Individuel forsyning med varmepumper, og
  • Etablering af fjernvarme.

Baggrunden for projektforslaget er klimahensyn, regeringens ambition om at udfase naturgas til rumopvarmning, og energistyrelsens støttepulje til udbygning af fjernvarme, som yder et tilskud på 20.000 kr. for hvert udskiftet gasfyr. Ansøgningsfrist til puljen var 2. december 2022, og den bliver uddelt efter først-til-mølle-princippet.

Da projektforslaget udviser et samfundsøkonomisk overskud, har administrationen den 23. november givet en administrativ betinget godkendelse af projektforslaget. På den baggrund har Envafors søgt energistyrelsen om tilskud. Den betingede godkendelse blev givet under forudsætning af, at projektet kan opnå tilskud og at udvalget endeligt godkender projektforslaget.

Den samfundsøkonomiske analyse viser, at projektet har et samfundsøkonomisk overskud på 17,6 mio. kr. sammenlignet med et scenarie hvor alle forbrugere får deres egen varmepumpe. Samfundsøkonomisk er projektet dyrere end bibeholdelse af gas, men udvalget kan alligevel godkende projektet fordi fjernvarmen i Slagelse fremstilles af ikke-fossile energikilder. Samtidigt er fjernvarme billigere for forbrugerne end naturgasforsyning.

Projektforslaget har været sendt i høring hos Affald Plus og EVIDA. Der er ikke modtaget høringssvar fra Affald Plus og Evida skriver at de ingen bemærkninger har.

Envafors har oplyst, at energistyrelsen den 16. december 2022 har givet tilsagn om støtte. Derfor skal udvalget nu tage endelig stilling til om fjernvarmenettet kan udbygges.

Retligt grundlag

Sagen skal behandles iht. bekendtgørelsen om varmeplanlægning og godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg BEK nr. 1794 af 2. december 2020. De berørte forsyningsselskaber kan påklage kommunens afgørelse i Energiklagenævnet inden for 4 uger efter afgørelsen.

Handlemuligheder

Udvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Klima– og Miljøudvalget kan godkende projektforslaget, fordi det udviser et samfundsøkonomisk overskud ift. forsyning med individuelle varmepumper. En godkendelse understøtter kommunens ambition om at nedbringe CO2 udledningen fra varmeforsyningen og støtter op om regeringens målsætningen om at udfase naturgas fra varmeforsyningen. Med godkendelsen får Envafors tilskud fra statens pulje for fjernvarmeudbygningen. Men samtidigt betyder det også at de borgere som bor i de fremtidige fjernvarmeområder, ikke kan søge støtte fra tilskudspuljen til individuelle varmeløsninger.

  2. Klima- og Miljøudvalget kan afvise projektforslaget, hvis det strider imod andre hensyn. Hvis ikke udvalget vil godkende projektforslag, bibeholdes naturgasforsyningen i området. Såfremt borgere ønsker at etablere andre varmeformer, kan de det og de kan søge om tilskud dertil. 

Klima- og Miljøudvalget kan ikke frit ændre udbygningstakt, da den forslående udrulning er afstemt med både kapacitet i produktionsanlægget og strukturen af fjernvarmenettet

Vurdering

Administrationen anbefaler at Klima- og Miljøudvalg godkender projektforslaget.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. Projektet finansieres af Envafors og forbrugerne.

Tværgående konsekvenser

Udbygning af fjernvarmen understøtter kommunens ambition om at reducere CO2 udledningen fra varmeforsyningen jf. DK2020 handleplanen. 

Sagens videre forløb

Udbygning af fjernvarmen i projektområdet står i forbindelse til de ” fjernvarmebreve” som kort før årsskiftet blev udsendt til borger med olie og gasfyr kort jf. regeringen og Kommunernes Landsforening aftale. 

Når udvalget har taget stilling til sagen og klagefristen er udløbet, sendes nye breve til alle berørte borgere for at oplyse dem om deres nye fjernvarmestatus. 

5. Udbygning af fjernvarmeforsyning i 2026 i Slagelse vest (B)

Beslutning

Godkendt.

Kompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Udvalget kan godkende Envafors' udbygningsplan for fjernvarme i 2026 i Slagelse vest. 

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Klima- og Miljøudvalget godkender udbygningsplanen for fjernvarme i 2026.

Sagens indhold

Envafors (SK Varme) har den 12. oktober 2022 fremsendt fire projektforslag til udvidelsen af fjernvarmenettet i Slagelse øst, syd og vest. Projektforslagene er delt ift. de år hvor de skal gennemføres. Dette er tredje af de 4 projektforslag og redegør for det område som skal etableres i 2026. Det område som skal realiseres i 2026, befinder sig i den vestlige del af byen langs Korsørvej.

Projektområdet berører ca. 728 forbruger og der er ikke tilslutningspligt. Projektforslaget sammenligner tre scenarier:

  • Bibeholdelse af eksisterende naturgasforsyning,
  • Individuel forsyning med varmepumper, og
  • Etablering af fjernvarme.

Baggrunden for projektforslaget er klimahensyn, regeringens ambition om at udfase naturgas til rumopvarmning, og energistyrelsens støttepulje til udbygning af fjernvarme, som yder et tilskud på 20.000 kr. for hvert udskiftet gasfyr. Ansøgningsfrist til puljen var 2. december 2022, og den bliver uddelt efter først-til-mølle-princippet.

Da projektforslaget udviser et samfundsøkonomisk overskud, har administrationen den 23. november givet en administrativ betinget godkendelse af projektforslaget. På den baggrund har Envafors søgt energistyrelsen om tilskud. Den betingede godkendelse blev givet under forudsætning af, at projektet kan opnå tilskud og at udvalget endeligt godkender projektforslaget.

Den samfundsøkonomiske analyse af projektet viser et samfundsøkonomisk overskud på 62,7 mio. kr. sammenlignet med et scenarie hvor alle forbrugere får deres egen varmepumpe. Samfundsøkonomisk er projektet dyrere end bibeholdelse af gas, men udvalget kan alligevel godkende projektet fordi fjernvarmen i Slagelse fremstilles af ikke-fossile energikilder. 
Samtidigt er fjernvarme billigere for forbrugerne end naturgasforsyning. 

Projektforslaget har været sendt i høring hos Affald Plus og EVIDA. Der er ikke modtaget høringssvar fra Affald Plus og Evida skriver at de ingen bemærkninger har.

Envafors har oplyst, at energistyrelsen den 16. december 2022 har givet tilsagn om støtte. Derfor skal udvalget nu tage endelig stilling til om fjernvarmenettet kan udbygges.

Retligt grundlag

Sagen skal behandles iht. bekendtgørelsen om varmeplanlægning og godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg BEK nr. 1794 af 2. december 2020. De berørte forsyningsselskaber kan påklage kommunens afgørelse i Energiklagenævnet inden for 4 uger. 

Handlemuligheder

Udvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Klima– og Miljøudvalget kan godkende projektforslaget, fordi det udviser et samfundsøkonomisk overskud ift. forsyning med individuelle varmepumper. En godkendelse understøtter kommunens ambition om at nedbringe CO2 udledningen fra varmeforsyningen og støtter op om regeringens målsætningen om at udfase naturgas fra varmeforsyningen. Med godkendelsen får Envafors tilskud fra statens pulje for fjernvarmeudbygningen. Men samtidigt betyder det også at de borgere som bor i de fremtidige fjernvarmeområder, ikke kan søge støtte fra tilskudspuljen til individuelle varmeløsninger.

  2. Klima- og Miljøudvalget kan afvise projektforslaget, hvis det strider imod andre hensyn. Hvis ikke udvalget vil godkende projektforslag, bibeholdes naturgasforsyningen i området. Såfremt borgere ønsker at etablere andre varmeformer, kan de det og de kan søge om tilskud dertil.  

Klima- og Miljøudvalget kan ikke frit ændre udbygningstakt, da den forslående udrulning er afstemt med både kapacitet i produktionsanlægget og strukturen af fjernvarmenettet. 

Vurdering

Administrationen anbefaler at Klima- og Miljøudvalget godkender projektforslaget.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. Projektet finansieres af Envafors og forbrugerne.

Tværgående konsekvenser

Udbygning af fjernvarmen understøtter kommunens ambition om at reducere CO2 udledningen fra varmeforsyningen jf. DK2020 handleplanen.

Sagens videre forløb

Udbygning af fjernvarmen i projektområdet står i forbindelse til de ” fjernvarmebreve”, som kort før årsskifte blev udsendt til borger med olie og gasfyr kort jf. regeringen og Kommunernes Landsforening aftale.

Når udvalget har taget stilling til sagen, sendes nye breve til alle berørte borger for at oplyse dem om deres nye fjernvarmestatus.

6. Udbygning af fjernvarmeforsyning i 2027 i Slagelse syd og øst (B)

Beslutning

Godkendt.

 

Kompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Udvalget kan godkende Envafors' udbygningsplan for 2027 i Slagelse vest, under betingelse af, at projektet kan opnå tilskud fra statens fjernvarmepulje.  

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller, 

1. at Klima- og Miljøudvalget godkender udbygningsplanen for fjernvarme i 2027 under betingelse af, at projektet kan opnå tilskud fra statens fjernvarmepulje.   

Sagens indhold

Envafors (SK Varme) har den 12. oktober 2022 fremsendt fire projektforslag til udvidelsen af fjernvarmenettet i Slagelse øst, syd og vest. Projektforslagene er delt ift. de år hvor de skal gennemføres. Dette er det fjerde af de 4 projektforslag og redegør for det område som skal etableres i 2027.

Det område som skal realiseres i 2027, befinder sig i den sydlige del af Slagelse by, vest for Ringvejen og syd for vest motorvejen omkring Kongevej, og i den østlige del af byen syd for den indre del af Sorøvej.

Projektområdet berører ca. 260 forbruger og der er ikke tilslutningspligt. Projektforslaget sammenligner tre scenarier:

  • Bibeholdelse af eksisterende naturgasforsyning,
  • Individuel forsyning med varmepumper, og
  • Etablering af fjernvarme.

Baggrunden for projektforslaget er klimahensyn, regeringens ambition om at udfase naturgas til rumopvarmning, og energistyrelsens støttepulje til udbygning af fjernvarme, som yder et tilskud på 20.000 kr. for hvert udskiftet gasfyr.

Ansøgningsfrist til puljen var 2. december 2022, og da projektforslaget udviser et  samfundsøkonomisk overskud, har administrationen den 23. november givet en administrativ betinget godkendelse af projektforslaget.

Den samfundsøkonomiske analyse af projektet viser et samfundsøkonomisk overskud på 20 mio. kr. sammenlignet med et scenarie hvor alle forbruger får deres egen varmepumpe. Samfundsøkonomisk er projektet dyrere end bibeholdelse af gas, men udvalget kan alligevel godkende projektet fordi fjernvarmen i Slagelse fremstilles af ikke-fossile energikilder.

Samtidigt er fjernvarme billigere for forbrugerne end naturgasforsyning.

Projektforslaget har været sendt i høring hos Affald Plus og EVIDA. Der er ikke modtaget høringssvar fra Affald Plus og Evida skriver at de ingen bemærkninger har. 

I slutningen af december har Envafors telefonisk oplyst, at selskabet først vil søge fjernvarmepuljen for dette projektområde i 2023, fordi puljen for 2022 var tømt. 

Udvalget skal nu tage stilling til, om man vil godkende udbygningsplanen under betingelse af, at projektet kan opnå tilskud fra fjernvarmepuljen. 

Retligt grundlag

Sagen skal behandles iht. bekendtgørelsen om varmeplanlægning og godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg BEK nr. 1794 af 2. december 2020. De berørte forsyningsselskaber kan påklage kommunens afgørelse i Energiklagenævnet inden for 4 uger. 

Handlemuligheder

Udvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Klima– og Miljøudvalg kan godkende projektforslaget, fordi det udviser et samfundsøkonomisk overskud ift. forsyning med individuelle varmepumper. En godkendelse understøtter kommunens ambition om at nedbringe CO2 udledningen fra varmeforsyningen og støtter op om regeringens målsætningen om at udfase naturgas fra varmeforsyningen. Men for at fremme udbygning af fjernvarme er det vigtigt at projektet får tilskud fra statens fjernvarmepulje. Det indebærer dog, at de borgere som bor i de fremtidige fjernvarmeområder, ikke kan søge støtte fra tilskudspuljen til individuelle varmeløsninger. Såfremt der ingen tilskud gives, bortfalder udvalgets godkendelse.

  2. Klima- og Miljøudvalg kan afvise projektforslaget, hvis det strider imod andre hensyn. Hvis ikke udvalget vil godkende projektforslag, bibeholdes naturgasforsyningen i området. Såfremt borgere ønsker at etablere andre varmeformer, kan de det og de kan søge om tilskud dertil.

Klima- og Miljøudvalget kan ikke frit ændre udbygningstakt, da den forslående udrulning er afstemt med både kapacitet i produktionsanlægget og strukturen af fjernvarmenettet.

Vurdering

Administrationen anbefaler at Klima- og Miljøudvalg godkender projektforslaget.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. Projektet finansieres ved Envafors og forbrugerne. 

Tværgående konsekvenser

Udbygning af fjernvarmen understøtter kommunens ambition om at reducere CO2 udledningen fra varmeforsyningen jf. DK2020 handleplanen.

Sagens videre forløb

Udbygning af fjernvarmen i projektområdet står i forbindelse til de ” fjernvarmebreve”, som kort før årsskifte blev årsskifte udsendt til borger med olie og gasfyr kort jf. regeringen og Kommunernes Landsforening aftale.

Når udvalget har taget stilling til sagen, sendes nye breve til alle berørte borger for at oplyse dem om deres nye fjernvarmestatus.

 

 

7. Gensidig orientering (O)

Beslutning

Udvalgsmedlemmerne blev orienteret om:

 

- Henvendelser fra lokalsamfund ift. fjernvarme, herunder Sørby.

- Arbejdet i KIMO

- Selskabsgørelse af affaldsindhentning.

- Forlev losseplads.

 

Udvalget anmoder om status på PFAS-oprensning af kolonihaver.

Kompetence

Klima- og Miljøudvalget

 

Beslutningstema

Klima- og Miljøudvalgets medlemmer og administration orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1.     at Klima- og Miljøudvalget orienteres.

 

Sagens indhold

1. Orientering fra udvalgsformand (føres til referat på mødet)

2. Orientering fra udvalgsmedlemmer (føres til referat på mødet)

3. Orientering fra administrationen

  • Kommende sager (bilag ikke vedlagt)

 

8. Input til kommende møder (B)

Beslutning

Temamøde om varmeforsyning.

Kompetence

Klima- og Miljøudvalget.

 Beslutningstema

Klima- og Miljøudvalget kan beslutte eventuelle input til emner eller dagsordenpunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen  indstiller,

 

  1. at Klima- og Miljøudvalget beslutter eventuelle input til emner eller dagsordenpunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

 

 

 

 

9. Godkendelse af referat (B)

Beslutning

Godkendt.

Kompetence:

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Klima- og Miljøudvalget skal godkende referatet.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller, 

1. at Klima- og Miljøudvalget godkender referatet.